Sorozat: American Horror Story - 4x01
2014. október 14. írta: Werewolfrulez

Sorozat: American Horror Story - 4x01

american.horror.story.401.hdtv-lol[09-41-36].JPGAz American Horror Story című, Brad Falchuk és Ryan Murphy (Kés/alatt, Glee) gondozásában íródó sorozat viszonylag rendhagyó koncepción alapul. Mindegyik évad egy-egy különálló történetet mesél el, és mindegyik egy-egy jól ismert horrortoposzt jár körül, gyakran visszatérő színészekkel és állandóan jelenlévő perverz látásmóddal. Az első etap a kísértetjárta ház témakörét vesézte ki, mégpedig meglepően ügyesen. A második évad egy elmegyógyintézet falai között játszódott, és lehengerlően keverte a lapjait. A harmadik viszont, amely a boszorkányköröket választotta témájául, bár nem volt rossz, de már nem muzsikált olyan fényesen, mint amennyire azt a rajongók szerették volna.

A negyedik évad a Freak Show alcímet viseli, és ennek megfelelően a cirkuszi mutatványosok/pénzért mutogatott szörnyszülöttek világát veszi górcső alá (lsd. ehhez a témához: Freaks - 1932, Az elefántember - 1980). Adva van egy szörnyszülöttekből álló társulat, akiknél mostanság nem megy túl jól a bolt, csak alig-alig csordogálnak a nézők. Pedig van itt minden, ami kell: szakállas asszony (Kathy Bates), torz kezű férfi (Evan Peters), törpe (Jyoti Amge), stb. A színes társulatot a kiöregedő díva, Elsa Mars (Jessica Lange) vezeti, akinek szintén megvan a maga testi fogyatékossága. A helyzet úgy áll, hogy ha az új „húzónév”, a gyilkossággal vádolt kétfejű nő (Sarah Paulson) nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, hőseink szó szerint szedhetik a sátorfájukat… A dolgokat csak bonyolítja, hogy a városban feltűnik egy titokzatos, gyilkos bohóc.

american.horror.story.401.hdtv-lol[09-37-43].JPGAz első epizód ígéretesen nyitja az évadot, bár vannak bizonyos jelek, amelyek személy szerint engem azért aggasztanak. A jól bevált elemek változatlanul visszaköszönnek, viszont óvatosságra int, hogy néhány olyan területen sem látszik változás, ahol már azért illene eszközölni néhányat. Ezt kifejtem egy kicsit konkrétabban. Visszatér a már ismert látványvilág (halszemoptika, alulról való fényképezés, stb.), és a morbid megközelítés (lsd. a torz kezű férfi fogyatékosságának „kreatív” felhasználását), valamint a sorozat jónéhány „régi motoros” szereplője is beköszön - viszont míg vizualitás terén vannak új ötletek (pl. osztott képnézet a kétfejű nő nézőpontjának szemléltetéséül), addig a szereplők kapcsán már elkezdtem húzni a számat. Jessica Lange hiába nagyszerű színésznő, és hiába tartja magát iszonyú jól a korához képest, ha a sorozat kiagyalói nüansznyi különbségekkel bár, de lényegében folyton ugyanazt a karaktert írják meg a számára. Kis túlzással az összes eddigi évadban ugyanazt az idősödő, kemény, „megkeseredett vezéregyéniség” nőt játszotta, aki még mindig nagy hatással van a férfiakra. Sajnos a nyitó epizód alapján úgy tűnik, megint ezt a szerepet kapta… Azt is gondnak látom, hogy az alkotók a második évad óta neki szentelik a legtöbb műsoridőt, mintha nem bíznának az ifjú titánok (pl. Evan Peters) tehetségében – ez a probléma megint csak megjelenni látszik. A többiek közül Sarah Paulson nagyon erősen nyit; Kathy Bates kb. ott folytatja, ahol abbahagyta; Evan Peters karaktere pedig valószínűleg ismét margóra lesz szorítva, mint a harmadik évadban. Az új szereplők közül egyelőre senki sem mutatott igazán maradandót.

Na de ne legyünk ennyire borúlátóak! Lehet, hogy feleslegesen aggodalmaskodok, és az írók bravúrosan el fogják kerülni azt, hogy a sorozat Jessica Lange jutalomjátéka köré szerveződő, évadonként frissített horror díszletté degradálódjon.

american.horror.story.401.hdtv-lol[09-34-38].JPG

Hatalmas gondok azért nincsenek az évadkezdéssel: az ezúttal vurstli hangulatúra áthangszerelt, stop-motion figurákat szerepeltető főcím az új formájában is zseniális (Charlie Clouser és Cesar Davila-Irizarry theme songja az első évad óta megunhatatlan hangulatdarab); a témában rengeteg a potenciál; a kevés számú véres jelenet megfelelően ütős; a brutális bohócnak pedig határozottan lúdbőröztető jelenléte van, ő egy valóban félelmetes szegmense lett ennek a résznek.

Összességében nincs jobb szó az évadnyitóra, minthogy „ígéretes”. Nem tökéletes, nem lebilincselő, nem formabontó, de hozza a megszokott – hol brutális, hol perverz, hol félelmetes – American Horror Story hangulatot, és nem utolsó sorban benne van egy felejthetetlen évad lehetősége.

Az American Horror Story teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr956789401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.11.12. 13:02:58

Ha már kibeszélő is a poszt: jelen állás szerint ez lesz a sorozat legrosszabb évada. Az évadnyitó kapcsán írt lelkesedésem mostanra megláncolva és egy kút mélyére dobva hever. A legfélelmetesebb szereplő egyetlen rész alatt lett megszentségtelenítve és kinyírva, mégpedig teljesen idétlen módon. Az "utódja" iszonyatosan idegesítő (bár ehhez a szintű irritációhoz már komoly tehetség kell). Jessica Lange már megint túl sokat szerepel, a végső döfést pedig a homoszexuális szálak erőltetése viszi be... Ha a zene nem lenne ilyen jó, rá se bírnám venni magam a következő epizód megtekintésére.
süti beállítások módosítása