Villámkritikák - A futurológiai kongresszus (2013); Ain't Them Bodies Saints (2013)
2014. január 22. írta: danialves

Villámkritikák - A futurológiai kongresszus (2013); Ain't Them Bodies Saints (2013)

the congress.jpgA futurológiai kongresszus / The Congress

Stanislav Lem klasszikusát Ari Folman adaptálta egy meglehetősen szabadon értelmezett és különleges vízióvá, azonban a különlegességen kívül sok mindent nem tudott felmutatni. A modern filmgyártást kifigurázó kerettörténethez egész egyszerűen nem tud kötődni a néző, az ezt követő animált pszichedelikus látomások pedig talán még ennél is kevesebb kapcsolódási pontot nyújtanak. Folman ebben a szakaszban sajnos képtelen arra, hogy Lem félig megrágott gondolatain kívül bármit is visszaadjon, azonban a film végére ezen valamit javítani tud azzal, hogy egy nagyon is valós emberi dráma elbeszélésévé teszi az alkotást. Ezek után már csak azt nem értem, hogy mire szolgált ez a sok bonyolult és felesleges körítés, amit az első kb. másfél óra alatt végig kellett ülnöm.

aint-them-bodies-saints.jpgAin't Them Bodies Saints

A film egy kortalan történetet mesél el, amelyben egy férfi (Casey Affleck) 4 börtönben töltött év után megszökik, hogy újra láthassa feleségét (Rooney Mara) és időközben megszületett kislányát. David Lowery már-már népmesei egyszerűségű sztorija a kifejtetlenség, kimondatlan szavak és a helyettük is beszélő színészi alakítások mögé próbál menekülni, de végső soron nem tudja elfedni azt a tényt, hogy egy egyszerű, már-már sablonos filmet láthatunk. Pedig ha új gondolatokat nem is, érdekes karakterdrámákat tudna mutatni, de sajnos pont ez a legnagyobb áldozata az éppen csak felskiccelt vagy említés szintjén létező háttértörténeteknek és motivációknak. Hasonló, de jobban megvalósított megváltás-történetekkel pedig tele van a padlás, kezdetnek a szóban forgó darab helyett máris tudom ajánlani az Out of The Furnace-t. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr135774451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minyimaaa 2014.01.23. 01:41:07

na, ezt a filmet nagyon várom, jó ideje
pontosítva, 2013 máj 17 óta, tekinntve ezt a mondatocskát: "'The Congress' The Most Anti-Hollywood Movie Ever Made?"... :D www.indiewire.com/article/cannes-is-ari-folmans-the-congress-the-most-anti-hollywood-movie-ever-made (Criticwire grade: A)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.23. 11:28:31

@minyimaaa: Éppenséggel lehet, hogy az (bár az Altman-féle The Playert nehéz verni ebben), csak kicsit erőltetetten keveri ezt Lem gondolataival.
süti beállítások módosítása