A könyvelő / The Accountant (2016)
2016. november 01. írta: 20legendd

A könyvelő / The Accountant (2016)

Papíron elég unalmasnak tűnik első hallásra könyvelő szakma. Persze, ha Ben Affleck és Gavin O'Connor neve által fémjelzett mozira gondolunk, melynek könyvelője milliókat keres, a világ legbefolyásosabb embereivel ismerkedik meg, ritkábbnál ritkább festményeket gyűjt és nem mellesleg halomszámra öli le a rosszfiúkat, akkor egy kis unalmas, irodai papírmunka bőven belefér. Annak ellenére, hogy a készítők mennyi különös, egymástól elütő karakterjeggyel ruházzák fel a főszereplőt és az alapszituációt, a végeredmény mégis sokkal kevésbé lett érdekes, mint ahogy az leírva hangozhat. Sőt, vicces, hogy így is pont olyan ingerszegényre és szárazra sikerült a megvalósítás, mint ahogy azt elképzelnénk egy könyvelőről szóló filmben.

accountant1.png

Pedig ahogy a fenti sorokból is már kiderülhetett, Chris Wolff (Ben Affleck) koránt sem egy mindennapi könyvelő. Autizmusa miatt egyrészt nem találja a kapcsolatot az emberekkel, magányosan él, másrészt viszont úgy ért a számokhoz, mint jóformán senki más, de legalább ilyen nagyszerűen képben van a fegyverekkel, valamint a közelharci technikákkal is. Ezek után nem is annyira meglepő, hogy elsőszámú ügyfélkörét bűnözők és dúsgazdag üzletemberek jelentik, akik nem feltétlenül a makulátlanságukról ismerszenek meg. Hírnevének köszönhetően egy robotokat tervező cég megbízza Christ a költségvetések átnézésével, ám amikor egyre több furcsaságot kezdenek el mutatni az értékek, a folyamatot leállítják és megpróbálják őt örökre elhallgattatni, csakhogy a felbérelt bérgyilkosok közül senki sem sejti, kivel állnak szemben. Időközben ráadásul a kormány is nyomozást indít a titokzatos férfival kapcsolatban.

A könyvelő műfaja eredetileg akciófilm, de ettől természetesen ne higgyük azt, hogy nincsenek benne mást tükröző elemek. A fő szál mellett nyomon követhetjük Chris múltját, családi drámáját és kibontakozó románcát is többek között. Rengeteg dolog lett belesűrítve bő 2 órába, és sajnos még az sem mondható el, hogy ezek között jól tudtak volna egyensúlyozni a készítők, aminek köszönhetően idővel az a kevés letisztultság is elveszik, ami korábban jellemezte az alkotást. Ezen felül nyilván az is közre játszik, hogy csak az akcióra nem tudott volna támaszkodni a film, ezért bele kellett szőni helyenként más színesítő szegmenseket is a cselekménybe, de ezeket valahogy mindig a legelcsépeltebben módon, a legolcsóbb eszközökkel sikerült reprezentálni. Gyakorlatilag semmi olyat nem láthatunk itt, ami az elmúlt évtizedek alatt az amerikai filmgyártásban ne vált volna végtelenül kliséssé, mind rendezésileg, mind a narratíva szempontjából.

accountant2.png

Az egy dolog, hogy nincs meg az újdonság varázsa, de emellett több probléma is van a filmmel. Lényegi karakterizáció tulajdonképpen nincs, de ha van is, akkor is csupán érdektelen és lusta cliffhangereken keresztül történik mindez, amitől mindenki egydimenziós marad végig, talán Christ leszámítva. Amik még inkább szemforgatásra adtak okot, azok a kínos, izzadtságszagú párbeszédek és a modoros féligazságok, amiket teljesen random puffogtatnak el a szereplők közvetlen vagy közvetett módon, mintha Coelho klasszikusokat idéznének. Akkor sem sokkal jobb a helyzet tehát, amikor éppen nem a lélektelenre agyonvágott és abszolút irreális akciójeleneteket kell nézni.

Nem sok pozitívumot sikerült találni A könyvelőben, de mindenképpen meg kell említeni a néha felcsillanó humorfaktort, ami többnyire azért működik. Jó, hogy nem veszi magát teljesen komolyan a film, de közel sem annyira elszállt ugyanakkor, hogy az élvezetes kategóriába essen. Persze az is kérdéses, hogy mennyire biztató, ha egy ilyen alkotással kapcsolatban Ben Affleck komikus mozzanatai azok, amiket ki lehet emelni. Mondjuk neki egyébként sem állt rosszul a szerep, de a többiekről ez már kevésbé mondható el, ami köszönhető a forgatókönyv esetlegességének, de annak is, hogy alapvetően sem sikerült színészóriásokat a produkció közelébe csábítani. Legalábbis John Bernthal, Anna Kendrick vagy éppen Cynthia Addai-Robinson neve hallatán sem az ugrik be elsőre, hogy miattuk megnéznék valamit, inkább ennek az ellenkezője. De bebizonyosodhatott az is, hogy J.K. Simmons általában miért "csak" az arrogáns bunkó szerepet szokta kapni.

accountant3.png

Összességében A könyvelő sokat akart fogni, de szinte semmit sem markolt. Vagy azért, mert már csak vállrándítással lehet nézni arra, ami a mozivásznon történik, vagy azért, mert semmi sem volt megfelelően, konzisztensen végigvezetve, túlzások, elcsépelt csavarok és megválaszolatlan kérdések nélkül. A végeredmény így pedig nem lehetett más, mint egy jellegtelen és néhol értelmezhetetlen massza, amit nem csak, hogy gyengén sikerült kivitelezni, de még feleslegesnek is bizonyul. Ezt a formulát ezerszer láttuk és kis túlzással már a szinopszisból megjósolhatjuk, hogy milyen pontokon keresztül és hova fog kifutni a történet, majd meglepetés nélkül, ezeknek a jóslatoknak a többsége be is igazolódik.

4/10

A könyvelő teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1511835393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2016.11.01. 14:00:44

Írni fogok egy másodvéleményt, mert én nagyon másként láttam ezt a filmet. Egy komment keretében nem is érdemes kifejtenem, mert összességében egészen másként, sokkal pozitívabban csapódott le nálam ez a mozi. Coming soon...

ifj. Vezetéknyi Zászló 2016.11.01. 18:38:13

Szerintem nem ugyanazt a filmet láttuk. 10/8.

AldoWinnfield 2016.11.01. 22:42:10

Én érdekes filmnek találtam. Még ülepednie kell egy kicsit, de alapvetően tetszett és így valószínűleg Werewolfrulez kolléga kritikájával fogok egyetérteni. :)

Nyílméregbéka 2016.11.03. 16:45:04

Biztos valami másik filmet nézhettem ezen a címen, mert én teljesen jó, élvezhető filmet láttam ami még kicsit ki is emelkedett az évi termésből. 8/10 ment rá simán az iMDB-n

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.11.04. 09:44:22

Én tökre értem, amit írsz (szóval nem fogod harmadszorra megkapni a "szerintem nem ugyanazt a filmet láttuk" bullshitet...), egyáltalán nem egy letisztult film, sok ez az ezernyi belesűrített karakter és szál (amit azért akármennyire is giccsesen fésültek össze, nem volt könnyű kigondolni), és így gyakorlatilag ott küzd benne egy laza B-szerű film és egy fullkomoly giccsparádé. (A végső fordulatot már nem tudom, hogy fordulatnak szánták-e és nagyon átlátszó volt, vagy eleve nem is akart az lenni, de Medina "állásinterjújába" is beleborzongtam.)

De ezt leszámítva azért olyan brutálisan elcsépeltnek nem mondanám sem az ötleteket, sem a megvalósításukat, lényegesen több ötlet van benne, mint a BvS-ben és a párbeszédeknek is több értelme van, mint mondjuk A hét mesterlövészben (Kendrick ruhás sztorija pl. tök jó volt). Szerintem a fő különbség az, hogy A könyvelőben mindennek van szerepe és célja, nem úgy indulunk, hogy a játékidő fele eleve mehet a kukába, mert csak irreleváns hülyeség.

És arról se feledkezzünk meg, hogy a humor mellett egyrészt egy baromi jó akciófilm (oké, az a két jelenet, ami akciónak mondható benne), amin a főhős karaktere sokat dob, én simán nézném, ahogy a száraz humorával aprítja a népet. Na meg akkor most már a tesója is beszállhatna mellé.

Szerintem 2-3 átírás kellett volna ennek a forgatókönyvnek, és simán lehetett volna egy új John Wick, mert maga a koncepció egyáltalán nem rossz (és szerintem ezért túlzó a 4/10), csak ki kellett volna dobálni meg átalakítani azokat a dolgokat, amik most csak bonyolítják, illetve csak nagyon gáz módon tudták megoldani. Nem mondanám jó filmnek, de nálam a guilty pleasure faktor elvitte a hátán. 7/10

borosnyuszi 2016.11.05. 23:43:24

Én sem értem az ennyire negatív kritikát. Én az idei év egyik legjobb filmjét kaptam a Könyvelőtöl (bár kellett volna vágni rajta) áthallásaim voltak a Dexter sorozatra, ahol szintén az apafigura próbálja az életben való eligazítást ,,segíteni,, fiának, drasztikus módszerekkel. Nekem ezek a jelenetek èrintettek meg lenginkább. A film legvégén is jól működött a csavar a titokzatos segítőröl. A több látszólag különálló szál szépen összefonódik a film végére. Affleck nagyon jó, a többiek nem igazán. Ami felesleges az a néhol az autizmzmus mögül előbújó empatikus érzelmek. Mert sajnos ilyen nincs, ha volna az már nem autizmus. Mindenesetre dicsérő, hogy más formában meg merték mutattni egy beteg ember cselekedeteit (vö. Esőember) ritka, hogy negatív szerepben mutassanak be egy betegséggel küzdő embert. Nálam 9/10 ért a film.
süti beállítások módosítása