A beavatott / Divergent (2014)
2014. július 22. írta: danialves

A beavatott / Divergent (2014)

Divergent-Movie-Stills-BTS-Photo-HQ-Untagged-divergent-34842252-1550-1033.jpgKéső már azon bánkódni, hogy fogalmunk sem volt, mit szabadítunk magunkra, amikor két éve jegyet váltottunk Az éhezők viadalára. Az egyre színvonaltalanabb young adult-adaptációk forrása ugyanis kiapadhatatlannak tűnik, azonban a legfrissebb darab nem egészen illik a sorba. Nemcsak azzal, hogy tulajdonképpen egészen nézhető, hanem hogy pont az ellenkezője a baja, mint a zsáneren belül a többi alkotásnak.

A háborúk szabdalta Chicago egy új társadalmat alakít ki a túlélés céljából: teljesen eltörlik az érzelmeket felnőttkoruk elején személyiségük alapján 5 kategóriába osztják az embereket, ők pedig ennek megfelelően élik tovább az életüket. Tris (Shailene Woodley) személyiségtesztje azonban nem a várt séma szerint alakul: kiderül, hogy nincs egyértelmű preferenciája, és mint ilyen, a társadalom ellenségének minősül. Az eredményt titokban tartva főhősnőnk gyorsan beugrik a Bátrak frakciójába, ott próbálva meg túlélni. A kérdés már csak az, hogy a folyamatos próbatételek során meddig tudja elrejteni a valódi énjét.

Divergent-Movie-Stills-BTS-Photo-HQ-Untagged-divergent-34842233-2074-1382.jpgA beavatottal nem is igazán az a baj, hogy teljesen nyilvánvalóan a young adult-hullám meglovagolása, hanem hogy ez jelentősen rajta is hagyta a nyomát. Míg Suzanne Collins Battle Royale-klónjában egy alapvetően hiteles és érdekes diktatúrát vázol fel elénk, addig Veronica Roth könyve a 70-es, 80-as évek "életed végéig az lélekölő munkád rabja leszel"-félelmét önti egy sztereotip kategorizálásra épülő társadalom disztópiájába. Így a film leginkább azzal vérzik el, hogy az eleve bugyuta tanmesével ráadásul még egy olyan generációt is céloz meg, amelynek jó eséllyel teljesen más félelmei vannak, mint az itt prezentált hősöknek. (Pedig ez már ennél jobb filmeknek sem jött be.) Persze jó eséllyel itt sem arról van szó, hogy a szerző eltévedt volna kb. 30 évet, hanem a mondanivaló hiánya és a lustaság eredményeképpen a keretsztori nem kerülhette el az évtizedes sablonokat.

Ennek köszönhetően érdekes módon nem a karakterek vagy a szerelmi szál ölik meg a produkciót, sőt, inkább ezek tartják életben: bár tényleg semmi extra nincs szereplőinkben, a cselekmény folyásában, egy-két aprósággal mégis életet tudnak lehelni a történetbe. A főszereplő páros dinamikája, a Végjátékból csórt kiképzés felépítése egészen jól képes lekötni a figyelmet (azt is megkockáztatom, jobban, mint Az éhezők viadalában), valamint legalább addig sem az őket körülvevő bántóan leegyszerűsített világot kell bejárnunk. Hozzátartozik még ehhez, hogy a színészek között sem Twilight-szintű antitalentumok tűnnek fel, hanem a huszonéves korosztály legnagyobb tehetségei, de talán Woodley vagy éppen Miles Teller játékát is elhomályosítja a semmiből feltűnt Theo James. Vizuálisan is abszolút rendben van a mű, hiába sikeredett néhány effekt meglehetősen ambiciózusra a büdzséhez képest, képes hozni egy blockbuster grandiozitását. De csak az utolsó harmadig, azaz a kötelező összecsapásig működik a narratíva, amely ott az elképesztően triviális klisék hatására végül teljesen nevetségessé válik.

Úgyhogy érdekes darabbal állok szemben: a szokásossal ellentétben A beavatott egy jól megírt és valamennyire élvezhető alkotás, viszont az alapötlete egy rengeteg helyről összelopkodott, ezer éves klisékre épülő koncepció. De ha valaki egy jó YA-filmet szeretne látni, akkor abszolút tudom ajánlani ezt, főleg, ha az illetőt nem zavarja az, hogy egy sci-fi ennyire otrombán inzultálja a műfaj alapvető értékeit.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr926535429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.22. 20:43:38

"azzal vérzik el, hogy az eleve bugyuta tanmesével ráadásul még egy olyan generációt is céloz meg, amelynek jó eséllyel teljesen más félelmei vannak"
Hát ez baromi érdekes meglátás, eszembe nem jutott volna. Nálam megállt a tudomány azon, hogy mekkora egy baromság az egész alapötlet. Én mondjuk 6-ost adtam volna rá, de nagyrészt egyetértek, minden hülyesége ellenére nézhető a film, aztán jön a gyenge végkifejlet, és a még gyengébb "folytatjuk" befejezés.
Alapvetően sajnálom, hogy Shailene Woodley erre pazarolja a tehetségét, és mivel sikeres lett, még pár évig így is lesz. Olvastam nemrég egy olyan kommentet, hogy Shailene Woodley a szegény ember Jennifer Lawrence, amit nagyon méltatlannak érzek, és egyértelműen e film miatt alakulhat ki róla egy ilyen kép a nagyközönség szemében.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.22. 20:58:23

@Santino89: Azért mondjuk attól, hogy szerepelt konkrétan 1 ilyenben, még nem gondolnám, hogy pazarolja a tehetségét. :D (Persze ha a folytatás nem hasal kurva nagyot, akkor jó eséllyel szerepelni fog még 3-ban.) De már csak azért sem mondanám, mert ezen a filmen is sokat dobott, hogy ő játszotta a főszerepet és nem egy Kristen Stewart.
Azt meg hadd ne mondjam, hogy annak mennyi rálátása van a filmezésre, aki szerint attól már Jennifer Lawrence-hasonmás, mert szerepelt egy Éhezők viadala-koppintásban...

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.22. 21:05:02

@danialves: 1 ilyen még nem lenne gond, inkább a 3 folytatás, meg hogy ezzel éveket, meg időt veszít, amiket lehetne mondjuk jobb filmekre áldozni (pláne, hogy sokkal több idő egy blockbuster készítése mondjuk egy függetlennél).
Nyilván nem sok, de ez jól jellemezheti a mainstream, általánosító gondolkodást, mert nem csak filmbuzik néznek filmeket.
Amúgy meg persze, hogy sokat dobott rajta, mint mindenen, amiben csak szerepelt. Kíváncsi vagyok azt a White Bird in Blizzardot mikor lehet majd megnézni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.22. 21:20:30

@Santino89: Szerintem még simán be lehet préselni évi 1-2 szerepet azok mellé, viszont nála nem látom, hogy nagyon sorakoznának a projektek. (Meg hát idáig sem sorakoztak, az Utódok után a The Spectacular Now volt az első filmje.) Szóval a pazarláshoz hozzátartozik, hogy kellene akkor valami jobb alternatíva, de imdb alapján nem igazán rohanták meg még idáig filmszerepekkel. Addig meg én csak örülök, mert legalább van miben látni. :D

Azért meg ne szegény Shailene Woodley legyen már a hibás, hogy néhány ember segg utánajárni dolgoknak a véleményformáláshoz. :D

Holnap amúgy jössz a Herkulesre?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.22. 21:25:14

@danialves: Áh nem tudok sajnos.

Nem Woodleyt hibáztatom (sztem neki kellett volna megkapnia a hunger games főszerepét), hanem egyszerűen szar ez a helyzet.

