A 10 legrosszabb (filmes) rajongótípus
2016. augusztus 15. írta: danialves

A 10 legrosszabb (filmes) rajongótípus

fan.jpg

+1. A rajongó

Némiképp a poszt témájából is adódik, hogy önmagában is rettentően káros, hogy egyes néptömegek az interneten egyfajta virtuális aknamezőként funkcionálnak, arra várva, hogy célkeresztbe vegyék azt, aki nincs annyira megszállottan oda egy filmért, mint ők maguk. Akármi is legyen téma, ez a hozzáállás garancia a konkrét művel kapcsolatos érdemi vita megölésére, barátságokat szétszakító közösségi média-interakciókra, és cyberbullyingba forduló keresztes hadjáratokra. Azonban sok esetben a rajongást még sikerül azt erősen súlyosbító komplexusokkal kiegészíteni, következzen tehát a 10 típus, akik még az átlag fannál is elvetemültebbek:

10. A Twilight/Szürke50árnyalata stb. rajongója

Az egyik legártatlanabb rajongófajta, lévén, hogy a könyvek közül mindig csak a Cosmoban ajánlott darabokat olvassa, és a mozikat is hasonló gyakorisággal látogatja. Így feltűnése meglehetősen kiszámítható, ráadásul többnyire ritka, hiszen a valódi filmrajongókhoz képest gyakorlatilag egy párhuzamos univerzumban él. Működésének egyetlen áldozata a vele párkapcsolatban élő férfi, aki kénytelen két órát egy mozgóképes hulladék hatása alatt eltölteni, majd utána az azzal kapcsolatos ömlengést hallgatni, miközben azt forralja, hogyan fogja bosszúból elrángatni szíve választottját a következő Expendables-re.

9. A groupie

Annyival bonyolultabb egy átlagos rajongónál, hogy ő már nem konkrét műveket, hanem (részben azokból is kiindulva) bizonyos alkotókat imád feltétel nélkül. Ez akkor válik igazán látványossá, amikor a szóban forgó író vagy rendező egyre hullámzóbb színvonalú műveket kezd el gyártani, a groupie pedig egyre kifacsartabb logikával kénytelen érvelést gyártani előre meghatározott tételéhez, miszerint kedvenc alkotója továbbra is zseniális. (Az érvelés minősége változhat annak függvényében, hogy a groupie mennyire sznob, de a gondolkodás nagyjából hasonló.) A típus valódi súlyossága azonban nem ebben rejlik, hanem hogy a kialakított logikáját minden létező fórumon prezentálja hőse védelmében, szent harcként fogva fel kedvence alkotói tökéletességének bebizonyítását.

8. Az anti-sznob

Rengeteg ember van, aki szívesen ül be egy Halálos iramban vagy - horribile dictu - egy Transformers-filmre, és még azt is felvállalja, ha ez tetszett neki. Az anti-sznobnak viszont senki nem szólt, hogy a "bűnös élvezet" kifejezés első felét nem kell komolyan venni, és benne komoly kisebbrendűségi érzéseket kelt, hogy erősen lenézett darabokat részesít előnyben. Ennek folyományaként pedig minden fórumon heves vitákba bonyolódik, amelyeken keresztül azt próbálja igazolni, hogy mindenki egy irreális motivációkkal rendelkező sznob, aki nála többet vár el egy filmtől. Legfőbb ismertetőjele, hogy összemossa a szórakoztató szándékot az igénytelenséggel, ezzel söpörve le a kedvenceit érő kritikákat az asztalról.

7. Az adaptált mű rajongója

Általában eredetileg egy képregény, könyv, színdarab stb. fanja, aki egyenesen hálás azért, hogy kedvence feldolgozást kap. Nem mintha egyébként nem élhetné át újra annyiszor az élményt, ahányszor akarja, de mégiscsak nagyobb presztízs, ha egy stúdió annyira fontosnak tartja az alkotást, hogy hajlandó 10-50-150 milliót rááldozni egy adaptációra. Ilyenkor előfordulhat, hogy módszeresen végigfikázza az alkotók összes döntését a castingtól a a főbb fordulatokig, de általában sokkal nagyobb a kísértés, hogy bennfentesként tetszelegjen a sok egyszeri moziba járó előtt. Leggyakoribb szavajárása a "ha olvastad volna a könyvet/képregényt stb., akkor értenéd", amellyel nemcsak ezt fitogtatja, de egyben egy olyan közös élménnyé mossa össze a két különböző médium keretében készült verziókat, amely minden kifogásra választ ad. (Ha pedig esetleg nem adaptációról van szó, akkor a fanfictionök töltik be ezt a szerepet.) Logikátlan volt valami a filmben? A könyvben meg van magyarázva! Giccses volt a képi világ? Csak a videojáték stílusát akarta megragadni! És ha olvastad volna a képregényt, tudnád!

A bennfentességnek azonban megvan az az átka, hogy véleményével szükségszerűen kisebbségbe kerül, könnyedén lehurrogják, a duzzogva elvonulással pedig véget is ér az eredeti mű fanja számára a rivaldafény.

