A bájos szomszédlány: Sandra Bullock (1964 - )
2014. február 09. írta: FilmBaráth

A bájos szomszédlány: Sandra Bullock (1964 - )

sandra bullock.jpgA Gravitációban nemcsak a látvány nyűgözött le, hanem sikerült rácsodálkoznom arra is, hogy Sandra Bullock milyen jó színésznő. Eddig nem nagyon tűnt fel ez a tény, pedig elég elég régen  bérelt helye van a filmvásznon. Oscar díja is van, csak szerintem teljesen érdemtelenül kapta, egyrészt a Szív bajnokai nem rossz, de felejthető film, másrészt pedig Bullock sem alakított felejthetetlent. Idén nincs sok esélye megnyeri a szobrocskát, de legalább végre annyi év után elkezdték komolyan venni, mint színésznőt, és nem mellesleg újra visszatért a reflektorfénybe. 

Édesanyja révén félig német származású, természetesen tökéletesen beszéli a nyelvet. Az anyuka opera énekes volt, az apuka énektanár. Nürnbergben találkoztak, amikor édesanyja éppen titkárnősködött, édesapja pedig a Pentagon tisztviselőjeként tevékenykedett. Sokat utazott a család a fellépések miatt, Sandra gyakorlatilag útközben nőtt fel.

Természetesen ő is énekelt abban a gyermek kórusban, amelyet az édesanyja vezetett, már 8 évesen fellépett. Érdekesség, hogy utálja a a musical műfaját, komoly énekesi babérokra sem tört soha. Miután visszatért az Államokba, színészetet tanult az észak-kaliforniai Greenville-ben. Miután az egyik vizsgaelőadáson (Csehov: A három nővér) sikert aratott, 1990-ben főszerepet kapott A dolgozó lány című tévésorozatban. Az első film, amiben szintén főszerepet játszott a teljesen felejthető Szerelemi bájital volt Tate Donovan-nel.

A következő pár film méltán merült feledésbe, az Amit szerelemnek hívnak is csak azért érdemel említést, mert ebben nem csak szerepelt, hanem ő írta a  Heaven Knocking on My Door című betétdalt is. 

 

A pusztító azon kevés Stallone filmek közé tartozik, amit imádok, főleg azért mert nagyon erős benne a humor, ráadásul még akciófilmnek is jó. Bullock ebben még csak epizódszerepet játszott, bájosan, de nem maradandóan, ahogy szokta.

A Hemingway és én egy méltatlanul elfeledett film, pedig nagyon szerethető és tartalmas alkotás Robert Duvall csodálatos játékával. Bullocknak még itt sem volt nagy szerepe, azonban olyan jól megtanult tangózni Duvalltól, hogy máig is a kedvenc táncai közé tartozik.

féktelenül.jpgAztán 1994-ben jött a Féktelenül, ami egy tisztességesen összerakott akciófilm volt, szórakoztató, fordulatos, nem véletlenül imádták a nézők. Sandra Bullock élete teljesen megváltozott, hirtelen rászakadt a világhír. 

A filmben egy teljesen hétköznapi lányt játszott, és felkeltette John Turteltaub érdeklődését, aki hasonló karaktert keresett az Aludj csak, én álmodom című filmjéhez. Ez is nagy siker lett, pedig igazából nem több egy jó közepes romantikus vígjátéknál. Sandra piaci értéke tovább nőtt, olyannyira, hogy a Ha ölni kell című filmért már nagyon komoly gázsit kapott. Más kérdés, hogy az a film nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A hálózat csapdájában szintén nagy siker volt a maga korában, a Képtelen képrablás viszont méltán bukott meg a mozipénztáraknál, harmatgyenge vígjáték volt.

A Szerelemben, háborúban című filmben újra visszatért az életébe Hemingway: a háborúban megsérült írót Chris O'Donnell alakította, természetesen tökéletesen felejthetően, ennek örömére Bullock sem erőltette meg magát a Hemingwaybe beleszerető ápolónő szerepében. Eredmény: közepes, felejthető film.

A Féktelenül 2-ről messziről látszott, hogy ordas nagy bukta lesz, Bullock nem is akart részt venni benne, de kötötte a szerződése, nem volt más választása, mint jó képet vágni a forgatáshoz.

