Harag / Fury (2014)
2014. október 25. írta: danialves

Harag / Fury (2014)

Fury-brad-pitt.jpgA háborús filmek nagyjából két részre oszthatók: egyrészt a látványos, hangos, tökös (és nem ritkán erős propagandaáthallásokkal rendelkező) akciófilmekre, másrészt a sötét, depresszív, szívszaggató drámákra. Kevés olyan produkció van, amelyek a kettő valamilyen kombinációját meg tudják valósítani, azonban nem véletlenül pont ezek sikerülnek a legjobban. Többek között David Ayer legújabb alkotása, amely miatt még a Sabotage-t is könnyen megbocsátjuk.

A háború utolsó napjaiban az amerikai hadsereg már Németország szívében jár. A kézenfekvő túlerő ellenére csak azok járnak jól, akiket Berlin felé küldenek, a front déli részén viszont a magukra hagyott egységek súlyos veszteségeket szenvednek az utolsó leheletükig (és nem egyszer gerillamódszerekkel) küzdő németektől. Gyalogosok és páncélosok egyaránt. A Fury legénysége egyedüliként és egy emberrel megrövidülve tér vissza legutóbbi küldetésükből. Wardaddy, Boyd, Gordo és Grady (Brad Pitt, Shia LaBeaouf, Michael Pena, Jon Bernthal) azonban pihenő helyett egy Norman névre hallgató újoncot (Logan Lerman) kapnak maguk mellé, és egyből küldik is vissza őket a frontra. Miközben a rutinos veteránok próbálják betörni és a háború borzalmaival megismertetni Normant, rövidesen odáig jutnak, hogy Furynek egyetlen páncélosként kell megvédenie egy egész hadsereget.

fury-shia-labeouf-michael-pena.jpgA film ugyan egy egészen tradicionális szerkezetet követ, viszont Ayer minden eszközzel igyekszik elkerülni, hogy valamiféle elcsépelt keresztes hadjáratot csináljon szereplői útjából. Már az első képektől kezdve a sebesültek, hullahegyek és a teljes pusztulás uralja a Fury világát, ahol mindenki vállrándítással veszi tudomásul bajtársa szörnyű halálát és csak a túlélésért küzd. Ha éppen arról van szó, akkor holttesteken áttaposva vagy foglyokat kivégezve. Szereplőink nem a bájos kansasi farmokról sztorizgatnak (egyikük még ki is mondja, hogy leszarja, ki honnan jött), hanem a D-nap hátborzongató eseményeiről, mintha a múltja és személyisége mindenkinek csak a besorozásig nyúlna vissza. Még a cselekmény is csak 24 órát dolgoz fel, miközben minden momentum azt erősíti, hogy csak az "itt és most" létezik, ez a földrajzi és időbeli bezártságérzet pedig elég nagy hatással tud lenni a nézőre is.

Ayer műve ennek ellenére nem keveset merít a Ryan közlegény megmentéséből: bár alapvetően öngyilkosság egy ilyen sztorit pont a háború végnapjaira helyezni, a forgatókönyv sikeresen éri el, hogy a rosszul felszerelt Hitlerjugendből utolsó csepp vérig küzdő partizánok legyenek, és még azt is hihetően építi fel, hogy főszereplőink hogyan kerülhetnek végül "egyedül a világ ellen" helyzetbe. De hiába ragad meg a történet minden eszközt arra, hogy hőst faragjon középponti alakjaiból, a rendező minimális szintre csavarja le a pátoszt, és mindent megtesz azért, hogy ezt az igyekezetet elfedje. Így mondhatni, nagy vonalakban akár még sablonos is a mű, de részleteiben nagyon nem.

Márpedig ezek a részletek adják a produkció sava-borsát, ugyanis nincs egy pillanata sem a Furynek, amely ne működne tökéletesen. Első helyen kell kiemelnem a remekbe szabott akciójeleneteket, a maximális hatásért felelős Steven Price zenéjét. Azonban a fő erénye a műnek az, hogy David Ayer pontosan tudja, mikor van a legnagyobb jelentősége egy sebhelynek, egy visszaemlékezésnek, hogyan lehet elegánsan bevezetni egy konfliktust a második felvonás lassabb részeibe, ahol így végül a feszültség magasabbra emelkedik, mint a golyózáporban. Pontosan érzi, melyek azok a mondatok, amelyek még tudnak közölni valamit, de mégsem válnak álbölcs közhelyekké. A színészek pedig abszolút meghálálják ezt, a Logan Lerman - Brad Pitt páros remekel, de ez az a film, ahol még Shia Labeouf sem tud rossz lenni.

David Ayer képes volt arra, hogy úgy hozzon létre egy székbe szögező és lenyűgöző akciófilmet, hogy az ne videojátékokat, hanem inkább háborúellenes mozgalmakat inspiráljon. (Az irónia része, hogy a produkciót egyébként a World of Tanks MMO készítői is támogatták.) Minderre pedig kiegyensúlyozottan és hibátlanul volt képes. Ezzel pedig a Fury feliratkozhat olyan klasszikusok sorába, mint a Sólyom végveszélyben vagy A szakasz.

