Terminátor 3. - A gépek lázadása / Terminator 3: Rise of the Machines (2003)
2015. június 29. írta: danialves

Terminátor 3. - A gépek lázadása / Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

terminator_2.jpgKevés olyan filmet lehetne mondani, amely jobban a körülmények áldozata lett volna, mint a Terminátor 3. része: egy korszakalkotó mű folytatásaként, több, mint egy évtizednyi készülés után érkezve született meg, amely eleve támasztott bizonyos nem is kicsi elvárásokat felé. Innentől kezdve pedig nagyjából csinálhatott bármit is Jonathan Mostow stábja, a rajongók minden bizonnyal hatalmas fújolással üdvözölték volna. De nem lehet azt mondani, hogy végül ezek a reakciók igazságtalanok lettek volna: A gépek lázadása bár bizonyos aspektusaiban előre tudott lépni, nem egy korszakalkotó film - főleg, ha a második rész fényében nézzük.

John Connor (Nick Stahl) édesanyja hiányában már egyedül néz szembe a kifürkészhetetlen jövővel, ugyanis a Skynet megölése ellenére sem hitte még el teljesen, hogy megszabadulhat a terminátorok fenyegetésétől. És neki lesz igaza: a minden eddigi gépnél fejlettebb TX (Kristanna Loken) érkezik vissza a jövőből megölni őt és leendő hadnagyait, szokásos módon viszont egy másik terminátor (Arnold Schwarzenegger) is visszatér, hogy megvédje. Csak hogy ezúttal már nem kizárólag az életben maradás a tét, hanem az éppen hatalomátvételre készülő Skynet megállítása is.

terminator2_2.jpgAkciófilmként a trilógia záródarabjának sikerül maga mögött hagynia az előző két részt, A gépek lázadása ugyanis mind közül a legpörgősebb, egyben pedig ez szállítja a legjobb akciójeleneteket is. Jonathan Mostow szinte alig hagy a nézőnek levegőt venni az elődhöz képest meglehetősen szűkre szabott játékidő folyamán, miközben olyan monumentális és stílusos képsorokkal kápráztat el, mint a film eleji üldözés. (Más kérdés, hogy ezt később megközelíteni sem sikerül.) Ugyanakkor amennyire szerethető az alkotás ezen vonásáért, annyira sajnálatos, hogy ez el is nyom minden mást a forgatókönyvben.

Persze nem lett volna ez szükségszerű, viszont a köztes epizódok mégis elégtelenek arra, hogy egy korrekt vázat építsenek a mű akciózása mögé. Ugyan az igyekezet megvan ehhez, az alapvető probléma azonban abban rejlik, hogy a szkript inkább hasonlít egy Terminátor-fanfictionére, mint a saját jogán a kánon részévé válni kívánó darabéra: az alapszituációtól kezdve rengeteg motívumban az elődökhöz fordul segítségért (néha akár igen kínosan is, ld. Silberman), amiben pedig a saját útjára szeretne lépni, ott rendre elcsúszik. Ezek közül jó eséllyel mindenki számára a TX szerepeltetése a legsúlyosabb és legfájdalmasabb gyengeség, mer bár Kristanna Loken karakterének egy minden eddiginél félelmetesebb terminátornak kellett volna lennie, állandó szerepeltetése (és az ebből eredő folyamatos bukásai) hamar súlytalanná és komolytalanná tették.

És bármennyire is szeretne a harmadik rész ezúttal már John Connornak adni egy saját karakterívet, alapvetően szintén egy könnyedén feledhető epizódjává vált a szériának. A lendülete és a látványa ugyan kompenzál ezért (és éppen ezért egy hajszálnyival még jobbnak is tartom az első résznél), de ez maximum egy átlagos spin-off filmhez lenne méltó, nem egy trilógia (12 évig várt) zárófilmjéhez.

