Sorozat: Dexter 8. évad
2013. szeptember 24. írta: danialves

Sorozat: Dexter 8. évad

Dexter2.jpg"Kevés sorozatról tudnám elmondani, hogy olyan következetes és koncepciózus lenne, mint a Dexter." -írtam nem egészen egy éve. Ismét egy ok, hogy egy hatalmas pofont verjek le múltbeli énemnek. Ugyanis amit a 8. évadban láthattunk, az minden volt, csak nem koncepciózus és következetes.

Nem kis feladat elé van állítva az, akinek Dexter történetének kell valamilyen lezárást kerekítenie, ez tény. Ha meghal, az túlságosan kiszámítható, ha boldogan él, az túlságosan giccses, ha pedig elveszít valakit, az túlságosan sablonos. Jó megoldás nincs. Ráadásul a 7. évad végén még a 6. évad cliffhangerét is überelni akarták, ami szintén nem tette egyszerűvé a dolgot, azonban az első problémák már itt kiütköztek. A Showtime-ot mindig is tiszteltem azért, mert nem használnak öncélú cliffhangereket, ugyanis ők a Homeland és a Dexter esetében ezek nélkül is meg tudják azt oldani, hogy hétről-hétre a képernyő elé ültessék a nézőket. Az első csalódás tehát az volt, amikor az évadnyitó a lehető legnagyobb ügyességgel próbálta elkenni az előző epizód eseményeit, ezzel nyilvánvalóvá téve azt, hogy amit láthattunk, nem volt más, mint a cliffhangerek esetében túlnyomóan jellemző bazári trükk.

(Spoilerek előfordulhatnak a továbbiakban.)

És amit utána láttam, az sem volt sokkal jobb. Az első néhány epizód még valamennyire tartotta a színvonalat, hozzáteszem, számomra mindig nagyjából erre az időszakra esnek az évadok mélypontjai, úgyhogy az igazán nagy sokkhatás akkor ért, amikor utána sem történt semmi érdemleges. Abba pedig különösen furcsa belegondolni, hogy a sztoriban annyi muníció sem volt, hogy a 6. rész egy mini-évadzáróként kvázi nyugvópontra is vitte azt. Az évad kellős közepén!!!

dexter1.jpgDe vegyük sorra, miért is kezdte átvitt értelemben az utolsókat rúgni Dexter. Először is, az elmúlt évadokban kialakult, hogy egy (vagy több, ld. 7.szezon) központi személyiség köré épül fel a történet, akik folyamatosan próbára teszik Dextert, és valahogy így járulnak hozzá főszereplőnk karakterfejlődéséhez. Itt viszont egyszerűen senki ilyen nem volt. Vogel még akár alkalmas is lett volna erre a szerepre, de néhány epizód után teljesen elvesztette a jelentőségét, és egy olyan mellékszereplővé degradálódott, mint Batista vagy Masuka. Saxxon túlságosan későn és bevezetetlenül érkezett, hogy méltó ellenfél lehessen (bár egyébként sem tudta volna felülmúlni Trevort vagy Trinityt), az egyetlen potenciállal rendelkező karaktert Zach személyében pedig fájóan hamar kiírták. Másik részről pedig nem volt semmi olyan karakterfejlődés, amihez lehetett volna asszisztálni, az utolsó részekben, kétségbeesetten belecsaptak az egyetlen nyilvánvaló megoldásba, amit én már egy évvel ezelőtt is megjósoltam, és ennyiben ki is fulladt a dolog. Dexter helyett inkább Deb szétcsúszott élete kapott hangsúlyt, amiből köszönjük szépen, de elég volt a 7. szezonban, másrészt ez a sorozat nem róla kellene, hogy szóljon, és ez meg is látszott.

Szóval a 12 részes évadból nagyjából 8-9-et simán be tudnék sorolni a filler epizódok közé, mindezt úgy, hogy ezek nemcsak a lényeges történések, hanem karakterépítés szempontjából sem bírtak semmilyen jelentőséggel. Ráadásul, nincs jobb kifejezés rá, borzalmasan írták meg őket. Szappanoperai fordulatok, tragikusan rosszul szkriptelt és eljátszott párbeszédek jellemezték ezeket az epizódokat (a 9.-ről itt egy remek összefoglaló), ami teljesen méltatlan volt a sorozat addigi hírnevéhez.

Nem ezt vártam volna a Showtime-tól, de a pénzéhség és a kapzsiság rajtuk is felülemelkedett. Ahelyett, hogy hagyták volna méltósággal kimúlni ezt a művet, egy évig (de akár évekig) mesterségesen lélegeztetőgépen tartották, hogy csak akkor mondjanak le róla, amikor már tényleg nincs semmi remény. És ez az utolsó évad pontosan annyira is lett élvezhető, mint egy haldokló végnapjai egy valódi, tartalmas élettel szemben.