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr906831091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2014.10.25. 13:28:51

Jó lett a cikk, csak annyit fűznék hozzá, hogy a WoT nem MMORPG, hanem egy MMO. Nem szerepjáték, hanem inkább szimulátor, de elég nehéz a pontos műfaját behatárolni. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.25. 15:30:53

@Razzul: Jogos, reflexből írtam már mögé az RPG-t, de valóban nehéz tankokkal szerepet játszani. :D

osvathzoltan 2014.10.25. 16:35:50

tényleg ilyen jó? mármint érdemes akkor moziban megnézni?

FilmBaráth 2014.10.25. 17:30:57

@osvathzoltan: igen, tényleg érdemes elzarándokolni miatta a moziba:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.25. 17:44:21

@osvathzoltan: Nem, valójában egy kurva szar film, csak most elég sokat fizetett a forgalmazó...

osvathzoltan 2014.10.25. 18:23:56

@danialves: kár :( mindenesetre már megnéztem

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.25. 20:00:18

@osvathzoltan: Az azért nem rossz, hogy a 134 perces filmet szűk két óra alatt abszolváltad. Van több is az időgépedből?

Leone_510 2014.10.25. 21:38:18

ha danialvesnek 10/10 akkor az max 3-4/10 :) köszi a kritikát, max letöltés lesz ebből

Az igazi Török Szultán 2014.10.25. 22:46:36

Az első 15 perc alapján az év filmje lehetett volna, aztán zavaros mellékszálak, fura dramaturgia, sehova sem vezető lelkizés. Fura. Milyen érdekes, higy a címe is ez; "Fury". De hogy mondjak jót is, a csatajelenetek talán soha nem voltak ennyire jól megcsinálva mozifilmben. Hatalmas a zűrzavar, ennek ellenére minden pillanatban pontosan tudod, hogy mi van. A hangok zseniálisak. De hogy mi volt a lovakkal, és ki ez a csávó, és mitől sokkal tökösebb, mint a többi, és ennek ellenére miért kezd egy öngyilkos ügybe, ő, aki arról híres, hogy élve kerül ki mindenből, és felelősségel viseltetik az embereivel, na erről semmit nem tudunk meg, ami zavart, és elrontotta a filmet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.25. 23:19:26

@Az igazi Török Szultán: Te magad írod le, hogy felelősséggel viseltetik az emberei iránt. Nyilván ez nemcsak a kis osztagára vonatkozik, hanem azokra is, akiket az SS-osztag simán lemészárolt volna, ha nincsenek ők.
A lovas sztori meg annak a konfliktusnak a betetőzése volt, hogy miközben Wardaddy próbált volna valamiféle civilizált, méltóságteljes viselkedést megtartani (illetve mutatni az újonc felé), az emberei ezt már teljesen feladták. És ezzel akarták emlékeztetni rá (ill. prezentálni Norman felé), hogy a háborúban mindez csak hamis illúzió.
Mindenesetre nem feltétlenül tartom a film hibájának, hogy ezeket nem akarta szájba rágni.

Nyílméregbéka 2014.10.26. 16:26:02

@Nyílméregbéka: Basszus az egyik leginkább várt film ez nekem az évben, WWII mániás vagyok, minden érdekel a témában, erre pont nem tudtam eddig elmenni moziba megnézni, csak kedden fogom látni. Nekem speciel a Sabotage is tetszett, így sokat várok a filmtől, a 10/10 meg csak megerősít, hogy érdemes rá időt áldozni... Shia Lebeouf legalább egyszer sír benne? :)))

osvathzoltan 2014.10.26. 16:27:23

@Nyílméregbéka: végig sír
na jó nem, de sokat sír az tény

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.26. 16:30:58

@Nyílméregbéka: Ha ez megnyugtat, ezt a filmet spoilerezéssel sem lehet elrontani.

nandras01 2014.10.26. 22:20:04

nekem a film magyar címével súlyos gondjaim vannak, lévén hogy a "fury" dühöt, mégpedig őrjöngő, minden kontrollt elvesztő dühöt jelent, nem pedig szimpla haragot.
(persze a ha képesek voltak az "in bruge"- t "erőszakiknak" torzítani, akkor igazából meglepődni sincs okom)
ja, hogy a fim milyen..?
nem rossz.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.26. 22:31:49

@nandras01: Nehezen tudom elképzelni, hogy a "Hogyan rohanj a veszTEDbe?" megjelenésének évében ez súlyos gondnak számítson. :D

nandras01 2014.10.26. 23:21:58

@danialves:
igazad van, de nekem azért igencsak báncsa a szemem :)
már csak azért is, mert -ahogyan a magyarban, úgy az angolban is van külön kifejezés a haragra és a dühre is, így nem igazán értem, hogy hogyan lett ez a film címe.
az in bruge esetében még csak- csak megértem, hogy valami más kellett a semleges helymeghatározás helyett (bár semmiképpen sem a jópofizó "erőszakik", amely jópofizás ráadásul semmilyen módon nem illik a film igencsak fekete humorához), de az általad idézett borzalom valóban mindent felül(inkább alul)múl.

