A törvény nevében / True Detective - 1. évad
2014. március 13. írta: FroG

A törvény nevében / True Detective - 1. évad

td3.pngA kritika spoilermentes.

Amikor anno a True Detective nyitóepizódjairól írtam, még én sem gondoltam hogy az akkor megkezdet lendület - ugyan átalakul és kissé másféle fókuszponton hatol a nézők tudatáig, de – töretlenül fog a székbe szögezni, hétről-hétre, résztől-részig. Persze így utólag ezen felesleges csodálkozni, hisz az alapkoncepció precíziós kibontásának kezdetekor, na meg az első karakterfejlődésekkor tudni lehetett: a képernyőn épp egy csodás, emlékezetes és szórakoztató sorozat bontogatja szárnyait.

A történetleírással most több szempontból nem foglalkozom. Először is, ha máshol nem, az én korábbi kritikámban elolvashatjátok a tényleg botegyszerű alapkoncepciót, másodszor pedig a spoilermentes alapkoncepció csak egy lecsupaszított alapja a nagyszerűen építkező történetnek, és a valódi értékek jóval túlmutatnak a gyilkosságsorozat rejtélyének boncolgatásán. Itt jóval többről van szó, Nic Pizzolato és Cary Fukunaga hősei úgy beszélnek az élet alapvető igazságairól, a létezés (talán) hiábavalóságáról és a lélek ketrecbe zárt mivoltáról, hogy közben egy pillanatra sem felejtenek el a részek szó-szoros értelmében vett cselekményével is foglalkozni. Mindezt persze végig kivételes operatőri munka és zeneválasztás követi nyomon.

Ez a nagyszerűen felvázolt gondolat- és cselekményszerkesztés pedig nem csak a jelenkor, de a mindenkori legjobb sorozatok közé is katapultálja a True Detective aktuális évadát. Persze a fennkölt gondolatok nem lennének lenyűgözőek, hovatovább élvezhetőek sem, ha papírízűen, botegyszerű karakterekkel mondatnák el őket. A jellemek sokoldalúságáról szerencsére nem csak Pizzolato sorai gondoskodnak, de a Harrelson - McConaughey duó is a legutolsó cseppig kisajtolja a szereplőkben lévő potenciált, sőt, többet is tesz ennél: életszerűvé, megérthetővé és nem utolsó sorban szerethetővé teszi a képernyőn látható nyomozópárost. Ez a td4.pngrokonszenv pedig az izgalmak megalkotásánál finoman szólva is elengedhetetlen, mert mégis kinek szorítanánk, ha tapló és idegesítő szereplők rohangálnának a színfalak előtt?

Ugyanakkor a mély tartalmak fölött muzsikáló történetet is dicsérnem kell, hisz az időben ide-oda ugrálás bár egyszer-kétszer homályossá teszi a cselekmény egyes elemeit, összességében inkább olyan esszenciával ruházza fel azokat, amely segítségével az utóbbi évek legemlékezetesebb és legélvezetesebb sorozatai között - azt hiszem - bérelt helye van a True Detectivenek.

Csépelhetném még tovább a szót, de szükségtelen. A True Detective ugyanis minden ízében, minden apró rezzenésében tökéletesen megszerkesztett és előadott sorozat, amely pontosan tudja mit akar és azt hogyan szeretné. És ugyan az utolsó rész fináléja sokaknak csalódást okozhat, számomra az évad egyik legszebb pillanatává vált. Szép, tartalmas és megható. Pontosan mint a történet, amelyet lezár.

A törvény nevében teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr765854486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.13. 00:33:20

Azon gondolkodtam, hogy szerkezet szempontjából én sokkal inkább érzem egy nagyon elnyújtott filmnek. Gyakorlatilag a váz ugyanaz, csak sokkal több karakterépítéssel, meg néhány picit feleslegesnek érződő vargabetűvel van felduzzasztva.
Érdekes módon 4. epizód pl. abszolút a videojátékok időkitöltő logikája mentén épül fel, ott szokott lenni az, hogy egy nagyon egyszerű célhoz valami hihetetlenül bonyolult úton lehet csak eljutni.
(Innentől SPOILER)
Maga a végjáték pedig a gyilkossági ügy megoldása szempontjából lett egy kicsit fura, egyrészt ugye hihetetlenül egyszerűen összerakták, ahhoz képest, hogy 17 éven keresztül szenvedtek miatta. 6 részen keresztül ültek a kihallgatáson, aztán kijönnek, és kb. 2 húzásból megoldják az ügyet, na meg ez az "egy véletlen szófordulat alapján hirtelen új perspektíva nyílik" húzás sem volt a legeredetibb, illetve pár megválaszolatlan kérdés azért maradt. (Nem zárom ki, hogy direkt hagyták így, de a végső megoldás így sokkal egyszerűbb lett, mint arra mondjuk a 4-5. rész környékén számoltam.)
De ugyanakkor ez volt a másik, ami miatt azt mondtam, hogy ez gyakorlatilag egy film, mert végül is egyáltalán nem volt valami sorozathoz méltó nagy rejtély, egy ilyen sztorit még a Prisoners is fel tudott mutatni, csak itt még írtak hozzá 6 órányi karakterdrámát meg narrációt.
A legvége tényleg tökéletes, de a végeredményt nézve nem tudom feltétlenül azt mondani, hogy minden darabnak itt feltétlenül helye lett volna a kirakósban, szóval elviseltem volna egy komplexebb és céltudatosabb sztorit.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.13. 09:18:28

@danialves: pár?? a kommentblogon felsorolták, hogy több kérdés maradt nyitva, mint amit sikerült megválaszolni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.13. 12:49:48

@doggfather: Én bőven beérem az indítékkal, a többi tettes kilétével, meg ennek az egész szektának a megmagyarázásával. Írhatnék még ebből 30 kérdést, de gondolom alapvetően főleg ebből a 3ból ered az összes.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.03.13. 15:29:01

@doggfather: Szerintem a címből is olvasható, hogy amennyire tudtak, reálisak akartak lenni. Nem minden bűnözőt/bűnszervezetet kap el a rendőrség a valóságban sem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.13. 18:48:18

@FroG: persze, nem is minden kérdés megválaszolását vártam, de sok maradt nyitva, nah.

ötletek esetleg, hogy az a zene ami a trailerek, promók alatt szól az mi lehetett?!

Mert az sehol se hangzik el a soriban, de bitang jó.

greggavin 2014.03.13. 21:51:13

doggfather a trailer zene :The Handsome Familly-Far From Any Road, amúgy érdekelne, hogy milyen kérdések maradtak nálad nyitva, mert nekem nem igazán voltak ilyenek.
daniealves: ,,Maga a végjáték pedig a gyilkossági ügy megoldása szempontjából lett egy kicsit fura, egyrészt ugye hihetetlenül egyszerűen összerakták, ahhoz képest, hogy 17 éven keresztül szenvedtek miatta. 6 részen keresztül ültek a kihallgatáson, aztán kijönnek, és kb. 2 húzásból megoldják az ügyet"
Jó,de közben 2002-től, 12ig bezárólag Rust folyamatosan dolgozott az ügyön és kb már célegyenesben volt mikor Marty segítségét kérte, de abban teljesen egyet értek, hogy ez a zöld volt a füle, frissen festet ház, nagyon B kategóriás krimi szagú volt, főleg annak tekintetében, hogy az első 3 részben meg mennyire valós szagúra vették a nyomozást és annak fázisait, ahol minden fél információnak rendesen utána kellet járni és nem az volt, hogy az író az ölükbe dobta a választ. Ez az egy dolog nem tetszett a fináléban. De az utolsó 10-20 perc nagyon bejövős volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.13. 22:04:01

