Szabotázs / Sabotage (2014)
2014. július 08. írta: danialves

Szabotázs / Sabotage (2014)

Sabotage-Movie-2014-Image.jpgDavid Ayer Az utolsó műszakkal 2012 egyik legjobb filmjét tette le az asztalra, ezek után pedig számomra kötelező darabbá vált a következő munkája. Amely nagyon sokáig úgy tűnt, hogy az ősszel érkező Fury lesz, azonban előtte még gyorsan összedobott egy egyszerű akciófilmet, a Sabotage-t. Csak tudnám, hogy minek...

John "Breacher" Wharton (Arnold Schwarzenegger) a DEA egyik legkeményebb egységének vezetője. Egy rajtaütés során csapatával lenyúl 10 millió dollárt egy drogbárótól, azonban a pénznek nyoma vész. Nem elég, hogy saját feletteseik is nyomoznak utánuk, hamarosan a csapatának tagjai is elkezdenek hullani. Amellett, hogy az életük is veszélyben forog, azzal is szembe kell nézniük, hogy valószínűleg közülük valaki felelős a pénz eltűnéséért.

sabotage.jpgA legmeglepőbb mondat, amit ezzel a filmmel kapcsolatban olvastam, hogy a rendező több, mint egy órát vágott ki belőle, hogy egy komplex thriller helyett egy sokkal akció orientáltabb filmet kapjon a stúdió. Ugyanis a látottak alapján szinte alig van egy-két élvezhető akció, pedig ez legalább elterelhetné a figyelmet a borzalmas krimi-thriller vonalról. Nem zárom ki, hogy a túlságos lebutítás volt a bűnös (bár egy Skip Woods-forgatókönyvnél már nincs hova...), mindenesetre a nyomozás lényeges elemei vagy szájbarágós bakugrásokkal rohanunk végig ("ja igen, most, hogy kérdezed, amúgy tudom melyik kartell vadászik ránk"), vagy annyira kiszámíthatók, hogy még erre sincs szükség (flashbackek...). Hozzáteszem, ezekől függetlenül végül is egészen nézhető marad a mű, csak éppen az égvilágon semmi érdekes vagy izgalmas nem történik benne a néhány lövöldözésen kívül.

De az csak egy része a problémáknak, hogy az alkotás sem kriminek, sem akciófilmeknek nem igazán jó. Sokkal nagyobb baj az, hogy David Ayer, aki egész életműve során elképesztően hiteles képet tudott festeni az alvilág különböző arcairól és a velük szemben álló rendőrökről, most olyan mondatokat ad a szereplők szájába, mintha az összes tapasztalatát klisés tévéfilmekből nyerte volna erről a témáról. A színészeken pedig iszonyúan látszik, hogy ők is küzdenek ezzel: minden bizonnyal szegény Mireille Enos itta meg ennek a levét a legjobban, aki csak borzalmas ripacskodással tudja hozni a karakterét. Ráadásul vizuálisan a filmet ugyanazok a kézikamerás, home video-szerű megoldások jellemzik, mint Az utolsó műszakot, ami csak azért kellemetlen, mert ez nem found footage-filmnek készült.

Nagyon nem tudnám lehúzni ezt a produkciót, de egyszerűen annyira nincs benne semmi említésre méltó, hogy mindenki megspórol 2 órát az életéből, ha kihagyja. A többiek emlékeiből pedig hamar ki fog törlődni, mint ahogy remélem, Ayer munkásságában is gyorsan elfelejtődik ez a kisiklás, miután novemberben lenyűgöz majd minket a Fury-vel.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr376485177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2014.07.08. 20:47:03

Márpedig holnap megnézem :P!!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.08. 23:12:07

Pont ma akartam megnézni, de nem úgy jöttek sajna össze a dolgok. Mondjuk azok jó előjelek, ha nem húztad le nagyon. Azért én nem úgy vettem észre, hogy nagy 80-as évekbeli akcióhős fan lennél, így van remény. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.08. 23:24:29

@REMY: Izé, és annak mi köze ehhez a filmhez? :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.09. 11:36:50

@REMY: Hát azért mondjuk a Snitchnek sincs sok köze a pankrációhoz, csak mert Dwayne Johnson... ;)

Dr_utcai_arcos 2014.07.09. 12:28:06

Fuck.That.Shit! Ez a film brutális! A Goverminátor hihetetlen, már majdnem 70, de még mindig elhiszem neki, hogy akárkiből kiveri a szart. És azok a behatolásos jelenetek annyira profik, hogy felállva tisztelegtem alattuk!!Nálam minimum erős 7 vagy 7,5!@REMY: mindenképpen nézd meg!

Hilux94 2014.07.09. 12:44:53

Elég szar volt, ez tény.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.07.09. 12:58:32

Idáig Schwarzi öregkori tohonyasága miatt aggódtam, most már úgy az egész filmért. Skip Woodsot valaki igazán megmerényelhetné, vagy legalább ne adjanak neki többet munkát.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.09. 13:17:52

@Lazók György: Ez messze nem olyan egyszemélyes akcióhős-film, hogy Schwarzeneggeren múlna minden. Inkább egy nagyon kifilézett, sokszereplős Training Day (ha már Ayer a téma úgyis). Bár szerintem kissé eleve túl van misztifikálva ez az öregedés-téma, szóval lehet, hogy nem én vagyok a legjobb ítélőbíró ezzel kapcsolatban.

Nyílméregbéka 2014.07.09. 23:22:08

A stúdió mindent megtett azért, hogy ez a film megbukjon, pedig a trailerek alapján az év egyik legvártabb filmje volt nálam, baromi jó volt az előzetes. Aztán jött a vágóasztal, a rövidítések, átszabások, nulla promóció, majd sikerült kb. tíz moziban elindítani a bemutatot az USA-ban, hogy még azok se tudják megnézni, akik tudtak erről a filmről. Így aztán a minimál induló bevétel miatt Európa nagyrészén már nem is a mozikba, hanem egyenesen DVD/BD-n jött ki... Kár érte, mert igéretes volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.09. 23:39:13

@Nyílméregbéka: Schwarzenegger korábbi filmjeiből kiindulva a pénzügyi siker annyira nem fenyegette egyébként sem, meg a végeredményt látva azt is nehezen tudom elképzelni, hogy ez vágatlanul, 3 órás verzióban legalább valami nagy kritikai siker lett volna.
De hátha kikerül valami rendezői változat, aztán legalább utóbbi kiderül.

hambig 2014.07.10. 12:54:00

Tegnap este megnéztem, egyszerűen borzalmas.
Swarczinak el kellene mennie nyugdíjba....
Nagyon megfáradnak és öregnek tűnik a vásznon.
A film harmatgyenge. Ennél jobb sztorit ki tudok találni egy másnapos reggelen. Ilyen akciókat pedig manapság bármelyik sorozatban lehet látni.

Nyílméregbéka 2014.09.28. 18:52:51

Végül is rávettem magam és megnéztem. Egyáltalán nem olyan rossz film mint amennyire lehúzzák sokan, sőt, nekem kifejezetten tetszett, meg is tartottam, bekerült a gyüjteményembe. 8/10

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.29. 10:04:48

szerintem ez az eddig legjobb arnold "i'm back" filmjei közül így a kormányzósága után.

(ez mondjuk sokat elmond a többiről is...)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.29. 10:24:43

@doggfather: Hát ezzel nagyon nem értek egyet, a The Last Stand egy nagyon pofás akció-vígjáték volt, messze veri a fenti valamit.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.29. 10:33:34

@danialves: ott a jackass-es csávó, és a nagyon sótlan ellenfél nekem nem tetszett. :S

Nagyon nem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.29. 10:48:35

@doggfather: Miért nem lep meg, hogy neked többek között a humorával volt bajod? :D
Nagyjából hidegen hagy a Jackass, de azon a fickón nagyon jókat röhögtem.
süti beállítások módosítása