Nyílméregbéka 2014.10.27. 16:04:30

@nandras01: Amellet, hogy igazad van, ez azért még bőven a megbocsátható filmcímadás. Bár szerencsésebb lett volna mondjuk meghagyni a Fury címet, mivel ha jól tudom, ez a tanknak neve, és nevet nem szokás fordítani. Esetleg kombinálni az eredetit a fordítással, mint mondjuk "Fury - Tomboló harag"

Az "erőszakikat" meg semmi nem igazolhatja!:)

nandras01 2014.10.27. 16:27:29

@Nyílméregbéka:
és akkor még nem is szóltam arról, hogy az eredeti filmplakáton szereplő "shoot first - sightsee later"- t sikerült "hívjon, lövünk"- re magyarítani.
és valamelyik oldalon nemrég volt egy riport az egyik magyar fordítóval, aki lelkesen megvédte pl. konkrétan az erőszakikat, de a többi bornírtságot is...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.27. 20:49:41

@Nyílméregbéka: Dehogynem, az, hogy a forgalmazók a magyar közönség igényeihez idomulnak...

Nyílméregbéka 2014.10.27. 21:26:37

@nandras01: Azt a cikket én is olvastam. Szánalmas...

@danialves: Ez inkább a forgalmazók, mint a közönség igénye szerintem. Mivel nincsenek már moziajánló műsorok a tévben, és tévéreklámra nem költenek a forgalmazók, azt gondolják, valami figyelrmfelkeltő, hatásvadász vagy "vicces" címeket kell adni, hogy bemenjenek a moziba az emberek...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.27. 21:41:45

@Nyílméregbéka: Ez nem a forgalmazók hibája, azért azt ne mondd már, hogy 2014-ben egy néző a reklámokra van utalva tájékozódás szempontjából. Itt van az internet (egyelőre még ingyen), a port.hu-n vagy velünk együtt az összes filmes oldalon össze vannak szedve szépen a premierek, szóval lehetne információt szerezni bőven, ehhez képest az emberek 90%-a pénztárnál a sorban állva találja ki, hogy mit nézzen.

Btw nem tévézek sokat, de a mai napig futok bele filmes reklámba, ahogy az sem véletlen, hogy a magazinok címlapján is mindig valami éppen aktuális film sztárja vigyorog, a fő attrakció meg a Návai Anikóval készült interjúja.
Csak azt ugye az egységsugarú Blikk-olvasóval is meg kell jegyeztetni, hogy mi az a rohadt menő film, amivel most jön a bradpitt...

nandras01 2014.10.27. 22:13:06

@Nyílméregbéka:
igen, ezzel érvelt az a faszkalap is.
persze arról már nem beszélt, hogy utána meg kijönnek csalódottan és mérgesen, majd elkezdenek kommentelni, hogy "de szar volt ez az erőszakik, nem is lehetett rajta röhögni, meg akció is alig volt benne"
persze akkor már mindegy, mert a pénzét otthagyta. nem tudjuk azonban, hogy hányan lesznek majd úgy, hogy "én aztán többet be nem dőlök nektek, meg a hülye filmcímeiteknek"- és lehet, hogy az egyenleg így hosszú távon már mínuszos...

Nyílméregbéka 2014.10.28. 21:20:33

Na, most jöttem a moziból, és azt kell mondjam, mindenben egyetértek a cikkben leírtakkal. Baromi jó kis háborús dráma volt, végig odaszegezett, egy percig nem unatkoztam, és még Sajalöbáffot sem akartam kinyírni. Azért adtam csak rá 9/10-et az IMDb-n, mert felezni lem lehet, különben 9,5 lett volna. A maximumot azért nem tudtam rá adni jószívvel, mert a végén azért volt a sztoriban egy kis megbicsaklás, ahol a drámai hatás miatt feláldoztak kicsit a logikából, és mint világháború-buzi, nem tudtam elmenni mellette. De ez alig vont le a film értékéből...

amand 2014.10.31. 23:02:03

Most jöttem a moziból róla. Mikor először hallottam a filmről, hogy téma: 2. vh és megláttam a szereplőgárdát, csak tátva maradt a szám. És végignézve a filmet is tátva maradt. Nagyon régen nem láttam olyan filmet, ami így beleszögezett a székbe és csak néztem, minden porcikájával magával ragadott. Nos, ez kegyetlen jól sikerült!

Nálam is mindenképp 10/10

Edgecrusher 2015.02.22. 17:18:38

Az utóbbi évek legjobb II. Vh-s filmje. Nagyon tetszik, hogy nem szájbarág, hanem az arcodba tesz egy szituációt, aztán hagyja hogy rágódj rajta.
süti beállítások módosítása