Menj a francba, Mel Brooks!
2013. október 13. írta: FilmBaráth

Menj a francba, Mel Brooks!

mel-brooks-spaceballs-2.jpgNem kell megbotránkozni a címen, én csupán a kedvenc Mel Brooks filmemből idéztem. A Robin Hood, a fuszeklik fejedelme nem fesztiválfilm, ellenben konstans nevetőgörcsöt okoz. És mi lehet ennél nagyobb elismerés egy vígjátéknak?

Mel Brooks munkássága eléggé megosztó, olyan, mint az angol humor, akinek bejön, az imádja, akinek nem, az nem érti, mire fel kapott annyi díjat. Azért, mert kiváló komikus volt és egész életében azt tette, amire született: szórakoztatta a közönséget.

Melvin Kaminsky néven született Brooklynban, 1926-ban. Szülei emigráns zsidók voltak, apja lengyel, anyja ukrán származású. Két éves volt, amikor édesapja vese elégtelengségben elhunyt.  Művészneve édesanyja születési nevéből, a Brookmanból származik.

Nem volt túl boldog kisgyerek: apró termetű volt, beteges, társai folyamatosan csúfolták. A helyzet lassan, de biztosan változott, miután "tummler"-ként (zsidó rendezvényeken hívják így a ceremóniamestert) szerzett tapasztalatai következtében komikusi vénája egyre jobban megmutatkozott. A gimnázium után belépett a hadseregbe, a második világháborúban tizedesként szolgált.

Komikusként kezdett, majd a tévé számára kezdett komédiákat írni.1960-tól Carl Reinerrel komikusduóként léptek fel a tévében, nagy sikerrel.

mel brooks3.jpgEgy idő után a tévé kevés volt, ideje volt kipróbálnia magát a filmiparban is. Első filmje az 1963-as A kritikus  volt, egy művészkedő, ezoterikus filmeket kifigurázó animált szatíra, melyben még nem ő volt a rendező. Brooks adta az elképedt mozinéző kommentárjait, aki megpróbálja az érthetetlen filmet értelmezni. Erős kezdés volt, hiszen a rövidfilm Oscar-díjat nyert.

Első egész estés filmje A producerek (1968) volt, egy sötét komédia két színházi emberről, akik megpróbálják szándékosan megalkotni a lehető legrosszabb Broadway show-t. A szatíra olyan erős volt, hogy a nagy stúdiók nem voltak hajlandóak foglalkozni vele, szintúgy a nagyobb támogatók sem. Brooks végül egy független terjesztőt talált, aki művészfilm specialitásként hozta forgalomba. A film Oscar-díjat nyert a „legjobb eredeti forgatókönyv” kategóriában. Brooks később musicalt készített belőle, amit hatalmas sikerrel játszottak a Broadway-n és példa nélküli módon tizenkét Tony-díjat kapott. Nálunk is játszotta a Madách Színház.

1974 volt a legjobb éve, ekkor mutatták be két legsikeresebb filmjét, a Fényes nyergeket és Az ifjú Frankensteint. Mindkettőt beválasztotta a Filmakadémia a világ 100 legjobb vígjátéka közé, harmadikként a Producereket is.

Ezután egy különleges kísérlet következett, egy némafilm komédia, a Bombasiker. ebben játszotta első főszerepét. Nekem tetszett, jó poénok voltak benne, habár a film nem igazán állt össze, de attól még érdemes megnézni.

 


Olyan klasszikusok következtek, mint a Világtörténelem - 1. rész, és a Lenni vagy nem lenni (ajánlom megnézésre mindenkinek, humoros formában beszél nagyon komoly dolgokról, Anne Bancroft ragyogó benne!).

Az első Mel Brooks film, amit láttam, az az Űrgolyhók volt, ami a Star Wars filmek kifigurázása, gyerekkoromban imádtam, még most is jókat tudok nevetni rajta.

Középiskolás koromban a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme volt a legmenőbb vígjáték, az én generációmban klasszikussá váltak a film aranyköpései, pl.

robinmen.jpg- Mi volt az apád?motolla?,

- Fiúzzák meg a foglyot! Azaz... Akarom mondani: fogják meg a fiút!

- A nevem Skarlát. Skarlát O'Hara. Idefújt a szél.

- Hogyan is van a forgatókönyvben?

- Mielőtt lemegy a nap, lesz egy esküvőnk vagy egy akasztásunk. Tök mindegy, lényeg az, hogy buli van, nem?

A film sikeréhez a ragyogó szinkron is hozzájárult. A helyzetre jellemző, hogy ezen bejegyzés elég sokáig készült, ugyanis háttérzajként természetesen ezt a filmet hallgattam, és folyamatosan fordultam lefelé a székről a nevetéstől (holott persze már kívülről tudtam minden poént), kicsit nehéz volt koncentrálni az írásra.

Ezután a Drakula filmek kerültek terítékre, a Drakula halott és élvezi című alkotás, ami sajnos a közelében sem volt a Robin Hoodnak, de azért sokan szerették.

Azóta is folyamatosan alkot, de a nagy sikereket már nem sikerült megismételni, azonban a régi filmek a tévés ismétléseknek köszönhetően utat találtak a mai kor nézőjéhez.

A szavak további szaporítása helyett javaslom mindenkinek, hogy gyorsított ütemben nézze meg Robin Hood, a fuszeklik fejedelmét, és döntse el maga, hogy Mel Brooks lábjegyzet-e a filmtörténetben, vagy pedig egy kiváló komikus, aki szívvel-lélekkel azért dolgozott, hogy jókedvet adjon a közönségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr425539025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

crazyfish 2013.10.13. 16:28:05

Lenni v nem lenni abszolút favorit, Ann Bancroft-t meg imádtam benne....örülök, h a szinkront megemlíted, Agárdi Gábor zseniális volt benne....havonta egyszer mindig megnézem....

A világtörténelem 1.rész...az is zseniális....kedvenc jelenetek:
Mózes lejön a hegyről, 3 tábla van nála.
- Íme, a 15 parancsolat!
(elejt egyet)
- Íme a Tízparacsolat! (hát így nem lett 15parancsolat)...:D

Illetve a spanyol inkvizíció-s jelenet..:DD

Isten éltesse még sokáig!!!!!!!!!

vanek ur 2013.10.14. 12:34:48

Mel Brookstól az első élményem az Ifjú Frankenstein volt, de azt akkor még kevésbé értékeltem. Az Űrgolyhók már kellő időben jött.

A Lenni vagy nem lenni viszont kakukktojás, mert "idegen toll": egy 1942-es Ernst Lubitsch rendezte, azonos című vígjáték újraforgatása. (Nem mellesleg, az eredeti történet Lengyel Menyhért alkotása, aki korábban például a Ninocska c. film történetét is írta.) Bővebben a filmről itt: www.imdb.com/title/tt0035446/?ref_=nv_sr_2

Cserébe megemlíteném a Zsenikém - Az ügynök haláli c. filmet, ami egy Mel Brooks által írt sorozatból (Get Smart) készült. (Mel Brooksnak egy kisebb cameo szerep jutott hálából.)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.10.15. 19:11:38

hát nem tom Mel Brooks nálam olyan hogy a gyermeki énem jól elrötyögött rajta, mára egyedül az Űrgolyhók maradt meg amin valóban tudok röhögni, bár ott is nagyon sok én kérek elnézést poén szerepel de a színészek eladják

viszont a Fuszeklik fejedelme te jézusmária az a film mennyire gáz volt mikor nem rég megint megnéztem,

a Világtörténelemmel meg nem is értem mit akart ???? iszonyat unalma,s blőd hülyeség, ráadásul bemutat pár korszakot és kész (állítólag az is egy "poén" hogy első rész)

a Drakula Halott és élvezi az meg úgy működött, hogy értetlenkedtem rajta, aztán meg az eredeti Drakulát nézve röhögtem szóval az szerintem ez eredeti mű ismeretétől függ
süti beállítások módosítása