Sorozat: Homeland - 5. évad
2016. május 01. írta: danialves

Sorozat: Homeland - 5. évad

A 2. rész után azzal zártam a gondolataimat a Homelandről, hogy egy olyan sorozattá vált, amelyben egyszerre van ott az aktuálpolitika húsba vágó realizmusa, és a kémfilm-zsáner leghollywoodiasabb fordulatai. Ez a kettősség a szezon egészét nézve is fennmaradt (bár előbbi - főleg Párizs és Brüsszel révén - sokat erősödött, utóbbi pedig rengeteget szelídült), de a Homeland 5. évada véleményem szerint inkább arról lesz emlékezetes, hogy az alkotók még ennyire következetesen felépíteni és végigvinni az első óta egy szezont sem tudtak - annak ellenére, hogy ezúttal egy hihetetlenül változékony helyzetre szinte hétről-hétre reagálva kellett ezt megtenniük.homeland_1.jpg

Hiszen a tavalyi évadzáró velem együtt sokakban azt ültette el, hogy a sorozat írói amint felépítenek valamit, az igyekeznek rögtön lenullázni, félig kihúzva saját lábuk alól a talajt, félig tiszta lapot nyitva. És kétségtelen, ennek a Homelandnek jóformán már semmi köze ahhoz, amit 5 éve Homelandnek neveztünk: Carrie már nem a le Carré vagy Ludlum-regényekből ismerős szituációkkal küzd, hanem a bevándorlás és az Iszlám Állam mindennapi valóságával, amelyben ugyan szintén elférnek a legfelsőbb szintekre beépült téglák és egymás ellen fordított ügynökök, most már ez egyre inkább háttérbe szorul.

Ezzel együtt idén mintha túlságosan is sokat áldozott volna be a hitelesség oltárán a Homeland azért, hogy krimi-thrillerként is működni tudjon: a karakterek közé ékelt konfliktusok, a tétek emelése kedvéért sokszor egészen mesterkélt és giccses fordulatokat is megengedett magának, részben talán pont abból eredően, hogy minden korábbinál kevesebb súly jut a tényleges kémkedésnek a történetben.Természetesen a felszínen még mindig ezek mozgatják a történetet, és ezúttal külön üdvözlendő, hogy a Homeland végre fel tud építeni egy olyan konfliktust, amely 12 részen keresztül képes irányítani a narratívát, de sokkal fontosabb, hogy ezúttal a mögé helyezett gondolatiság is legalább ilyen kitartóan és koncepciózusan végigvitt. Éppen ezért az évadzáró például hiába nem tud már érdemben mit hozzátenni előbbihez, a karakterek sorsának alakulása, döntéseik súlya igazán itt teljesedik be, és ad a terroristaüldözés izgalmánál egy sokkal nagyobb katarzist.homeland_thm_1.jpg

Így ha most egy hajszálnyival le is maradt a Homeland arról, hogy a sorozat eddigi legjobb évadát hozza, az ötödik véleményem szerint az egyik legszebben kidolgozott és legsallangmentesebb szezon volt. Amely így egyben azt is elérte, hogy bizakodva várjam a folytatást, folytassa az akár az eddig megkezdett utat vagy nyisson ismét egy teljesen tiszta lapot - a sorozat történetében először most ez kérdés is nyitva áll.

A Homeland teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr578672070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása