Jégvarázs / Frozen (2013)
2014. január 14. írta: danialves

Jégvarázs / Frozen (2013)

frozen_movie.jpgAhhoz már szinte hozzá is szoktunk, hogy a Disney logó alatt leginkább a Pixar gyárt már csak értékelhető animációs filmeket, de az utóbbi időben már ők is jellemzően felejthető alkotásokat készítenek. Az önálló próbálkozás Rontó Ralph, a Pixarral karöltve készített Szörny Egyetem, de főleg a Merida, a bátor nem kifejezetten azok a produkciók voltak, amelyeket évtizedek múltán is emlegetni fogunk. Azonban a Jégvarázs ha nem is mindent, valamit azért jóvátett az elmúlt évek hibáiból.

Arendelle birodalmának két hercegnője közül az idősebb Elsa (Idina Menzel) különleges képességgel bír: bármikor havat és jeget tud varázsolni maga köré. Azonban amikor húga, Anna (Kristen Bell) emiatt balesetet szenved, Elsának mindörökre el kell zárkóznia a világtól, hogy uralkodni tudjon varázserején. Ez egészen addig működik, amíg ő maga nem kerül a trónra, azonban a koronázás napján egy végzetes dühkitöréssel örök télbe taszítja az egész birodalmat. Anna pedig felkerekedik egy munka nélkül maradt jégárus (Jonathan Groff) és egy beszélő hóember (Josh Gad) társaságában, hogy megpróbálja jobb belátásra bírni nővérét. 

frozen_film_still_a_l.jpgA Disney tehát úgy döntött, hogy visszatér a klasszikus recepthez: fogtak egy Hans Christian Andersen mesét jól eladható hercegnőkkel, írtak bele 7-8 dalt, és végül, a szokásos stílusban animálva az egészet, összehoztak belőle egy filmet. Azonban a végeredmény meglehetősen jól idomul a mai kor igényeihez: a szereplők egészen slágerszerű számokat énekelhetnek, a karakterek külsőleg és belsőleg is a modern embert idézik középkori arisztokraták helyett, gonosz mostohák helyett pedig leginkább saját gyengeségeikkel kell megküzdeniük.

A film meglehetősen nehézkesen indul: gyakorlatilag fél órát szánnak az alapszituáció szájba rágására, ráadásul ennek nagy része a különböző dalokon keresztül történik, így a történet folyása még inkább lelassul. (Ezt a megoldást már csak azért sem értem, mert az első fél órában nagyjából több betétdal van, mint a játékidő maradék részében.) A harmincadik perc környékén már szinte kínosan feszengtem, és tulajdonképpen untam az egészet. Szerencsére ez után a film viszont gyorsan megtalálja a saját hangját, jönnek a remek poénok, a sziporkázó párbeszédek, a karakterek is egyre szerethetőbbé válnak, az újszerű környezet pedig egészen egyedi hangulatot kölcsönöz neki. Úgyhogy az atmoszféra szó szerint el tudja varázsolni a nézőt, és a felnőttek számára is remek élménnyel tud szolgálni, még ha összességében a film nem is lép túl a "szeressétek egymást - fogadd el önmagad" típusú üzeneteken.

Ilyenkor pedig már nehéz a hercegnős tolltartók és füzetek dömpingjét, a slágerlistákon külön megfuttatott betétdalokat látni a produkció mögött, ugyanis a Disney végre újra igazi varázslatot hozott el nekünk. Én őszintén remélem, hogy a továbbiakban is ezen az úton maradnak.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr645756171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.14. 12:02:39

Na, ennek örülök :) Várom már, hogy láthassam.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.14. 15:33:42

Elvileg tegnap bevételi adatokban az Oroszlánkirályt is lenyomta a film. (Mondjuk ebben csak az infláció, meg az Oroszlánkirály 3D-s újrajátszásai nincsenek benne, de azért így sem rossz, és még nincs vége a dolognak.)

Kyria 2014.01.15. 13:32:49

Nemrég megnéztem, de nekem csalódás volt. Igaz, én a Disney-től a Szépség és a Szörnyeteg, az Oroszlánkirály, valamint a Notre Dame-i toronyőr filmeket szerettem a legjobban, azokban volt az a másoknak talán giccses, nekem nagyon életteli, színes és bájos plusz ami engem megfogott. Az újakban talán az Aranyhaj volt az, ami kitűnt a sorból, de az főleg a történet ismeretlensége és érdekessége, no meg a lampionos jelenet miatt, ami szerintem szenzációs.
Ezzel a mostanival az a legfőbb bajom, hogy olyan átlagos volt, elment, de semmi különös. Nem tudnék belőle említeni egyetlen momentumot sem, ami megragadt volna.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.15. 14:18:55

@Kyria: Azokhoz hasonlítva ez így tényleg igaz lehet, de azért ha az elmúlt 10 év Disney-terméséhez méred, semmiképpen nem lehet csalódás.

Egyébként nekem kifejezetten tetszik, hogy egyre kevesebb a pátosz a filmjeikben, nekem (és szerintem a gyerekeknek is) sokkal jobban bejönnek az ilyen kicsit mindennapibb karakterek és sztorik.

Kyria 2014.01.15. 15:29:32

@danialves: Ez kétségtelen, mert ha a Mackótestvér, Csodacsibe, Legelő hősei című filmek a "versenytársak", azokhoz képest valóban egy minőségi ugrást jelent, ebben igazad van.
Felnőtt nőként a gyerekek nevében nem tudok és nem is szeretnék nyilatkozni. Nekem anno a Hókirálynő az egyik kedvenc mesém volt, de nem az a filmmel a problémám, hogy csak nyomokban lehetett ráismerni az eredetire. Nem tudom máshogy kifejezni, számomra ez az alkotás egyszerűen halvány volt.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.04.20. 11:10:54

@Kyria: +1, bár én még átlagosnak se mondanám. Az Aranyhaj köröket ver rá. 4/10
süti beállítások módosítása