Vakáció / Vacation (2015)
2015. augusztus 26. írta: lisztes

Vakáció / Vacation (2015)

A film, ami egyszerre reboot, remake és folytatás is. És persze ki ne hagyjuk: bukás (legalábbis hazájában). A jobb időket is megélt (bár ebben danialves kolléga kételkedne) Vakáció-sorozat újult erővel vágott neki a klasszikus roadmovie elemekkel kikövezett útnak, hogy aztán fél méterenként eltévedjen rajta. Az egyetlen szerencséje az volt, hogy a tengerentúlon már bemutatták, és bizony a sok-sok rossz véleménynek "hála" valami nagyon rosszra számítottam. Pedig nem rossz film ez, csak sok benne a sz*r rész.

tumblr_static_6itgjhuh4msccko0socwc40cs.jpg

Ha ez az évezred, és családi roadmovie, akkor nálam az etalon a Családi üzelmek. Bizony, lehet utálni azt a filmet, nyilván sokan az olvasók közül is így vannak ezzel, de szerintem az az a film, ami tökéletesen megragadta ennek az egésznek a lényegét. Sajnos a Vakáció inkább az eredeti filmek által kijelölt ösvényen halad (az író szerint csempészett bele egy kis Repülők, vonatok, autókat is... szerintem meg nem), ami egy viszonylag egyszerű receptet jelent:

Griswoldékat összezárjuk egy sz*r autóba, elindulnak egy mocskosul hosszú útra, és néha megállnak valahol. Na, és ezeken a helyeken mindig történik velük valami. Valami vicces - legalábbis az író szándék szerint. A gyöngyfűzér módjára felskiccelt szekvenciák közül van tényleg eltalált, sírvaröhögős, vegyes érzelmeket kiváltó, de azért pozitív érzetet hagyó, és kifejezetten kínos, öncélű baromság is. Ha ezen még dolgoztak volna egy kicsit, és kigyomlálják legalább ez utóbbiak egy tetemes részét, az év meglepetésvígjátéka lett volna a filmből.

2015-vacation-hannah-davis.jpg

Ott van például a legkisebb Griswold karaktere, aki olyan dumákat kapott az elején, hogy szerintem nem volt olyan a moziban, aki ne könnyezte volna meg őket röhögés közben. Majd úgy fél óra után szegény gyerekről teljesen megfeledkezik a forgatókönyvíró. Volt-nincs. Néha még megszólal, de ezekből olyan kevés van, hogy észre sem vesszük. Egy ekkora ziccert kihagyni nagy hiba volt - ugyanis inkább a gyökér bátyjának az elcseszett, és se füle-se farka (és inkább sci-fibe illő) szerelmi életével foglalkoztak.

Ed Helms (igen, én ezt le merem írni) jó választás volt a főszerepre. Ez a kicsit nyomi, de belül néha már-már felrobbanó figura már a Másnaposokban is jól állt neki (de egyébként nem tartom túl jó komikusnak, pláne nem főszerepben). Közte, és Christina Applegate között még a kémia is működött (azaz simán el lehetett hinni, hogy ők tényleg házasok). Az egyetlen problémám az volt, hogy sok volt a kínos szituációt a végletekig fokozó poén, ezek meg csak szerintem kis dózisban viccesek igazán.

lioho.jpg

A film nagy erénye, hogy telis-tele van cameo megjelenésekkel. Ez is a széria egyik védjegye, úgyhogy csodálkozni nem kell rajta - mindenesetre a nyilvánvalókon (Chevy Chase, Beverly D'Angelo) túl feltűnik még Leslie Mann és Chris Hemsworth Rusty nővére, és annak bika meteorológus pasija szerepében, Charlie Day, Michael Pena, Norman Reedus, Ron Livingston, illetve Regina Hall és Keegan-Michael Key is.

Ami pedig a magyar szinkront illeti: köszönöm! Köszönöm, hogy próbáltak a lehető legtöbbet kihozni belőle. A Forgács Péter-Zsigmond Tamara páros telitalálat volt, a gyerekeknek megtalálták a tökéletes hangot, és a cameók többsége is a jól ismert szinkronszínészük hangján szólal meg. Két helyütt nyúltak szerintem csak mellé: Charlie Daynek az előzetesben is megszólaló Rajkai Zoltánt kellett volna meghagyni, míg Chevy Chasenek bárkit, csak ne Mikó Istvánt. Imádom az öreget, de teljesen karakteridegen volt a hangja...

vac-1280jpg-5c4f4f_1280w.jpg

Összegezve csak annyit tudok mondani, hogy jobb, mint a híre, és mint az előzetese. Az, hogy mennyivel jobb, már egyéni ízlés kérdése, én be kell valljam, alapjáraton azért jól szórakoztam. Hogy megismételném-e? Egyhamar biztosan nem, meg amúgy is, az a 90 perc legalább 120-nak tűnt, de jól nevető közönséggel, a moziban biztosan pozitívabb élmény, mint majd otthon hádéba' letöltve, egy borongósabb vasárnap délután kirándulás helyett megnézve.

Pontszámot nem kaptok.

A Vakáció teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr527735576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tumi 2015.08.26. 18:32:43

Eredetileg Józsa Imre lett volna Chevy Chase magyar hangja, de valami miatt nem tudta vállalni a felkérést, ezért került e képbe Mikó István.
süti beállítások módosítása