A 10 legjobb Ridley Scott-film
2013. november 23. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Ridley Scott-film

Szomorúan olvastam más blogokon a Jogász kritikáját, a kritikusok többségnek nem tetszett a film (danialves véleménye egyáltalán nem ilyen negatív). Ridley Scott kiváló rendező, szóval nem kellene még leírni azért, mert ez az alkotása megbukott. Nem minden filmje volt kasszasiker, sőt kimondottan gyengék is akadtak az életműben, de ettől még nyugodtan lehet a következő opusz filmtörténeti mérföldkő, hiszen a tehetség az évek során nem csökkent, ráadásul a már erősen nyugdíjas korban lévő rendező nagyon is aktív, távol van még a visszavonulás pillanata.

És volt már egy-két méretes bukta, amelyet azonban végül kihevertek mind a nézők, mind Scott. Ilyen volt például az 1492: A Paradicsom meghódítása. Ebből a filmből csak Vangelis zenéje maradandó, egyébként határozottan unalmasra sikeredett az epikus alkotás. Ugyanez igaz a Mennyei Királyságra is, amely dacára a rendkívül jó színészi alakításoknak (nem, nem Orlando Bloomra gondolok, hanem Jeremy Ironsra és Edward Nortonra) sem jutott igazán közel a nézők szívéhez. Vagy ott van a G.I. Jane, ami ugyan übercool volt a maga korában, de attól még maga a film nem más, mint egy katonai toborzófilm. Nekem személy szerint a  Prometheus sem tetszett, Fassbender ide vagy oda, szerintem csak egy közepes utánérzés volt. A Bor, mámor, Provence-t és a Robin Hoodot inkább hagyjuk.

Kevés már a jó rendező, és Ridley Scott bizony közéjük tartozik, függetlenül attól, hogy eléggé hullámzó a filmjei színvonala. Mindig is bátran kísérletezett, és néha tévedett. Ez mindenkivel előfordul. Felejtsük el a ballépéseket, inkább emlékezzünk azokra a szép pillanatokra, amelyet ő varázsolt a vászonra. Nézzük a 10 legjobb filmet, a lista természetesen teljesen szubjektív, ezek az én kedvenceim, várom a véleményeteket.

10. Párbajhősök / The Duellsits (1977)

párbajhősök.jpg

Ridley Scott első mozifilmje erősen nyitott, mindjárt megkapta a Cannes-i filmfesztivál nagydíját. Méltán, hiszen egy nagyon jól felépített drámáról van szó. Hosszú éveken át tartó párbajok sorozatát mutatja be, ami két francia katonatiszt között zajlik a napóleoni háborúk idején. Látványos akciókat látunk a Scott -  féle epikus történelmi háttérrel. Mai szemmel nézve talán már kicsit poros a film, de egyrészt a kiváló színészi alakítások (Harvey Keitel, Keith Carradine), másrészt a rendezés drámai ereje miatt máig hat. Érdemes adni neki egy esélyt.

9. Hazugságok hálója / Body of Lies (2008)

Body-Of-Lies.jpg

Russel Crowe és Leonardo DiCapro egy filmben? Már ez elég volt ahhoz, hogy mindenki kíváncsi legyen a filmre. Azért egy jó forgatókönyv és egy jó rendezés is kellett ahhoz, hogy jól sikerüljön az alkotás. Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) egy rámenős CIA ügynök, az ő tökéletes ellentéte Ed Hoffman (Russel Crowe), aki messziről kerüli a csatamezőt, a laptopjával irányítja az akciókat. Aztán sok minden megváltozik..Nagyon jó kis thrillert kaptunk, akciódús, izgalmas, mi kell még?

8. Fekete eső / Black Rain (1989)

black-rain-1989-02-g.jpg

Középiskolás koromban még csak a film külsőségei ragadtak meg, később természetesen már egyéb okok miatt is a kedvenceim közé tartozott. New yorki zsaru kontra yakuzák jellegzetesen Ridley Scott féle látványos, epikus előadásmódban. Azon túl, hogy egy jól felépített krimi, kiválóan megírt dráma is. Szórakoztató, nézőbarát, mégsem felszínes alkotás. És persze az atmoszféra, ami felejthetetlen. Michael Douglas és Andy Garcia párosa jól működik, ahogyan az egész film is.

7. Trükkös fiúk /Matchstick Men (2003)

matchstick.jpg
Figyelem, Nicolas Cage egykor jó filmekben is játszott! Például ebben, ami egy kicsit kilóg az életműből, hiszen vígjátékról van szó. De persze Scott azért nem egy közepes kis limonádét rendezett, hiszen a szórakoztatáson túl mondanivaló is akad a filmben, nagyon jó forgatókönyv kíséretében. Adva van egy piti gengszter, aki kicsit túl érzékeny, ami nem tesz jót az üzletnek, ezért pszichológushoz fordul. A terápia eredményeként kiderül, hogy van egy lánya, aki találkozni akar vele. Egyáltalán nem kliséhalmazokat látunk, hanem nagyon is jó filmet, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

6. Amerikai gengszter / American Gangster (2007)

american-gangster.jpg

Ebből a filmből sem hiányozhatott Russel Crowe, és egy nagyon jó partnert kapott Denzel Washington személyében. Persze ez még nem volt elég egy jó filmhez, kellett egy jó történet is. Ritchie Roberts (Crowe) egy becsületes zsaru, aki rájön, hogy új fiú van a maffiában, aki a trónust célozta be. Frank Lucas (Washington) egyszerű sofőr volt a bűnszervezetben, aki kihasználta a főnöke halálával képződött hatalmi űrt. A két férfi a saját szemszögéből nézve szigorú erkölcsi elveket követ, elkerülhetetlenül szembe kerülnek egymással. Egyáltalán nem sablonos maffiafilm, jól felépített dráma, ami egyben egy izgalmas krimi is.

5. A sólyom végveszélyben / Black Hawk Down (2001)

blackhawk_5.jpg

A 2000-es évek elejének legjobb háborús filmje. A Pearl Habor - Égi háború után Josh Hartnett volt a legfelkapottabb fiatal színész (nem tartott sokáig a tündöklése, nagyon gyorsan eltűnt a reflektorfényből), így ő zsákolhatta a főszerepet. Egyáltalán nem miatta érdemes megnézni a filmet, hanem pl. Ewan McGregor vagy Sam Shepard alakításáért. Na és persze a történetért, a szomáliai csatatéren harcoló katonák drámájáért, és a Bruckheimer féle látványért, ami azonban ezúttal minden, csak nem üres.

4. Gladiátor / Gladiator (2000)

Gladiator.jpg

A nevem Gladiátor. Egy meggyilkolt fiú apja, és egy meggyilkolt asszony férje. Zseniálisan foglalják össze a film lényegét a ma már klasszikussá vált szavak. Nem Scottról lenne szó, ha nem a történelem lenne a háttér. Ezúttal az ókori Róma elevenedik meg a szemünk előtt, hatalmas csaták a harctéren és a politikai hadszíntéren, egy fővezér látványos bukása, és még látványosabb visszatérése az arénában. Nincs mit hozzátennem a filmhez, látványos, izgalmas, jól megírt forgatókönyv, igaz, hogy nem sok köze van a valósághoz, de kit érdekel, amikor premier plánban láthatjuk Russel Crowe-t harcolni. A filmnek köszönhetően újra divatba jöttek a gladiátorok, a Spartacus tévésorozat már sokadik évadánál tart (bár az elsőhöz nem ér fel egyik folytatás sem), de az etalon ez marad még sokáig.

3. Thelma és Louise / Thelma & Louise (1991)

Thelma-Louise-ps06.jpg

Közel sem olyan látványos és cool film, mint a Gladiátor, összességében mégis sokkal jobb. Egy női road movie-hoz van szerencsénk, Kér barátnő története, akik közül az egyik, Louise (Susan Sarandon) egy talpraesett pincérnő, a másik, Thelma (Geena Davis) egy megfáradt háziasszony. Elindulnak bulizni, azonban egy kis malőr történik: amikor az egyik bárban megismert férfi meg akarja erőszakolni Thelmát, Louise lelövi. Ennek következtében menekülniük kell, megpróbálnak eljutni Mexikóba. A kiváló színészi alakítások mellett egy rendkívül erős dráma született Scott keze nyomán, és egyáltalán nem mellesleg ebben a filmben ismerhette meg a nagyközönség Brad Pitt kockahasát.

 

2. A nyolcadik utas: a Halál / Alien (1979)

alien.jpgNálam jobban nem utálja senki a horror műfaját, azonban ezt a klasszikust többször is láttam, és természetesen mindig halálra rémültem rajta. Az is jelzi, hogy milyen bátor kísérletről volt szó, hogy ebben a filmben jelent meg a vásznon a női akcióhős Sigourney Weaver személyében. A Nostromo űrhajón játszódik a történet. A számítógép, felébreszti a legénységet a hibernációból, hogy vizsgálják meg a bolygót, amibe belebotlottak. A küldetés során egy alien került a fedélzetre, és innentől kezdve a tét a túlélés. És az űrben senki nem hallja a sikolyod..Alapmű, kötelező darab!

1. Szárnyas fejvadász / Blade Runner (1982)

bladerunner.jpg

A film címe egy allegóriára utal: ebben a replikánsokat megalkotó Tyrell vállalat jelenti a teremtő Istent, a fejvadász pedig az Úr angyalát, aki teljesíti a Mindenható akaratát és beteljesíti a fellázadó teremtmények sorsát. Nem, nem egy elvont művészfilm, hanem egy nagyon is nézőbarát sci-fi, amely komoly erkölcsi kérdéseket feszeget. Rutger Hauer élete alakítását nyújtotta a filmben, Harrison Ford sem vallott szégyent. Kultfilm lett belőle, nem véletlenül, a Scott-féle epikus történetmesélés, a lenyűgöző látvány, és az atmoszféra megteremtése tette felejthetetlenné.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr275636141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.23. 00:30:49

A Body of Lies számomra borzalmasan felejthető film volt, a Matchstick Men jobb, de az sem egy nagy szám (arról nem is beszélve, hogy szerintem inkább dráma, mint vígjáték), American Gangster meg jó a maga nemében, csak éppen abból sem tudok sok emlékezetes pillanatot visszaidézni. A top5 brutálisan erős, annak kapcsán nincs kérdés, de az alattuk lévő filmekhez képest azért sem a Prometheus, sem A jogász nem vallott szégyent. (Főleg rendezés szempontjából.)

Dr_utcai_arcos 2013.11.23. 02:20:13

Hát csajszi, a Blade Runnerért mennyit fogsz kapni, húúúúú! Nem egy rossz film, de az Aliennél nem jobb (de meg fogják még mondani, hogy agyonhypolt, túlmagyarázott, túlértékelt, stb, stb.). Viszont nekem mind a Mennyei királyság, mind a G.I. Jane tetszett. A Párbajhősökre meg lehet rábeszéltél :). Az viszont igaz, hogy a Thelma és Loiuse utolsó egy perce filmtörténelem!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.23. 08:47:37

Uhh ezt a Szárnyas fejvadászt vigyük innen :D Alien ott eszi meg, ahol akarja. Bár lehet bennem van a hiba, de nálam az a film nagyon mellé ment. Hangulatilag fantasztikus, de...

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.11.23. 09:58:59

Az Alien tényleg igazi klasszikus, a Gladiátor is fasza, már jó régóta újra akarom nézni, mert elejétől a végéig már évekkel ezelőtt láttam. A Sólyom végveszélyben valóban pörgős, izgalmas háborús film. Viszont a Prometheus egyértelműen az első, legalábbis nálam. Csodálkozom, hogy egyáltalán nem tetted fel a listára. A Szárnyas fejvadász nekem egy óriási kihagyott ziccer. Csodaszép díszletek, Harrison Ford, Hauer filmtörténeti jelentőségű monológja mind-mind amellett érvelnek, hogy valóban megérdemli az első helyet. Viszont a cselekmény olyan szinten unalmas, és érdektelen, amitől végül kifejezetten rossz lesz a film. Én legalábbis nem szeretem, borzasztó tortúra volt végigszenvedni.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.11.23. 18:07:16

Köszi, h felhoztada Trükkös fiúkat, már mióta gondolkozom, h mi is ennek a filmnek a címe :)

alf (törölt) 2013.11.23. 23:25:52

@Sparrow: Azért ha a Szárnyas Fejvadászból ennyi jött le összesen, akkor a másik kilencet is kár volt felsorolni... neked/nektek. Én mondjuk fej fej mellé tenném a "Nyolcadik utassal", vagy talán még elé is.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.23. 23:37:26

@Sparrow: Én lennék az utolsó, aki beleköt a Prometheusba, nekem is hiányzik a listáról (ld. fent), de azért első helyen kicsit túlzás lenne egy olyan filmet szerepeltetni, amelynek egyetlen normális (és jól felhasznált) karaktere van csak.

Grammár Nándi 2013.11.23. 23:49:19

A cikk tetszett.
Ellenben, mik ezek a kétpontozások? Nem értem.

"Aztán sok minden megváltozik.."
"És az űrben senki nem hallja a sikolyod.."

Miért nem 3 pont (...) ? Honnan vetted ezt a stílust? Facebookról?
Egyes programnyelvekben van 2 pont(..), a magyar és az angol stb. nyelvben (emberi nyelvek írott formájában) nincs. Van a hármaspont(...), meg a sima egy pont. Ennyi. Honnan terjednek ezek a baromságok? Csetről? Ez nem cset. Ez egy poszt. Egy cikk.

Az "übercool"-ért viszont jár a pont :)
+1

srank 2013.11.24. 00:16:53

Prometheus a best of... egy gagyi alien sorozatnak végre lett egy olyan része ami,elgondolkodtató, hihető, izgalmas és látványos ...
Mielőtt megnéztem, nem tudtam, hogy alien-hez lesz köze, elég volt a rejtelmes borító és aki kicsit is ad magára , nem nézi meg a trailer-t, mert, annál kevesebbet nyújt a film ...
az alien-t olyanra kellett volna forgatni mint a think-et, csúnyán szólva, x-aktásra véve a figurát ...

mojoking77 2013.11.24. 01:07:41

A Solyom vegveszelyben az egyik kedvenc filmem, rendesen morogtam az 5. helyen, de utana sokaig vakargattam a fejem es tenyleg legalabb olyan jo a masik negy, sot... Tenyleg bivalyeros a lista elso fele...

Szelid sunmalac 2013.11.24. 01:12:17

Mi lenne ha leszoknal az epikus, mint jelzo hasznalatarol? Angolul epic, de tukorben ne forditsd Mär legyszi.

deadlist 2013.11.24. 03:45:28

Szerintem a Prometheus elkapkodott mű, megkötött rendezői kézzel.Számos jelenetről érződik, azért lett úgy megcsinálva ahogy, hogy többen menjenek el megnézni. Az első tízbe tényleg nem fér bele. Remélem a II.-be nem ugatnak bele a producerek és a storyboard is jobb lesz.
A Fekete Esőről nem is tudtam, hogy Scott film. Ugyanolyan klisé gyűjtemény mint a Gyilkos nap. Szerintem az se fér be a tízbe.
Aki olvasott már Philip K. Dick művet, az olyannak látja a disztópikus jövőt mint amilyen a Blade Runner képi világa. Az első hely tőlem lehet megosztott az Alien és a Blade Runner között.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.11.24. 06:42:55

Trükkös fiúk kifejezésre mindig ez jut eszembe:

youtu.be/Cbs2mPe5Yzg?t=53m42s

:)

netnepper 2013.11.24. 07:25:39

Az Alien sehol nincs a Szárnyas fejvadászhoz képest.
Az előbbi egy bugyuta népijesztgetés, kb Godzilla színvonal, Hollywood-i módon egy kicsit jobban összetrükközve és kész.
A sztorija egy nagy nulla, semmiféle kérdést nem feszeget, maradandó zenéje nincs, a főhősnő pedig enyhén szólva is nevetséges.
Egy unalmas estére jó volt, de filmtörténelmet nem írt.
A fejvadászban legalább jó színészek jó szerepeket is játszhattak, jövőbe mutató, valamikor talán valósággá váló kérdéseket feszegettek, technológiai szempontból is izgalmasabb sci-fit prezentált, a zenéje pedig egyszerűen felejthetetlen.
Csak egyetlen példa az összevetésre, az Alienben ma már Orion űrhajó színvonalúnak hat az egész enteriőr, a fejvadászban viszont mind a mai napig kortalanul simul egymásba a múlt és a jövő környezete, ezért a film soha nem is fog ósdinak hatni.

A munka hőse, minden kommunista őse (törölt) 2013.11.24. 07:59:42

olyan erős az első öt mezőnye, hogy tényleg az egyéni ízlés dönthet csak. személy szerint (szeretem a hangos, akciódús filmeket) biztos előrébb tenném a black hawk down-t, hátrébb a "két csajszit" és a szenvelgő (ex-)hadvezért. de ez az én személyes preferenciám, senkire nem erőltetem rá, szóval ne kövezzetek meg érte. az arany- és ezüstérmet pénzfeldobással tudnám csak kiosztani, annyira kedvenc mindkettő.

tjunior 2013.11.24. 09:03:35

A Prometheus jelenetek logikátlan halmaza, filmnek is alig nevezhető. Nagyon helyes, hogy nincs a listán. Amúgy kb korrekt, nálam az Alien megelőzi a Fejvadászt de ennyi.

crazyfish 2013.11.24. 10:14:00

Abban megegyezhetünk, h nagyon erős az atmoszféra teremtő képessége...ami már a fél film:))...(jó forgatókönyv+szereposztás)

A fekete esőt nagyon szeretem, a zsarus filmek között is szvsz első 10ben van...
Érdekes a mennyei királyság, attól függ, h milyen hangulatban kezdem el nézni, lassú közhelyes vagy felemelő történelmi vágókép...

Szóval tényleg szubjektív...

profilo 2013.11.24. 10:22:33

Blade Runner...

Pffej..

Jól felbasztátok az agyamat ezzel!
Azok pedig külön bekaphatják,akik azt mondják,hogy:
"...aki olvasott már Philip K. Dick művet, az olyannak látja a disztópikus jövőt mint amilyen a Blade Runner képi világa..."

...,mert ebből is látszik,hogy még nem olvastatok tőle semmit,pláne nem azt ami a film alapjául szolgált.Ha olvastátok volna,tudnátok,hogy mennyire elbaszott egy film ez.
Mindenki bekaphatja!

TrollSlayer 2013.11.24. 10:38:08

Scott filmje megosztotta a közönséget, valakinek tetszett, valakinek nem. Nekem igen, s ezért még feldobnám a tízes listára a Hannibalt, a Fekete eső helyére.
Ja, és nem kell a bárányok hallgatnakkal összehasonlítani, mivel Demme és Scott látásmódja homlokegyenest különbözik, lásd ezt az egymástól nagyon is eltérő két filmet.
Hannibal a saját jogán szerintem befér a "toptenbe"

szempontpuska 2013.11.24. 11:16:11

Blade Runner a világörökség része

sportautomania 2013.11.24. 11:20:55

mielőtt egymás torkának esnének az urak és a hölgyek alien és bladerunner témában, esetleg egy kérdés: 1492? illetve még egy kérdés: Hannibal?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.11.24. 11:25:49

@Dr_utcai_arcos: A Blad Runner életem egyik legunlamasabb és legpocsékabb filmélménye volt. Kb. mint a Szarvasvadász.

A Bor Mámor Provance lehúzását meg nem értem, egy könnyed és szórakoztató film. Kövezzetek meg, de nekem tetszett.

A Sólyom Végveszélyben meg JH tényleg majdnem sikeresen lezúzta a fél filmet.

Phxmike 2013.11.24. 11:30:29

A Bor mamor provance egy nagyon szep film. Az eletrol a szeretetrol es a boldogsagrol szol amit meg egy tozsdecapa is megtalalhat egy kis eldugott francia faluban valahol provance sziveben. Szerintem ilyen erzesek is kellenek nem csak akcio. A konyv inkabb felejtheto volt de a film nalam nagyon elokelo helyen van. Ha rossz kedvem van csak beteszem es maris vidulok. Talan mert hasonlo helyen lakom :)
A Black Hawk down emlekszem a Gyuruk Ura elol kapta meg az oscart a latvanyban amiert akkor nagyon haragudtam azota megszerettem a filmet mert rendkivul latvanyos kemeny es tisztan mutatja be a katonai cselekmenyeket es azok kovetkezmenyeit. Hasonlo a KAtonak voltunkhoz ami szinten nagy kedvenc.

Azt viszont mondja mar meg nekem valaki hogy a Prometheusban mi a fene jo? Egyaltalan mit lehet vagy kell rajta gondolkodni? Annyit ertek belole hogy az alapkoncepcio szerint az emberek a teremtojuket keresik es megtalalni velik az elefantfeju idegenek szemelyeben (en igy hivom a sisak miatt) de ez hogy a francba jon az alienekhez? Miert kerultek oda eredetileg mifele kiserlet volt es mi nem sikerult. Semmi sem ertheto a filmbol. Az egyetlen jo resz az volt amikor Charlize Theront kifasirozta az urhajo aki olyan hulye volt hogy parhuzamosan futott a dolo toronnyal nem kifele alola. Idiota egy film. Amugy tok szep volt benne kar hogy nem eroszakolta meg a szorny vagy az elefantfeju mielott kifasirozta az urhajo. Igy tiszta pocseklas volt az egesz. A prometheus egy unalmas szar tele kozhelyekkel (pl a ket tudos elteved a sotet alagutakban persze hogy pont nem tudjak oket behozni es persze hogy reggelre megeszik oket valami aahh.. ugyan mar...)

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2013.11.24. 11:59:22

A Mennyei királyságot sem értékelném alul. Leszámítva a hollywoodi érzelgős szálat, körülbelül 80%-os történelmi hűséggel és eléggé hihetően mutatja be a keresztes hadjáratok korát. Arra mindenesetre elég, hogy mint történelemtanár ezzel illusztráljam a témát diákjaimnak.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.11.24. 12:04:45

Jó kis kommentek. Csak úgy süt belőlük a felszínesség és a bornírt butaság persze mindez jó nagy adag kevélységgel tálalva. Úgy írkálnak itt korunk ifjú titánai, mint akik épp tegnap szarták volna ki az univerzumot a seggük likán.

UFP P 2013.11.24. 12:19:32

Prometheus egy kalap szemét, örömteli látni, hogy nem fért fel a listára.

Dr_utcai_arcos 2013.11.24. 12:43:00

@Wind Callman tér: "Úgy írkálnak itt korunk ifjú titánai," Nem azt akartad írni, hogy Úgy írkáLUNK?

Pszt! 2013.11.24. 13:09:34

@Wind Callman tér: Egyetértek! A kommentek többségén látszik, hogy a mai kor titánjai írták. Ők a szuperhősökön, meg a mindent felrobbantó akcióorgiákon, a felszínes karaktereken nőttek fel. Nem tudnak értékelni egy Alien-t, vagy egy Blade Runner-t. Ez van, sajnos.

Phxmike 2013.11.24. 13:22:19

@Pszt!: En nem vagyok mai korunk titanja en minden korok titanja vagyok :)
Mondhatnam egyebkent hogy a kedvenceim meg a Casablanca es a Gone with the wind is de ez ugye furan hangzana egy Ridley Scott post alatt masreszt a mai kor titanjainak tul nyalas es oreguras Rhett Buttlert kedvelni?

'Well Darling I dont give a damn...?' akkor ezt uzenem nekik hihi

MEDVE1978 2013.11.24. 13:30:18

Nem értem én sem a Blade Runner első helyezését. Igen kultfilm lett és Harrison Ford, valamint Rutger Hauer játszanak benne, de ha jól emlékszem annak idején megbukott. Ami mondjuk megint nem jelent semmit, de személy szerint nekem a Szárnyas Fejvadászból annyi maradt meg, hogy mindig késő este adták és elaludtam rajta. Szóval lehet, hogy egy nagyon egyedi, elgondolkoztató és motiváló film, de gyors cselekménnyel és körömrágós izgalmakkal nem nagyon lehet vádolni. Így viszont nálam nem első.

A Prometheusról annyit, hogy talán rendezői változatban jó, a vágás gyakorlatilag érthetetlenné tette az egészet. Rendezői változatban, nem megcsonkítva, befért volna talán a legjobb tízbe. A Gladiatort én - történelmi hűtlensége miatt - tartom szarnak, kicseréltem volna az ennél jóval korhűbb Mennyei Királysággal. A Hannibal és az 1492 is befért volna nekem a tíz legjobb közé talán a jóval ismeretlenebb friss művei helyett.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.11.24. 13:37:25

Nem vitás, a Bladerunner a legjobb a listából, utána jön a Black Rain... Amúgy jó kis lista

hoseman 2013.11.24. 14:08:16

@profilo: @tjunior: @Sparrow: @Dr_utcai_arcos: nna ti sem repetáztatok amikor az észt osztották.. :)) egyébként mi a facért nincs a listán az 1492?? komolyan kedves poszter... nézz már magadba... Blade Runnert első helyezését leszámítva botrány a lista :)

Dr_utcai_arcos 2013.11.24. 14:11:29

@enpera: a te hibád, hogy nem olvasol figyelmesen. Azért nem érted a Szárnyas fejvadászt, mert fiatal vagy, titán vagy, Michael Bay neked az isten és egyébként is hogy jössz te ahhoz, hogy egy ilyen szuper mozit ne érts!

Dr_utcai_arcos 2013.11.24. 14:13:25

@hoseman: Szerencsére látom, hogy ma te vagy az ideiglenes troll, ezért alábukhatsz.

hoseman 2013.11.24. 14:14:38

"A film címe egy allegóriára utal: ebben a replikánsokat megalkotó Tyrell vállalat jelenti a teremtő Istent, a fejvadász pedig az Úr angyalát, aki teljesíti a Mindenható akaratát és beteljesíti a fellázadó teremtmények sorsát"

Edes jó istenem.... mijafasz utal mire?? a film címe Blade runner... és nem szárnyas allegórikus lófasz... kb annyit ér a cím mint mondjuk az in bruges esetében az erőszakik nevezetű magyar okádék kitalálmány!!

windex 2013.11.24. 14:43:21

tudnám, miért scotton rugóznak ennyit a neten, kábé havonta van valami cikkféle róla, a filmjeiről, miegymás. mondjuk a szórakoztatóipar remekeit hozta össze, na de mégis, és bár az ipar nagyjait érdemes megjegyezni - pl lánchíd építője, vagy rocket, a gőzmozdony és így tovább - de ennyit fecsegni róla... nem tudom, hiányolom a fajsúlyosabb cuccokat innét, meg filmtörténetet :-)

windex 2013.11.24. 14:47:51

@Phxmike: casablanca, elfújta a szél remek! és még tonnaszám vannak igazi filmek :-)

windex 2013.11.24. 14:49:43

@szempontpuska: jelentős túlzással, bár szeretjük :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.11.24. 14:53:45

@Pszt!: Az Alient tudom értékelni. A Blade Runnert nem. Nálam a top szar filmek patenonjában van. Viszont más ízlését és véleményét is lehet tisztalni. A mai korunk titánja megjegyzés vicces, 30 múltam...

2013.11.24. 14:54:09

A Spartacus olyannyira a sokadik évadánál tart, hogy pár hónapja vége is lett. Tudod, leverték a felkelést. Meg is kéne nézni, amikról ìrol. Vagy legalább utánanézni.

profilo 2013.11.24. 14:57:52

@szempontpuska:

Az avatarod és a "Galaxis Útikalauz Stopposoknak" iránt érzett tiszteletem miatt nem küldelek most melegebb éghajlatra!

hoseman 2013.11.24. 15:08:38

@molnibalage:" Az Alient tudom értékelni. A Blade Runnert nem. Nálam a top szar filmek patenonjában van."

jó jó..nincs ezzel baj... szerencsére a retardáltak is találhatnak magukhoz mérhető darabot...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.24. 15:49:49

@hoseman: Te pedig találhatsz másik blogot, ahol ezt a stílust folytathatod.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.11.24. 16:41:51

Na és az 1492? Azt is Scott rendezte, nem? Méltatlanul hanyagolt film, a tv-ben is ritkán vetítik. Sztem pl. sokkal jobb történelmi film mint a Gladiátor, aminek-ahogy a posztoló is írta-tényleg nincs sok köze a valósághoz. A Gladiátornak csak az elejét szeretem, amely a Kvád-Markomann háborúk egyik utolsó ütközetét mutatja be.

victor vacendak 2013.11.24. 17:22:10

a prométeusz minden idők egyik legszarabb, legfeleslegesebb filmje. még jó, hogy nem fért fel a listára.

@sportautomania: a hannibalt már thomas harris is csak nyögve nyelte, némi plusz pénzért, a film is katasztrofális, főleg jodie foster nélkül.

Don Quixote de la Ferko 2013.11.24. 17:30:56

Szárnyas fejvadász.

"A film címe egy allegóriára utal:"

Aha. Biztos.
Érted az angol címet?

Scagnetti 2013.11.24. 17:39:13

Nem láttam mindet, de amit igen, az szerintem a helyén van. Kivéve az első kettőt, mert ott egyértelmű a helycsere. Jó a Blade Runner, de azért az Alien jobb. :) És pont ezért nagyon örülök, hogy a Prometheus nem került fel a listára. Az 1492 szerintem annyira azért nem rossz, amennyire divat fikázni, megvan a hangulata, de tény, hogy ez is nagyban Vangelisnek köszönhető. Kiheverni való tévedésnek azért semmiképp sem nevezném.

sírjatok 2013.11.24. 18:14:45

@Wind Callman tér: szemben a te kommenteddel, ami mély bölcsességeket tartalmaz, azonban könnyed, humoros, modern és közérthető formában.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.11.24. 18:17:33

@Scagnetti: Valóban, én is így gondolom. Valószínű hogy azért alakult ki a film körül egy negatív hangulat,mert az 500. évfordulós cirkusz miatt nagyon elcsépelt lett az a bizonyos zene, holott a filmben csak egyszer hangzik el. Egyébként az egész film zenei világa zseniális, és szerintem az volt az első igazán autentikus történelmi film.

különvélemény 2013.11.24. 18:39:08

Az első hely stimmel, a többi is nagyjából, na de a radiátor?

Reménykedjünk hogy az "Untitled Blade Runner Project" jó lesz. :)
www.imdb.com/title/tt1856101/

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.24. 18:46:40

Az ilyen listák tökéletesek arra, hogy mindenki jól összevesszen rajta :) A Prometheus egy nagy nulla vagy éppen a legjobb film, az Alien vagy a Szárnyas fejvadász a jobb, gagyi vagy éppen jó a Jogász, stb.

különvélemény 2013.11.24. 18:49:22

Jé, több a Blade Runner rajongó, mint vártam.

Érdemes megnézni a szavazatok számát, az jó mutató az imdb-n:
Alien: 367 713
BR: 331 877

Alienből volt 3, + Prometheus.
Blade Runnerből meg csak egy volt, ma már 10 fiatalból 8 nem is hallott róla soha.

Ez azért eldönti a vitát az első két hely között.

különvélemény 2013.11.24. 18:54:27

@Online Távmunkás:
Mégis mire lenne jó egy blog, ha nem arra, hogy te megosztod a véleményed, a többiek meg vagy fikáznak, vagy egyetértenek?

Ma már nem beszélgetnek/vitatkoznak az emberek kávéházakban, ma erre az internet szolgál. Régebben (2000 éve) és most is a fórumok, újabban a blogok.

különvélemény 2013.11.24. 18:56:50

@különvélemény:
Ja bocs, 4 alien volt. A negyedik annyira nem ragadt meg bennem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.24. 18:59:23

@különvélemény: Egy dolog a vita generálása, de szerintem sima provokáció a legjobb listák közlése teljesen szubjektív dolgokról, mint a zene és a filmek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.24. 19:02:32

@MEDVE1978: Prometheusból sajna nincs rendezői változat, csak ráhányták az összes kivágott jelenetet egy külön dvd-re. Mindenesetre nem sokkal utána egy szorgalmas ember összevágta az egészet egy home made bővített verzióba, és azt meg is néztem. De azt kell, hogy mondjam, azon kívül, hogy néhány dolgot jobban megmagyaráz (miért örül annyira a tudós az Alien-gilisztának stb.), az összképen nagyon sokat nem dob.
@különvélemény: Bárcsak összesen 3 lett volna az Alienből...
De ott volt a 1997-es negyedik rész, az AvP franchise, amelyek ha nem is híressé, de hírhedtté tették a sorozatot.

különvélemény 2013.11.24. 19:04:21

@Online Távmunkás:
Egy kis nézettség generálás még soha senkinek sem ártott meg.
Ráadásul itt kommentár is van minden tételhez, tehát nem csak olcsó listaközlés.
De persze értem, hogy mire gondolsz.

MEDVE1978 2013.11.24. 19:06:45

@Dr_utcai_arcos: Speciell utálom Michael Bayt és nincs merevedésem az akcióorgiáktól sem. Lehet imádni a Blade Runnert, de attól nekem és nagyon sok embernek még alvós marad :)

különvélemény 2013.11.24. 19:07:17

@danialves:
Közben én is rájöttem, a 4-re nem is emlékszem, lehet, hogy nem véletlenül.
Mindenesetre az is tovább növelte az 1. nézettségét.

Scagnetti 2013.11.24. 19:08:10

@Quentin vagyok Montargis-ból !: Szidták sok sokból. Valakinek túl brutális volt, másnak unalmas, megint másnak csak a zenéje tetszett. Szerintem is vannak hibái, de hogy az egyik legerősebb atmoszférája is ennek a filmnek van, az biztos. Azon lehet vitatkozni, hogy ebből mennyi Ridley, és mennyi Vangelis. :)

nickM 2013.11.24. 19:08:31

@MEDVE1978: ööö... Melyik változatot láttad?
Elsőre én sem értettem a felhajtást, sőt az "elaludtam rajta" is stimmel. Aztán jópár évvel később belefutottam a rendezői változatba (?) és egészen más volt... Az ajtó előtt talált daru azóta is fel-fel rémlik.

MEDVE1978 2013.11.24. 19:14:19

@danialves: Érdekes, hogy sokan ennyire rossznak tartják az Alien 4-et. Anno olvastam az első rész forgatásáról és ott eleinte tervezték, hogy egy "emberszerű" alienjelmezt szerepeltetnek, amihez végül hasonló lett is a 4-ben. Ráadásul a színészi gárda sem rossz: Weaver mellett, ott van Ron Pearlman és Gary Dourdan (helyszínelős srác) is. Nekem a harmadik talán kevésbé tetszett... Az AVP sajnos minden kritkán aluli valóban, pedig mekkora lehetőség volt benne...

MEDVE1978 2013.11.24. 19:15:18

@nickM: Nem a rendezőit. Majd megnézem alkalomadtán azt is.

különvélemény 2013.11.24. 19:17:02

@MEDVE1978: "Lehet imádni a Blade Runnert, de attól nekem és nagyon sok embernek még alvós marad :)"

Sok embert ismerek, aki nem nézte végig elsőre, de miután mondtam, hogy bírja ki, megváltozott a véleményük.
Nyilván sokkal filozofikusabb, mint egy Alien, de emiatt értékesebb is, mivel Alient rendezni könnyebb. és most RScott rendezéseit vizsgálta a blogger.

Ha a végleted akarod látni, akkor itt egy scifi:
www.imdb.com/title/tt0756683/
1 szoba, x szereplő, csak filozófia. Vajon értékelhető e számodra?
Nyilván nem fogod megírni, de azért nézd meg.

Scagnetti 2013.11.24. 19:27:29

@MEDVE1978: Az első kettő volt jó, az egyik horror, a második meg akció klasszikus lett. A harmadik és a negyedik is nézhető, de ott már esett a színvonal rendesen.
Az AvP szerintem is jó lehetőség lett volna. Az ezredforduló táján nagyon jó játékokat készítettek a témában, erre jött ez a két vacak film...

nickM 2013.11.24. 19:32:55

@MEDVE1978: Próbáld meg, szerintem megváltoztatja a véleményed. (Igaz, kell hozzá a megfelelő hangulat is - hosszú, magányos decemberi éjszakák előnyben! :) , de akkor "nagyot üt")

Dr_utcai_arcos 2013.11.24. 19:40:58

@MEDVE1978: meg Michael Wincott (nekem nagy kedvencem) és pironkodva, de szerintem a gyönyörű Winona is. Nem rossz az annyira, jópár emlékezetes jelenettel (a kosárlabdás, a székes gyerekre sav csöpögős, st...).

Dr_utcai_arcos 2013.11.24. 19:42:48

@különvélemény: hm, érdekesnek tűnik, ki is kölcsönzöm az éjjel. (Mondjuk nekem a Hegylakóban is Methos a kedvencem -tudom, éretlen tini vagyok, remélem elnézitek ;) - ).

sanyix 2013.11.24. 19:57:09

szárnyas fejvadász a legtúlértékeltebb leghypeoltabb film. Kevés film van amit nem tudtam végig nézni, de a szárnyas fejvadász ilyen, mert azon elaludtam.

különvélemény 2013.11.24. 19:57:37

@Dr_utcai_arcos:
Jó szórakozást!

Ahhoz képest, hogy filléres költségvetésű munka, a színészek mind hihetően játsszák a karaktereket, és az egész film után jó szájízzel állsz fel a kanapéról.

különvélemény 2013.11.24. 20:00:45

@sanyix:

Nézd végig!
Te lehetsz az x-edik ember, akinek nem tetszett, de megszerette, miután végignézte. Erről itt írtam:
@különvélemény:

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.11.24. 21:30:00

@sírjatok: nem rólam szól a bejegyzés hanem Ridley Scottról és a filmjeiről. Igen, van véleményem az itt hozzászólókról, akik borzasztó felszínesen, nyegle és idétlen szájkarate champion stílusban értekeznek egy rendezőről, aki olyan víziókat tett le elénk, hogy nem egy mai rendező is megirigyelhetné.
Ennek ellenére elintézik Scottot úgy mintha valami közülük való mihaszna faszkalap lenne, akivel épp most jattoltak egy házibulin. Ez különben kortünet, mindenkinek iszonyú arca van a nagy nullára, a zéró semmire. Itt az imént pl azt írta egy kolega, hogy "Alient rendezni könnyű". Ühm. Azért van annyi kurvasok jó Alien-klón film, azért sikerül minden elsőfilmes sci-fi rendezőnek összehoznia egy Alient, mert könnyű rendezni. Könnyű bazmeg. Ez a szó Magyarországon túl gyakran hagyja el az emberk száját. Mintha lenne fogalmuk a lét súlyosságának komolyságáról, valószínűleg nincs, ezért súlytalan és könnyű és leszarható a véleményük.

greycup 2013.11.24. 22:01:29

"A nevem Gladiátor. Egy meggyilkolt fiú apja, és egy meggyilkolt asszony férje. Zseniálisan foglalják össze a film lényegét a ma már klasszikussá vált szavak."

Mondjuk aki magyar szinkronnal nézte, azt szívlapáttal fejbe kellett volna verni... :)

kozi001 2013.11.24. 22:12:37

Alien, Szárnyas fejvadáz legjobb! A gladátor egy iszonyatosan túlértékelt film.

szempontpuska 2013.11.24. 22:19:15

@profilo: :-)
nem tudtok ti semmit.
Ehhez ott kellett ülni a film előtt 1982-ben és tátott szájjal nézni/vacogni az esős nyirkos hangulattól...

különvélemény 2013.11.24. 23:13:29

@Wind Callman tér: "Igen, van véleményem az itt hozzászólókról, akik borzasztó felszínesen, nyegle és idétlen szájkarate champion stílusban értekeznek egy rendezőről, aki olyan víziókat tett le elénk, hogy nem egy mai rendező is megirigyelhetné."

Bocs.
Mindig elkerülöm a személyeskedést.
De ez annyira gáz, és annyira nyálgép szöveg, hogy csak gratulálni tudok az elvakutság ezen szintjéhez. Neked boldog életed lehet...

Dr_utcai_arcos 2013.11.24. 23:22:13

@Wind Callman tér: Tesó, te nagyon szerepet tévesztettél. B+, Ő NEKEM csinálja a filmet. Majd ha kiáll egy rendező, hogy bocs, de volt egy valag pénzem és csináltam MAGAMNAK egy filmet, nektek meg kuss van, akkor ok, befogom a szám. De amíg nem így van, addig engedtessék már meg, hogy ha valami nem tetszik nekünk, arra azt mondjuk, hogy kösz nem, ahelyett, hogy csókolgatnánk a lába nyomát is. Michael Jacksonnak, Madonnának, a U2-nak, a Stonesnak, mind mind vannak szar számai. Én szeretem az összeset, de azt fogom mondani, te ez a Music egy kalap fos. De attól még nagyra tartom a művészetét. Remélem "átjött".

tjunior 2013.11.25. 08:29:39

@hoseman: megnyugtató hogy te helyettünk is repetáztál, hiszen 1-2 filmről alkotott vélemény után már ismered egy ember személyiségét, mester

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.11.25. 08:45:31

A mai világban mindenkinek csihipuhi akció kell, mert amúgy elalszanak a filmen? Remek

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.04. 18:28:04

Tök jó ez a lista, egyértelműen kiderül belőle, hogy Ridley Scott már 35 éve a pályán van, és nincsen 10 igazán jó filmje.

A Prometheus nagyon helyesen nem került fel, mert akkor ennyi erővel ott lehetne a Legenda, meg a G.I Jane is, de ez ugye nem a legrosszabb filmek listája.

A Szárnyas fejvadász a lehető legjobb helyen van elsőként. Sokan nem értik, és sokaknak csalódást okoz, és teljes mértékben át tudom érezni, mert a sztori, a színészek meg a műfaj alapján én sem azt kaptam, amire számítottam. De ez egy olyan mozi, aminek érdemes többször nekifutni, mert egyre jobban el lehet merülni a világában, rengeteg szimbólumot lehet felfedezni, megfejteni, folyamatosan új dolgokat fedeztem fel, és új összefüggéseket láttam meg benne. Meg rengeteg kérdést is vet fel, és nem olyan prometheusosan, blöffösen, átlátszóan gagyi módon, hanem úgy hogy valóban van mögötte tartalom. És akkor még persze mindig ott van a látvány, a színészi alakítás, a mondanivaló, akár spirituális szempontból is meg lehet közelíteni az egész filmet, amelyben fontos létkérdésekre keresik a választ, mindenféle szájbarágás nélkül. Művészfilm, az biztos, de szerintem az egyik legkiválóbb. Viszont az is biztos, hogy kell hozzá türelem, nyitottság, gondolkodni kell, ez pedig nem az, amire Hollywood kondícionált minket az elmúlt 30 évben, hanem a készen tálalt dolgokra. Szerintem érdemes foglalkozni vele, engem belül inkább az csesztetett, hogy miért tartják olyan nagyra ezt a filmet, amikor ennyire unalmas? Mit látnak benne mások? De ezt elmagyarázni nem lehet, felesleges itt, az utat ebben az esetben a nézőnek kell megtennie.

for-avar 2014.05.31. 18:32:18

mint hagyományőrző és a két itthoni gladiátor csapat barátja a Gladiátort nem tudom értékelni...kb a zene ami jó.
A Bladerunner...láttam gyerekként tiniként huszasként és tavaly. Nem jön be a rendezői ugyan kicsit segít de csupán képek jelenetek tetszenek(Rutger Hauer felett elszálló galamb mint lélek)
A párbajos film azonban már gyerekként is tetszett! Talán az egyik leghűbb a hagyományőrzőknek, nyugatról...
Az Alient előbb olvastam mint láttam, akkor is tetszett...a solymot nem értékelném mert az sem olyan jó, csak látványos....márpedig nálam a kettőnek eggyütt kell működni

2014.05.31. 23:10:02

„Ridley Scott első mozifilmje erősen nyitott, mindjárt megkapta a Cannes-i filmfesztivál nagydíját.”

A cannes-i filmfesztivál fő díjának az Arany Pálma számít, amelyet 1977-ben a Taviani fivérek filmje, az APÁMURAM kapott. A zsűri különdíját szokták nagydíjnak nevezni, azt viszont épp abban az évben nem osztották ki. A PÁRBAJOZÓK-ért Ridley Scott a legjobb első filmnek járó díjat kapta, melyet 1978-tól Arany Kamerának hívnak.

FilmBaráth 2014.06.01. 07:46:28

@for-avar: történelemrajongóként megértem a véleményedet a Gladiátorról, de egy játékfilmnek alapvetően nem célja a történelmi hűség, hiszen a műfajban a látvány, a konfliktus és a dráma a lényeg, ezért az alkotói szabadságnak teret kellett adni:-)
süti beállítások módosítása