Kémek a sasfészekben / Where Eagles Dare (1968)
2014. július 18. írta: FilmBaráth

Kémek a sasfészekben / Where Eagles Dare (1968)

kémek a sasfészekben.jpgA szuperkém ismérvei: bátor, intelligens, nem ijed meg az akciótól és a szép hölgyektől, mindent jól megszervez és mindenekfelett angol. De ezúttal nem James Bondnak hívják, hanem Smith őrnagynak, aki a második világháború embert próbáló időszakában kísérli meg a lehetetlent: egy megközelíthetetlennek tűnő náci erődből kimenteni egy fontos foglyot. Nagyon régen láttam ezt a filmet, már nem is emlékeztem rá, ezért az újrázásnál sikerült rácsodálkoznom arra, hogy milyen kiváló alkotásról van szó!

Rém kellemetlen helyzetbe kerül a brit titkosszolgálat a második világháború idején: elfogják a németek azt a tisztet, aki egy átfogó katonai hadműveletet indult egyeztetni. Egy olyan helyen tartják fogva az osztrák hegyekben, amelyet egy kisebb hadsereg védelmez, és a hegyre épült, ahová csak egy siklóval lehet feljutni. Öngyilkos küldetés a kiszabadítási kísérlet, ennek ellenére elindul egy kis brit csapat Smith őrnagy (Richard Burton) vezetésével, akikhez egy amerikai tiszt, Schaffer hadnagy (Clint Eastwood) is csatlakozik. Az akció egy ideig rendben halad, azonban az események hirtelen nem várt fordulatot vesznek....

Átlagosan indul a film, mondhatnám kicsit unalmasan zajlanak az események, már éppen kezd inogni az atyai tekintély (jó film ez, kislányom, érdemes megnézni!), amikor hirtelen nagyon izgalmas lesz a történet: minden szereplő egy kis szobában találkozik, és Smith őrnagy látszólag improvizálva, valójában vérprofin elkezdi keverni a kártyákat, a néző csak kapkodja a fejét, hogy most ki van kivel, és egyáltalán miről is szól valójában a küldetés. Az akció is beindul, lehet izgulni, hogy vajon sikerül-e a kis csapatnak eljutnia az őket váró repülőhöz. 

A forgatókönyv jól sikerült, habár túl hosszú a felvezetés, de arra jó, hogy teljesen tévútra vigye a gyanútlan nézőt: így a "te jó ég, most komolyan, mit fog csinálni Richard Burton és Clint Eastwood két órán keresztül, ha már az első fél órában mérsékelten látványos akciókkal eljutottak a fogolyig" nézőpont hirtelen átcsap a "mire akar kilyukadni Burton és hogyan fognak innen meglépni?" álláspontra, és teljes figyelemmel nézi az utolsó percig látványos, izgalmas történetet. A karakterek jól meg lettek írva, Smith őrnagy vérprofi vezető, aki mindig tudja, hogy mit csinál, a legreménytelenebb helyzetekben sem veszíti el a hidegvérét, pontosan átgondolt tervét tökéletesen hatja végre, mindenkit manipulál, egy bonyolult sakkjátszmát irányít, miközben még gáláns ügyek intézésére is akad ideje, és  még azt sem mulasztja el megjegyezni, hogy öreg ő már ehhez. Schaffer hadnagy nem igazán érti, hogy mit keres az akcióban, velünk együtt próbálja követni az eseményeket, de bízik az őrnagyban, és mindent megtesz a siker érdekében. Igazi főgonosz nincs a történetben (pontosabban van, de csak a film végén derül ki, hogy ki az), de mivel minden mellékszereplő (a Gestapo tiszt, a német ezredes stb) jól meg lett írva, éppen az az izgalmas, hogy lehet találgatni, vajon mégis ki az igazi ellenfél. Nagyon jól vezetett a történet, látványosak az akciók, és némi humort is sikerült csempészni bele.

Nem most készült a film, mégsem tűnik porosnak, ha túl tudunk lépni azon, hogy az akkoriban csúcskategóriás trükkökön ma már csak mosolyogni lehet, nagyon jól fogunk szórakozni. Az akciók és az érzelmek jól el lettek találva, meglepően fordulatos kémsztoriról van szó, sokkal több, mint egy átlagos háborús akciófilm. Az operatőri munka és a vágások kiválóak, a zene kiválóan festi alá a történetet. Ha nagyon feminista akarnék lenni, akkor kiemelhetném, hogy a női karakterekre finoman szólva sem fordítottak nagy gondot, de hát ez egy macsó film, és végülis mi a probléma azzal, hogy Burton és Eastwood van a középpontban? Az égvilágon semmi, soha rosszabb párosítást!

kémek a sasfészekben2.jpgRichard Burton klasszisokkal jobb színész, mint Clint Eastwood, azonban mivel mindketten tökéletesen hozták a karakterüket, azaz Burton az ész, ő kapja azokat a jeleneteket, ahol a színészi játék a döntő, Eastwood a hallgatag akcióhős, így kiválóan működik a párosuk a filmben. Mary Ure bájosan jelentéktelen, Derren Nesbit és Michael Hordem kiváló.

Brian G. Hutton (akinek a Kelly hőseit is köszönhetjük) nagyon jó filmet tett le az asztalra, első látásra egy látványos, de átlagos háborús kalandfilm, valójában egy izgalmas kémtörténet, tele jól megírt karakterekkel és két kiváló főszereplővel. A színészvezetés jó (bár Burtonon és Eastwood-on sokat nem kellett vezetni, mindketten rutinosan hozták a figurát, melyet élettel tudtak megtölteni), a jelenetek erősek, a párbeszédek magas szintűek.

Tartalmas és izgalmas háborús kalandfilm Richard Burton és Clint Eastwood jutalomjátékával, kötelező darab!

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr386515279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Treeger 2014.07.18. 22:47:29

mai napig meglep mennyire jól van megírva. Tényleg váratlan a váltás, és itt tényleg működik a sztori egy szobában is. Itt látni, mennyire fontos egy forgatókönyv vagy egy jó színész.
Komolyan, azért egy Burton féle nagyság ma már hiányzik a vászonról.

Coix 2014.07.19. 00:51:25

Én a regényt olvastam előbb, mint a filmet láttam, és emiatt nekem nagyon furcsa volt, hogy a regényben Schaffer hadnagy karaktere teljesen más volt, mint amit Eastwood hozott.

Ettől függetlenül tényleg jó film.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.07.19. 14:02:46

ha valaki meg szeretné nézni a helyszínt, ahol a filmet forgatták, könnyedén megteheti, hiszen a werfeni vár Ausztriában van, jól megközelíthető helyen.
Bp-ről kb. 4,5 óra alatt elérhető a Bécs-Salzburg autópályáról (A1) Villach felé letérve (A10) közvetlenül az út mellett magasodik a vár. ezen kívül a közvetlen közelben több elképesztően szép látnivalót is találhatunk (Salzburg belvárosa mellett), pl. az Eisriesenwelt jégbarlangot, vagy a Gollingi vízesést.
a várról bővebben: www.utazzausztriaba.hu/werfen-i-fellegvar.html

freddyD 2014.07.19. 14:29:10

Szerintem meg elég gyenge film. Minden komplikáció nélkül megy, egy pillanatra sem éreztem, hogy bármikor elbukhat a küldetés. Emellett megmosolyogtató a korlátlan dinamitforrásuk, már úgy a tizedik után ollézni volt kedvem.

Itt pár demonstráció
indavideo.hu/video/Filmbaratok_Expressz_Kemek_a_Sasfeszekben

lutria 2014.07.19. 15:01:42

Nekem az nem tiszta hogy amikor az ejtőernyősök földet érnek akkor a rádióst holtan találják mert valaki eltörte a nyakát-azt ki tette?És Smith őrnagy miért nem látja a mély hóban a tettes nyomát?
Az meg elég nagy blama hogy a német parancsnok egy helikopterrel érkezik a kastélyba pedig akkoriban (1944-ben)még nem is volt feltalálva,a németeknél meg pláne nem létezett működőképes helikopter,az amcsiknál meg max.tervrajzon létezett az a Bell 47-es az ami filmben volt.

ergoGnomik 2014.07.19. 15:39:19

@lutria: Mondjuk a Wikipedia pont nem úgy tudja, hogy a németeknek a II. VH-ban nem lett volna helikoptere. Lásd: en.wikipedia.org/wiki/Helicopter#Birth_of_an_industry

TothLali 2014.07.19. 16:27:30

Csak két megjegyzés:
"átfogó katonai hadművelet" konkrétan a D-nap, vagyis a normandiai partraszállás,
"csak egy siklóval lehet feljutni" úgy értve, hogy csak lanovkán (a sikló földre fektetett síneken gurul)

smartdrive 2014.07.19. 16:44:53

azt azért nem jelenteném ki ilyen sarkosan, hogy "Burton klasszisokkal jobb színész, mint Eastwood" - egyrészt ez nem ebben a filmben mutatkozik meg, másrészt persze hogy jobb színész, kb. mindenkinél jobb színész, ilyen Chaplin meg Olivier meg Brando voltak már csak felette... de ez a mondat akkor is tök feleslegesen degradálja Clintet

Catch&release 2014.07.19. 16:57:39

Azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a regény, és a film forgatókönyv írója is Alistair Maclean volt, talán ez a legjobb könyvadaptáció, ami az ő regényeiből készült.
A film védelmében: a regényben is helikopterrel érkezik az ezredes az erődbe.

FilmBaráth 2014.07.19. 17:34:49

@JTom: meg fogom nézni a várat, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem:-)

mocor2 2014.07.19. 18:55:52

Minden kémügyi finomságot mellőző eksönfilm.
A könyv jobban bejött. Legalább akkor a különbség köztük, mint a jurassic parknál.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.19. 19:33:54

Akkoriban azért apróságokra nemigen figyeltek. Most nem a rangjelzések körül akarok szőrszálhasogatni, viszont pl. ilyen hajzattal igen hamar lebukott volna egy kém, hiába van rajta Wehrmacht egyenruha. Valószínűleg az első magasabb rangú tiszt szóvá tette volna a séró állapotát. Különösen Burtonét..

g.d 2014.07.19. 19:42:37

@Coix:
a könyvben tényleg hatalmas dumái vannak az amerikainak, de szerintem a filmbeli "hallgatag pisztolyhős" karakter is teljesen jól illeszkedett a sztoriba.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.19. 19:51:44

@freddyD: Ez csak egy átlagos index-troll komment volt tartalom nélkül, szóval szerintem ne is foglalkozz vele. :D

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.19. 20:50:30

@lutria:1. Esés közben sérült meg 2. A helikoptert már korábban feltalálták, bár 2. vh.s alkalmazásáról én sem tudok. Asszem a Koreai Háborúban haszáltak először bubi helikoptereket sebesült szállításra.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.19. 20:59:49

Egyébként Mary Ure a valóságban annak a Robert Shownak volt a felesége, aki a Halál 50 órájában alakította a főszereplő Hessler ezredest. Mindketten viszonylag fiatalon haltak meg a 70-es években. (Egyébként Show játszotta a Cápában az öreg halászt. Talán ez volt az utolsó szerepe.)

lutria 2014.07.20. 00:58:44

@A megvalósult amerikai ólom..: Nem esés közben,miután megtalálják a holttestet az őrnagy elküldi a többieket a felszerelésért,kipróbálja a rádiót majd megvizsgálja a holttestet és hátul a tarkóján talál egy hosszú véraláfutást,megnézi hogy alatta a hóban van-e valami tárgy ami okozhatta de nincs ott semmi.Később a fészerben a titkos ügynök csajnak is azt mondja hogy megölték a rádióst úgy hogy nyakon ütötték egy kés markolatával vagy puskatussal majd rögtön eltörték a nyakát hogy balesetnek látszódjon.Majd rádión a parancsnokságnak is ezt jelenti.Később még egy társuk meghal szintén nem részletezett körülmények között.

lucernaböde 2014.07.20. 08:05:33

@lutria: @ergoGnomik: A németeknek volt működőképes helikoptere a II. világháborúban. Igaz, nagyon nem úgy nézett ki, mint a filmben.
Az Fa 223 Drache (sárkány) első szabad repülését 1940 augusztusában hajtotta végre, és kb. egy tucat példányát használták a háború során. A háború végére 3 példány maradt, az egyiket pilótája megsemmisítette, a másik kettő amerikai kézre került.
Forrás: Roger Ford: Németország titkos fegyverei a II. világháborúban
A Wikipédia sokszor pontatlan.
Amúgy nem magamtól vagyok ilyen okos, megkérdeztem a fiamat...

hasekapu 2014.07.20. 09:45:02

Üdv!
Ez a sztori amúgy Benito Mussolini kiszabadítása. Apróbb változtatásokkal van megírva, de a story gerince megtörtént, csak a "másik oldalon". Ugyan az a német pasi vitte véghez , aki a budai várból Ifj. Horty Miklóst elrabolta. Otto Skorzeny-nek hívták, 1975 ben hallt meg Madridban.
Szép példája a sikeres "témaválasztásnak". Valszeg a valós háttérrel nem lett volna ekkora siker a könyv, és a film sem!
Udv Hasek

teddybear01 2014.07.20. 09:49:33

@lucernaböde: Több német helikoptertípus is repült a Második Világháború előtt és alatt. Merev rotoros helikopterrel a két világháború között Asbóth is kísérletezett Magyarországon, de ez a szerkezet bár több példányban is repült, de végül nem vált be.

A németek által kifejlesztett helikopterfajták:
Focke-Wulf Fw 61 kishelikopter
Focke-Achgelis Fa-330 Bachstelze kishelikopter
Flettner Fl-282 Kolibri könnyűhelikopter
Focke-Achgelis Fa 223 Drache (sárkány)

A helikopter történetében az első, hitelesen dokumentált, valóban stabil (megismételhető) repülést 1937-ben a német Heinrich Focke által tervezett Focke-Wulf Fw 61 típus hajtotta végre. Németországban, a Bréma melletti Neuenlander Feldről 1937. június 26-án szállt fel először. Ez már a mai szerkezetekkel megegyező, hagyományos(fő és farok rotor) elrendezésű helikopter volt.
Hanna Reitsch mutatta be a Focke Fw 61 helikoptert Berlinben, a Deuschland Halléban zárt térben. A feljegyzések szerint '45 májusában ugyancsak ő szállt le a körülzárt Berlinben egy Storch futárgéppel.

Harci célokra nem alkalmaztak helikoptereket, csak futárnak és néha mentőnek. Kevés volt belőlük, és hírhedten megbízhatatlanok voltak.

A filmben viszont egy '42-es fejlesztésű Sikorsky R-4-es helikopter szerepelt, ennyi eltérés azért megengedhető. Gondolom, repülőképes állapotban csak ezt találták.

teddybear01 2014.07.20. 09:52:51

@hasekapu: Kb. annyi a egyezés van a két sztoriban, hogy egy embert szabadítanak ki egy hegycsúcson felépített épületből. Az eltéréseket nem sorolom, mert nem férne bele a bloghozzászólásba.

teddybear01 2014.07.20. 10:13:15

@teddybear01: Na ezt sikerült elbarmolnom. A Focke Fw 61 szerkezete nem a hagyományos helikopter-elrendezés, hanem két főrotoros elrendezésű, amelyeket egymás mellé, de egy síkban szereltek a gépre. Hasonló elrendezést az oroszok a Mi-12-es nehéz szállítóhelikopternél használtak.

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.07.20. 10:15:17

@lutria: Csak neked, csak most: igaz, hogy csak 20 példányban épült, de '41-óta repült a Focke-Achgelis Fa-223

Lacusch69(Sch.Lacika) 2014.07.20. 10:18:14

@Lacusch69(Sch.Lacika): Na bakker, most látom, hogy egy páran már helyretették a helikopter-ügyet (így jár az, aki nem olvassa végig a kommenteket)

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2014.07.20. 10:27:20

@smartdrive:

Szerintem Burton nem jó színész. Eastwood meg az lett. (Valószínűleg nem szeretem Burton filmjeit.)

Bicepsz Elek 2014.07.20. 11:53:08

@hasekapu: Na ez az!!
Amugy tipikusan a roppant gagyi film kategoria(egy angol/amerikai lelo 100 nemetet holott az arany az forditott lett volna bombazasok nelkul). Az olyan alap dolgokrol, hogy nemetul nem beszelo es erto emberek ulnek be nemet kocsmaba (meg ha beszelnenek is, az akcentus es a szokasok nem ismerete elarulna oket) mar ne is beszeljunk.

Monty H. 2014.07.21. 08:47:46

Kétszer vagy háromszor láttam, de nem tudott megfogni. Hiába van a vége felé ez a zseniális kavarás arról, hogy most ki kicsoda és kinek az oldalán áll, valahogy nem volt hatással rám. És igen, Clint és Burton Elvis-frizuráját én sem tartom megfelelőnek a kémesdihez :-) Illetve ahogy Eastwood szépen kitartja a sarok mögül a géppisztolyát és teljesen vakon tüzelve lemészárolja a fél őrezredet... Háááát...
Ugyanakkor lehet, hogy nemsokára újranézem, mert tényleg rég láttam, és lehet, hogy kicsit más szemmel nézném.
süti beállítások módosítása