Exodus: Istenek és királyok / Exodus: Gods and Kings (2014)
2014. december 05. írta: danialves

Exodus: Istenek és királyok / Exodus: Gods and Kings (2014)

exodus-gods-and-kings.jpegEgyszer már megemlékeztem arról, miért borzasztó nehéz jó történelmi filmet készíteni és éppen ezért miért sikerül ez csak keveseknek. Ridley Scottnak már ugyan van rutinja a műfajban, azonban mintha szép lassan felejtené el, amit egykor tudott, olyannyira, hogy az Exodus már csak árnyéka az eleve nem túl acélos Robin Hoodnak. Én ugyan nem tartozom azok közé, akik Scott frissebb műveit következetesen gyűlölik, de ezzel a rendezőnek sikerült komolyan megingatnia a belé vetett hitemet.

Mózes (Christian Bale) és Ramszesz (Joel Edgerton) mostohatestvérek, bajtársak és remek barátok. Egészen addig, amíg előbbiről ki nem derül, hogy nem egy egyiptomi tábornok örököse, hanem a rabszolgasorban tartott zsidók héberek közé tartozik. Ezzel az újdonsült fáraó és főhősünk útjai elválnak, hogy aztán 9 évvel később Mózes Isten hírnökeként térjen vissza és azt követelje, hogy engedjék szabadon a népét. Ramszesz ebbe természetesen nem megy bele, így a héberek felkent vezetője és Istene arra jutnak, hogy ami nem megy szép szóval, az megy majd erőszakkal.

exodus-gods-and-kings-2014-stills-wallpapers.jpgNem mondom, hogy könnyű dolga van annak, aki már egy untig ismert és ezerszer feldolgozott történetnek vág neki, azonban ennek a filmnek sikerült megvalósítania azt, hogy tulajdonképpen semmit ne tegyen hozzá ehhez a sztorihoz. Míg a Robin Hood legalább a felült "mutassuk be a történelmet realisztikusan" vonatra, addig az Exodus csak a bibliai események unalmas és szolgai felmondása. Egy-két kreatív apróságot leszámítva csak ezek az epizódok sorjáznak felsorolásszerűen, mindenféle dinamika, szerkezet, ív, kirajzolt karakterfejlődések és konfliktusok nélkül, ráadásul teljesen szétdarabolva. Rövid blokkokat kapunk, amelyekben hol hitről, hol származásról, hol kormányzásról van szó, egy kis ideig Mózesék terrorszervezetet is alakítanak, csak hogy aztán ezt félbeszakítva jöjjön a 10 csapás, a két főszereplő konfliktusa pedig hasonló módon egyszer fel-, egyszer pedig eltűnik a szükségszerű deus ex machinák súlya alatt. Persze biztos sokan gondolnak majd arra, hogy a 200 perces nyersvágás szétcincálása tette az alkotást ennyire szétesővé és nyögvenyelőssé, de a helyzet az, hogy egy ilyen unalmas és jellegtelen koncepciót hosszban inkább jóval 2 óra alá kellett volna sűríteni, hogy minimálisan is elviselhető legyen.

Nem elég ugyanis a lapos és fantáziátlan narratíva, maguk a szereplők is borzasztó semmilyenek, de ez még a jobbik verzió: Istent például ugyanis egy passzív-agresszív seggfejnek írták meg, majd egy pofoznivalóan idegesítő kisgyerek szájába töltötték. Mindemellett pedig a forgatókönyv látványosan próbálja elkerülni, hogy valami gondolatot csempésszen a látottakba, ahogy az epizódok váltják egymást a maratoni történetben, ezek közül egyiket sem tudja igazán megragadni és kidolgozni.  Ezt pedig az írók a tőmondatokban megírt (nem viccelek, az első összetett mondat kb. 1 óra után hangzik el) és nem ritkán értelmetlen dialógusokban járatják csúcsra, ezen pedig a színészek és a szinkronszínészek is csak rontani tudnak.

A néhány valóban eredeti ötlet kimerül a csodák és csapások ügyes átértelmezésében, ugyanakkor a látvány ezt a hatást képes akár meg is sokszorozni. Scott finoman sem szólva a nolani utat követte, elég bátran nyúlt a CGI-részleghez: szinte minden jelenethez tartozik egy-egy lenyűgöző nagytotál, Dariusz Wolski operatőr kompozíciói gerincét pedig rendre ezek a praktikus módszerekkel kivitelezhetetlen megoldások adják. Ez pedig azon kevés filmek egyike, ahol mindez nem visszafelé sül el: egyrészt hiába a sok effekt, a rendező soha nem támaszkodik olyan mértékben rájuk, hogy egyértelműen kiderüljön a csalás, másrészt a grafika olyan bámulatosan kidolgozott, hogy ez talán lehetetlen is lenne.