1998-ban elkészítette első és egyetlen rövidfilmjét, Making Sandwiches címmel, amellyel kapcsolatban Bullock úgy nyilatkozott, arra jó volt, hogy rájöjjön, a rendezést nem neki találták ki.

Újabb közepes romantikus vígjátékok következtek (Átkozott boszorkák, Mint a hurrikán), jellemző módon ebből az időszakból az Egyiptom hercege című rajzfilm maradt meg nekem, amelyben Miriamnak kölcsönözte a hangját.

 

Aztán jól meglepett mindenkit a 28 nap című filmmel, amelyben egy drogfüggő és alkoholista karaktert keltett életre, nagyon jól. Már éppen kezdtünk volna örülni, hogy végre komolyabb szerepekben láthatjuk, de sajnos nem így történt.

beépített szépség_1.jpgA 2000-es éveket a Beépített szépség című vígjátékkal indította, ami nagy siker lett, megérdemelten, nagyon jó kis film volt, szórakoztató, nézőbarát, és még Michael Caine kiváló játékának is örülhettünk. A bevált recept maradt: közepes romantikus filmek, közepes siker, elég ez ahhoz, hogy bennmaradjon a köztudatban, minek kockáztatni. Azért egy kivétel akadt: az Ütközések meglepően erős film volt, de sajnos nem hozott alapvető változást Sandra szerepválasztásában.

2009-ben hatalmas meglepetés volt az Oscar díj, talán nem is érdemelte meg, de legalább újra felkaptuk a fejünket a neve hallatán. De csak azért, hogy újra legyintsünk az újabb filmekre. Aztán jött 2013. A Női szervek meglepően nagy siker lett, év vége felé pedig jött a szenzációs Gravitáció, amelyben kiváló alakítást nyújtott.

 

Ezúttal teljesen megérdemelten járt az Oscar-jelölés, és bár semmi esélye sincs újra elnyerni a szobrocskát (mindegyik ellenfele klasszisokkal jobb színésznő nála, lássuk be), de talán nem is lesz rá szükség, hiszen a szakma és a közönség újra felfigyelt rá, már nem csak közepes romantikus komédiák túlfizetett főszereplőjeként jut eszünkbe, hanem kíváncsian várjuk, mi lesz a következő nagy dobás. 


gravitáció_2.jpgA filmes sikereknek ára van: Sandra elég viharos magánéletet élt, nemrégiben vált el agyontetovált Jesse James nevű férjétől, jelenleg minden figyelmét örökbe fogadott kisfiának szenteli.

Sandra Bullock úgy lett világsztár, hogy nem szerepelt egyetlen, eget-földet megrengető filmben sem, egyáltalán nem kiemelkedő tehetségű színésznő, de szerencséjére megtalálta azt a karaktert a romantikus vígjátékokban, amelyet tökélyre fejlesztett. Reméljük, hogy a Gravitáció sikerének köszönhetően mer majd kísérletezni, és a jövőben érdekes és izgalmas filmekben láthatjuk újra.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr295773297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.02.09. 03:24:05

Elég erős kijelentés, hogy érdemtelenül kapta az oscart a Blind Side-ért.

FilmBaráth 2014.02.09. 08:01:07

Az én olvasatomban az Oscar díj a szakma csúcsa, és csak annak jár megérdemelten, aki valóban kiemelkedő és osztályon felüli alakítást nyújt az adott filmben. Nagyon kedvelem Sandrát, de az ő játéka ebben az esetben szerintem nem érte el ezt a szintet.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.02.09. 09:23:43

@FilmBaráth: Vitte az SAG-t is, ami aztán tényleg szakmai díj, szóval nem igazán értem én sem, miért is nem érdemelte meg? Az Oscarban van elég sok politika, de a szakmai díjakban sokkal kevesebb...

