Knights of Badassdom (2014)
2014. február 16. írta: danialves

Knights of Badassdom (2014)

peterdinklage-knights-of-badassdom.jpgJoe Lynch alkotása meglehetősen sok hányattatáson ment keresztül, mire végül a mozikba került (mármint az USA-ban). A sok csúszás, illetve a nehézkes forgalmazó-keresés sok szempontból a Ház az erdő mélyén-re emlékeztetett, azonban nem csak ebben hasonlít Joss Whedonék filmjére, hanem hogy egy ugyanolyan elvetemült vígjáték lett.

Joe-t (Ryan Kwanten) dobja a csaja, mivel a srác egyetlen életcélja, hogy metál dalokat írjon. Joe haverjai, Eric és Hung (Steve Zahn, Peter Dinklage) a szerelmi bánatra pedig azt a megoldást találják ki (a kötelező pia-drog kör után), hogy elviszik magukkal barátjukat egy LARP-hétvégére. (Live Action Role Play - gyakorlatilag élő szerepjáték.) A nagy geek-fesztiválra azonban Eric kellékként egy ősi könyvet visz magával, amivel véletlenül sikeresen meg is idéz egy démont. A helyzetet pedig csak súlyosbítja, hogy az entitás Joe exének alakját veszi fel...

kob2.jpgMár a fentiekből is látszik, hogy ez a film nem egy egyszerű eset, és bizony kifejezetten elvetemült megoldásokkal szolgál szinte minden pillanatában. Az alkotás hangulatából és a bemutatott világból is süt, hogy a lehető legaprólékosabban dolgoztak ki mindent, többek között a bizarr és kevésbé bizarr karaktereket, az utolsó ütős egysorosukig. Az pedig az igazi geek-orgazmus, amikor ezeket a szereplőket olyan idolokkal játszatják el, mint például Summer Glau vagy Peter Dinklage. (Ok, amikor ezt a filmet forgatták, még senki nem tudta, ki az a Peter Dinklage, de ebbe elég jól beletrafáltak ennek ellenére.)

Sajnos azonban a történet vagy a humor nem érdemel ennyi dicséretet. Igazából a sztori egyszerű és világos, ami egy vígjátéknak tulajdonképpen megfelelne, ha lennének poénok. Azonban az igazi csattanók hiányoznak, a film humora egyedül a fent leírt világ és szereplőinek furcsaságából származik. Ami szórakoztató ugyan, de igazán sok nevetésre nem ad okot. 

Azonban azt tényleg vétek lenne elvitatni, hogy ez a produkció a nevéhez méltóan elképesztően király, amely tökéletesen csúcsosodik ki a lenyűgöző fináléban. Ez pedig kellő egyediséggel és élvezettel tölti meg ahhoz, hogy több legyen egy átlagos vígjátéknál. A geek-eknek pedig egyenese egy kötelező darab.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr435813564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donjon 2014.03.04. 13:41:14

A Role Models-hez képest hova tennétek ezt a filmet. Ott mondjuk nincs misztikum, csak geek-ség. :)
süti beállítások módosítása