@greggavin: SPOILER (légyszi jelöld te is)
Szóval oké, hogy 10 évig dolgozott, de mit tudott meg? Megtalálta a videót, ennyivel voltunk előrébb. Amit ott tudott, azt gyakorlatilag tudta 2002-ben is. Aztán az öreg cseléd kihallgatása meg a "zöldfülű" megoldotta az ügyet. (Számomra a seriff nekem sokat nem segített, mert már előtte is egyértelmű volt, hogy a Childress család kapcsán kell nyomozni.)

greggavin 2014.03.13. 22:14:28

@danialves: Bocsi, túl gyorsan írtam és miután elküldtem, vettem észre, hogy a spoiler lemaradt, beleszerkeszteni meg már nem tudtam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.14. 12:22:42

@greggavin: köszi a zenés választ, hetek óta keresem, hogy mi lehet.

nem merem/akarom reklámozni, de a kommentblogon volt egy bejegyzés és ott elég sok kérdést felsoroltak amit nem sikerült megválaszolni. ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.14. 16:49:46

@greggavin: közben rákerestem erre a zenére, mert van már hangfal ezen a gépen, és nem erre gondoltam ami az open theme volt hanem ami a bemutatók alatt szólt, erre 1:30nál csendül fel, de minden trailer alatt volt: www.youtube.com/watch?v=roiKrE5KLbk

greggavin 2014.03.14. 18:57:28

@doggfather: www.youtube.com/watch?v=lRlbVdTfE08, akkor azt hiszem ez lesz az
SPOILER
Én is rákerestem azóta a kommentblogon és ha egy tipikus krimi lenne érthetők lennének ezek a kérdések, de itt a krimi, mint műfaj, szerintem csak a keretét adta az egésznek, a tartalom meg e mögött volt. Nagyon fontos volt szerintem a fináléban az utolsó 10 perc, mikor rust és marty kint beszélgetnek, amikor rust azt mondja, hogy mikor régen a csillagokat figyelte, folyton történeteken gondolkozott és csak egy történt volt, a legősibb, a jó a gonosz ellen. EZ kb olyan mintha az író magáról mesélne és elmondaná miről is szól valójában ez a sorozat. Ezt szerintem, úgy kell értelmezni, mint a nagy betűs gonosz, nem egy a rosszak közül, hanem maga a Gonosz. Sok minden utal, erre, ahogy más szereplők beszélnek a gyilkosról, pl. hogy ő már régóta itt van, sokkal régebb óta mint te szól egy ilyen mondat a végén Martynak. Azt se tartom véletlennek, mikor Rust üldüzi a gyilkost, ő végig Little Priestnek hívja Rustot, ráadásul, úgy hallod a hangját, mint valami felsőbb entitásnak, és közben Carcosa is, amiről mindenki rettegve beszél, aki ismeri, olyan mint a pokol szimbolikus képmása. És ugye apostolnak hívja Reggiet és a másik csodálóját. Tehát a gyilkos maga a Gonosz, a Sátán, Rust pedig mint a jó szimbolikus képviselője, akiről egyébként kapunk egy Jézusos képet is a fináléban kiűzi őt a világból, ezáltal nyer a jó. De ugye ,,time is flat circle", a gonosz mindig visszatér. Erre reflektál az utolsó csillagos mondata Rustnak, hogy kezdetben csak sötétség volt, de egyre több a csillag. És ha így nézzük egyrészt az olyan kérdésekre válszt kapunk, mint a mi volt Carcosa, miért hívta little priestnek cohlet, miért mondta reggie Rustnak h látta már őt álmában és újra meg fogja tenni azt a bizonyos dolgot, az olyan kérdések meg, hogy miért lett öngyilkos a tag, teljesen lényegtelenné válik így, mint ahogy lényegtelen a gyilkos személye, mert ő nem egy személy. Ezáltal nem keresel indítékot mit miért tett, stb, stb.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.03.14. 19:02:45

@greggavin: SPOILER Én magam sem mondhattam volna jobban! :)
süti beállítások módosítása