A barlang / The Descent (2005)
2013. augusztus 20. írta: danialves

A barlang / The Descent (2005)

thedescent.jpgA "jó horror" kifejezés lassan már oximoronnak számít, és valóban elég nehéz olyan alkotást találni a műfajban, amely az ijesztgetéseken kívül tud bármilyen filmélményt is nyújtani, és nem lesz igen hamar nevetség tárgyává. Lassan már ott tartunk, hogy egy önmagát lépten-nyomon kinevető horror sokkal szórakoztatóbb, mint egy izzadtságszagú kézi kamerás szellemjárás. De szerencsére kivételek mindig akadnak.

A történet ismertetésébe azért nem kezdenék most bele, mert ez a film tudhatja magáénak a világ legindokolatlanabb nyitójelenetét. Nem venném el tehát senkitől a lehetőséget, hogy átélje azt a WTF-élményt, amikor az 5. perc után nem tudja eldönteni, hogy ezt most teljesen komolyan gondolta az író-rendező Neil Marshall, vagy egy újabb paródia került a lejátszóba véletlenül egy valódi horror helyett. A sztoriról inkább azt érdemes tudni, hogy meglehetősen hosszú időn keresztül egy klausztrofob túlélő-thriller álcáját ölti magára (amolyan "küzdünk az anyatermészettel stílusban), hogy aztán az utolsó fél órára átcsapjon egy fokozott tempójú, véres creature-horrorba.

thedescent2.jpgEz a műfaji törés valószínűleg sokak számára furcsán fogja kivenni magát, hiszen bizonyos szempontból tényleg mintha két különböző filmet látnánk, ugyanakkor ez tökéletes megoldás, ha azt vesszük, hogy így egyik szakasz sem elég hosszú ahhoz, hogy fárasztóvá váljon. Ezen felül pedig így az átlagosnál talán egy kicsivel több idő jut a karakterek építésésére, ezáltal pedig a végjátékra is jut kellő drámai töltet, és kivételesen nem a szereplők halálának fogunk drukkolni. Neil Marshall munkáját tehát mindenképpen dicséret illeti, sikeresen lehelt életet egy sok szempontból sablonos alapötletbe, például azzal, hogy kizárólag női karaktereket írt.

Viszont sok más téren ez a mű katasztrófa. Rögtön itt van nekünk például David Julyan zeneszerző, aki kicsit túlgondolta a saját szerepét, és még a fenyőerdők látványát is egy olyan dübörgő zenekari tuttival kíséri, mintha egy nagyszabású romantikus film csúcspontját látnánk. A fővilágosító egyszerűen teljesen érthetetlen módon látta el a feladatát: azon még túltenné magát az ember, hogy a film felében semmi nem látszik, hiszen a realisztikusság megkívánja, hogy ne világítsák agyon mesterséges fényekkel a barlangot. Azonban ezt a logikát akkor sikerül teljesen lenulláznia, amikor más jelenetekben teljesen egyértelmű a külső világítás - pont, amikor semmi szükség nem lenne rá. Ezt pedig megkoronázza a világ legrosszabb vágása. (Talán túlzás, mindenesetre nálam minimum top10-es ebben a kategóriában.) Annyira idegbeteg kapkodás jellemezte a vágó Jon Harris munkáját, hogy egyrészt csoda, hogy nem lettem epilepsziás, másrészt az akciójelenetek nagy részében számomra teljesen értelmezhetetlen volt, mi folyik éppen.

Mindent összevetve viszont A barlang mindenképpen felfelé lóg ki a horror műfajából, elsősorban azzal, hogy értelmes történetet és megfelelő atmoszférát tud felmutatni. És bár sok helyen tényleg ki lehetne nevetni, mégis inkább azok közé az alkotások közé sorolnám, amelyeket érdemes komolyan venni.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr925449951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2013.08.20. 23:09:41

Nekem bejött a film. A nyitójelenetnek is megvan a maga értelme, bár nem tudom, a raftingolást vagy a balesetet érted-e alatta. A későbbiekben elég nagy szerepe van a balesetnek, sőt a rafting alatt is néhány pillanatnak, később ugyanis ez beleszövődik a konfliktusba. Úgyhogy azért a világ legindokolatlanabb nyitójelenetének nem nevezném...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.20. 23:29:20

@Fenimore: SPOILER
A baleset önmagában ok, de a megvalósítás nagyon nem. Bárhogy meghalhatott volna, de ez konkrétan paródiába illő, hogy egy tetőcsomagtartóról lerepülő fém valami átmegy a fején...
Tényleg majdnem röhögésben törtem ki.