Ez viszont még édeskevés ahhoz, hogy Ridley Scott legújabb történelmi eposzának legyen létjogosultsága. Gyakorlatilag kaptunk egy 140 millió dolláros, unalmas és elnyújtott Képes Bibliát, amely helyeként az idiotizmus határát súrolja párbeszédeivel. De ha valaki a tökéletesen semmitmondó és felesleges film mintapéldányát keresi, az Exodusban megtalálja a számítását.

4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr136957045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajdú Peter 2014.12.06. 12:04:52

Es ha meg a film nem is lenne szar, akkor is rohadt zsidok.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.12.06. 13:07:37

@Hajdú Peter: Ne ragadjunk le a zsidóknál! Legyen inkább mocskos szemiták és akkor abban már az arabok is benne vannak. Ők tették tönkre a szorgos egyiptomi népet. :)

$pi$ 2014.12.06. 14:09:37

Az "exodus" nem történelem, hanem vallás, esetleg legenda. Ezt onnan is tudni lehet, hogy csodák vannak benne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 14:22:30

@$pi$: Szóval akkor a magyarok bejövetele a Kárpát-medencébe is csak legenda, mert az erről szóló mondákban vannak csodák?
Arról nem is beszélve, hogy eszerint Szent László és az összes szent királyunk sem volt történelmi személyiség...

$pi$ 2014.12.06. 14:30:07

@danialves: "Szóval akkor a magyarok bejövetele a Kárpát-medencébe is csak legenda, mert az erről szóló mondákban vannak csodák?"

Attól, hogy egy történelmi eseményről vannak mondák vagy legendák még nem szűnik meg történelem lenni. Amikor csak mondák meg legendák vannak, akkor viszont nem beszélhetünk történelemről.

"Arról nem is beszélve, hogy eszerint Szent László és az összes szent királyunk sem volt történelmi személyiség... "

Dehogynem! Csak nem voltak szentek. Attól, hogy kijelentem rólad, hogy mondjuk Dart Vader fia vagy, esetleg E.T. teszármazottja még nem szűnsz meg létező személynek lenni.

A történelemtudomány a rendelkezésre álló független források alapján állapítja meg, hogy mik voltak a legvalószínűbb események. A csodák definíció szerint a lehető legvalószínűtlenebb események és mint ilyenek nem részei a történelemtudománynak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 14:33:08

@$pi$: "Attól, hogy egy történelmi eseményről vannak mondák vagy legendák még nem szűnik meg történelem lenni."
Akkor pontosan mi is a problémád?
Mert az előbb még arról lehetett tudni, hogy nem történelmi esemény, hogy csodák voltak benne...

$pi$ 2014.12.06. 14:40:23

@danialves: A történelmi eseményben nincsenek csodák, a mesékben vannak. A mesékben lehetnek történelmi események is.

A filmben és a biblia "exodus" nevű részében csodák vannak, tehát nem történelem.

Nem tudom hogy lehetne ezt egyszerűbben megfogalmazni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 14:42:39

@$pi$: Akkor vissza az elejére, tehát a magyarok bejövetele c. történelmi esemény nem történelmi esemény, mert van benne csoda?

$pi$ 2014.12.06. 14:50:33

@danialves: "Akkor vissza az elejére, tehát a magyarok bejövetele c. történelmi esemény nem történelmi esemény, mert van benne csoda? "

A történelemben nincsenek csodák. Ha írsz egy könyvet, amiben van magyarok bejövetele, de nincsenek benne csodák, az lehet történelemkönyv. Ha viszont azt írod, hogy varázslók nyitották ki a vereckei szorost vagy sárkányokon lovagoltak, akkor az nem történelemkönyv.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 14:54:52

@$pi$: És mégis miért kéne egy fikciós alkotást (=filmet) a történelemkönyvekhez hasonlítani?

