Sötét óra / La hora fría (2007)
2014. augusztus 12. írta: danialves

Sötét óra / La hora fría (2007)

lahorafria.jpgIsmét Spanyolországból sikerült találnom egy gyöngyszemet, úgyhogy az ibériaiak újfent bizonyították, érdemes odafigyelni a filmgyártásukra. Hozzá kell tennem ugyanakkor, hogy az ehhez hasonló alkotások ugyan képesek megfelelni egy filmrajongó igényeinek, de igazán soha nem fogják elnyerni a szélesebb közönség tetszését. 

Jesús (Omar Munoz) egy 8 éves kisfiú, aki kilencedmagával él egy föld alatti bunkerben az atomháború után. Nem mehetnek a felszínre, de a föld alatt sincsenek biztonságban, mivel az "idegenek"-nek nevezett fertőzöttek fenyegetik őket. De nem csak ők az egyetlenek: az úgynevezett hideg órát szobájukba zárkózva kell tölteniük, rettegve az inkompetens magyar fordítóktól a még veszélyesebb, szellemszerű "láthatatlanoktól". 

lhf004.jpgElio Quiroga alkotása egy igazán egyedi koncepciót vázol fel, amelyben egyszerre ötvöződik egy paranoid thriller, egy klausztrofób horror és egy poszapokaliptikus dráma. A gyermeki nézőpont kiváló arra, hogy tompítsa a helyzet hatalmas reménytelenségét, ugyanakkor az emberiség maradékára leselkedő borzalmakat még jobban felnagyítja. Így a végeredmény sokkal inkább zsigeri hatást ér el, mintha egy rakás tudós bölcselkedne a világvégéről egy szobában. Az elképesztően feszült atmoszférához még egy remek fényképezés is társul, amelyben ezúttal nem az esetleg öncélú szépsége az igazán kiváló, hanem, hogy mennyire jól szolgálja a történetmesélést. Kezdve a párbeszédek dinamikus felvételétől a Jesús videokamerája segítségével időként found footage-jellegűre váltó képekig gyakorlatilag minden megoldás képes maximális hatást elérni az adott jelenetben, ráadásul a világítást is sikerül tulajdonképpen teljesen észrevétlenül megoldani.

Azonban amennyire jó a film sokoldalúsága, pont ez lesz az egyetlen hibája is. A másfél órás játékidő során egyszerűen képtelen arra, hogy a bezártság őrjítő pszichológiai hatásait, a világvége tragédiáját vagy a szereplők személyes drámáját egyenként jól meg tudja fogni. És bár ezeket egymás mellé pakolva nem olyan vészes a helyzet, a végeredmény inkább tűnik egy hangulatos kapkodásnak, mint egy tökéletesen kiszámított és átgondolt remekműnek. 

Ez a produkció tehát inkább csak részeiben, mint egészében igazán kiemelkedő, viszont a fojtogató atmoszféra, és a pazar látvány sok esetben kárpótolni tud a forgatókönyv hiányosságaiért. De ahogy a furcsán elvágott befejezés is mutatja, a Sötét óra inkább egy elképesztően erős hangulatfilm, mintsem egy komoly mondanivalóval rendelkező darab.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr186589893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.12. 12:23:22

Nekem egy kissé csalódás volt a film, nem volt rossz, tényleg hangulatos alkotás, de szerintem több volt benne a potenciál, mint amennyit megvalósítottak belőle. Én a látványvilágtól sem voltam elájulva, sokszor olcsó hatást keltett számomra.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.12. 17:42:46

@Werewolfrulez: A csalódás mindig abban a kontextusban érdemes vizsgálni, hogy mit vártál. Én pl. az imdb 6.1 után kellemesen csalódtam. ;)
De egyébként tényleg inkább csak a potenciál van benne, mindenbe belekap, aztán semmivel sem foglalkozik.
A látványvilágnál mi lett volna a szint? Csak mert egy 90%-ban négy fal között játszódó filmnél nagyon nincs hova fokozni rajta. (Ok, a CGI lehetett volna jobb.)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.12. 21:17:09

@danialves: a CGI szúrta szemem nekem is. Mióta a District 9 minimális dellából igen jó számítógépes trükköket virított, nekem senki ne mondja, hogy kis pénzből nem lehet korrektül megcsinálni a CGI-t.
Az imdb pontszám nálam nem mérvadó. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.13. 12:43:28

@Werewolfrulez: Ez egy hatalmas városi legenda, hogy a D9 "minimális dellából" készült volna, 30 milliót költöttek rá, azaz jó eséllyel sokszorosát annak, mint amennyit erre a filmre. 2-3 évvel később jött ki, és nem mellesleg a WETA személyében a világ egyik legjobb stúdiója dolgozott az effekteken. És ráadásul azokról a effektekről meg kellett állapítanom második nézésre, hogy nem néznek ki olyan hűdejól. ;)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.13. 12:56:52

@danialves: ennél a filmnél nem bírtam kideríteni, hogy mennyibe került.

Valóban, a District 9 tényleg nem volt olyan nagyon olcsó. Akkor vegyük a Gareth Edwards-féle Monters-t, ami 800 ezer dolcsiból készült, és igen pofásan nézett ki. Igaz, az is később készült a Sötét Óránál 3 évvel.

MIndegy, valszeg megbocsátottam volna a közepes látványt, ha a film tartalmilag erősebb, de így nem volt meg az igazi motiváció erre :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.13. 13:07:13

@Werewolfrulez: Én sem találok sehol infot róla, de Spanyolországban a 30 millió kb. a felső plafonja annak, amit filmre költenek, ez valahol egy 3-5 milliós tartományban lehetett.

Viszont a Monsters tényleg remekül nézett ki, az iskolapéldája annak, hogy kis pénzből mit ki lehet hozni. (Mondjuk ha jól emlékszem, Edwards eredetileg effektes, a filmnél is ő maga csinálta őket, szóval ért hozzá.)

Biczó Krisztián 2014.08.13. 21:31:16

CGI:szerintem jo muhelyben is van selejt,, jol is kellett volna kineznie,nem csak tudni hogy ez bizony aztan jo..
..egyszer szerettnem a Ti szemetekkel,eszetekkel ezt a filmet megnezni, mert en semmi-de semmi erdemlegest nem tudok mondani, csoda hogy tudom meg hogy megneztem: 80 perc pazarlas!
süti beállítások módosítása