A régi környék / Garden State (2004)
2014. február 19. írta: !Márk!

A régi környék / Garden State (2004)

Sokan vetemednek arra, hogy drámát készítsenek, de ezt tartom az egyik legrizikósabb műfajnak. A karaktereket jól kell kidolgozni, kell egy megkapó történet és persze a drámai töltet maga. És ha a készítők műfajvegyítésben gondolkoznak, az még plusz nehézséget okozhat, de Zach Braff a legtöbb akadályt sikeresen vette. Ezért is értetlenkedek, hogy miért nem volt ennek a csávónak ezen kívül más filmje. Ilyenkor szomorít el igazán, hogy az Uwe Boll kaliberű rendezők meg kapják a pénzeket és a támogatást az ötleteik megvalósítására. A kisebb, de tehetséges alkotók pedig eltűnnek a süllyesztőben. Gondolom a bevezető alapján mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy A régi környék egy nagyon, de nagyon jó film.

Főhősünk, Andrew (Zach Braff) kilenc év elteltével tér vissza szülővárosába, ugyanis az édesanyja meghalt. Nincsenek jó emlékei erről a helyről és ezalatt a pár nap alatt rájön, hogy sok minden nem változott. A "barátai" ugyanúgy csapatják a drogos bulikat, az apjával sem túl jó a viszonya és amúgy sincs túl jó passzban. Enyhén depressziós, életunt, rezzenéstelen arcú srác ő, akit ráadásul folyamatos fejfájások is gyötörnek, ezért elmegy egy orvosi vizsgálatra, majd a váróteremben ismerkedik meg Sam-mel, (Natalie Portman) a szeleburdi lánnyal, aki mániákus hazudozó, ráadásul még epilepsziás is. A kérdés az, hogy két ilyen ember milyen hatással tud lenni egymásra?

Garden-State-Miramax.jpgNyilván az ember elsőre azt gondolja, hogy ez egy újabb romantikus komédia, némi drámával megtöltve. És valahol erről van szó, de ugyanakkor mégsem. Kezdjük talán ott, hogy ebben a filmben talán a drámai szál a legerősebb, utána jön a romantika és a vígjáték. Helyenként nagyon vicces, de nem a rekeszizmunk megtornáztatására játszik a film, sokkal inkább arra, hogy valami giccsmentes, minőségi tartalmat átadjon a nagyérdeműnek. Ezért sem értem, hogy miért nem foglalkoztatottabb ember a szakmában Zach Braff. Elsősorban a Dokik című sitcom-ból lehet ismerős (ami nem mellesleg az egyik kedvenc sorozatom) és ott már megcsillogtatta színészi kvalitásait. Azon kívül azonban sok produkciónál nem került szóba, most is csak a saját projektjének köszönheti, hogy főszerepet kaphatott, ugyanis ő a rendező, a producer, a forgatókönyvíró és a főszereplő is egy személyben. És az a döbbenetes, hogy minden téren iszonyat nagy tehetséggel van megáldva. Pazarul alakít, (Portman sem rossz, de ő inkább megmarad az az aranyos karakternek) a karakterek sokrétűek és a történet igaz nem váltja meg a világot, de maga a forgatókönyv abszolút rendben van. A soundtracket is kiváló érzékkel válogatta össze.

Vannak apróbb hibái és tényleg nem találja fel a spanyolviaszt, de egy nagyon értékes film ez a 2004-es gyöngyszem, amit sajnos nem ismernek túl sokan. Hihetetlenül jó jelenetek és hangulat jellemzi az összhatást. Tanulságos, helyenként nagyon megható, de a szó legpozitívabb értelemben véve egyszerű alkotás ez. Több ilyen is elférne a világ filmpalettáján. És a pontszám ellenére A régi környék a kedvenceim közé kapitulált.

8/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr135803124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theivan 2014.02.19. 14:29:23

nálam alapmű. nem csoda, hogy iszonyat magasak az elvárásaim a következő filmjével szemben (Wish I Was Here), ahol már az alapkoncepció megvett kilóra

Flankerr 2014.02.19. 20:55:31

@Vaszkó Iván: Na igen, arra én is nagyon kíváncsi vagyok.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.19. 23:45:02

@Vaszkó Iván: Én is nagyon várom, nem ígér sokat a sztori, de kellőképpen érdekesnek tűnik. Ha A régi környék sajátosságai is érzékelhetőek lesznek rajta, akkor szerintem egy hasonló gyöngyszemmel fogunk gazdagodni.
süti beállítások módosítása