$pi$ 2014.12.06. 15:05:26

@danialves: A cikk próbálta meg a "fikciós alkotást" mint "történelmi filmet" eladni. Ezt általában azért csinálják, mert az alkotás így hitelesebbnek tűnik, azt a téves elképzelést keltik, hogy megtörtént eseményekről szól kihasználva a hitelességet amit az emberek a történelemnek, a tudománynak tulajdonítanak.

"Pseudoscience is a claim, belief or practice which is falsely presented as scientific, but does not adhere to a valid scientific method, lacks supporting scientific evidence or plausibility, cannot be reliably tested, or otherwise lacks scientific status."

"A pszeudotudomány olyan állítás, hit vagy gyakorlat, amit tévesen tudományosként mutatnak be, de nem felel meg érvényes tudományos módszertannak, nem rendelkezik tudományos bizonyítékokkal vagy valószínűséggel, nem lehet megbízhatóan ellenőrizni/vizsgálni, vagy más okból tudománytalan."

(hevenyészett fordítás, bocsi)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 15:20:01

@$pi$: Hát akkor sajnos ezzel baromira mellélőttél, mert a cikk azért "próbálta történelmi filmként eladni", hogy műfajilag megfelelően elhelyezze az alkotást.
De azért ismét jó volt a filmhez hozzászólni nem tudás okán kötözködni egy kicsit valami tök irreleváns dolgon, úgyhogy köszönöm a részvételt.

$pi$ 2014.12.06. 15:23:32

@danialves: Azt mondtam, hogy "általában azért csinálják" azért írtam, mert megkérdezted, hogy "miért csinálnák". Egy lehetséges okot írtam, soha nem tetszelegtem abban a szerepeben, hogy tudnám miért csinálnak mások dolgokat.

"műfajilag megfelelően elhelyezze az alkotást"

Én meg annyit írtam, hogy ez nem sikerült.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 15:27:59

@$pi$: Továbbra is téves az a dedukció, hogy a cikk azért tenné ezt, mert "általában ezért csinálják", ezért aztán még mindig felesleges volt az egész kötözködésed.

És de, sikerült megfelelően elhelyezni.

$pi$ 2014.12.06. 15:34:44

@danialves: "Továbbra is téves az a dedukció, hogy a cikk azért tenné ezt"

Nem mondtam, hogy a cikk miért szól így vagy úgy. Honnan a csodából tudnám, hogy miért fogalmaz valaki így vagy úgy? Nem volt dedukció.

"És de, sikerült megfelelően elhelyezni. "

Jó, tudod mit, legyen igazad. Történelmi film, ahogyan a "Thor kalapácsa" is történelmi film.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 15:38:34

@$pi$: Ha nem volt dedukció, akkor mi a halálról beszéltünk idáig? Egy teljesen random gondolatkísérletről, ami csak úgy az eszedbe jutott?

Sajnos a "Thor kalapácsa" c. filmről még nem hallottam, így nem igazán értem a párhuzamot.

$pi$ 2014.12.06. 15:42:13

@danialves: "Ha nem volt dedukció, akkor mi a halálról beszéltünk idáig? Egy teljesen random gondolatkísérletről, ami csak úgy az eszedbe jutott?"

A kérdésed "miért tenné" implikálta, hogy senkinek nem lehet oka arra, hogy történelmi tényként állítsa be a vallás állításait. Én leírtam, hogy mi erre a legelterjedtebb ok, tehát legalább egy ilyen ok van, ami ráadásul elég elterjedt.

"így nem igazán értem a párhuzamot"

Dehogynem, pontosan érted.

$pi$ 2014.12.06. 15:43:02

Amúgy valóban, "Thor: Az Isten kalapácsa" volt a cím.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.06. 16:13:40

@$pi$: A kérdésemet pedig az implikálta, hogy miért beszélünk az Exodus c. film kapcsán arról, hogy nem felel meg egy történelemkönyv kritériumainak. Avagy ahogy később is felhívtam rá a figyelmedet, amiről beszélsz, annak halvány köze nincs ahhoz, ami eredetileg a posztban szerepelt.

Igazából a "Thor: Az Isten kalapácsa"-ról sem hallottam, így gyors imdb-zés után sem nyertem annyi információt róla, hogy tökéletesen értsem, mit akarsz mondani vele.

AldoWinnfield 2015.04.11. 20:15:50

Bámulatosan semmitmondó film. Szinte már tehetség kell hozzá , hogy valami ennyire ne szóljon semmiről.
süti beállítások módosítása