Sorozat: The Knick – második évad
2016. január 04. írta: Walter White

Sorozat: The Knick – második évad

A The Knick a 2014-es év egyik kellemes meglepetésének számított. Ugyan a közvetlen élvonaltól egy kevéssel elmaradt, de bőven volt annyira minőségi és potenciállal teli az első évad, hogy a másodikat is várjam, majd – kicsit megkésve – megnézzem.

the-knick-season-1-e1411662224326.jpg

A második évadban is a Knickerbocker kórház dolgozóinak a mindennapjait követhetjük figyelemmel – viszont változások, számos fordulat van az első évadhoz képest. És ez többnyire jót tett a The Knicknek, de azért felvet néhány problémát is.

A középpontban továbbra is John Thackery (Clive Owen), az amúgy zseniális, de drogfüggő sebész, viszont jelenléte közel sem annyira domináns, mint volt az első évadban. Persze részben ez a korábban történteknek tudható be, de az is érezhető, hogy a második évad „több lábon” kíván állni. Ez majdnem telitalálat. Hiszen így inkább előtérbe kerül néhány olyan karakter, amely ezt teljesen megérdemli: Herman Barrow (Jeremy Bobb) kórházigazgató, Lucy-nővér (Ewe Hewson), dr. Gallinger (Eric Johnson) vagy Cleary (Chris Sullivan), a mentős.  Ezeknek a karaktereknek viszont több időre lett volna szüksége, hogy egészében kiteljesedjen az évad – plusz két-három résszel még színvonalasabb lehetett volna.

Egy viszonylag közepes első részt néhány remek, gondosan megtervezett felvezető epizód követett, aztán az utolsó két részben – legalább – két fokozattal feljebb kapcsolt a The Knick, és egy igazán pörgős befejezést láthattunk.  Talán kicsit túl pörgőst is. Melegében ez sokkal intenzívebb élményt nyújtott, de kicsit lehiggadva, átgondolva a történéseket, és a sorozat egészét tekintve kevésbé lett volna idegen, ha ezt a sok eseményt jobban elosztották volna a készítők. Ennek a hozadéka, hogy egy-két igazán drámai fordulat viszonylag összecsapva záródott. (Eredetileg két évadra terveztek, de tárgyalnak egy esetleges folytatásról.)

letoltes_5.jpg

Korábban már említettem, hogy az arányok kicsit eltolódtak, és Thackery kevésbé volt domináns. Ez azonban sem a sorozatnak, sem pedig a karakternek nem tett rosszat. Az első rész, első néhány percét látva kicsit tartottam, hogy a kelleténél tovább húzzák majd a kezdőévad főszálát, de szerencsére gyorsan váltottak. Az évad legnagyobb pozitív meglepetése számomra Lucy volt. A nagyon vallásos (de azért vétkezésre hajlamos) gátlásos nővérkéből, egy valóságos szexistennővé válik, aki megunja, hogy a férfiak folyamatosan kihasználják, és jobbnak látja, hogyha ő irányít. Nyilván ezáltal, valamivel ellenszenvesebb lett, de a karakternek jót tett. Ahogy jót tett Bertie-nek (Michael Angarano), a fiatal orvosnak is, hogy férfi vált. [Ide nyugodtan bejöhettek volna plusz részek. Bertie újságíró barátnőjében (Arielle Goldman) nem kis potenciál volt – megérdemelte volna, hogy többet legyen képernyőn.]

Helyenként talán túl sötét is volt az évad, mintha csak rossz történhetne mindenkivel, ezt a sötétséget árnyalta egy kicsit Hariet és Cleary különös, helyenként vicces kapcsolata. Persze ezt a kapcsolatot sem az angyalok zenéje zengte körül, és itt is a „a cél szentesíti az eszközt” elve érvényesült. De ez nem meglepő, hiszen az esetek nagy részében ez jellemzi a legtöbb szereplő tetteit. 

Részben Soderbergh érdeme, részben a társadalom kritikája, hogy bár a sztori a 20. század elején játszódik, de olyan aktuális témát is érint, mint a bevándorlás. A korrupciót, a rasszizmust, a kicsinyes hatalmi harcokat már csak halkan említem meg, hiszen ezekbe sok más sorozatban is belebotlunk.

A The Knick második évada komplettebb, szerteágazóbb lett, mint volt az első. Míg az első 10 részt főleg Owen zsenialitása jellemezte, addig a második 10 epizódban több karakter kibontakozott, több volt a sztori egészét meghatározó történés. És kevesebb volt a műtét, aminek én kifejezetten örültem, viszont még így is volt néhány olyan jelenet, amit a gyomrom nem igazán tolerált.

8/10                

A The Knick teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr948228062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.01.05. 14:00:55

az első évad nagyon magas minőségű, de történetileg nagyon közepes volt.
De ez történetben is emelt nem is kicsit.

2016.01.06. 00:39:48

Baromi jó sorozat, végre valami más, még egy rész van nekem a 2. évadból! :) berendelték már a 3. évadot,
süti beállítások módosítása