6. Az ellen-rajongófan4.jpg

Az ellen-rajongó elve igen egyszerű: minden adandó alkalommal megszállottan utál és fikáz mindent, ami legalább 2 embernek tetszett, bizonyítandó, hogy ő mennyire felette áll a könnyen bepalizható tömegeknek. Természetesen küzdhet egy konkrét mű ellen is (ld. a Saul fia kapcsán a földből gomba módra kinövő box office szakértőket), de minél profibb az illető, annál általánosabban fogalmazza meg hitvallását (lévén, hogy minél többen szeretnek valamit, annál kielégítőbb leszólni):
"minden képregényfilm szar"
"már 20 éve nem készült jó film"
"sőt, minden film szar"

Ezt pedig igyekszik a lehető legkevesebb példából levezetni:
"6 éve is elmentem moziba, valami Transformers 2-t adtak, hát valami borzalmas volt, akkor vált nyilvánvalóvá számomra, hogy a mozikban egyáltalán nem játszanak jó filmeket"

Fontos! Az ellen-rajongó nem összekeverendő a sznobbal: míg a sznob egy határozott ízlés, jól belőhető kedvencek mentén fitogtatja felsőbbrendűségét, az ellen-rajongó mindent és mindenkit gyűlöl. Az igazán mesteri ellen-rajongó már nem is néz filmeket, kivéve azokat, amelyekről előre tudja, hogy kiváló alapot szolgáltatnak majd fröcsögéséhez. A legrosszabb ebben a típusban, hogy míg más rajongók jól kiszámítható módon, csak bizonyos jellegű alkotások esetében tűnnek fel, az ellen-rajongó világnézete lehetőséget ad arra, hogy jolly jokerként látatlanban vagy akár előre is, továbbá bármilyen mű esetében megfogalmazza végtelenül lesújtó véleményét.

5. A nosztalgiasznob

18 éves kora óta nem látott közelről filmet, de az addig megismerteket azóta is szenvedéllyel őrzi szívében. Éppen ezért érvelése nagyjából abban ki is merül, hogy hol, hány évesen, milyen körülmények között tekintette meg a szóban forgó alkotást, és ezzel kapcsolatosan milyen emlékei vannak. Ezt pedig egészen ok-okozati szintre is képes emelni: a mű már konkrétan attól értékes, hogy az első szerelme bugyijába nyulkált közben egy lepukkant vidéki mozi hátsó sorában, vagy hogy 3 évig kellett várnia, mire egy NSZK-ba emigrált rokon becsempészett az országba egy japán hangalámondásos verziót pornókazettára másolva. A szemében pedig a mai, Netflixen felnőtt fiatalok nemcsak ezt az élményt, de hasonló filmművészeti magasságokat sem tapasztalhatnak meg, elvégre a celluloid vagy az animatronikus effektek már önmagukban is értékes és reprodukálhatatlan dolgok - és jaj annak, aki egy remake-kel vagy folytatással próbálja beszennyezni kedvence makulátlan emlékét.

4. A 80-as, 90-es évek akciófilmjeinek rajongója

Két korábbi kategória, a nosztalgiasznob, illetve az anti-sznob hibridje, mindkét típus legrosszabb tulajdonságait ötvözve magában: előbbi mesterkélten öreges fennhéjázását mixeli össze utóbbi komplexusaival, egy rettentően ellenmondásos keveréket alakítva ki. Annál ugyanis kevés szürreálisabb dolog van, amikor Zs-kategóriás műremekek felmagasztalása ötvöződik az önértékelési zavarokból fakadó sértettséggel, és egyszerre áll ki harciasan pl. a van Damme-életmű vitathatatlan filmművészeti értékei mellett, és mentegeti annak egyszerűségét. Az ily módon hiányzó koherenciát elsősorban agresszivitással pótolja, abban bízva, hogy kellően hevesen fejezi ki imádatát, akkor gondolkodásának paradox vonásai kevésbé feltűnőek.

3. Az ideologizáló

Ez a típus még a Sharknado 4-nek is képes a legvérmesebb rajongójává válni, ha abban kellő önigazolást talál konzervatív/egalitariánus/libertariánus/anarcho-szindikalista világnézetének. Ez egyben azt is jelenti, hogy a filmművészeti értékek számára teljesen irrelevánsak, ha az üzenet kellően fontos a szemében, akkor maga az alkotás is az lesz - már ha egyáltalán van ilyen üzenet. Mert alapvetően az ideologizálónak teljesen mindegy, a film milyen állásfoglalást tesz, csak annyi a lényeg, hogy össze tudja kötni az általa szentnek tartott Üggyel. Így lesz a Szellemirtókból feminista diadalmenet, A lovasíjászból jobbradikális-nacionalista hitvallás, a mozgóképekből pedig kicsinyes és túlfűtött politikai-szociológiai viták martalékai. (Az esetek többségében ugyanis megtalálja a maga ellen-rajongóját, aki szintén ideológiai alapon gyűlöli a filmet.)

2. A képregény-rajongófan2.jpg

Nem elegáns azt a degradáló közhelyet hangoztatni, hogy képregényt csak 14 évesek, vagy ezen az érzelmi szinten állók olvasnak, de a réteg interneten felbukkanó képviselőit elnézve bizony van valami igazság ebben a gondolatban. A képregény-rajongó rengeteget ötvöz a korábban már felsorolt típusok leggyűlöletesebb tulajdonságaiból (pl. anti-sznob), ezt azonban elképesztő mennyiségű összeesküvés-elmélettel ("biztos lefizettek, hogy húzd le a filmet"), masszív szekértábor-ideológiával (egy DC-rajongó világképének sarokköve a Marvel utálata és fordítva), és mindenki másnál felfokozottabb önérzetességgel párosítja. Ha éppen nem kedvencét védi vérmesen, akkor az ellentáborba tartozó adaptációkat ekézi hasonló vehemenciával. Kevés mániákusabb, beszűkültebb és véresszájúbb fan létezik azoknál, akiket Batman vagy Hulk (vagy leginkább a róluk szóló filmek) termeltek ki.