7/10

A Terminátor 3. - A gépek lázadása teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr757581128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.06.29. 11:13:09

Nem ugyanazt a filmet láttuk. A moziban végig azt kérdeztem magamtól: hol marad a büdzsé eredménye? Sehol egy áll a padlón trükk, sehol egy látvánosan költséges jelenet? Az hogy egy roncstelepnyi öregautót lezúznak némi hiteltelen CGI-vel megtámogatva, nem okoz önmagában örömet. Emellett röhejesen rossz szinészek (Furlong igenis jól játszott a 2-ben), de igazából ha valamivel jellemezni kell a filmet, akkor itt egy kivágott jelenet: www.youtube.com/watch?v=kayFrIR-Qfw ("We can fix it :))))))")

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.29. 12:34:24

@Globetrotter2014: Hát ha neked nem tűnt fel, hogy pl. egy 20 perces üldözésben egy teljes háztömböt leamortizálnak, akkor tényleg nem ugyanazt a filmet néztük. :D

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.29. 16:19:48

Kifejezetten rossz film, tipikus félgőzzel összeeszkábált "na majd csak megnézik, hisz Terminátor" típusú harmadik rész.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.06.29. 23:09:11

Én kiemelném még az önreflexív humort (napszemüveg, talk to my hand, emlékeztetsz anyámra stb.), de egyébként a pontszám kb. okés. Az akcióktól Globetrotter2014-hez hasonlóan én se estem hanyatt, akkor már a 4. rész vágás nélküli első, helikopteres akciója emlékezetesebb, mint a 3. etapból bármi.

AldoWinnfield 2015.06.30. 00:08:47

Én tulajdonképpen szeretem ezt a filmet ( gyerekként kétszer is láttam moziban és rengeteget játszottam a játékadaptációval), de ez csak egy egyszerű blockbuster film a kis költségvetésű, céltudatos és kemény első rész, valamint a minden ízében lenyűgöző, 'mindenidőkegyiklegjobbfilmje" folytatás után. Azt meg külön sértésnek veszem, hogy ennek a harmadik résznek az akciói felülmúlnák az Ítélet napja hasonló jeleneteit. A motoros-kamionos üldözés pl. színtiszta zsenialitás. De amúgy is, a harmadik rész tulajdonképpen egy sekélyesebb másolata a második résznek, annak minden mélysége, karakterépítése, hangulata nélkül.

AldoWinnfield 2015.06.30. 00:09:36

Mondjuk a befejezés legalább húz valami újat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.30. 07:32:02

@Werewolfrulez: Az önreflexiót én csak negatív irányba tudom kiemelni, a példáidon kívül gyakorlatilag minden más kínosan sült el. Abba a Silbermanes cameoba konkrétan beleborzongtam.

@AldoWinnfield: A motoros-kamionos fasza jelenet, de gyakorlatilag semmi nem történik benne, még ugyanannak a filmnek a végén a helikopteres is simán veri. De amúgy ez a "sekélyesebb változata a második résznek" (mínusz befejezés) eléggé találó megfogalmazás

Kopi3.14 2015.06.30. 12:38:25

Pedig mekkora lehetett volna dupla Arnie kivitelben. Aztán Connor fiam döntse le, most fel akarja darabolni a közelgő terminátor, vagy épp megvédeni.

K.Leslee 2015.06.30. 16:55:10

Nem nosztalgiasznobizmusbol mondom, de ez a film rendkivul gyenge es komolytalan. Bar szamomra a legnagyobb hatranya az onismetles. 5.5/10

==T== 2015.07.17. 08:49:28

Nekem bejött a T3. Szerintem Loken nem volt rossz TX, bár tény, hogy a Patrick féle T1000 félelmetesebb volt.

Az akciójelenetek kifogástalanok, "végre" a Skynet is elszabadul (tetszett a dolog felvezetése) bár tényleg jó lett volna még 10-15 perc "tartalom". De ezzel együtt is egy rendben levő film, aminek legnagyobb keresztje az elődje által felállított mérce.

De szvsz még így is jobb film a T2-höz képest, mint a komplett Star Wars előzmény trilógia az eredetihez képest.

K.Leslee 2015.07.18. 21:47:34

@==T==: azt viszont nem egy nagy teljesitmeny tulszarnyalni:-)

==T== 2015.07.19. 19:07:17

@K.Leslee: Lehet:) De ettől függetlenül nem értem miért divat utálni a T3-at.

K.Leslee 2015.07.25. 21:55:07

@==T==: En nem kovetek ilyesfajta divatot, de attol fuggetlenul ez a film csak parodianak jo.
süti beállítások módosítása