Abszolút megérdemelt győzelem volt, sőt: idén is megérdemelné.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 11:52:40

@lisztes: Szerintem kifejezetten érdektelen színész, és a Gravitációban nyújtott teljesítménye is csak azért nem lett leszólva, mert illett rá a szerep, illetve nem volt még idegesítő kategória. Még Clooney is jobb volt nála, pedig ő aztán tényleg nem erőltette meg magát, ráírtak egy szerepet, csak a megszokott macsóskodást kellett hoznia.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.02.09. 11:57:59

@NY124 (Darvas Tamás): Szerintem viszont kifejezetten tehetséges és a Gravitációban is simán lemosta az önmagát alakító Clooneyt :)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 12:00:51

@lisztes: Szerinted miért nyújtott maradandót? Hozta a kötelezőt, de szerintem nem is lehetett vele azonosulni, még az utolsó jelenetben is másra figyeltem, átgondoltam a filmet, stb. stb. Nem tudott megfogni egyszerűen, olyan volt mint egy rémült kiscica az egész filmben, néha kapkodott, néha feladta, néha azért megmakacsolta magát...

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 12:14:59

@lisztes: Szerintem pofátlanság lenne, ha Ő nyerne. Mindenki szajkózza, hogy húúú de maradandó alakítást tett le az asztalra, de azt valamiért senki nem boncolgatja, hogy mivel. Kíváncsi volnék, hogy ha nem egyedül van a játékidő tetemes részében, akkor is kiemelnék-e a teljesítményét. Valamiért kialakult ez a sztereotípia, hogy amennyiben gyakorlatilag egy színész van a vásznon (jó, tudom, Clooney is ott volt, de nem sok vizet zavart [sajnos]) akkor az adott aktor már rögtön maradandót alkotott. Szerintem nincs így, esetünkben meg pláne nem.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.02.09. 12:32:18

@NY124 (Darvas Tamás): @FroG:

Hát nézzétek: Ryan Reynolds egy percig sem volt Oscar-közelben az Élve eltemetvéért, mert nem sikerült betöltenie a vásznat, még akkor sem, ha egyedül volt. Tom Hanks a Számkivetettben, vagy Bullock a Gravitációban viszont sikerrel vette ezt a komoly akadályt. Érdemes figyelni Bullocknál a hangokra, amiket kiad. Érdemes figyelni a mimikájára, mert az nagyon is hűen tükrözi a főhős lelki állapotát a vásznon. Érdemes utánanézni, mennyi ideig forgatták, milyen megterhelő munka volt fizikailag is egész nap köteleken lógni, stb. Egyáltalán nem triviális feladat pusztán zöld háttér előtt pontosan eljátszani a szerepet.

Szerintem ennyi elég, főleg a versenytársakat nézve (a kicsit túljátszó, de mindig remek Meryl Streep, a totál semmilyen, de máskor sokkal jobb Amy Adams, a rutinból nyomó, de egyébként nagyszerű Judi Dench, vagy az idei év legjobban megírt karakterét kapó Cate Blanchett.). Bullock karaktere tán nem volt olyan jól megírva, de az erősen korlátozott lehetőségekhez képest Cuarónék kihozták belőle a maximumot. Ahogy Sandra is. Ez az, amiért Blanchett mellett van némi esélye, még ha sajnos nem is túl sok. 2. vagy 3. helyen áll, attól függ, Amy Adamset mennyire szeretnék már végre egy szoborral megjutalmazni...

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 12:38:42

@lisztes: Szerintem a forgatás nehézségeit badarság lenne idesorolni, Pitt játékát sem turbózta fel az a tény, hogy a WWZ rengeteg jelenetét spártai körülmények között forgatták, ahogy Michael Sheenét sem az, hogy az Apokalipszis most! forgatásán a stressz és a megerőltető munka miatt szívrohamot kapott. Az meg hogy milyen hangokat adott ki.. szerintem a trailerben már ellőtt nyögdécselésen kívül nem sokból állt a repertoára, talán a kutyás résznél különbözött valamelyest, de az a jelenet meg szimplán sírásorientált giccsparádé volt. Attól függetlenül pedig, hogy az évben nem voltak igazán jó női színészi játékok (vagy nem kerültek Oscar közelbe) nem feltétlenül kell piedesztálra emelni Bullockot azért, mert letett valami középszerűt az asztalra.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 12:43:13

@FroG: *Martin Sheen.. miért vannak ezek a Sheenék ennyien ? :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.02.09. 12:45:06

@FroG: Akkor nem füleltél eléggé :)

Az megint más kérdés, hogy valakitől a szerep kívánja meg az extrém dolgokat, vagy a büdzsé kevés, esetleg a rendező egy hatalmas seggfej. Nyilván nem kell azért az Afrika királynője teljes stábját Oscarral jutalmazni, mert túléltek a forgatás alatt egy vérhasjárványt.

