Vétkek völgye / The Canyons (2013)
2013. november 23. írta: !Márk!

Vétkek völgye / The Canyons (2013)

Őszintén szólva, álmosan, fáradtan, nyűgös, rossz kedvű állapotban ültem neki a Vétkek völgyének, de azért amennyire lehetett, megpróbáltam ettől elvonatkoztatni és objektíven értékelni a látottakat. Azonban van egy sanda gyanúm, hogy sokat nem dobott volna az élményen, ha esetleg máskor tekintem meg a filmet. Ugyanis (bármennyire is nem szeretek ilyet mondani) ez a darab már-már a nézhetetlenség határait súrolja. És utólag belegondolva nem is voltak túl pozitívak az előjelek: lecsúszott, elfeledett színészek, pornósztárok és egy olyan rendező, aki annak ellenére, hogy a Dühöngő bika és a Taxisofőr forgatókönyveit jegyzi, rendezés tekintetében még olyan nagy dolgot nem tett le az asztalra.

Bret Easton Ellis (Amerikai pszichó, A vonzás szabályai) történetét finoman szólva sem nevezném jó alapanyagnak. Adott egy filmproducer, aki időnként féltékeny szokott lenni a barátnőjét illetően, éppen ezért elhatározza, hogy a lakásukba éjszakai swingerpartikat szervez a hölgyemény számára, hogy a nő vágyait kielégítsék, hármas -vagy akár négyes szex formájában. 

wk-canyons0802-1.jpgKérem szépen, egy ilyen történetre húztak rá egy másfél órás filmet. Ez még egy fél órás szappanopera epizódban sem lenne eladható, nemhogy egy játékfilmben. Az az érdekes, hogy negatívum nincs olyan sok, hogy órákon keresztül tudnánk sorolni, de ami van, az jelentősen lehúzza az összképet. Először is a színészek: sajnos azt kell mondanom, hogy együttesen rosszul teljesít a teljes színészgárda. Nem szép dolog mindenkit egy kalap alá vonni, de ebben az esetben mindenki látványosan tojik az egészre. Mindenki rezzenéstelen arccal játszik, hangsúlyozás nélkül. Eredeti nyelven láttam a filmet, szóval azért jól kivehető volt a monoton hanglejtés a "művészek" részéről. De fair leszek és nem varrom az egészet Paul Schrader rendező nyakába. Ellis ugyanis tőle szokatlan módon csalódást okozott ezzel a történettel és úgy gondolom, hogy egy rendkívül tehetséges direktor számára is komoly kihívást jelentett volna a sztori adaptálása.

a_610x408.jpgHangulatában abszolút nem tud megfogni a film. A karakterek csak úgy vannak, teljesen érdektelenek a néző számára. Nagyon rossz szisztéma alapján van felépítve a cselekmény: ugyanaz a paradigma játszódik le újra és újra, miszerint valami komolykodós, beszélgetős jelenet után szexjelenet következik. Ez megy több mint 90 percen keresztül. Annak ellenére, hogy Ellis művét nehéz alapanyagként aposztrofáltam, úgy éreztem, hogy voltak kihagyott ziccerek Schrader alkotásában. A producer lélektanát kicsit jobban ki lehetett volna bontani, hogy miért csinálja ezt, mi ebben az élvezet neki stb. De ebben a filmben egyszerűen SEMMI sincs megmagyarázva. Arról nem is beszélve, hogy már az elejétől fogva borzasztó unalmas. Olyan szinten nem történik semmi a jelenetekben, hogy az már fáj. A képi világ még úgy ahogy elnyerte a tetszésemet. Kicsit fakóbb, visszafogottabb színek jellemzőek, a szokásostól sokszor eltérő kamerabeállításokkal, ami pár régebbi tévéfilm hangulatára emlékeztet. De a pozitívumokat nagyítóval kell keresni.

Nem akarom szépíteni, a Vétkek völgye pocsék film. Teljesen érdektelen, távolságtartó és nem is akarja, hogy az emberek szeressék. Hiányzik belőle minden, ami egy emlékezetes moziélményhez kell. Próbálkoznak néhány csöcs -és péniszvillantással, de az ember egy idő után már átlép egy olyan ízlésvilágba, ahol már ezekkel nem lehet megvásárolni. Több sebből vérzik, alapvető filmes elvárások válnak a hátrányaivá és ez határozottan rossz. Ne nézzétek meg!

3/10 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr495651094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.23. 23:58:22

A színészi játékhoz annyit, hogy a férfi főszereplő elvileg egy pornósztár, azt hiszem ez mindent elmond.

Dr_utcai_arcos 2013.11.24. 17:02:52

WOW! 2 cikkel is címlaposok vagytok :P! Hajrá !

profilo 2013.11.24. 18:16:13

Akárhogy nézzük,egy "zs-kategóriás" film elé ültél le.Mit várhatunk egy szétkokózott Lohan-tól és egy (csak)pornószínésztől?Gus Van Sant is inkább rendezne,mint egy ilyen filmben bohóckodna.Bár nem sok mindent produkált az elmúlt években,ami elég nagy szégyen egy Good Will Hunting után.
Úgyhogy szerintem túlpontoztad.
süti beállítások módosítása