Sorozat: Constantine - 1x01
2014. július 01. írta: danialves

Sorozat: Constantine - 1x01

constantine-3.jpegŐszintén szólva a Constantine koncepciója olyannyira nem érdekelt, hogy még a mozifilm-verziót sem láttam. A sorozat első epizódjára pedig kizárólag azért neveztem be, mert az a Neil Marshall rendezte, aki már letett egy-két tetszetős dolgot az asztalra. (Beleértve két pazarul megrendezett Trónok harca epizódot.) De sajnos azt kell mondanom, ezzel a résszel még Marshall is csak csalódást tudott okozni.

John Constantine (Matt Ryan) foglalkozása szerint ördögűző és démonvadász. Azonban egy balul sikerült ügy után szeretne mindezzel felhagyni, és megszabadulni a szellemvilágtól. Csak hogy a szellemvilág nem akar megszabadulni tőle, így újra vissza kell térnie, hogy megvédje egykori társának lányát. Eközben pedig az is kiderül, hogy a pokol teremtményei a korábbinál is nagyobb erőkkel szabadulnak világunkra.

constantine.jpgA pilot tulajdonképpen remekül végzi a feladatot, amit egy pilotnak végeznie kell: egyszerre építi az évad szerkezetének alapjait, vázolja fel a karaktereket, ráadásul még egy saját történetet is elmesél. Van benne akció, ijesztő(nek szánt) jelenetek (azért a korhatár nagy úr), egyszóval alapvetően nem lenne sok baj vele azon kívül, hogy mindez teljesen érdektelen. Hiába követ szolgai módon egy jó receptet, gyakorlatilag csak lustán összehányja a hozzávalókat, anélkül, hogy bármit kezdene velük. Így aztán a közelgő nagy katasztrófa, a bűntudatos nyomozó vagy az apja örökségét folytató gyerek nem lépnek túl a kiszámítható sablonok szintjén, és semmi olyat nem mutatnak, ami megkülönböztetné a Constantine-t egy hasonló jellegű sorozattól.

Viszont a felszínes karakterábrázolás és történetvezetés miatt a forgatókönyv egyben borzasztóan kapkod is. Így tesz főhősünk villámlátogatást a diliházban (= "bűntudata van, éééérted?"), női főszereplőnk pedig hasonló sebességgel vedlik át átlagemberből elszánt démonvadásszá. Ami mélység pedig a karakterekből hiányzik, azt a színészek sem tudják pótolni, Matt Ryan már-már nevetségesen erőltetetten adja a címszereplőt, és istenigazából csak az önmagát játszó Jeremy Davies tud hiteles lenni.

Ráadásul a kapkodás még a rendezés és az egyes vágások szintjén is megfigyelhető, néhány momentum szinte szándékosan túl van pörgetve, és alig követhető, mi történik. Az a Neil Marshall, aki A barlang hátborzongató momentumait, a Végítélet elképesztő akcióit, vagy éppen a Trónok harca legjobb csatajeleneteit hozta össze, teljesen stílustalanul hányja egymás után a jeleneteket, amelyekben semmi emlékezetes nincs. (Leszámítva a finálé olcsó effektjeit.)

Egy szóval tökéletesen jellemezhető ez a pilot, és az a lustaság. A alkotók túl lusták voltak ahhoz, hogy leüljenek dolgozni és árnyalják a karaktereket, szélesítsék és mélyítsék a sztorit, ehelyett csak összedobáltak mindent, amit másoktól láttak. (Ha esetleg ez túlságosan emlékeztetne Az acélemberre, az azért van, mert David S. Goyer az egyik készítő.) De ez még erre az epizódra sem volt elég, nem hogy egy egész sorozatra nem lesz.

A Constantine teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr666464047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.01. 20:06:51

Szerintem annyira nem volt rossz, mint amennyire leírtad. Mindenesetre a későbbiekben ennél jóval több kell, pláne úgy, hogy a főhősnek az egyik jellegzetességét kidobták a kukába.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.01. 20:16:39

@REMY: Hát, ha már a pilot sem tudott meggyőzni, akkor abban még kevésbé fogok hinni, hogy ez még javulni fog... Sok sorozatnak álltam neki már sajnos úgy, hogy "ha ezt és ezt kijavítják, akkor tök jó", de igazából egyet nem tudnék mondani, amely egy eleve gyenge/közepes nyitórész után még fejlődni tudott. (Vagy legalábbis azok ilyen kábeles drámák voltak, mint pl. a Dexter, de ez a Constantine naaaaaaagyon messze van attól a kategóriától.)

Amúgy a rossz forgatókönyveknél ezerszer jobban fel tud baszni ez a Goyer-Orci-Kurtzman-féle lelketlen, jellegtelen középszer, ezért pocskondiázom az összes ilyet. Ennél még egy Transformers-szkript is tűrhetőbb, mert azon látszik, hogy legalább akarni akartak valamit, még ha mérhetetlenül balfaszok is voltak hozzá.

agika88 2014.07.02. 17:30:15

most jól lelombozódtam ettől a kritikától. :/

Boyzndahood 2014.07.03. 20:02:53

"Őszintén szólva a Constantine koncepciója olyannyira nem érdekelt, hogy még a mozifilm-verziót sem láttam."

you lost me there....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.22. 13:47:13

Először is nlzd meg a filmet, nem olyan rossz az. És ahhoz képest ez a pilot még jobb lesz. :D

Ha dohányozna egy szavam se lenne. Tuti nézni fogom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.22. 13:54:11

@doggfather: Ok, szóval azért nézzem meg a filmet, mert az még ennél a pilotnál is szarabb? :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.22. 14:33:37

@danialves: nem az se rossz film, de ez se volt szar. :D
süti beállítások módosítása