Sorozat: Homeland 5. évad, A hátrahagyottak 2. évad - 2 rész után
2015. október 16. írta: danialves

Sorozat: Homeland 5. évad, A hátrahagyottak 2. évad - 2 rész után

A tavalyi év legnagyobb durranásai között tarthattuk számon a Homeland 4. és A hátrahagyottak első évadát, ugyanakkor a záróepizód mindkét esetben úgy varrta el a szálakat, hogy a következő szezonnak muszáj volt valamennyire tiszta lappal indítania. Idén ősszel pedig egyszerre befutottak a folytatások, amelyeket 2 rész távlatából már értékelni is lehet valamennyire.

homeland.jpgHomeland 5x01-02

Szerintem nem csak engem ért meglepetésként, ahogyan a Homeland a 4. évad gyönyörű építkezését szinte lenullázta az utolsó két epizódban, de végső soron teljesen megértem az alkotókat: a sorozat egy meglehetősen limitált szavatosságú alapötletből élt (és sokszor inkább csak vegetált) három szezonon keresztül, ezek után nem tudom hibáztatni az írókat, hogy inkább idejekorán tiszta lappal indítottak, mint hogy újra beleragadjanak egy ilyen szituációba. A borzasztó évadzáró után pedig a Homeland újra ki tudott virágozni, elsősorban annak köszönhetően, hogy egy markáns helyszínváltással és időugrással máris a téma legaktuálisabb vetületét képesek feldolgozni. Néha már egyenesen dokumentumsorozatnak érezni a látottakat, amilyen alapossággal és pontossággal tűzik képernyőre az írók a megfigyelési botrányokat vagy a menekültkérdést, néha zseniális szellemességgel ragadva meg azok dilemmáit, de ettől még kétélű fegyverként funkcionál, hogy mindent elölről kezdenek.

Egyértelmű, hogy a Homeland mindig is Carrie sorozata volt, és az ő karaktere így nem is szenvedi meg, sőt, egyenesen profitál belőle, ha új fejezetet nyitnak az életében, azonban a többieket mintha már csak kényszerből rángatná magával a sorozat az ő nyomában. Quinn és Saul az első két epizódban már nem azért voltak képernyőn, mert velük kapcsolatban is van mondanivalója a sorozatnak, pusztán azért, mert megszokott arcai, akiknek helyet kell szorítani ebben a világban, még akkor is, ha funkciójuk már nincs. Sajnos ez a velük kapcsolatos történetmesélésre is rányomja a bélyegét, és a szírai helyzet pontos boncolgatása, a poszt-snowdeni dilemmák mellett borzasztó olyan Bond-filmekbe illő fordulatokat látni a Homelandtől, mint a második rész lezárása.

A Homeland teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

the-leftovers-season-2-image-1.jpgA hátrahagyottak 2x01-02

Két okból is azon voltam, hogy A hátrahagyottakat nem kéne egy második szezonnal megbolygatni: egyrészt, az első évad egy gyönyörű ívet futott be, amelyet véleményem szerint sem lehetőség, sem szükség nem volt továbbfűzni, másrészt, Tom Perrotta könyvének hiányában nem láttam biztosítottnak, hogy még egy ilyen következetesen végigvihető koncepció kialakuljon. (Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy nem jó, ha Lindelof vérszemet kap a lezáratlanság csábításában.) Az első részt látva azonban egyelőre félre kellett tennem félelmeimet: az írók okosan egy új (és izgalmas) helyszínre, ezzel pedig új alapokra helyezték a sorozatot, további karaktereket behozva, akik Miracle (leánykori nevén: Jarden) rejtélyeivel tovább növelhették a mű misztikumát.

Ebből a titokzatosságból rángatott le aztán a földre a második epizód, amely gyakorlatilag nem tett mást, mint lelkiismeretesen szájba rágta azt a kellemes balladai homályba vesző utat, amelyet eredeti hőseink bejártak a két évad között. Amellett, hogy alapvetően semmi hiányérzetem nem volt, amikor még nem tudtam, Garveyék hogyan és milyen okból kötöttek ki új helyszínünkön, sajnos nem is tudott semmi érdemlegeset kihozni ebből a koncepcióból ez az egy órás betoldás, és inkább kényszeredetten visszaugrált az első évad elfáradt motívumaihoz. Márpedig ha a második évadot is csak Kevin félőrültségére vagy a teljesen sótlan Jillre próbálják meg felépíteni, az pontosan azt fogja igazolni, hogy semmi értelme nem volt még tovább nyüstölni ezt a koncepciót. Hozzáteszem, nem egyszer voltak hasonló érzéseim az első évad során is, úgyhogy bízom benne, Lindelof és Perrotta ezúttal is ugyanolyan ügyességgel veszi majd az akadályokat.

A hátrahagyottak teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr967971493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása