Könyvajánló: Kapinya Viktória: Panel Boogie (2024)
2024. szeptember 18. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Kapinya Viktória: Panel Boogie (2024)

Magával ragadó panelbuli

panel_boogie.jpg

Magával ragadó panelbuli. Bevallom őszintén, a borító miatt lettem kíváncsi erre a történetre, annyira kifejező volt a hangulata, alig vártam, hogy a kezem közé kaparintsam a könyvet, azonnal elkezdtem olvasni. Vajon mi lehet olyan érdekes egy tízemeletes panelház életében? Nos, minden, hiszen az ott lakók olyan elementáris erővel tartanak össze, hogy öröm volt olvasni, ráadásul a szépkorú szereplők kiemelkedtek a történetből, mindannyian önálló egyéniségek voltak, akik miközben a sorozatukat nézték, főztek és a családdal foglalkoztak, eligazgatták a közösség dolgait is. Szó szerint buliztak, ha kellett, de ugyanolyan elánnak kezdtek nyomozni a felmerülő rejtélyek után, talpraesetten rendezték a saját és mások életét, miközben ki nem fogytak a pletykából. Sokszor hangosan nevettem, annyira szórakoztató volt a nyugdíjasok mindennapjait figyelemmel kísérni, akik bizony rácáfoltak arra, hogy unalmas az életük. Mert mindig történt valakivel valami, mindig meg kellett oldani valamit és időskorú szereplőink nem riadtak vissza semmitől, fiatalokat megszégyenítő temperamentummal fogtak bele mindenbe, és ütötték bele az orrukat mindenkinek a dolgába. Nagy erénye ennek a rendkívül szórakoztató könyvnek, hogy bemutatja, milyen jól együtt tudnak élni és működni a generációk, hiszen a fiatalok, középkorúak és nyugdíjasok szépen közösen buliztak, és együtt néztek szembe a felmerülő problémákkal. Akad itt gyász és szerelem is, minden életkorban, megmutatva, hogy sohasem késő párt keresni és találni magunknak, nagy élmény volt látni a lakótársak szövetét, akik különleges kapcsolatban álltak egymással, mindenki tudott mindenkiről mindent, és mindenki segített mindenkinek. Igazi retro feeling hatja át a könyvet, nemcsak a zene miatt, hanem amiatt is, hogy gyerekkorom kedvenc sorozatai jelentek meg az oldalakon, jókat derültem rajta, hogy lábjegyzetben kell magyarázni a mai fiataloknak, hogy ki volt Kojak vagy Derrick. Óriási Szomszédok-rajongó voltam egykoron, visszahozta a hangulatot ez a könyv, ami azonban egyetlen percre sem volt poros vagy unalmas, sőt, nagyon is peregtek az események. Jól megírt könyv, amelyet mindenkinek ajánlok, aki szeretne jól szórakozni, mert abban biztos lehet, hogy ez a kötet jól megmozgatja a rekeszizmait.

Pécsett járunk egy tízemeletes panelházban a Szaggató közben. A lakók felbolydulnak, amikor a közös képviselő meghal, aztán pedig kiderül, hogy elsikkasztotta a közös költséget, amelyből a liftet tervezték felújítani. A nyomasztó anyagi gondok megoldására azt találják ki, hogy táncos rendezvényeket tartanak, majd megnyitják a borteraszt a tetőn. Azonban a rejtélyek sokasodnak...

A szerzőnek már az előző könyvére felfigyeltem, azonban eddig sajnos nem volt érkezésem arra, hogy elolvassam, amikor azonban megtudtam, hogy új kötete jelenik meg, azonnal lecsaptam rá. Bár voltak kétségeim afelől, hogy mi érdekes lehet egy panelház mindennapjaiban, hamarosan rá kellett döbbenjek, hogy bizony ennél érdekesebb sztori nincs is. Mert az idősebb generáció viszi a prímet, olyan életörömmel és vitalitással, hogy csak lestem, a fiatalok alig tudják tartani velük a lépést, nagyon vagányak az idős hölgyek, ráadásul mindegyik igazi egyéniség. Az is kiderül, hogy soha nem szabad feladni, mindig van remény arra, hogy megtalálja a párját, még akkor is, ha szépkorú. A mindennapok egyáltalán nem szürkék, mindig történik valami, együtt lüktet a ház dobogó szíve, és a nyugdíjas hölgyeket csak kedvelni lehet, dacára annak, hogy megvannak a maguk hibái. A szereplők mind hús-vér emberek, olyanok, mint nagyanyáink és nagyapáink, vagy a szomszédaink. A történet kerek egész, nagyon jól vezeti a szálakat a szerző, egyetlen pillanatra sem lankad a figyelem, miközben kiválóan szórakozunk. Mert nagyon viccesek az események, a hölgyek és az urak, miközben a szemünk előtt zajlik az élet, szemernyi kétségünk nem lehet afelől, hogy ez akármelyikünkkel megtörténhet, pont ezért tud annyira életszagú lenni a történet. 

Kiváló ötletnek tartom, hogy nyugdíjasok a főszereplők, nagyon is érdemes rájuk irányítani a figyelmet, hiszen nekik van a legnagyobb élettapasztalatuk, frenetikus a szövegük, és annyira pletykásak, hogy csak szeretni lehet őket. Azonban senki sem fekete vagy fehér, itt minden szereplőnek egyénisége van, senki sem tökéletes, mindenki pont olyan, mint a való életben egy lakóközösség, a karakterek között ott vannak nagyszüleink és szomszédaink, mindenki ismerős és ezért abszolút mértékben otthon érezzük magunkat a történetben. Ugyanakkor iszonyúan jól szórakozunk, nagyon vicces a sztori, amelynek szíve és lelke van, rendkívül gyorsan peregnek az események, nagyon kell figyelni, nehogy lemaradjunk valamiről, azonban arra bőven marad idő, hogy a karakterek kiteljesedjenek, mindenkit megismerünk és megkedvelünk, még akkor is, ha egyáltalán nem tökéletesek, sőt, pont ezért olyan ellenállhatatlanok. Mire a történet végére érünk,már annyit nevetünk, hogy szinte fáj, megoldódnak a rejtélyek, dobognak a szívek, és zajlik tovább a tízemeletes élete, amely minden, csak nem unalmas.

Óriási bulihangulat lepi el az oldalakat, az ember lánya akaratlanul is együtt táncol és énekel a szereplőkkel, megjön a kedve a karaokéhoz, dübörög a nosztalgia, miközben egy ízig-vérig mai történet a jussunk. Lehet gondolkodni azon, hogy vajon mit rejtegethet a közös képviselő, hová tűnt a pénz, lehet szurkolni a szerelmeseknek és jókat lehet vigadni a nyugdíjas hölgyek minden lében kanálságán. Habár jelen van a gyász is, alapvetően ez egy szórakoztató történet, mégpedig a legjobb fajtából, öröm olvasni minden sorát. Tökéletes választás egy bekuckózós hétvégére, garantáltan vissza fog térni az életkedvünk, annyira süt ebből a történetből az életigenlés, a szépkorú szereplők bearanyozzák a napunkat. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a remek kötetet, érdemes adni neki egy esélyt, olyan jókedvünk lesz tőle, hogy magunk is meglepődünk rajta. A szerző kiválóan ír, egy nagyon érdekes és rendkívül szórakoztató történetet kapunk, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből. Nem váltja meg a világot ez a könyv, azonban megmelengeti a szívet és a lelket, és mi kell több ennél ezeken a hideg őszi napokon?

9/10

A könyvet a Partvonal kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3118492230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása