Smoking Anniversary: Airplane! (1980)
2015. július 13. írta: FilmBaráth

Smoking Anniversary: Airplane! (1980)

airplane.jpg"Mi a vektor, Viktor?" Hihetetlen, de idén már 35 éves ez a poén, és még mindig betegre tudja magát nevetni rajta az ember (lánya). Őrületes siker volt ez a 70-es katasztrófafilmjeit zseniálisan kifigurázó vígjáték, a legendás ZAZ (30 éven aluliak kedvéért: David Zucker-Jim Abrahams-Jerry Zucker, az ő filmektől kaptunk konstans nevetőgörcsöt a 80-as években) minőség, és olyan színészek, akik közül többen először tettek kitérőt a könnyebb(nek tűnő) műfajba. Mert bizony Leslie Nielsen, Lloyd Bridges na és Peter Graves (az ifjúság kedvéért: a Mission: Impossible tévésorozat sztárja) eddig a filmig nem igazán csillogtatták komikusi vénájukat, ennek ellenére kiválóan helyt álltak a számukra nem túl ismert területen. Óriási sikert aratott az alkotás, nem véletlenül, mert mára bár nem kicsit veszítettek az erejükből a poénok, még ma is simán betegre tudja nevetni magát rajta a néző!

Ted (Robert Hays) műsoron kívül kénytelen felszállni a repülőjáratra, mert a stewardess, Elaine (Julie Hagerty) szakított vele, ő pedig vissza akarja szerezni. A repülés egészen addig eseménytelenül zajlik, amíg ki nem derül, hogy a hallal valami gond volt, és aki evett belőle, az nagyon komolyan megbetegszik. Köztük Tétel kapitány (Peter Graves) és az összes pilóta. Így Ted-re vár a feladat, hogy letegye a gépet...

Nem ma fogok leszokni a kávéról! Hányszor mondtam én is egy - egy rumlisabb napon, és most, az újrázásnál sikerült rácsodálkoznom arra, hogy ez a mondat bizony ebből a filmből indult hódító útjára a köznyelvben (a dohányzásról, az ivásról, a nyugtatókról és a szipuzásról nem kellett leszoknom, mert soha nem éltem velük, pedig az előző munkahelyem kifejezetten stresszesnek volt nevezhető). Bár egy-két poéntól kiütést lehet kapni (nagyon idegesítő tud lenni,, amikor a kapitány ilyen rendkívül elmés mondatokkal jön, hogy láttál már falon pókot vagy fűben nyuszit?), összességében egyáltalán nem tűnik porosnak ez a vígjáték, a viccözönből mindig eltalál bennünket néhány emlékezetes mondat (részemről abszolút kedvenc: Kapitány úr, mikor szállunk le? Nem tudom megmondani. Saccolni tud? Kb. 2 óra múlva.  2 óra múlva tud saccolni?).

Az alkotók nem cicóztak sokat, mindjárt az elején bevezettek egy repülőgépet a váróterembe, és ezt még tudták fokozni, szinte végig fenn tudták tartani az érdeklődést. A végére sajnos kicsit kifogyott a szufla a történetből, de ennél nagyobb  bajunk ne legyen. Nem kímélték az írók az Airport filmeket (ha valaki azok hatására nem kezd el félni a repüléstől, akkor semmitől, főleg a Charlton Heston főszereplésével készült Airport 1975 volt nagyon félelmetes, legalább 15 éve nem mertem újrázni), adtak a kliséknek és a tipikus karaktereknek, ráadásul nagy többségében nem alpári, hanem intelligens humorral (az a néni, aki folyékonyan beszélt csövesül...). Ebben az eszement őrületben még a robotpilóta is önálló életre kel (záró jelenet!), a többi szereplőre sem mondható, hogy unalmas lenne, sorjáztak a fapofival előadott poénok (az megvan, amikor egy sokkban lévő utas előtt sorban állnak a többiek, akik a legkülönbözőbb módon akarják elhallgattatni?).

airplane2.pngA 80-as évek nemcsak az akciófilmek, hanem a vígjátékok műfajában is az aranykor volt, jobbnál jobb alkotások kerültek a moziba (ennek legfőbb oka az volt, hogy akkor még nem volt CGI, a forgatókönyvön és zseniális szájkaratén függött a siker), tényleg nagyot kellett dobnia annak, aki ki akart emelkedni a tömegből. ZAZ-éknál nem volt hiány ötletekből, nagyon eltalálták, mi kell a népnek (Csupasz pisztoly filmek, Top Secret), nem véletlenül nem merült feledésbe ez a vígjáték még ennyi év után sem. Történetvezetésről nagyon nem beszélhetünk, a karakterek sem éppen Mariana-árok mélységűek, viszont olyan jól fűzték össze a vicces jeleneteket (amelyek tele vannak helyzet és jellemkomikumokkal), hogy ez egyáltalán nem zavaró. Ez a film egy nagy hülyeség, és pont ez a jó benne!

A casting kiválóan sikerült (Kareem Abdul-Jabbar például saját magát alakította), Lloyd Bridges, Peter Graves emlékezetes jeleneteket kapott, Robert Hays élete szerepét játszhatta el, Julie Hagerty szép volt. De a show-t mégis Leslie Nielsen vitte el, nem véletlen, hogy repülőrajtot vett a karrierje a film után.

ZAZ-ék hozták saját magukat, rengeteg poén vésődött be a játékidő alatt (szinkronnal ajánlott a film megtekintése!), sokadjára sem unalmas a film, aki még nem látta, sürgősen pótolja, már csak azért is, mert kevés a jó paródia, manapság sajnos már nem is születnek kiemelkedő darabok a műfajban. Ha nem várunk semmit egy filmtől, csak jókat szeretnénk nevetni rajta, ez a jó választás, még 35 év után is!

8/10

 Az Airplane! teljes adatlapja a Magyar Filmes Adatbázis (Mafab) oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr807619786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2015.07.14. 08:15:52

Szar dolog ha valakinek gondjai vannak az ivással...

Darth Revan 2015.07.14. 11:36:07

- Can you fly this plane, and land it?
- Surely you can't be serious.
- I am serious... and don't call me Shirley.

báró Csekonics 2015.07.14. 11:38:24

@Terézágyú: a mai napig, ha kilötyögtetem a poharamból a tartalmát, ez ugrik be!

Fehérlapos 2015.07.14. 12:23:27

Húsz év után tavaly újranéztem, és ma már tényleg fárasztó egy-két poén. Ennek ellenére sokat nevettem rajta.
Úgy az igazi, ha előtte megnézünk pár Airport filmet.
A hétvégén adta valamelyik kábeladó a második részt, amiben egy űrrepülőt hoz le a főszereplő.

snatch_ · http://futas.asroma.hu 2015.07.14. 12:41:59

@Fehérlapos: A Paramount adta de csak azután, hogy az elsőt is leadta. Egymás után ment a kettő.

- ideges?
- igen
- első alkalom?
- nem, voltam már ideges...

ez a film ott van a szeren, ahogy az összes többi ZAZ film. szerintem még a falon pókos és a fűben nyuszis, meg a törökbörtönös poénok is viccesek, csak el kell tudni helyezni a szövegkörnyezetben és a szituban őket :)

Terézágyú 2015.07.14. 13:18:58

@Darth Revan:
Ez egyike azon poénoknak, amiket nagyon nehéz magyarítani... nem is tudom, hogy sikerült-e....

Darth Revan 2015.07.14. 13:36:29

@Terézágyú:

Nem sikerult :(

Kiver a frász...
... ne szólitson Verának

coub.com/view/4m3r9

biododírium 2015.07.14. 14:47:29

A nem kiemelt "háttérpoénok" a legjobbak sztem. Pl. mikor a kórházban motorolaj kannából töltenek az infúzióba, meg mikor lapátolják a szenet az űrsiklóba :)

Gukker 2015.07.14. 15:10:14

Roger Murdock: Flight 2-0-9'er, you are cleared for take-off.
Captain Oveur: Roger!
Roger Murdock: Huh?
Tower voice: L.A. departure frequency, 123 point 9'er.
Captain Oveur: Roger!
Roger Murdock: Huh?
Victor Basta: Request vector, over.
Captain Oveur: What?
Tower voice: Flight 2-0-9'er cleared for vector 324.
Roger Murdock: We have clearance, Clarence.
Captain Oveur: Roger, Roger. What's our vector, Victor?
Tower voice: Tower's radio clearance, over!
Captain Oveur: That's Clarence Oveur. Over.
Tower voice: Over.
Captain Oveur: Roger.
Roger Murdock: Huh?
Tower voice: Roger, over!
Roger Murdock: What?
Captain Oveur: Huh?
Victor Basta: Who?

sbartha 2015.07.14. 15:48:23

Ha valaki esetleg nem tudná:
"láttál már falon pókot vagy fűben nyuszit" ez két régi trágár mondókának az első fele.
"Láttál-e már falon pókot, adj a ...-ra egy csókot"

"Láttál-e már fűbe nyuszit, adj a ...-ra egy puszit"

Terézágyú 2015.07.15. 14:51:08

@sbartha:
erről én se hallottam...

@Darth Revan:
"Kiver a frász...
... ne szólitson Verának"

Na igen... de aligha van jobb megoldás...

Terézágyú 2015.07.15. 15:00:38

Amikor a pap a "Ministráns" című képes folyóiratot olvassa, és kihajtja a hosszú középső oldalt :)

Head Honcho 2019.08.02. 12:23:29

Szenzációs még mindig, a Top Secret!-tel és a többivel egyetemben. Garantált röhögőgörcs nálam. :)
süti beállítások módosítása