Könyvajánló: Balázs Barbi: Asszonypajtás konyhakalauza 21. századi spúroknak (2024)
2024. szeptember 30. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Balázs Barbi: Asszonypajtás konyhakalauza 21. századi spúroknak (2024)

A takarékos konyha titkai

asszonypajtas.jpg

A takarékos konyha titkai. Igazából semmi olyan nincs benne, amit ne tudnánk amúgyis, de olyan lehengerlő stílusban osztja meg velünk a szerző konyhájának titkait, hogy nem lehet ellenállni neki. Alapvető kezdő konyhatündéreknek ajánlom ezt a könyvet, de mindenkinek, akit érdekel a gasztronómia, és szeretne jó tippeket kapni arra, hogyan kell egy háztartást takarékosan, mégis változatosan és sokszínűen vinni. Mert ez nemcsak szakácskönyv - habár rengeteg recept van benne - hanem tanácsadó kötet is, amelyből szépen meg lehet tanulni, hogyan kell egy háztartást megszervezni. A klasszikus Horváth Ilonát azért nem dobom ki, mert abból is rengeteget lehet tanulni, azonban ez a könyvecske valóban egy 21. századi háztartási kisokos, amelyet érdemes megfontolni és magunkévá tenni a szerző tapasztalatait, amelyek kincset érnek a kezdő háziasszonyoknak. Jómagam nem viszek nagy háztartást, és nem ma kezdtem sütni-főzni, mégis rengeteg tippet kaptam, amelyet a jövőben hasznosítani tervezek. Mert ez egy abszolút modern háztartásvezetési tanácsadó könyv, amelyből nemcsak arra kapunk kiváló ötleteket, hogy milyen edényeket kell beszereznünk, hanem az alaprecepteket is megismerhetjük, de legfőképpen arra vezet rá bennünket, hogy otthon főzni mekkora élmény lehet. Ha nem kötelességként fogjuk fel, hanem kreativitásunk kiéléseként, nagyon is szép élményekkel tudunk gazdagodni a konyhában, ugyanakkor megtanulhatjuk azt is, hogyan tegyük mindezt minél takarékosabban, hiszen mindenki pénzből él, és természetesen szeretne minél kevesebbet költeni étkezésre. Ne várjunk nagy életigazságokat, inkább olyan ez a könyv, mintha a barátnőnkkel csevegnénk egy kávé mellett a háztartásról, a stílusa is laza, de egyáltalán nem felületes, tényleg minden szempontból bemutatja a tárgykört, miközben mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést. Kezdő háziasszonyok számára alapdarab szerintem.

Hogyan álljunk neki a főzésnek? Milyen edényeket szerezzünk be a háztartásunkba? Mit főzzünk reggelire, ebédre és vacsorára magunknak és a családnak? Hogyan főzzük vegánul és mit készítsünk az ünnepekre? Csak néhány témakör a könyvből...

Jómagam egyáltalán nem tudtam főzni a 30-as éveim közepéig - nem értem rá, mert tanultam - , és nem volt édesanyám, aki megtanítson rá, ezért könyvekből tanultam főzni. Ezen belül Stahl Judit könyvein szocializálódtam, hogy aztán felfedezzem magamnak Horváth Ilonát és Mautner Zsófit, majd Borbás Marcsit, mára elmondhatom, hogy szép szakácskönyv gyűjteményem van, és a konyhában sem adnak el. Eddig azonban hosszú és nehéz út vezetett, amelynek nagy részét megtakarítottam volna magamnak, ha még idejekorán a kezem ügyébe kaptam volna egy hasonló háztartásvezetési kötetet, amely valóban minden részletre kiterjedően bemutatja, hogyan lehet takarékosan, ámde mégis nívósan vezetni egy modern háztartást. Mert a szerző ugyanolyan dolgozó nő, mint mi vagyunk, egy kis lakásban, kis konyhában főz a családnak, vagyis tökéletesen tisztában van azzal, hogy egy átlagos hölgy milyen problémákkal találja szembe magát a háztartás megszervezésekor. Nem kioktató módon, abszolút társalgási stílusban osztja meg velünk tapasztalatait, nem mondja meg a tutit, hanem összefoglalja, hogy ő hogyan vezeti a háztartását, a legkisebb részletekre kiterjedően. Tényleg sokat lehet tanulni tőle, érdemes megfogadni a tanácsait.

Szakácskönyvnek sem utolsó ez a kötet, rengeteg recept található benne a paradicsomszósztól a perecig, részletes leírásokkal, sok-sok praktikus tanáccsal. Abszolút kedvenc részem az volt, amikor arra mutat megoldásokat, hogyan oldjuk meg az egy heti menüt néhány alapvető hozzávalóból, valamint arra hívja fel a figyelmet, milyen fontos az előkészület, hiszen jó sok időt megtakaríthatunk hét közben, ha például rászánunk egy kevés időt a vasárnapból és előkészítjük a következő heti menühöz a hozzávalókat. Jómagam nem főzök hétköznap - egyedül vagyok, minek - , de határozottan meghozta a kedvemet ez a kötet ahhoz, hogy ha időm engedi, ne csak hét végén kísérletezzek a konyhában, hiszen gyorsan és takarékosan is lehet főzni, bár ehhez rengeteg praktikát ismerni kell, amelyhez kiváló kapaszkodót nyújt a könyv. Ebben a kiadványban nincsenek faksznis receptek, tényleg alapdolgokról van szó benne, de pontosan annyi leírást találunk benne, ami elég ahhoz, hogy a hétköznapokban megszervezzük a főzést és a háztartást, ami lássuk be, nem kevés.

A főzés minden témakörére kitér a szerző, van itt minden, kiadós reggelik, gyors ebédek és vacsorák, pékáruk, és a végére még a sütik is megérkeznek. Nincs hiányérzete az ember lányának, mire a könyv végére ér, nemcsak garantáltan éhes lesz és megjön a kedve a sütés-főzéshez, hanem olyan mennyiségű praktikus tanáccsal telítődik, ami elég tud lenni ahhoz, hogy egy átlagos háztartást el tudjon irányítani. Ez nem kis szó szerintem, hiszen egy háztartás vezetése egyáltalán nem könnyű dolog, minden nőnek komoly feladat megküzdeni ezzel, ezért nagyon jól jön a praktikus segítség. Nincsenek nagy szavak, csak amolyan barátnős tanácsok, amelyeket tőlünk függ, hogy mennyire fogadunk meg, de célszerű beépíteni őket a mindennapjainkba, hiszen a saját dolgunkat könnyítjük meg vele. Elsősorban kezdő háziasszonyoknak ajánlom ezt a könyvet - de nekik nagyon -, de a tapasztalt hölgyek is kaphatnak belőle jó tippeket és remek recepteket, ezért mindenkinek érdemes adni neki egy esélyt.

9/10

A könyvet a Jaffa kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9418479241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása