Sorozat: Aranyélet - 1. évad
2016. február 12. írta: danialves

Sorozat: Aranyélet - 1. évad

aranyelet.jpgAmekkora felhajtást csapott a premier körül az HBO, még talán az is elhitte, hogy az Aranyélet forradalmi alkotás lett (persze a magyar mozgóképgyártás tekintetében valamennyire tényleg az), aki egyébként cinikusan áll a magyar produkciókhoz. Az évadzáró (talán az HBO Go-ra már jóval előbb felkerült epizódok miatt is) kevésbé öltött esemény-jelleget, amely valószínűleg sokakban veti fel a kérdést, hogy valójában csak egy hatalmas blöffről van szó, amely 8 rész múlva már senkit sem érdekelt? Biztosíthatok mindenkit, hogy ez a vád nem állja meg a helyét, ugyanakkor én magam sem gondolom úgy, hogy a szezon befejezéséről ódákat kellene zengeni.

Az Aranyélet láthatóan jól vette fel az első rész fonalát, fokozatosan, egyenletes tempóban építette és bővítette a középpontba állított család belső és külső konfliktusait, szerkesztését nézve tehát profi munkát végzett a stáb (mint ahogy megjelenésében sem látszik olcsóság a produkción). Ugyanakkor a pilot kapcsán emlegetett egysíkúan felvázolt mellékszereplők tekintetében sem láttam lényeges változást: jelentőség és képernyőn töltött idő szempontjából ugyan lényegesen bővült a mellékkarakterek repretoárja, de sem a trófeafeleségek játszmáit űző Janka, sem a wannabe gengszterrapper márk, sem a félig-meddig tinihisztit művelő Mira története nem volt elég meggyőző, friss és bátor. (Viszont az őket játszó színészekre egy rossz szót sem tudok szólni, ami különösen a rutintalabb Olasz Renátó és Döbrösi Laura dicsérete.) Azonban azt magam sem vitatom, hogy a sorozat alkotói ezeket a szálakat is gyönyörűen építették bele a mű fonalába, amely a 6. epizód pazar lezárásában csúcsosodott ki. Úgy éreztem, ha nincs a rész végi cliffhanger, ez akár egy évadzárónak is beillett volna, és utólag azt kell mondanom, jobb is lett volna, ha így ér véget az Aranyélet.

aranyelet2.jpgA következő két epizód kapcsán megint csak magamra kell visszautalnom: már az elején láttam, hogy a sorozat hangvételével kapcsolatban nagyon könnyű elveszíteni a megfelelő arányérzéket, ez viszont többségében nem történt meg, az alkotás rettentően kiegyensúlyozottan valósította meg a magyar viszonyokra történő reflektálás és a műfaji jellegű történetmesélés egységét. (Habár pont emiatt a törékeny egyensúly miatt bizonyára lesznek olyanok, akik vagy a Veszettek mesterkéltségét, vagy a Szerdai gyerek kínosan lelkiismeretes szociográfiáját fogják észrevenni és számon kérni rajta.) A végére viszont mintha az írógárda egyenesen eldobta volna a gyeplőt, és az Aranyélet elkezdett belefulladni a hollywoodiasságba: az autós üldözéssel ellentétben ezúttal legalább technikailag perfekt minden (gondoljunk csak a 7. rész végi hosszú beállításra), de egy ilyen sorozat nem engedhet meg magának egy olyan bűnügyi szálat, amelyet a CSI hétről-hétre tapasztalt baromságai mellett is komolytalannak tűnik. (A legutolsó cliffhangerért pedig szintén kár ilyen szempontból.)

Egyszóval ezen a sorozaton is azt venni észre, amit sajnos nagyon sok magyar alkotás esetében: az alkotókban megvan a tehetség és a szorgalom, de amint valami nagyobb kihívással találkoznak, hirtelen elkezdenek úgy viselkedni, mintha egy Schwarzenegger-akciófilmet vagy egy Chevy Chase-vígjátékot kéne alapul venni egy nyomozás megjelenítéséhez. Ennek ellenére vitathatatlanok az értékei, és én különösen is örömmel tapasztaltam, hogy a "magyar sorozat" kifejezés végre többet jelenthet bugyuta szappanoperáknál. Például egy olyan darabot, amelynek vannak épkézláb karakterei, kiváló színészi alakításai és kissé meseszerű történetén keresztül is képes megragadni a magyar emberek mindennapjait jellemző dilemmákat.

Az Aranyélet teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr748381470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

badlucktotem 2016.02.13. 13:52:24

mit van ezért mindenki úgy oda? klisé klisé hátán, kb olyan volt, mint a szomszédok mai kiadásban.
süti beállítások módosítása