Terminátor - Megváltás / Terminator: Salvation (2009)
2015. június 30. írta: danialves

Terminátor - Megváltás / Terminator: Salvation (2009)

salvation.jpgAmikor a harmadik rész mind a nézők szívében, mind a mozipénztáraknál elutasításra talált, az alkotók számára is egyértelművé vált az, amire már előtte (és amire 2 éve is) rá kellett volna jönniük: a Terminátor-széria útja nem az önismétlésben van kijelölve. Így bár a két forgatókönyvírót megtartották, egy radikális újradesignolást vittek végbe az univerzum jellegén és hangulatán. De akármennyire is meghatározó volt a Megváltás szempontjából, hogy a saját kliséit már oda-vissza megjárt filmsorozat végre fellélegezhetett, messze nem csak az elődjei vonatkozásában mondható jó filmnek.

Mivel a trilógia zárásaként elkövetkezett az Ítélet napja, magától értetődő volt (legalábbis idén nyárig), hogy nem lehet tovább folytatni a terminátor-visszaküldős játékot, így filmünk időpontja és helyszíne már 2018, és a gépek elleni háború pokla valahol az USA nyugati részén. És bár az éppen felemelkedőben lévő John Connor (Christian Bale) és a tejfelesszájú kis senkiként harcoló Kyle Reese (Anton Yelchin) is meghatározó szerepet kap a történetben, ez mégsem az ő filmjük, hanem a 2003-ban kivégzett, de a Cyberdyne által újra felélesztett fegyencé, Marcus Wrighté (Sam Worthington).

Ha már nem tették volna előre nyilvánvalóvá, ebből mindenki számára azzá válhat, hogy a Megváltás egy trilógia első darabja lett volna csak, ennek megfelelően pedig a széria ikonikus alakjait megpróbálták nem túlhasználni, és egy új főszereplőre helyezni a hangsúlyt. Amennyire megdöbbentő eleinte, hogy John Connor szinte csak egy mellékszereplő a saját filmjében, végül a forgatókönyv igazolja ezt a döntést: míg a színészileg kisebb kihívásokkal küszködő Worthingtonnak sok térre van szüksége, hogy kibontsa a karakterívét, Bale már a puszta jelenlétével és sokkal apróbb gesztusokból képes hozni szerepet, és bár így is valamennyire félbehagyott munka Connor karaktere, sikerül éreztetnie, hogy még egy nagyobb út elején jár. Ettől függetlenül nem tudom maradéktalanul helyeselni ezt a megoldást, ugyanis ennyi szereplővel, egyben az új környezet bemutatásán dolgozva kissé egyszerűek és kidolgozatlanok a karakterek és történeteik.

salvation2.jpgEz azonban csak egyike volt az alkotás merész döntéseinek, a produkcióban ugyanis igyekeztek minél inkább új alapokra helyezni és tágítani a Terminátor világát, újfajta robotokkal, a Cameron-féle sötét, reménytelen világ egy újfajta ábrázolásával, amely ennek megfelelően az Ellenállást sem egy szedett-vedett, de valamilyen csoda folytán mégis győzedelmeskedő csapatként, hanem egy kompetens katonai egységként mutatta be. McG ennek megfelelően nem félt kifejezetten háborús felhangokat is megidézni vizualitásában, amely egy tipikus akciófilm hősmítosza helyett igyekszik a háborús alkotások kisemberekre fókuszáló perspektíváját kihangsúlyozni pazar vágatlan megoldásaival, a szereplőket hűen követő kamerájával és az időnként már-már zavarba ejtően eltünedező zenével. A rendező akciói így sokkal inkább intenzívek, mintsem látványosak, de az élmény szempontjából ez abszolút meghálálja magát.

A film tehát sikeresen helyezte új alapokra a franchise-t, és úgy találta meg benne a saját hangját, hogy a gyökereiről sem feledkezett meg: stílusos utalások keretében lövi el az elődökben is kötelezően visszatérő képeket és szövegeket. Ugyanakkor sokkal kerekebb és teljesebb élmény lehetett volna, ha nem ügyel kínosan arra, hogy ezzel párhuzamosan egy új trilógia alapjait is lefektesse, és mivel bukásával ez az igyekezet hiábavalónak bizonyult, jogosan lehet felróni neki azokat a hiányosságokat, amelyeket egy három részes egység elemeként nem tennénk meg. Akciófilmként azonban így is hatásos és minőségi, vonásaiban pedig kellően eredeti ahhoz, hogy egy többnyire hiánytalan élmény lehessen.

8/10

A Terminátor - Megváltás teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr987584054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pascow 2015.06.30. 13:38:14

Azt hittem ez is egy lehúzó kritika lesz (szinte csak azt lehet olvasni a filmről), ezért is örülök az ellenkezőjének. Szerintem is egy jó film lett, sajnálom, hogy nem vitték tovább ezt a vonalat.

K.Leslee 2015.06.30. 16:59:48

Valamivel job mint a harmadik resz, de erre teljesen felesleges volt elpocsekolni Chris Bale-t, raadasul meg Terminatorok is alig voltak benne. A Sam Worthington szalat sem tudtam hova tenni. Lehet ujra kene neznem, de nekem akkoriban gyengenek tunt a film.

shred 2015.07.01. 07:58:54

A Mad Max-hangulat nagyon tetszett, jól kidolgozták a világot.
Két hiba (egy régi blogon olvastam, nem saját észrevétel): a Skynet-központban hatalmas képernyők, billentyűzetek mindenhol - egy robotok által, robotoknak épített helyen miért van annyi, emberi I/O eszköz? Jön az egyszeri terminátor, rácsatlakozik a szerverre és megvan a kapcsolat, nem fog gépelgetni.
A második: megint hosszan dobálták a gépek az embereket, a helyett, hogy megölnék őket. Érted, a beprogramozott gyilkológép elkapja az áldozatát, és megfojtja, vagy agyonüti? Nem, eldobja és utánasétál.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.01. 09:22:10

@shred: Az első nekem is feltűnt, de abszolút benne van a pakliban, hogy az egy Cyberdyne-gyár még 2003 előttről, amely felett egyszerűen átvették a hatalmat. A 3-4. részből mindenképpen az derül ki, hogy a cég már akkor is képes volt terminátorokat építeni.

Terézágyú 2015.07.01. 17:18:02

@shred:
"megint hosszan dobálták a gépek az embereket, a helyett, hogy megölnék őket. Érted, a beprogramozott gyilkológép elkapja az áldozatát, és megfojtja, vagy agyonüti? Nem, eldobja és utánasétál. "
Egy gázos filmes klisé. Nekem erről eszembe jut, hogy pl. a Jurassic parkban a rex nem érte utol a dzsipben menekülő Malcolmot, aki ugye hátul feküdt. Nem a fenét: utolérte, lehajolt - és megpróbálta ellökni a dzsipet, ahelyett, hogy simán kiemelte volna onnan az embert (ahogy a vécén ülő Gennarót is korábban)...

mtomi · http://utolsoejjel.blog.hu 2015.07.05. 15:12:36

En nem szoktam filmkritikat irni, de ennel a filmnel megtettem annak idejen, mert snnyira felbosszantott a sok butasag:

utolsoejjel.blog.hu/2009/06/08/terminator_salvation_spoilerrel_es_anelkul

==T== 2015.07.17. 09:29:04

Nekem tetszett a film. A DVD-s/BD-s verzió - bár nincs sok eltérés - de picit jobb.

Sajnálom, hogy nem lett sikeres a kasszáknál, és nem ezt a vonalat vitték tovább, vagy legalább nem ebből a jövőből kanyarodott vissza a T5.

@K.Leslee:

Worthington is Terminátor, a begyűjtő is terminátor, a repülő egységek is terminátorok:)

@shred:

Az egyik jelenetben - amikor Kyle bekerül a gyűjtőtáborba - van egy pár pillanat, amikor embri körvonalak látszódnak egy emeleti ablakon keresztül.

A különféle könyvek - melyek egy része persze nem hivatalso könyv - is említik, hogy voltak emberek - pl- tudósok - akik a Skynetnek dolgoztak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.17. 16:58:05

@==T==: Szerintem a neten már csak ez a "rendezői változat" lelhető fel, úgyhogy emlékeim szerint én először és másodszorra is ezzel láttam.

==T== 2015.07.19. 19:05:36

@danialves: Az R5-ös verzió az még a mozis változat:)

Nincs nagy különbség, a leginkább említésre méltó, hogy a tengeralattjárós beszélgetés picit hosszabb + pár apróság, amik most hirtelen nem ugranak be. Na, időközben találtam egy iylet:

Comparison between the edited Theatrical Version (PG-13) and the uncut Director's Cut (Rated R)
www.movie-censorship.com/report.php?ID=4991440

+ a magyar nyelvű DVD is elvileg a mozis, míg a BR pedig a kissé bővített változat.

Ha érdekelne, a TPB-n van még oylan release, amihez van seeder (2 ill. 1)

Terminator Salvation Theatrical Cut (2009) Rifftrax 6ch 2ch
Terminator.4.Salvation.2009.R5.XviD.AC3-ViSiON [NORARS]

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.19. 22:10:56

@==T==: Köszi, olvastam én is az összehasonlítást, de az alapján nem érzem úgy, hogy sokat adna nekem ez a mozis verzió. :D
süti beállítások módosítása