Hardcore Henry (2015)
2016. április 08. írta: Gaben No.1

Hardcore Henry (2015)

hardcore-henry.jpgRégen még úgy képzelték, hogy a mozi jövője a 3D után az lesz, hogy belsőnézetes és interaktív lesz. Ez félig-meddig meg is valósult a videojátékoknál, de érdekes módon ez egyáltalán nem szorította ki a filmeket és a kettő párhuzamosan tud létezni. De vajon mégis mi oka annak, hogy a főszereplő szemén keresztül felvett mozi még mindig ritkaságszámba megy? És vajon mi az oka annak, hogy egy ilyen film majdhogynem fű alatt jutott be a mozikba, ráadásul úgy, hogy hiába szinkronos, a magyar címe ugyanaz, mint az angol? Lövésem sincs.

Henry egy futurisztikus műhely/kórházban tér magához. Arca szétvágva, egyik karja, lába és szeme hiányzik, nem tud beszélni se és nincsenek emlékei. Majd elszabadul az őrület és kezdetét veszi egy bizarr és eleinte érthetetlen hajtóvadászat, amiben csak az az állandó, hogy Jimmy (Sharlto Copley) a haverunk.

2016 eddig úgy tűnik az ász akciófilmek éve, mert a Deadpool után ez is nagyot ütött. Ha nyersen akarnék fogalmazni, akkor úgy tudnám leírni ezt az élményt, hogy néztem egy gameplayt, amiben egy bitang jó grafikájú játékot valami pro kitolt bő másfél óra alatt, de hiba volna az egészet ennyire leegyszerűsíteni.

hardcore-henry-haley-bennett-2.jpgA film non-stop pörög. Néha azért egy fél jelenet erejére lassít, hogy kifújhasd magad (vagy hogy ne hányj be a kameramozgástól), de amúgy állandóan történik valami, ami 95 percre egy megsüvegelendő teljesítmény, főleg úgy, hogy egy pillanatra sem lesz unalmas. Az akciók bitang jól néznek ki, változatosak (mondjuk az ihletet mindig FPS játékok küldetéseiből merítették, de ezt el lehet nézni a mozinak), viszont ami még pluszban kiemelendő, az a humor. Már a Golyózápor óta vártam egy valamire való betegen vicces akciófilmet és tessék idén már ez a második. A casting pedig tökéletes. Te atya ég, mit művelt itt Sharlto Copley?! Ez az ember már majdhogynem könyörög azért, hogy A-listás színész lehessen. Nem is értem, hogy lehet őt ennyire ignorálni. De a többiek is jók, élükön a főgenyával.

Az egyetlen igazi problémám a filmmel, hogy ez a forgatókönyv nem éppen a legmegfelelőbb, hogy szépen fogalmazzak. 5 percenként röpködnek fölénk a megmagyarázatlan baromságok, mint például, amiért már Chappie-re is nagyon dühös voltam, hogy mi a fene az, hogy egy kiborgban olyan aksi van, amit nem lehet tölteni. Most higgyem el, hogy megcsinálnak valamit irdatlan sok pénzből, ami jó ha egy óráig működik?! Vagy hogy a sztori kecsesen elsiklik olyan apróságok fölött, minthogy hogy a fenébe csinálnak ezek halottból élőt, vagy a másik kedvencem mikor kiveszik a főhősből a nyomkövetőt, majd a következő jelenetben mintha mi sem történt volna megjelennek a semmiből a gonoszok. A végső csavar meg aztán tényleg a hülyeség netovábbja.

Mondhatnám még, hogy a kamerarángás miatt a film kétharmadánál már éreztem némi émelygést vagy elfért volna még a filmben pár karakteresebb helyszín a romos házak helyett, de ezek a hibák egy pillanatig nem fogják érdekelni a nézőt, mert egyszerre annyi impulzust kap és olyan halál laza a film, hogy ezek mindenért kárpótolják. Szóval ne tévesszen meg senkit az eddigi FPS filmek alacsony színvonala és a tény, hogy alig hallott az egészről valamit, mert ez a lényeges komponenseiben olyan lett amilyennek lennie kell: hardcore.