1. A Fight Club-rajongófan3.jpg

Ki más is érdemelhetné meg az első helyet, mint az a csoport, akiket már kedvencük rendezője is utál? David Fincher ugyan nem fejtette ki részletesebben ellenérzésének okait, de gyanítom, arról lehet szó, hogy az elmúlt másfél évtized során az ő klasszikussá nemesedett műve vált a coelhoista, pózer álbölcselkedés legfelsőbb lépcsőfokává. A Harcosok klubját ugyanis nagyon könnyű félreérteni, és Tyler Durden hangzatos frázisait a pajzsunkra tűzni (amelyek egyébként jól passzolnak az elmúlt évek neo-szocialista divatjába), főleg, ha az a szándékunk, hogy lenyűgözzük barátainkat és Facebook-ismerőseinket azzal, hogy mennyire egyedi módon gondolkodunk. Éppen ezért fájdalmas a földet érés, amikor kiderül, hogy Fincher nem Tyler Durden hőssé avatásáról, hanem bukásáról rendezett filmet, és éppen ezért a Brad Pitt szájából elhangzott szövegeket is erős szarkazmusként szabad csak értelmezni. Az igazi pokol pedig csak akkor szabadul el, amikor erre valaki rávilágít...

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr628913636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2016.08.15. 08:09:00

Első helyen nálam mindenképp a Marvel-buzik és a Nolaniták állnak.

Ja, meg a Felhőatlasz, Mr. Nobody, Forrás stb. rajongók, az Ezoterikus Jánosok.

Jozsef Kovesi 2016.08.15. 10:04:58

Én a 8,6,5,4,1 kevéréke vagyok sztem. :) Igazi trolltípus.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.15. 10:18:39

Pont tegnap gondolkodtam el rajta, hogy ideje lenne egy erősen fikázó posztot írni a DC rajongókról, nálam most ők a legvisszataszítóbb, leggyűlöletesebb férgei a filmes fórumok amúgy is sötét bugyrainak.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.08.15. 10:22:20

a tökéletes rajongó kimaradt, aki egyben a tökéletes szuperember is: a cikk írója!

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.08.15. 11:09:06

Engem mélységesen elkeserít, és rendszeresen jól fel is ideggel ez az egész. Na nem a poszt, hanem annak igazságtartalma, hiszen az itt leírtak kifejezetten jellemzőek a mai "fankulturára".

Képtelen vagyok megérteni, hogy embereknek miért okoz örömöt az, hogy folyamatosan azt keressék, aki nem ért velük egyet, hogy belekössenek, kioktassák, szidalmazzák azt akinek más a véleménye. Amikor a rajongásnak épen az lenne az értelme, hogy azoknak a társaságod keresed, akikkel azonos az érdeklődési köröd. Persze ez nem azt jelenti, hogy a rajongónak mindent meg kell zabálnia, amit elé raknak - az ilyen fajta elvakult fanatizmus a rajongás egyik legkárosabb fajtája -, nyugodtan kritizálhatja a rajongása tárgyát is, ha nem tetszik neki. Ám, ezt tegye érvekkel, higgadt, normális hangnembe és az alkotást kritizálja, ne az alkotók ellen intézzen nemtelen, sértő támadásokat. (lásd Leslie Jones elleni twitter hadjárat). Az egy dolog, hogy valakinek nem tetszik az új Szellemírtók film (egyáltalán a 2016-os film bejelentése előtt tudott valaki arról, hogy létezik egy aktív Ghostbusters fandom?), de ettől 1 a réginek nem lesz semmi baja, 2 nem változik meg tőle a gyermekkorod és 3 miért nem lehet a nem tetszésednek kulturáltan hangdot adni? Hihetetlen, hogy manapság a popkultrura ahelyett, hogy összehozná az embereket értelmetlen ékekekt ver közéjük, kialakítva a habzó szájú szekértáborokat, akik csak gyűlölni tudják a "másik oldalt". És persze nyilván ez egy hangos kisebbség, de akkor is elkeserítő, hogy lassan csak ilyen jelegű kommentek vannak a neten.

Fel nem foghatom, hogy hogy lehet valaki annyira önbizalom hiányos - mert az ilyen féle indulatok a kritikusok felé pl ebből fakadnak -, hogy ha valaki más (akivel soha nem is találkozott) kritizálja az általa kedvelt dolgot, úgy érzi, hogy minden áron, agresszívan meg kell védenie, mert nem képes elviselni, hogy talán nem az a világ legjobb filmje. Pedig elfelejti manapság rengeteg rajongó, hogy attól még, hogy kvázi a rajongók miatt lehet sikeres valami, az még nem jogosítja fel őket arra, hogy beleszoljannak abba, hogy milyen legyen a végtermék. Mondhatod, hogy neked nem tetszenek a SW előzmények, de attól még Lucasnak joga van (volt) ahhoz, hogy annyi Gungant és kínos romantikus dialogust rakjon a filmjébe amennyit csak szeretne.

Én amúgy az adaptált mű rajongóit ketté szedném (bár úgy látom a szerzői is ezt a két alcsoportot írta körül): Az első alcsoport a fentebb ismertette fanatista, aki mindent meg kajál és, aki más véleményen van azt rögtön támadja. Arról nem is beszélve, hogy egy csomó fröcsögő nem csak elviselni nem tudja a kritikát, de láthatóan sokszor nem is érti (legalábbis a RottenTomatoes működésének megértése a mai napig komoly gondot okoz egyeseknek - lásd a petició a bezárásáért)

A másik pedig az ortodox-fanatista, aki mindent az alaphoz mér, és képtelen feldolgozni bármiféle minimális eltérést/változtatást.

Szomorú, hogy manapság a széleskörű filmes diskurzus kezd kimerülni a "Hülye kritikusok, kritikus hülyék", "Régen minden jobb volt", "Te nem vagy rajongó, ezért úgysem értheted" rigmusokban és az ezeket kísérő habzó szájú fröcsögésben.

