Argo 2 (2015)
2015. május 01. írta: FilmBaráth

Argo 2 (2015)

argo2_2.jpg10 hosszú évet vártunk erre a filmre. Árpa Attila Argo-ja nagyon gyorsan kultfilm lett, annyira egyedi és szórakoztató volt. Viharsebesen lettek a kedvenceink a főszereplők, Balog Tibi és eszeveszetten ütődött bandája örökzöldjeit még ma is gyakran idézgetjük, Psycho pedig fogalom lett, Bicskey Lukács ezzel a szerepével túlzás nélkül beírta magát a filmtörténetbe. A suttyófilmnek volt egy olyan egyedi hangulata, amelyet még a magamfajta jól nevelt úrilány is tudott értékelni, azaz betegre nevettem magam Tyson-ék "profi" bűnözési stílusán. Hatalmas volt az öröm, hogy végre érkezik a folytatás, de sajnos nagyon elhúzódtak az utómunkálatok, a 2013 nyarán forgatott film csak most került moziba. Az első előadásra rohantam a moziba, és csak vártam és vártam, hogy újra elvarázsoljanak az alkotók, de csak ritkán sikerült tiszta szívből nevetnem, és legmélyebb fájdalmamra azt kell mondanom, hogy egy nagyon látványos, de közepes utánérzés született, amelyet kizárólag a szereplők miatt érdemes megnézni!

A japán maffia világuralomra tör, ehhez pedig szüksége van az ősfloppyra, amely kies hazánkban található. A feladat nem könnyű, ezért egy igazi legendát bíznak meg vele, a Fekete Lótuszt (Kulka János), akinek első dolga az, hogy kapcsolatba lépjen a Tejesemberrel (Oszter Sándor). Azonban ő gyorsan kikerül a képből, ezért kénytelen a B-tervhez nyúlni. És felhívja Balog Tibit (Kovács Lajos)...

Először azt hittem, rossz filmre ültem be, majdnem kimentem a moziból. Ugyanis egy amerikai kiadású akcióorgiába csöppentünk, amelyben sok effekt, viszont kevés Balog Tibi volt. Ámde szerencsére az eléggé stílusidegen bevezető után megjelentek kedvenceink a vásznon, lassan helyreállt a világ rendje. Azonban a poénok nem igazán jöttek. Pontosabban az eredeti poénok maradtak el, az első rész briliáns szájkaratéja csak nyomokban volt felfedezhető, már most sem tudnék egyetlen ütős mondatot sem felidézni, és ez nagyon fáj. Árpa Attila láthatóan sokat tanult a sok profi forgatáson, ahol színészként megfordult, a látványban nincs hiba, de sajnos erősen túl lett tolva a technika (van az a lassítás mennyiség, ami idegesítő tud lenni!), a tartalom pedig erősen hiányosra sikeredett. Korántsem nézhetetlen a film, de az első részhez képest csalódás.

A legnagyobb probléma az, hogy az eredetiség szinte teljesen kiveszett az alkotásból, pedig az Argo éppen azért lett közönségsiker, mert imádtuk a karaktereket és az ő botladozásaikat a profi bűnözés világában. Naná, hogy ugyanezt vártuk volna a folytatástól. Nos, megkaptuk. Mármint megkaptuk ugyanazt pepitában még egyszer. A Tejesember helyett itt volt nekünk egy magyar nindzsa, aki azonban sajnos  nem volt olyan karizmatikus főgonosz, mint elődje (ami nem Kulka János hibája, egyszerűen a karakter nem volt elég jól felépítve). A műszaki antitalentum bandához egy jóravaló tanárember is csatlakozik, de az ő figurája is eléggé ellaposodik a reményt keltő kezdet után (devizahitles monológ!). Nem tud magával ragadni a történet, pedig van itt minden, tankkal közeledő roma bűnözők, vadászgép, korona, stb. Csak a mindent elsöprő hangulat hiányzik, de az nagyon.

Nagyon sok filmrészlet ismerős lehet, a rendező eddig is kedvenc mozijaiból csente a jelenetek nagy részét, azonban ezúttal egy-két kivételtől eltekintve (Oszter Sándor esete Sean Connery-vel), elég zavaró, hogy azt pipálgatjuk a listán, hogy mely alkotások szolgáltak ihletforrásként A Mission Impossible Tibisitve akár poénos is lehetne, de sajnos nem az, kizárólag a színészi játéknak köszönhető, hogy nem lesz kínosan rossz a végkifejlet. Mert az nem baj, ha inspirálódunk, de legyünk egyediek, és kreatívak, ebben az esetben ez senkit sem zavar. De ha csak nagyon erős utánérzések születnek, gyenge poénokkal, és folyamatosan ezt kapja a néző, akkor egy idő után már csak szomorúan várja a vége feliratot, pedig nagyon szerette volna szeretni ezt a filmet. Jellemző módon a legjobb jelenet a stáblista után látható, az olyan jól sikerült, hogy minden csalódottságom ellenére kíváncsi lettem a folytatásra.  Miért nem lehetett ilyen hangulatos az egész film?

argo_1.jpgA szereplők mentik meg a filmet a teljes unalomtól, nélkülük tényleg nem sokat érne ez az alkotás. Kovács Lajos továbbra is zseniálisan alakítja Tibit, Kiss József még mindig ugyanolyan jó Tyson, mint régen, Scherer Péter Bodrija sem veszített semmit a frenetikus lúzerségéből. Kulka János hozza a kötelezőt, de a show-t elviszi helyette Oszter Sándor, dacára annak, hogy csak néhány percre jelenik meg a filmvásznon. Bicskey Lukács utolsó filmszerepében is lenyűgöző alakítást nyújtott. Bán János és Nagypál Gábor szintén jó alakítást nyújtott.

Árpa Attila közönségfilmet rendezett, és a nézők bizonyosan szép számmal el fognak zarándokolni a moziba, hogy újra lássák régi kedvenceiket, vagyis pénzügyileg valószínűleg sikeres lesz a folytatás. Más kérdés, hogy összességében jóval gyengébb a második felvonás, mint a kultikus első rész. Sokkal kevesebbet fogunk idézni belőle, de Tibiéknek továbbra is helye van a szívünkben, úgyhogy felejtsük el gyorsan ezt a méltatlan második felvonást, jöjjön a harmadik rész, minél előbb, hogy legyen min hatalmasakat nevetni.

 Látványos, de teljesen felejthető film, amelyet a színészek miatt érdemes egyszer megnézni!

5/10

Az Argo 2 teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr957418032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2015.05.02. 06:59:09

"10 hosszú évet vártunk erre a filmre." én nem

"kultfilm lett" szerintem nem lett az

"annyira egyedi" egyedi?

"és szórakoztató" szórakoztató??

Dr_utcai_arcos 2015.05.02. 11:25:50

Hm, most néztem először úgy tényleg rá a leírásokra, ha spoiler nélkül lehet, ugyan meséljétek már el, Tyson hogy a vérbe támad fel? Vagy megakadt a golyó a csontban? Azért amilyen pisztollyal lelőtték, abban nem ,22-es golyó volt...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.02. 12:22:55

@Dr_utcai_arcos: Ezt már a tavalyi sajtótájékoztatón is elmondták, azért nem halt meg, mert nincs agya, így nem okozott kárt a golyó. ;)

Dr_utcai_arcos 2015.05.02. 14:46:22

@danialves: ne már...akkor ez durvább mint Dallasz Bobbi zuhanyzása.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.02. 14:49:30

@Dr_utcai_arcos: Ne viccelj, egy ilyen stílusú filmnél ez még abszolút belefér. ;)

Nyílméregbéka 2015.05.03. 17:12:21

Tökéletesen egyetértek a kritikaval. Egy szavába sem tudnék belekötni.
Tysonból szerintem ennyi már sok volt, először még vicces ez mélytuskó alpári kirohanás és káromkodás (nameg ahogy lerugja a kiscsákót az iskolában) de aztán már csak idegesítő. Pszicho karaktrere is túl lett húzva, túlmisztifikálták. A poénok rémgyengék, könyörgöm ezt a poént elsütni 2015-ben hogy "légvonalbam tíz kilóméter, de tudok egy rövidebb utat" ?!! Szánalmas. Én nagy rajongója vagyok az első Argónak, vagy tízszer láttam, de ezt egyszer elég volt. 5/10 adtam rá az IMDb-n.

Nyílméregbéka 2015.05.03. 17:22:51

@Dr_utcai_arcos: Van egy jelenet, ahol a röntgenképét mutatják, és abban olyan kicsi az agya, hogy csak a felszínét súrólta a homlokába eresztett golyó, így csak kómában volt tíz évig :)

@eßemfaßom meg áll: Na bumm, te nem vártad. És?
Az Argó kultfilm, mégha szerinted nem az.

by · http://aforizma.blog.hu 2015.05.03. 22:58:11

Ne higgyetek a poszt tolónak, ez a film sokkal jobb mint az 1-es, pedig már az jó volt. kicsit más a stílusa, kevesebb Guy Ritchie, több filmparódia. És aki még nem látta, vagy újranézi, előtte olvasson utána, hogy miért ferde a kereszt a koronán.

busoka 2015.05.06. 11:54:59

én sem igazán értem, hogy mitől kultfilm az első rész, meg egyedi, mivel szinte minden jó ötlet, karakter más filmekből lett "összeollózva"

Nyílméregbéka 2015.05.06. 17:33:23

@busoka: A kultfilm attól kult, hogy kultusza van, valamilyen szinten meghatározó egy generáció részére, vagy van egy masszív rajongótábora, tele van idézhető szövegekkel jelenetekkel. A "kultfilm" jelző nem egy minőséget jelent, egy trashfilm is lehet kult, mint pl. a Kannibál holokauszt, nem csak egy Harcosok klubja kaliberű mozi. Az Argó ugyan annyira magyar kultfilm mint pl. az Indul a bakterház, Egészséges erotika, vagy az Üvegtigris, csak más-más generációnak...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.05.08. 23:28:49

És a Liza meg 10/10... Hát Tibi bazmeg...

@Nyílméregbéka: Egyszer az életben húzod a szádat valamin, és az történetesen jó film. Így legyen ötösöm a lottón. :D
süti beállítások módosítása