8/10

A Hardcore Henry teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr188576346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.04.10. 12:20:00

Az oroszok még mindig nem tudnak forgatókönyvet írni, viszont még mindig tudnak hatásos filmeket készíteni. Csak itt annyi a különbség a Stalingraddal vagy a Metroval szemben, hogy nagyon kevéssé előbbire, és jócskán utóbbira helyeződik a hangsúly (ezért sem tudja senki végigmondani a szövegeit anélkül, hogy közben ne lőnék le :D ). De ha azt nézem, ez az alkotás tényleg csak egy akciójelenet-halmaz, én például még mindig nem értem, mi volt a kuplerájos jelenet elvarrása (kik voltak azok a csajok, miért engedte el Akan Henryt...), mi volt a lényege az emlékeinek (azon kívül, hogy gondolom utólag belerakták Tim Roth-ot 10 másodpercre húzónévnek), kicsit mintha úgy állt volna össze a film, hogy leforgattak valami akciót, aztán kaptak még pénzt, leforgattak egy másikat, és megpróbálták összerakni valahogy őket. Meg ami nekem még hiányzott, hogy sokszor nem volt végiggondolva, hogy hogyan is lehetne ezt a belső nézetet látványosan használni, úgy értem, leginkább az volt a koncepció, hogy "csináljunk meg egy akciót belső nézetből", és nem az, hogy "mi nézne ki jól belső nézetben".

Viszont ettől függetlenül eszméletlenül pörgős és szórakoztató film, tök jó, hogy pl. sosem Rambozásból áll az egész, rengetegszer van fedezékhasználat, illetve az akciójelenetek minden válfaját is bemutatták nagyjából. Copley pedig tényleg egy one-man-show-t hoz. Szóval összességében azért részemről is egy 8/10 kijár neki.

ludwigvan 2016.04.10. 18:05:21

Ma megyek, mégegyszer megnézem, de szerintem nem vették ki a nyomkövetőt Henryből. Az aksit meg biztos, hogy lehetne tölteni, csak sokkal gyorsabb megoldás a csere. Tim Roth pedig azért kellett, mert azt az egy mondatot, amit el kellett mondania, muszáj volt egy igazi színésszel elmondatni. Egy ilyen rövid szöveget nem lehetett volna komolyan venni egy b-kategóriás színésztől. (Mondjuk, szinkronosan lehet, tök mindegy volt. Én szerencsére feliratosan láttam.) A Shoot 'Em Up jó párhuzam: ez is, az is 10/10, holnap újranézem azt is, és eldöntöm, hogy melyik a jobb! :-)

BitPork 2016.04.10. 18:39:56

Én az intro láttán eldöntöttem h nem éri meg az időt. Rühedzem az 'én' regényektől is , ettől meg égyenöst hányingerem lett.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.04.10. 19:46:19

@ludwigvan: De, a buszon vágja ki Jimmy a karjából a nyomkövetőt. Viszont utána a végén kiderül, hogy a fejéből az "adás" mindvégig ment Akannek, és ezért tudták követni.

Egyébként mennyiben akarsz fogadni, hogy Tim Roth része benne sem volt az eredeti forgatókönyvben? ;) Megveszi az amerikai forgalmazó 10 millióért a Hardcore Henryt, és a 100%-ban Oroszországban forgatott filmbe belekerül egy látványosan LA-ben felvett, teljesen más kamerával készült rész, és hopp, ott van Tim Roth is, aki a film TIFF-es szereplésekor még rajta sem volt a stáblistán... Nem tűnik valószínűnek, hogy a csóró oroszok, akik még az utómunkára is IndieGogon kalapoztak, szereznek egy A-kat. sztárt, majd elfeledkeznek róla, amikor viszik fesztiváloztatni a filmet...