Amitől meg még a falra megyek az ilyen "Tök mindegy mit mond a kritikus, nekem már most 5/5-s film, pedig még nem is láttam" jelegű vélemények. Lassan már ott tartunk, hogy a rajongás egy ilyen önmagáért zajló tevékenység lesz, és fontosabbá válik, mint az, hogy az ember tényleg őszintén szeresse is az adott filmet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.15. 12:32:22

@endike: Plusz kimaradt a "találva érzem magam, ezért szellemesnek tűnő módon megpróbálom a szerzőre is ráhúzni a témát" típus is ;)

@The Man Who Laughs: Azért nem szedtem ketté, mert szerintem kevesen képviselik következetesen egyiket vagy másikat, lehet, hogy nem a legjobb példa, de ld. mekkora sírás volt a rajongók körében, amikor eladták a Lucasfilmet, aztán mégsem volt senkinek egy rossz szava sem a filmre. A többiben szokás szerint igazad van. :)

2016.08.15. 18:02:56

Az hová tartozik, aki szeretne jó filmeket nézni, de 99%-ban nem tud, mert Hollywood csak a látvány CGI szarokat nyomja, meg az ócska amerikai képregény-adaptációkat? :-)

Szelid sunmalac 2016.08.15. 18:16:14

Szerintem az osszes kozul a legrosszabb a magat murertunek hivo, mindenki felett allo, alokos internetes "filmkritikus", aki felsobbrendusege hamis kepzeteben nem kepes a legszemernyibb kritikat sem elviselni es meg van rola gyozodve, hogy o aztan kurvara ismer mindent es mindenkit, raadasul azt a legmelyebben, legbehatobban, olyannyira, hogy arrol kepes akar listat is kesziteni. A legundoritobb vezioja azonban ezeknek a virtualis veglenyeknek az a vallfaja, aki nem hogy listat csinal, de van egy +1 pontja is.

koho 2016.08.15. 18:23:33

+1: A Harcosok klubja antirajongó. :)
Az a legszebb, hogy a film kifigurázza az összes oldalt, csak tényleg kevés az ember, aki felfogja a lényeget. Ezért zseniális. A mai napig áll a mondanivalója, sőt még intenzívebben igaz ez erre a ganajkupacra ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.15. 18:25:16

@Szelid sunmalac: Istenem, ennyire fáj, hogy a Szellemirtók alatt belekavarodtál a saját hülyeségedbe?
Annyit mondj, most legalább felvállalod, hogy ezt nekem címezted, vagy most is megpróbálsz kimosakodni, hogy ezt tök véletlenül pont az én posztomhoz kommentelted? :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.15. 18:27:02

@koho: Meg fogsz lepődni, de ezt abszolút így gondolom én is, attól, hogy a rajongóit nem bírom, magát a filmet még igen. ;)

Twix · http://fogalmam.blog.hu/ 2016.08.15. 18:28:13

elfelejtetted a Ponyvaregény rajongó egyetemistát, aki halálra szopkodja Tarantinot bármit is csinál, közben halvány fingja sincs az egészről, de mégis filmértőnek tartja magát. egyedül ezért kezdem már utálni a Ponyvaregényt és Tarantinot, a kibaszott szak- és csoporttársaim miatt, fingjuk sincs a filmekről.

Szelid sunmalac 2016.08.15. 18:37:39

@danialves: En vallaljak fel barmit is? Kisbaratom ne viccelojd velem, mert EZ meg annak is kurva rossz volt. IGEN, persze hogy a TE blogodon NEKED celoztam. Ha neked ehhez irmes ll, akkor hulyebb vagy, mint sejtettem. Pedig hidd el, meg egy kicsit meg is eroltettem magam. Olvassuk most vissza mennyire tudalekos es arrogans voltal?

Szelid sunmalac 2016.08.15. 18:39:46

@danialves: Egyebkent pedig TE peldaul kepes vagy-e elismerni, hogy barmennyire is szakertettel, most mar lathatoan szornyen ego volt azt a filmet ennyire tolni? Vagy kitartasz a hulyeseg mellet, most mar csak azert is?

koho 2016.08.15. 18:42:39

@danialves: :) az elvadult félreértelmező rajongók és a gyűlölködő ellenoldal a kedvencem minden filmnél

koho 2016.08.15. 18:43:11

@Twix: uuu tenyleg ez is ideillene

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.15. 18:43:57

@Szelid sunmalac: Én kérek elnézést, hogy ezt feltételezni mertem, miután a múltkor fel voltál háborodva, hogy én mekkora fogyatékos vagyok, hogy magamra merem venni a nekem címzett soraidat. :D

Ezek után nagyon szívesen visszaolvasnám, hogy milyen tudálékos és arrogáns voltam, ha neked minden további nélkül volt pofád először azon, majd most éppen az ellenkezőjén kiakadni. Vagy akkor térjünk vissza arra, hogy eszerint tényleg kurvára fel sem fogtad azt az írásomat, ami eredetileg ekkora fájdalmat okozott neked?
Ja és mindehhez még tegyük hozzá, hogy még mindig csak sértettségből játszod itt az eszedet. Esetleg még magadra ismertél valamelyik típusban? :D

Alpha Decay (törölt) 2016.08.15. 18:59:39

Azért az emberek változatosabbak annál minthogy csak így leegyszerűsített csoportokba osztogassad őket. Poénnak jó a poszt, de komolyan venni nem lehet. Egyébként meg ezt juttatja eszembe: imgs.xkcd.com/comics/atheists.png

K úr 2016.08.15. 19:32:55

Engem kihagytatok. Volt egyszer egy vadnyugat rajongó vagyok. A legrosszabb fajtából. :)

fillérbaszó vadász 2016.08.15. 20:00:19

Még belefért volna pár kategória:
1. önjelölt filmesztéta, filmsznob:
aki szerint mindenki hülye akinek nem a kedvenc filmje az 2001 - Űrodüsszeia. Mondom ezt úgy, hogy Kubrick filmjeit szeretem (Dr.. Strangelave az egyik kedvencem). Volt a Űrodüsszeiaban egy jelenet, amiben 3 percen keresztül mutattak egy Űrállomást forogni. 1967-es a film, és egyértelmű, hogy az a jelenet az adott kor látványtechnikai erődemonstrációja. Ezt leírtam egy fórumon, máris betámadott egy filmsznob, hogy azt mikor a kék duna keringőre forgott az űrállomás, ő azt a jelenetett órákig el tudná nézni és én inkább maradja a gyors vágása Transformers-filmeknél. Tehát vannak ők (az önjelölt filmzsenik) és mindenki más aki Halálos Iramban-féle hulladék filmeket. Persze mert csak ez a két véglet van ám (Űrodüsszeia vs. Transformers)....

