Bűbáj és Kéjelgés / Las brujas de Zugarramurdi (2013)
2014. július 03. írta: Werewolfrulez

Bűbáj és Kéjelgés / Las brujas de Zugarramurdi (2013)

zhr-witching.and.bitching[(082160)00-37-37].JPGJó horrort nehéz forgatni, de jó horror-vígjátékot talán még nehezebb. A kényes egyensúly megtalálása a borzongás és a humor között hatalmas terhet ró mindazon filmkészítők vállára, akik ilyesfajta projektbe vágják a fejszéjüket. Ennek folyományaként az igazán működőképes horror-komédia majdnem olyan ritka, mint a fehér holló – az utóbbi évekből talán csak a Juan, a zombivadász (2011) tekinthető ilyennek.

A Bűbáj és Kéjelgés című spanyol-francia film ugyan nem sorolható a horror-vígjátékok szűk elitjébe, viszont mindenképpen a sikerültebb alkotások közé tartozik. Nem a humora vagy horrorisztikus oldala a kivételesen erős, hanem a központi témája, amely köré az egész történet épül.

Néhány, a hölgyekkel ilyen-olyan módon hadilábon álló férfi rendhagyó álöltözetben (Jézus Krisztus kereszttel a hátán, zöld műanyag katona, láthatatlan ember, stb.) kirabol egy zálogházat. Az egyik nagyeszű a kisfiát is magával viszi a rablásra, mert hát éppen ezen a héten nála van a gyerek, egyébként a volt felesége neveli. A csuda csapat zsákmánya egy táskányi aranygyűrű. Az akció kissé félresikerül, mivel a fele bandát elkapják a rendőrök, a másik fele pedig kénytelen egy - sofőrrel és utassal felszerelt - taxival elmenekülni a tett helyszínéről. Ez utóbbi csapatnak ugyan sikerül leráznia a zsarukat, ám nem örülhetnek sokáig. Kisvártatva ugyanis egy titokzatos faluba keverednek, ahol boszorkányok várják őket, mégpedig a lehető legaljasabb, férfigyűlölő, gyermekáldozó típusból.

A film tágabban a nemek harcát, szűkebben az emancipált női személyiség súlya alatt nyögő vagy attól rettegő férfi világát ábrázolja szatirikus eszközökkel. Ebben az alkotásban minden férfi szenvedő áldozat (a rablók sem véletlenül passióját járó Jézusként, játékszerként, stb. jelennek meg), és minden nő félelmetes zsarnok. Néhány példa a film ultrafeminista világképére: az összes rabló, sőt a taxisofőr is retteg korábbi/aktuális párjától; a természetfeletti erővel bíró boszorkányok kényükre-kedvükre rángatják és kínozzák a férfiakat; a banyák szektája által megidézett démon egy gigantikus willendorfi vénusz, stb. Ahogy ezekből a kiragadott momentumokból is kitűnik, a forgatókönyv nagyon ügyesen aknázza ki a témában rejlő metaforikus lehetőségeket.

zhr-witching.and.bitching[(009463)00-49-58].JPGSajnos azonban a film távolról sem tökéletes. A színészi játék sokszor „ripacsnak” minősíthető, a történet még komédiához mérten is következetlen (az a szerelmi szál, tejóisten…), és a látvány is hullámzó színvonalú, néha már-már trash kategóriás. Sokszor volt az az érzésem, hogy a film készítői a forgatás során hanyag munkát végeztek, és utólag pörgős tempóval, gyors vágásokkal próbálták palástolni a gyenge színészvezetést és a kevésbé sikerült díszleteket. A horrorisztikus elemek - pl. WC-ből kinyúló rothadó kéz, modern zombikként támadó boszorkánysereg, csonkolás - még ellátják a funkciójukat, a vígjátéki oldal azonban nem sikerült maradéktalanul jóra. A film humora dicséretes módon gátlástalan és politikailag teljesen inkorrekt, de sajnos kevés benne a valóban emlékezetes, térdcsapkodós poén. Horror-komédia vonalon nyomába sem érhet az olyan klasszikusoknak, mint pl. az 1992-es, Peter Jackson-féle Hullajó.

Ami viszont erős pontja ennek az alkotásnak, az az intertextualitás. A történetbe prímán belesimuló kikacsintások a Tudom mit tettél tavaly nyáronra (1997), a Taxira (1998), a Suspiriára (1977), vagy éppen az Addams Familyre (1991) nagy örömet fognak jelenteni mindazoknak, akik felismerik az efféle utalásokat, tiszteletadásokat. A film grand guignol színházi előadásra emlékeztető lezárása is ide sorolható, ugyanis ez is a szélesebb kontextusba helyezést hivatott szolgálni, és ezt is inkább a „veterán filmbuzik” fogják értékelni.

Sokáig agyaltam azon a pontszámon, ami megfelelően tükrözné a Bűbáj és Kéjelgés ellentmondásos jellegét, tehát a kiváló ötlet/kissé hanyag megvalósítás kettősségét. A fentebb felsorolt pozitívumok mellett végül Carolina Bang színésznő boszorkányos eyecandy mivolta győzött meg arról, hogy saját mércémen a „már majdnem igazán jó” kategóriába soroljam az alkotást.

7/10

zhr-witching.and.bitching[(087819)00-39-57].JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr566454667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attir9 2014.07.03. 09:04:19

így a leírás és képek alapján elég beteg, de azért lehet, hogy adok neki esélyt.
a horror-vígjáték kategóriában a Trancsírák (Tucker and Dale vs Evil) nem volt rossz az elmúlt évekből.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.03. 09:41:20

@attir9: Ja, én is szeretem azt a filmet, gondolkoztam is, hogy megemlítem. Meglepő módon az is már 4 éves :)

attir9 2014.07.03. 09:54:43

jaja. az angol cím egyébként sokkal jobb, mint a magyar (nem meglepő módon): Witching&Bitching

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.07.03. 23:53:08

mostanában láttam egy egész vicces zombie-s filmet, a címben biztos benne volt a zombie és hajnal is talán

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.07.04. 09:55:58

@Werewolfrulez: :p az se kizárt, hogy a haláli hullák hajnala, viszont akkor a zombie-kkal jól félrevezettem mindenkit

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.04. 10:00:17

@pingwin: a Haláli hullák hajnala idén 10 éves, szóval lehet, hogy írnom kellene róla, mégiscsak egy remekbe szabott paródia :S

Az utóbbi 3 évből (2012-től) tud valaki jó horrorvígjátékot mondani? Sajnos én szinte csak rosszakat vagy közepeseket láttam az utóbbi időben.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.07.04. 10:07:12

@Werewolfrulez: na puff, de így is ötven százalékos, két feltételből egy teljesült

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.04. 10:36:52

@Werewolfrulez: Cabin In The Woods.
+ én nem láttam, de FroG írt az Odd Thomasról, asszem az is ilyen.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.04. 10:43:57

@danialves: a Cabin in the Woods az én érzésem szerint nem is igazán horror, de nem is igazán vígjáték, amolyan furcsa-egyedi műfaji vegyület. Igazából talán a szatíra a legjobb kategória rá. Ha horrorvígjátéknak vesszük, akkor tényleg a legjobbak között van, valóban.

Az Odd Thomast még nem láttam, de akkor bevizsgálom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.04. 10:46:54

@Werewolfrulez: Persze, az elsősorban szatíra, és nem a szó szoros értelmében vett vígjáték, de azért be lehet erőltetni. Bár ilyen szemmel nézve szerintem pl. a Trancsírák is inkább szatíra.
Amúgy:
smokingbarrels.blog.hu/2013/07/11/odd_thomas_a_halottlato_odd_thomas

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.04. 10:49:09

@danialves: Köszi a linket!

Egyébként a műfaji kategóriák erdejében sokszor eltévedek :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.04. 10:51:28

@Werewolfrulez: Én meg igazából pont leszarom ezeket, nem éppen a világ legértelmesebb és leghasznosabb vitái közé tartozik azt eldönteni, hogy egy film vígjáték-e vagy sem. (Mármint ha ebből nem következik semmi azon kívül, hogy milyen címkét akarunk rásütni.)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.07.04. 11:23:19

@danialves: na de főnök, a címkék elhelyezése smafu...? Hát mi lesz így a bloggal, ha nincs rend?! :D
süti beállítások módosítása