Dr_utcai_arcos 2014.07.23. 19:38:33

Ma végre nekem is megvolt és bevallom, kicsit félve kezdtem el nézni a sok negatív hurrogás után. Tadá! Mocsok jó, engem megvett, ha 2017-ig kell várni a folytatásig, akkor rohadjanak meg. (Mi a francért nem áll meg a vonat soha?????)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.23. 19:43:16

@Dr_utcai_arcos: Sajnos nem kell 2017-ig várni, jön az jövőre.
A vonat meg azért nem áll meg, mert akkor a menő gyerekek hogyan ugrálnának ki meg be? :D
Amúgy megáll az, pl. amikor az akcióra vitte a katonákat megállt, csak gondolom unalmas lenne az élet, ha mindig így csinálna. (Ebből is látszik egyébként, hogy ennek az írócsajnak egy értelmes saját ötlete nem volt.)

Dr_utcai_arcos 2014.07.23. 20:29:58

@danialves: Jaaa, nem is figyeltem, hogy az a második rész nem ennek a második része hanem a második elsőnek :).

2014.07.24. 00:47:38

Jó írás, és ehhez képest igen nagyvonalú a 7/10, én olyan 4/10-et adnék neki, de igazából ezt is túlzásnak érzem. Elképesztően buta és primitív film, a célközönség szellemi kapacitásához kalibrálva. Tény az is, hogy összelopkodták, nekem feltűnt a starship troopers is az ihletők között (pl. amikor NPH mondja Riconak, hogy statisztikailag szólva már rég el kellett volna találnod; és ott a késdobálós jelenet is), valamint az equilibriumra is történnek utalások. És ki tudja, még hány másik filmre.

A szerző egyébként nem igazi író, csak jó pillanatban kapta el ezt a hullámot, ami a borzalmas twilighttal kezdődött és a végét nem is látni (most jön majd a maze runner is filmen, ugyanilyen értelmetlen, de talán szebben kivitelezett).

A főszereplő csajt hogy mi alapján castingolták, elképzelni se tudom. Ennél jelentéktelenebb külsejű, minden karizma nélküli, csetlő-botló szerencsétlent rég láttunk már filmvásznon. Egyetlen arca van, ez a buta-rácsodálkozó, épp csak a nyála nem csorog hozzá, a hangjával vagy a mozgásával is képtelen érzelmeket kifejezni. Gyanús, hogy nem a tehetségével került be. A verekedős jeleneteinél hangosan röhögtem.

Ehelyett a film helyett még parlamenti közvetítést nézni is értelmesebb elfoglaltság.

Morrancs 2014.07.24. 09:16:23

Nekem van egy 13 éves lányom. Bizton mondhatom rajta és a baráti körén keresztül okulva, hogy őket megfogja ez a világ egyetlen egyszerű oknál fogva: ők is szeretnének egyszerre erősek, okosak, bátrak és barátságosak lenni, és így együtt éreznek a szereplőkkel. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.24. 12:30:48

@Morrancs: Az oké, hogy szeretnének, de őket sem hagyják? Ki/mi akadályozza őket, hogy önmaguk legyenek és a saját útjukat járják?

Morrancs 2014.07.24. 12:38:05

@danialves: Attól, hogy őket hagyják, még képesek beleélni magukat valaki más helyzetébe. (Mellesleg ez az emberi lét egyik lényege, együttérzésnek hívják.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.24. 12:44:26

@Morrancs: Csak akkor éppen a "ők is szeretnének egyszerre erősek, okosak, bátrak és barátságosak lenni, és így együtt éreznek a szereplőkkel" mondatodat cáfoltad meg most magadnak, de sebaj. ;)
Most akkor döntsd el, hogy azért éreznek együtt, mert csak, vagy azért, mert van bennük és a sztoriban valami közös.

Morrancs 2014.07.24. 12:48:07

@danialves: Attól, hogy külső akadályok nem nehezítik a tökéletesedést, az még nem feltétlen sikerül is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.24. 12:56:57

@Morrancs: Csak éppen ez a film nem erről szól, hanem arról, hogy van egy főhősnő, aki már okos, ügyes, bátor, szép stb., csak a gonosz rendszer nem hagyja, hogy az legyen. Nem valami belső karakterfejlődés van a fókuszban, hanem a külső erők elleni küzdelem, és pont ettől eléggé megfoghatatlan a film által ábrázolt szituáció.
süti beállítások módosítása