SarahConnor 2013.08.21. 08:49:15

@danialves: ömm, oké, de ettől még nem indokolatlan, max szerinted hülyeség... egyébként többször történik ilyen jellegű baleset, mint gondolnád. Több filmben is láttam már, de szemtanúja is voltam olyan baleseti helyszínelésnek, ahol az ütköző autók nem jól rögzített tetőrakománya átszállt a másik autóba. Na ők tuti nem törtek ki röhögésben.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.21. 09:50:18

@Fenimore: Nem lehetetlen, tényleg van valamennyi esély rá, de nekem egyből a Trancsírák válogatott halálnemei jutottak az eszembe, ott voltak ilyen 0.01%-os esélyű halálok. Pont átmegy a túloldalra, a másik kocsin pont van egy ilyen vasrúd és az pont átszúrja a fejét...
Mintha Neil Marshall azt mondta volna, hogy "ez egy horror, akkor ne simán haljon meg, hanem döfje át valami a fejét".

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.21. 10:29:46

Aki járt már nem kiépített barlangban, az nagyra tudja értékelni a filmet, mert néhány apróságot és nyilván a lényeket leszámítva igencsak közel áll a realitáshoz (szemben például a Cave című filmmel).

Ami a zenei aláfestést illeti, szerintem totál passzol a filmhez, és nagyon jól megadja a hangulatát, igen, a fenyőerdőnél is.

"Azonban ezt a logikát akkor sikerül teljesen lenulláznia, amikor más jelenetekben teljesen egyértelmű a külső világítás - pont, amikor semmi szükség nem lenne rá. "

Milyen jelenetekben?

Ami pedig a vágást illeti, szerintem szintén a realisztikusság a fő szempont, hiszen az akciófilmekkel szemben a valóságban egy ilyen jelenet esetében ennél többet nem lehetne látni, ez különösen igaz akkor, amikor szűk járatokban történnek gyorsan a dolgok.

Az a baj, szerintem te nem érted, mivel mit akartak a film készítői, pedig ez pont az a film, aminél néhány apróságot leszámítva minden a helyén van.

SarahConnor 2013.08.21. 10:36:20

@danialves: na igen, nyilván a brutalitásnak is megvan a szerepe, egy "sima" autóbaleset után nem lehetett volna olyan ütős ijesztgetést betenni, mint ami a filmben később előjön. A csaj az ablaknál áll éjjel, néz kifelé, mikor csatt, bevágódik egy fémrúd :) És persze álmodta. Na az ütött.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.08.21. 10:37:42

@Ensiada Arkoveitie: "Milyen jelenetekben?"
A lények támadása után van jó pár rész, ahol mindenféle világítás nélkül mászkálnak a szereplők, mégis kiválóan látszik minden. (Pl. amikor az egyikük beleesik a szakadékban a vízbe, és aztán onnan mászik kifelé)
De a legelején, amikor átmásznak a szakadék felett, alig láttam valamit, még azt sem igazán sikerült érzékeltetni, merre van a fel és a le.
Ebben számomra egyébként a Pandorum az etalon, ott nagyon sok egy zseblámpával bevilágított jelenet van, mégis látszik minden tökéletesen.

"Ami pedig a vágást illeti, szerintem szintén a realisztikusság a fő szempont"
Nekem meg az, hogy lássam a filmet ;) Ha pl. a világításnál a realisztikusság lett volna a fő szempont, akkor kapunk egy fekete képernyős hangsávot film helyett. De ott mégis leraktak azért pár lámpát. Ha egyszer nézhetetlen lesz tőle a film, akkor nagyon mindegy, hogy realisztikus-e valami.

bloodhound v2.0 2013.08.21. 22:12:27

Szerintem a halálos közlekedési balesetek jelentős hányadánál egészen groteszk közrehatásról beszélhetünk a közvetlen halálokot tekintve, egy tetőcsomagtartón rosszul rögzített cucc közel sem számít kirívónak, egyszer olvastam valahol, hogy egy busz bal oldalán utazókat fejezte le a szembe jövő teherautón megcsúszó rakomány (valami fémlapok). A nyitójelenetben egyébként sok fontos infó van a továbbiakra (pl. a Juno viszonya apucival), még csak véletlenül sem indokolatlan ott semmi.

A zene iszonyatosan király, a The Descent c. track az egyik csengőhangom :), meg az asszonyt szoktam vele idegelni, az Álmatlanság zenéjéhez tudnám hasonlítani leginkább (nem véletlenül).

Mint tudjuk, ízlésről vitatkozni nem érdemes, de ez akkor is egy nagyon jól összerakott film, magába szippantó atmoszférával, minőségi és fordulatos folyatással, és kész... Vagy egy Dog Soldiers jó csajokkal. :)

bloodhound v2.0 2013.08.21. 22:23:14

www.hir24.hu/miafhu/2013/08/21/hokedlit-operaltak-ki-egy-ferfi-agyabol/#aktualisKepesH

Ennyit arról, hogy kinek mi a röhejes. Vagy a másik oldalról: meghalni egy pillanat műve (szerencsére most nem).
süti beállítások módosítása