ludwigvan 2016.04.10. 22:38:59

@danialves: Bocs, de Torontóban ugyanezt a verzióját (nincs is másik) vetítették a filmnek. Tim Roth-tal. Olvass cikkeket a fesztiválról! A film egyébként másodjára is kjó volt. A nyomkövetőt pedig tényleg kivette Jimmy, de mint írtad is, volt másik. A "Listen to your hart" másodjára is megdobogtatta a szívem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.04.10. 22:51:47

@ludwigvan: Igazad van, tényleg volt TIFFes cikk, ahol szerepel. Mondjuk ettől függetlenül nekem még mindig látványosan nem tűnik az a szakasz a koncepció részének.

Gaben No.1 2016.04.11. 02:00:49

@ludwigvan: "Az aksit meg biztos, hogy lehetne tölteni, csak sokkal gyorsabb megoldás a csere."
Aha, én is úgy szoktam ha merül a telefonom, akkor nem töltőre rakom, hanem ellopom valaki másét és átrakom az aksit. Ne vicceljünk már, hát Henry-n volt 3 jack bemenet, azon gond nélkül lehetett volna tölteni hálózatról.
"A nyomkövetőt pedig tényleg kivette Jimmy, de mint írtad is, volt másik."
Akkor meg mégis mi értelme volt a jelenetnek, ha az egész semmire nem volt jó? Minek kellett beleírni?

Talán SPOILER, de amire a kritikában még nem tértem ki, viszont nálam az se világos, hogy honnan voltak Henrynek villanás szerű emlékei a szőke csajról? Van egy olyan érzésem, hogy az alkotók mélyíteni akarták a románcot, csak elfeledkeztek arról, hogy van egy csavar is a filmben.

ludwigvan 2016.04.11. 17:34:29

@Gaben No.1: SPOILERES lesz. Szerintem, ha az félpercenként támad rád valaki, hogy megöljön, vagy pedig te akarsz megölni egy főgonoszt, akkor biztos nem fogsz megállni két órára feltölteni az aksikat. Van is valami utalás, hogy ha kialudnád/kipihennéd (vagy valami ilyesmi) magad, elbírnál egy tankhajóval (vagy valamilyen hajóval) - szerintem (akár lehet hogy) pont a töltésre utalt ezzel Jimmy. Az álnyomkövetőnek pedig az volt a funkciója, hogy megnyugodjon Jimmy, és elvezesse Akant a laborjába. Pontosan ezért is hagyta Akan futni Henryt többször is. Meg azért is, hogy kipróbálja, hogy igaza van-e az asszonynak.
A villanásszerű emlékek pedig lehettek beültetett emlékek, hiszen mondták, hogy tudnak ilyet csinálni, vagy akár (!) valódiak is, mert nem tudjuk, hogy mi volt Henry múltjában. Az a bajod, hogy összekevered a balladai homályt a logikátlansággal, és ez tök méltatlan ehhez majdnem tökéletes filmhez. Ugyanígy méltatlan danialves pattogása a "másfajta kamerán" meg az oda nem illő jeleneten is. Eleve nem csak GoPro kamerákat használtak, hanem volt RED és Phantom is (a végefőcímből tudom, én meg nem mondanám, mikor melyiket láttuk - persze a lassított felvételeknél a Phantomra tippelnék).
Szóval olyan dolgokért basztassátok már a filmet, ami tényleg gáz benne, ne kitalált hibákat vessetek a szemére! Pl.: "mintha úgy állt volna össze a film, hogy leforgattak valami akciót, aztán kaptak még pénzt, leforgattak egy másikat, és megpróbálták összerakni valahogy őket". Az én szememben ezzel szemben pedig úgy állt össze, hogy iszonyatosan precízen megtervezték, leforgatták és megvágták a filmet.
süti beállítások módosítása