Akik még ezeknél is rosszabbak, azok az elborúlt művészfilmek rajongói, általában mindenkit lenéző, ön-ön zsenialitásáról elájult bölcsészekről van szó, akiknek még a David Lynch és a Kubrick filmjei is "túl mainstream-ek", és olyan filmeket ajánlgat ami mondjuk egy grúz művészfilm, amiben egy transzsexuális apa szerelemes saját fiába és erre maszturbál. (fiktív a példa, de értitek? )

Vannak azok, (hasonlókra kitért a cikkíró is) akik megjegyzik, hogy nem értetted meg miről szól a film, ha nem tetszett nekem. Szürke 50 árnyalata (!) és az Amerika Kapitány 3 (!!!) után kaptam meg ezeket. Mindkettőt bűnrossz filmnek tartom, de nem értem meg egyszerűen a vadászgépeket pajzzsal ledobáló Amerika kapitányt. :)
A sokkal komplikáltabb Nagy dobás című filmet vagy a Syriana-t és a JFK-t megértettem, de az amikapi3-at nem. :)

doszy 2016.08.15. 20:02:24

Hehe, itt egy 80-as, 90-es évek akciófilm-rajongó. Bár én nem próbálok jelentést belevinni, egyszerűen jó nézni 90-120 perc darálást, és nem gondolkodni közben. :)

fillérbaszó vadász 2016.08.15. 20:08:06

A felsoroltak közül ami engem jellemez az ideológiai rész. Inkább a realista filmeket szeretem (Alexander Payne filmek pl), és a szájbarágós filmeket nem.

gigabursch 2016.08.15. 20:08:33

Hmmm

50 éve még ha valaki rajongó volt, az eldöntötte, hogy Cc vagy BB, esetleg Latabárok... (példának okáért, de lehetne folytatni)
Ma ez nem ennyire egyszerű képlet.

Persze szerintem a BS&TH rajongás érthető mindenkinél...
S még el is fogadható

fillérbaszó vadász 2016.08.15. 20:12:17

@kaamir: Mondjuk a Nolan-filmek nem rosszak (igaz az Interestellar végét jól elbaszta). Marvel-filmek viszont katasztrófák. (talán a Vasember 1 nem)

fillérbaszó vadász 2016.08.15. 20:13:28

@gigabursch: a cc és a bb-t még értettem, de mi az a BS&TH?

fillérbaszó vadász 2016.08.15. 20:17:11

@kaamir: Amúgy ilyen Felhőatlasz-féle művészieskedő szarokat én sem szeretem.

victor vacendak 2016.08.15. 20:23:11

danialves a legnagyobb színész!

slowmotion 2016.08.15. 20:44:04

@fillérbaszó vadász: krumplis hal, pisztácia nem is volt, "Te mondd, hogy bankrablás, a Te hangod mélyebb"

sunblind 2016.08.15. 21:02:53

Harcosok klubja rajongó vagyok. Sőt, a kedvenc filmem, ever. Bár nem sokkal előzte be a Majdnem hírest, meg a Tornatore életmű felét, meg a Julie Delpy becsavarodásait.
Azt hiszem elég pontosan értem, persze ehhez kellett a könyv is. Nem láttam százszor és eszembe sem jutna idézni belőle. Kivéve a kitűnő magyar szinkronból, hogy én vagyok apu abszolút egykedvűsége. Rengeteg emberrel találkoztam, akinek a bele kifordult tőle és foszlányokban sem értette a koncepciót, meglepően sokkal. Aki azonban szerette, az a legtöbbször érette is. Az a típus, amiről te írsz, szerintem nem jellemző. Vagy.. , talán te sem érted pontosan? :)

AldoWinnfield 2016.08.15. 21:42:30

@endike: Danialves nem tökéletes, de érti a viccet. Sajnos nem mindenki van így ezzel :(

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Hmm, mondjuk azokhoz, akik alternatív forrásokat keresnek a filmek beszerzésére, és nem csak a számukra nem megfelelő mozikínálatból válogatnak? Vannak fesztiválok, Netflix, DVD rendelés stb. :) / egyébként nem tudom, hova valósi vagy, de Pesten azért biztos, hogy van kínálat mindenféle filmből./

@Szelid sunmalac: Soha senki nem mondta, hogy itt filmkritikusok írnak, vagy hogy mindenki felett állunk. Filmkedvelők vagyunk, sokat nézünk, követjük a filmvilág híreit, képezzük magunkat mindig egy kicsit. ( Más kérdés, hogy én tanultam filmmel kapcsolatban, de a blog íróinak nagy többsége csak magát képezte :D) És szerintem ez egyébként nem egy túl komoly poszt, de lehet, hogy én nem tudom értelmezni rendesen :(

@Twix: Soha nem érdemes egy alkotót vagy egy filmet a rajongói miatt megutálni. De lehet, hogy csak megsértettél, mert én is élek-halok a Tarantino filmekért... :D :)

@Alpha Decay: ' de komolyan venni nem lehet" - Miért, kellene? :)

@victor vacendak: Miben láttad??? Linket kérek, érdekel!

Atom74 (törölt) 2016.08.15. 22:27:57

@The Man Who Laughs: Ez nem csak a filmes forumokban van igy, sőt üenj fel egy gamer oldalra, vagy husz eve tart a konzol vs pc háború. egyik fel sem tudja megadásra kényszeríteni a masik tabort, hogy az ő valasztasuk a jobb. Egyszerü az emberek szeretnek rivarizalni, és önigazolast keresnek, hogy az ő döntesuk a jobb, tehat nekik van igazuk, mindenki mas hulye. önbizalom hiany frusztráció meg effelek. bocs telorol megy.. reg volt igazi haboru, ezert bunyoznak a foci meccseken is. szerintem ez ugyan az online

Arte Peritus 2016.08.15. 22:31:52

11. típus: Az önmagát tévedhetetlen filmkritikusnak tartó, bölcselkedő és csak a 2000-es éveknél újabb filmeket valamire tartó, bírálatokat el nem tűrő, másokat lenéző, pökhendi és beképzelt "filmszakértő" huszonéves kispöcs!

AldoWinnfield 2016.08.15. 22:55:25

@Lector Oris: te, a huszonéves az miért negatív jelző? Vagy a huszonévesek mind kispöcsök meg kispinák és semmire sem jók? Ilyen korban nem lehet filmkritikát írni? Vagy hogy is van ez? (A többit nem részletezem, lehet, hogy igazad van... :D :D :D )

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.16. 01:03:13

@Lector Oris: Kicsit lassú vagy, ha hozzád még csak most jutott el az ukáz, amit a Harmat Árpi nagyvezír tavaly karácsonykor kiadott, de akkor talán előbb-utóbb az is eljut majd, hogy végül meggondolta magát. Legalábbis olyat nem akarok feltételezni róla, hogy nekiáll jópofizni, közben meg küldözgeti tovább az elvtársait, és szerintem akármennyire is túlbuzgók vagytok, ezt a látszatot ti sem akarjátok kelteni. Főleg, ha már egy rendes kamunicket nem tudsz készíteni a trollkodásodhoz, és a 36 kommentedből gyönyörűen kiderül, melyik alomból származol. Úgyhogy ha megbocsátasz, ennek megfelelően most nem is fogjuk azokat a köröket lejátszani, mint a többiekkel, és ha esetleg nem te vagy az utolsó, akire ebből a társaságból számíthatok, akkor nekik add át a fentieket megfontolásra. Köszi.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.16. 01:34:38

@Alpha Decay: Ha tényleg komolyan szeretnél erről beszélni:
- Az xkcd képregény telitalálat :D
- Az "embereket csoportokba osztogatom" kifejezés azt feltételezi, hogy én mindenkire rá akarok húzni egy címkét erőszakkal, miközben én csak csoportokat írok le, amelyek éppen attól csoportok, hogy a tagjaikra jellemzők ezek a tulajdonságok, de ez nem jelenti azt, hogy valakinek szükségszerűen tartoznia kell egy a csoporthoz (sőt, tulajdonképpen éppen ez lenne a konklúzió, hogy a képregények szeretetének nem kéne olyan csoportidentitássá válnia, amelyből aztán egy csomó negatív jelenség - pl. utálkozás a Marvel vagy a kritikusok kapcsán - fakad)
- De eleve nem az a cél, hogy bárki is komolyan vegye a posztot, hogy vérre menő vitákat folytassunk, hogy akkor most a képregényfanok a 2. vagy 3. legrosszabbak, vagy hogy ki maradt ki és ki nem, és akkor majd holnaptól az emberek tudományos munkaként hivatkoznak a művemre, ez abszolút az egész jelenség komikus vonásait kívánta kihangsúlyozni. Úgyhogy ha poénnak jó, akkor részemről célt ért a dolog. :)
De ha valami komolyat ki akarsz ragadni belőle, akkor olvasd el, amit pl. fentebb @The Man Who Laughs: is leír (akit tisztelek azért, hogy még nem fáradt bele, hogy minden hasonló témájú posztnál elmondja a kommentelőknek ugyanezt), én ugyanezt kommunikáltam a magam cinikus-szarkasztikus módján.
(Ld. még ugyanezt itt:
smokingbarrels.blog.hu/2016/01/19/igy_vedjuk_be_kedvenc_filmunket_profin )

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.16. 01:41:36

@sunblind: Tégy próbára, a Fight Clubos bekezdés közepén ott van belinkelve a poszt arról, hogy szerintem miről szól és miért értik félre a filmet. ;)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.16. 02:13:45

@Santino89: Először még biztatni akartalak, mert valószínűleg nagyon jól szórakoznék egy ilyen "rant"-en, de ha belegondolok, szerintem a legrosszabb dolog, amit most kritikusként tenni lehet, hogy beleállunk ebbe a szekértábor-képzetükbe, hogy itt igenis valami DC-rajongó-kritikus háború zajlik, és te most bosszúból jól beléjük rúgsz. (Egyébként mielőtt azt gondolnád, ez a poszt sem a Suicide Squadra reakció, annál sokkal régebb óta készül.)
Persze a te döntésed, én mindenesetre kíváncsian várom, bármi is lesz belőle végül. :D

2016.08.16. 07:13:41

@AldoWinnfield: Nagyon nem budapesti vagyok, de ez mindegy is, mert manapság mucsajröcsögéről is elérhető minden gyakorlatilag, ez igaz.

Én időnként elolvasok pár "legjobb filmes" blogot, cikket és megnézem azokat a filmeket, amiket ott ajánlanak. Na mostanában 10-ből 6- esetén 15-20 perc után dobom is félre. A maradék 4-et mondjuk végignézem és abból mondjuk 2 tetszik is. Csak úgy nagyjából.

Mellesleg én elismerem, hogy hülye vagyok, mert nem csak az érdekel, hogy Alfa blenderelt, Z-bufferelt, texture-mapped poligon avatarok ugrálnak a képernyőn, hanem valami történetet is szeretnék mellé. :-)

AldoWinnfield 2016.08.16. 08:09:21

@victor vacendak: Ja, hogy te az eredeti Dani Alvesre gondolsz. Így értem! :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.16. 09:31:01

@danialves: engem nem az zavar, hogy szidják a kritikusokat, hanem az egész hozzáállásuk ezekhez a filmekhez, vagy bármelyik mezei kommentelőhöz, cikkhez (ami nem feltétlenül kritika). alapvetően azt gondolom, hogy ha igazi rajongók lennének, ők lennének a legmélyebben felháborodva ezeknek a filmeknek a színvonalán, igénytelenségén, hogy jelenleg a warner kizsákmányolja, és meggyalázza az "állítólagosan" kedvenc karaktereiket. viszont nem ez történik, ezért gondolom, hogy ez inkább ilyen kamaszos "csakazértsemamarvel", mert az a divat. dehát nem csoda, mert ugyan velük is van baj rendesen, de legalább írnak forgatókönyveket, előre gondolkodnak stb.
és ha valami komoly probléma van a filmmel, vagy valakinek problémája van vele, akkor nem az a narratíva, hogy érveljünk, hanem az, hogy "bezzegamarvel"

Szelid sunmalac 2016.08.16. 10:00:26

@AldoWinnfield: Nem. Nem rolad vagy mas filmkritikusokrol van szo. Hanem kifejzetten errol a kis arrogans emberkerol. Nezd meg masok kommentjeit, ne men erzem igy egyedul. Persze ezt o soha nem fogja beimserni, mert ki az o hianyossagaira mutatna ra, az eleve hulye, tehat nem is erdemes foglalkozni azzal, amit ir.
De legyen ez az o baja.

AldoWinnfield 2016.08.16. 10:37:32

@Szelid sunmalac: Nézd, Barca drukker, hát lehet normális??? :D :D :D

Egyébként az esetek 99%-ban olyan stílusban ír, ahogy megszólítják/beszóltak neki. Az építő jellegű kritikára normálisan válaszol.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.16. 11:07:46

@Santino89: Jogos, nem kérdeztem, hogy pontosan mire gondolsz, de ettől függetlenül szerintem még akár ezt is tudnák úgy fogadni, hogy csak a törésvonalakat erősíti meg bennük. Bár azt sosem felesleges leírni, hogy nem ők az egyetlenek, akik jó filmeket szeretnének látni a DC-től.

Egyébként igazad van a jelenségben, de úgy érzem (ahogy fentebb mások írták is), noha a DC-rajongók a leglátványosabb képviselői, általában is része minden fandomnak, hogy feltétel nélkül be kell kajálni mindent, vagy hogy ellentábort kell képezni. A focidrukkerekre vagy bármilyen más film rajongóira ugyanúgy áll ez.

Egyébként nemtom, hogy olvastasd-e ezt a cikket, de ennek az utolsó bekezdése remekül összefoglalja, amit az ilyen rajongóknak üzenni lehet:
www.cityweekly.net/TheDailyFeed/archives/2016/04/04/6-year-old-zootopia-fans-ask-for-a-100-rotten-tomatoes-rating

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.16. 11:23:43

@Szelid sunmalac: Látom, megint csak addig vállaltad fel a konfliktust, amíg a nagypofájú pocskondiázást tudtad művelni, onnantól, hogy rúgtál megint pár szép öngólt, már válaszolni sem mersz nekem. :D

Amúgy az mindig lenyűgöz, hogy mindig pont a legarrogánsabb seggfejek vannak kiakadva, hogy én nem hunyászkodom meg, csak mert őfelsége méltóztatott idejönni leugatni a magas lóról. Nem véletlenül csak a szád volt nagy, és nem mered visszaidézni, hogy milyen megnyilvánulásaid voltak pl. neked itt. De örülök, hogy azt sikeresen megállapítottad te is, hogy neked van igazad, csak mert még találtál magad mellé még 3 másik sértett trollt.

Ja amúgy csak mondom, hogy én ezt a "benyögsz valamit - rámutatok, mekkora öngólt rúgtál - sértetten, füledet-farkadat behúzva elmenekülsz, de azért még jól odaszólsz valamit" - játékot nem kívánom több posztnál eljátszani, szóval ha van még valami mondanivalód, akkor még most növessz gerincet és add elő magad mondjuk az előző kommentben feltett kérdéseimre válaszolva. Vagy (mivel a hozzád hasonló figurák 90%-a általában ezt az opciót választja) az utolsó kommentedbe adj bele mindent, és próbáld meg jó frappánsan megfogalmazni, hogy mekkora pöcs vagyok. (Ahogy látom, az a szemedben sokkal jobban bizonyítja az igazadat, mintha megpróbálnál önellentmondások nélkül képviselni valamit.)

exterminador 2016.08.16. 11:25:56

Akkor én egy sajátos típus vagyok: szenvedélyesen gyűlölök néhány ájult imádatnak örvendő magasművész-filmest, mint pl. Kieslowski, a Dardenne-fivérek, Angelopulosz vagy Wenders egyes filmjei (A dolgok állása, Berlin felett az ég).

eßemfaßom még áll 2016.08.16. 12:26:03

@The Man Who Laughs: "Hihetetlen, hogy manapság a popkultrura ahelyett, hogy összehozná az embereket értelmetlen ékekekt ver közéjük, kialakítva a habzó szájú szekértáborokat, akik csak gyűlölni tudják a "másik oldalt"."

Az ugye megvan neked is, hogy ez nem manapság van így, hanem kb azóta mióta 1nél több eleme van a "popkultúrának"

gaillac 2016.08.16. 12:27:23

Én máshonnét közelítem meg a dolgot. A legidegesítőbb az az emberfajta, amelyik nem bírja megállni, hogy ne idézgessen állandóan a kedvenc filmjeiből, és persze elvárja, hogy mindenki jót röhögjön rajta.

AldoWinnfield 2016.08.16. 12:46:26

@gaillac: A francba, ez én vagyok. :))) Bár én nem várom el, hogy más is értse. Elszórakoztatom magamat simán.

mazochist 2016.08.16. 12:53:56

én csak csak sajnálni tudom az ilyen 0days filmekről író önjelölt firkászokat. minden blockbuster pénzcsináló szemetet kötelezően végig kell szenvedniük, mert a konkurens oldal is ezt teszi. csórikáim 10 évre előre tudják a menetrendet, mikor melyik aktuális képregényfilmet, remék remekét, a végtelenbe konvergáló sorozat n+1. részét nézik.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.16. 13:44:52

@danialves: nem olvastam, de kösz, hogy elküldted. nem értem, miért érdekel egy hatévest, vagy kettőt a rottentomatoes, de oké :)

az utolsó bekezdésben pont az van leírva, ami itt is a lényeg. szerintem ezeknek a "rajongóknak" nem jelent sokat a film, nem szeretik igazán azt (ha így lenne, kit érdekelne a rotten?) , ők sokkal inkább ellendrukkerek szeretnek lenni, ők ettől különlegesnek akarják magukat érezni (kisebbségi komplexus rulez), és pontosan ezért zavarja őket a rottentomatoes oldala, ahol írástudó emberek tömege írja le, hogy ez bizony szar, ami nem jó prezstízsérték az ügyüknek, más kérdés, hogy maguk a filmek sem azok :D

Pedig milyen szép lenne, ha tényleg lenne a Marvelnek egy erős, életképes konkurenciája, pláne, hogy szerintem a DC karakterei sokkal jobbak, sokkal több potenciált tartalmaznak, de ez önmagában még kevés egy jó filmhez.

AldoWinnfield 2016.08.16. 13:56:31

@mazochist: Nem tudom, máshogy miként van, de nálunk soha nincs kötelező néznivaló. Viszont csináljuk annyian, hogy előbb-utóbb a termés jó részéről csak érkezik egy írás. Szeretjük csinálni, hát csináljuk. Ennyi.

Inimma 2016.08.16. 15:16:25

A Bud Spencer- és a Terence Hill-filmek rajongói is megérdemelnének egy-két szót. Mondjon csak valaki egy rossz szót az ájulásig rajongott filmjeikről. Jaj.

mazochist 2016.08.16. 17:22:44

köbli norbert filmkritikás blogját csíptem az ősidőkben
tömör gyönyör, egy-két bekezdésben összefoglalva a lényeg, semmi sallang
és tök ismeretlen filmeket is ajánlott, felhívta rájuk a figyelmet
és ipari mennyiségben zabálta a filmeket

mazochist 2016.08.16. 21:23:43

legrosszabb_filmes_rajongotipus ever?
nekem egyszemélyes kategóriám van, ezt überelje valaki, emelem kalapom előtte
filmkvízben(találd ki a filmet a screenshot alapján) nyomulok már tizenakárhány éve
saját módszerem van, minden filmet lementek, amit megnézek(heti egy tucat átlagban)
3 hordozható vincseszter, 2 másodperces időközzel lopva a a filmes képkockák, másfél terra image fájlformátum
6000+ ra tippelem a gyűjteményem, mióta ezzel a módszerrel ügyködöm
oldalak jöttek, mentek, filmkizes topicok nyíltak és haltak meg, miattam és az inverse image search (google képkereső)miatt
hosszzúpuska, feliratok.hu, ncore, kickass

mazochist 2016.08.16. 22:05:19

srácok, egyébként illene egy legrosszabb filmkritikus tipus cikk is?
kedvenc időtöltésem, a klotyón üldögélve régi cinema magazinokat olvasgatni?
néha ismerős nevekre bukkanok, apróhirdetések rovat, eladó dvd
Rusznyák Csaba, geekz, 444.hu

mazochist 2016.08.16. 22:51:39

te nyertél, a másik oldalt sose értettem, feltétlen végigolvasom
programozó vagyok, előre rögzitett nyelvtani szabályrendszerhez alkalmazkodom, szintaktikai szabályokhoz kell alkalmazkodnom, mert különben hibát jelez a compiler

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.17. 12:14:45

@Szelid sunmalac: Ohó, mester, mibe futottam bele egy másik blogon:

"reflexman 2016.08.17. 09:47:35
@Szelid sunmalac: Nem sikerült értelmezned a leírtakat"

Akkor most a saját logikád szerint végül mégis te vagy a hülye, csak mert már ketten mondjuk? :D

Mindenesetre most már nyugodt lelkiismerettel váglak ki innen, egyrészt látom, hogy nem igazán akaródzik már kivakaróznod a hülyeségedből, szóval nem fojtom beléd a szót, másrészt hamar találtál mást, akinek beugathatsz...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2016.08.17. 19:17:29

Mindenki, aki Danialvest fikázza: +1

Muhahhahha.

Kálovics Tibor 2016.08.19. 15:38:14

Én 15 évesen a 80-as, 90-es évek rajongója voltam, aztán lettem Fight Club rajongó, és még nem láttam a New York bandáit, Martin Scorsesere is úgy tekintettem mint a hibátlan mesterre.

Nekem sikerült kinőnöm valamennyi káros típust. Legalábbis remélem.
süti beállítások módosítása