Bullock játéka pedig kurvára nem középszerű - ha nekem nem hiszel, legalább azoknak higgy, akik értenek hozzá: az SAG-nek.

Részemről befejeztem, a vita amúgy is parttalan, interneten meg amúgy sem sikerül még soha senkit meggyőznie senkinek a saját igazáról, úgyhogy most sem fűzök hozzá reményeket :)

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 12:47:34

@lisztes: @lisztes: Ryan Reynolds szerintem kimondottan jó volt az Élve eltemetvében, természetesen nem egy brutálisan jó alakítás az övé, de több eredetiség volt benne, mint a mostani alany teljesítményében. A két általad felsorolt színész egyikét sem tartom nagy kiválóságnak, annak ellenére, hogy Tom Hanksnek valóban vannak kiemelkedő alakításai, de például Bullocknak szerintem elvétve vannak jó pillanatai.
A hangok, a hangsúllyal való játék talán az egyetlen amire azt mondom, hogy oké, azt valóban sikerült abszolválnia. De a mimikája is hozza az átlagot, körülbelül. Szürke, és nem képes kitolni egyetlen távolabbi határ felé sem az érzelmeket, nem indít el semmit a nézőben. Az biztos, hogy a kötelek és a zöld háttér rengeteget vesz el abból, hogy egy színész hogyan tud azonosulni a szereppel, de sajnos nem változtat a végeredményen. Tökéletes példa erre az újabbik Star Wars trilógia.

Az tény, hogy Bullocknak ez az egyik legjobb, ha nem a legjobb teljesítménye, ki is hozta magából a maximumot, nem is emlékeztet az olyan botrányosan rossz filmekre és alakításaira mint például az All About Steve. De ez sajnos még csak a kötelező hozása egy Gravitáció kaliberű filmtörténelmi kiválóság esetében. Alig tudott felnőni a feladathoz.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 12:49:06

@lisztes: "ha nekem nem hiszel, legalább azoknak higgy, akik értenek hozzá: az SAG-nek." - Kicsit önmagadnak ellentmondás, hisz az előbb pont te állítottad hogy az idei Oscar női főszereplő mezőny nem épp veretes, márpedig a SAG-jelöltek is ugyanők voltak.

A vita részemről is lezárva, valóban sosem tudjuk meggyőzni úgysem egymást a magunk igazáról, de felesleges is volna erre törekedni.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 12:50:47

@lisztes: Bár nem az én párbeszéd részem, de szerintem az SAG szerintem nem nagy általánosságban jutalmazta Bullockot, hanem önmagához képest. Úgy meg is érdemli. De máshogy nem.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 12:54:41

@NY124 (Darvas Tamás): Elnézést itt picit megkavarodtam, a Blind Sideért kapta, idén csak jelölve volt. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.02.09. 16:21:17

@lisztes: @NY124 (Darvas Tamás): Nem mintha szerintem olyan korszakos alakítása lett volna a Blind Side, de végignézve a versenytársait abban az évben, úgy igazán nem sajnálom tőle.

Nyílméregbéka 2014.02.09. 17:46:54

Elnézést ha valakinek a lelkébe gázolnék, de kifejezetten amatőr dolog, hogy csak azokat az alakításokat tekinti valaki kiemelkedőnek, ahol a hős/hősnő valami drámai helyzetben van, vagy valami extrém érzelmet kell kifejeznie, fogytékost vagy valami normálistól eltérő viselkedésű karaktert kell megformálni. Persze ezeknél a szerepeknél jóval könnyebb kibökni, hogy valami jól sikerült vagy nem, még egy átlag filmfogyasztónak is, de sokszor jóval nehezebb egy létező, vagy hétköznapi alakot megformálni, úgy alakítani, hogy ehigyjük a színésznek, ő csak egy átlagember, nem átlagos szituációban. Ezért óriási színész pl. Tom Hanks mert ő nem csak Forrest Gump, hanem ő Philips kapitány vagy Navorski is aki ott ragadt a terminálban. Ezért tartom jó színésznek Sandra Bullockot is...

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.09. 19:04:33

@Nyílméregbéka: Bár nem tudom kinek címezted a hsz.-t, de reagálok. Teljesen igazad van, de fontos, hogy az átlagosság nem egyenlő az érdektelenséggel.

Nyílméregbéka 2014.02.09. 20:04:35

@NY124 (Darvas Tamás): Nem címeztem konkrétan senkinek, csak olvasgatva a fórumokat sok helyen, úgy látom, hogy sokan csak azt tudják értékelni kimagasló színészi teljesítményként, ha valami extrém, nehéz sorsú, vagy neurotikus karaktert formálnak meg, és ebben az akadémia is hibás, mert hajlamosak ők is az ilyen szerepeket kiemelni az éves termésből, mert ezek a látványosak, könnyen dekodólhatóak az egyszerű nézőnek is. Szerencsére azért néha díjazák "egyszerű" szerepeket is, amiket minden manír nélkül, de pontosan és szakmailag tökéletesen oldanak meg a színészek. Ezért is örültem anno Bullock oscarjának. És ezért bosszakodom idén Hanks ignorálásán.

solesz · www.index.hu 2014.02.09. 23:29:34

A Gravitáció semmilyen formában nem lépte át az ingerküszöbömet. A képek szépek voltak. A technika is jó volt. (Bár még nem értem, hogy miért kellett elengednie Kowalskit, nem láttam forogni őket... nem értem milyen erő hatott rá folyamatosan) És nekem valahogy az sem jött át, hogy végigpróbálgatjuk az otthagyott űrállomásokat, hátha valamelyikkel vissza tudunk térni. A kínai betűs résznél meg egyenesen felröhögtem. A meghalt gyermekéhez vágyó anya története az űrben egyszerűen közhely. Talán nem itt tart az emberi elme, hogy a magasságos menny az űr után következik, 1 emelettel feljebb. Szerintem a színészi teljesítmény még az Oscar jelölésre is édeskevés volt.

☉ ☾ 2014.02.10. 08:16:57

Ez a nő egy videojátékban is csak az "elfogadható" kategóriát képviseli, színésznőnek nulla.

A Gravity nem film, hanem egy digitális nyersanyag egyik olvasata. Nem is volt forgatás, csak digitális adathalmaz felhalmozás és a végén a vágás. Százféleképpen meg lehetett volna csinálni ugyanebből a nyersanyagból. Színészi játék NINCSEN benne, amit látni lehet, azt egy buszvezető is összehozza simán.

FilmBaráth 2014.02.10. 08:42:18

@solesz: a tavalyi év sajnos nem bővelkedett jó női karakterekben, ehhez képest szerintem igenis jár az Oscar-jelölés. A Gravity elsősorban a látványról szólt, és azért tudott ennyire hatni, mert a történet teljesen minimalizálva lett. Bullocktól pedig igenis jó színészi teljesítmény volt - mármint magához képest -, amit a filmben produkált:-)

2014.02.10. 09:40:18

"(mindegyik ellenfele klasszikusokkal jobb színésznő nála, lássuk be)"

Talán klasszisokkal... ...kérném javítani! :)

FilmBaráth 2014.02.10. 10:20:41

@bogyo112: tényleg elírtam, javítottam, köszönöm!:-)

solesz · www.index.hu 2014.02.10. 12:03:02

@FilmBaráth: ebben egyetértünk.
Több helyen úgy emlegetik ezt a filmet, mint ami a szokásosnál is jobban figyelt az űri viszonyok valósághű visszaadására. Vissza kell pörgetnem oda, ahol Clooney lecsatolja magát. Meg kell néznem, hogy miért csinálja.

Nyílméregbéka 2014.02.10. 20:09:08

@solesz: Newton harmadik és negyedik törvénye
süti beállítások módosítása