(A helyzet iróniája, hogy a fenti bekezdést még az évadzáró előtt vetettem papírra.)

Az évadzáró ugyan próbálja menteni a menthetőt, és tulajdonképpen sikerül is neki, de az egyértelmű, hogy egy sokkal erősebb befejezést tudtak volna összehozni, ha nem ez az ad-hoc jelleg árad az utolsó epizódból is, hanem a végkifejlet az előző 8-10 rész során megkapja azt az alapozást, amely igazán katartikussá tette volna. Így talán a legerősebb érzelmi töltet végül nem is a történetben van, hanem abban, hogy 8 év után meg kell válnunk a karaktertől és ettől a sorozattól. A Showtime pedig már rögtön ezen a héten megpróbálhatja helyreállítani a renoméját a Homeland 3. évadával, amely remélem nekem is segít egy kicsit felejteni.

A Dexter teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr895530291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.24. 13:44:24

sírtam az egész évad alatt, amennyire jó volt ez a sorozat korábban olyan sz.r lett a vége. :S

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2013.09.24. 16:18:13

Én a harmadik évad vége felé mondtam azt, hogyha ez eddig nem szippantott be akkor már nem is fog. Nem jött be valahogy. Hogyha ez a 8. már a rajongókat is kikészítette akkor nem tudom elképzelni, hogy belőlem mit váltott volna ki. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.24. 18:50:41

@Sparrow: A Dexter nem is az a beszippantós sorozat, tulajdonképpen engem sem szippantott be, meg szerintem a rajongók közül sem sokakat.
Mondjuk a 3. évad az egyik legrosszabb, nekem a 4-5-6. miatt lett kedvenc.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.25. 08:27:30

@Sparrow: @danialves: mi a beszippantás nálatok??

Nálam ha az első rész megfog az a beszippantás.

Ami nem tetszik pilot szinten annak nem nézném meg 3 évadot, hogy majd csak beszippant.

Ami viszont megfog pilot-tal nah az a beszippantás. :D

nálatok mi az??

Majolie 2013.09.25. 11:02:36

SPOILER ON

Nem vagyok megelégedve a befejezéssel. Egy barátnőm úgy képzelte el a végét, hogy Saxxon kinyírja Dexet és Hannah-t a kisfiú szeme láttára, akit vérben tocsogva találnak meg a zsaruk, majd Debra elkezdi tanítani neki a kódot.
Ez nagyon remek vég lett volna (hozzátéve, hogy én Dexternek drukkoltam végig, jó lett volna a happy end, de valóban túl giccses lett volna).
Na de ez....belehajt a hurrikánba, túléli, majd favágóként él tovább????? Vicc.

SPOILER OFF

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.25. 11:11:15

@Majolie: bocsi, de a barátnőd vége se az igazi. :S

Félre ne érts eza favágós marhaság is szánalom volt, de a bnődé túl karmikus vagy nem is tudom milyen. :S

Majolie 2013.09.25. 11:15:23

@doggfather: igen, a karmikus jó kifejezés rá. Én ennél a megoldásnál is a falat kapartam volna, de ebben lett volna valami plusz (végzet, a sors ismétli magát, stb.). Ez a vég odabaszott volna rendesen :)

Olvastad Kingtől a Setét torony sorozatot?

Majolie 2013.09.25. 11:49:36

@doggfather: a végével kapcsolatban akartam diskurálni, de így nem lövöm le a poént :)

Zabkása 2013.09.25. 14:14:10

SPOILER ON

Alapból hogy élhette volna túl a hajótörést, tele van cápával a környék, plusz még hurrikán is volt.... Értem én, hogy rájött, hogy mindenkit tönkretesz maga körül, de ha Trinity-t vagy ezt a Saxton gyereket első adandó alkalommal elteszi láb alól, akkor ez a gond nincs, nem hal meg Rita, nem hal meg Debra...
Persze egy sorozatgyilkos-sorozatnak nem lehet az a vége, hogy és máig is gyilkol, míg meg nem hal, viszont ez sem tetszik. A fent említett nem is rossz viszont! :)

Én arra gondoltam, Batista végül rájön vagy épp lebukik, vagy esetleg Quin, és akkor nekik kell lelőni. Azért a halála tök más, ha egy barátnak kell lelőnie (mondjuk épp kikötözte Saxtont, rányitnak, dobd el, nem dobja, leszúrja, erre le kell lőni)

Engem beszippantott a Dexter, tűkön ülve vártam a hétfő hajnalokat, hogy megnézhessem... de tény, hogy sokat laposodott a sorozat.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.25. 14:24:05

@doggfather: Én azt mondom beszippantásnak, ha egy sorozatnál már előre számolom a napokat, mire kijön a következő rész, vagy ha már megvan több évad, akkor darálom folyamatosan. Az igazi junkie-élményt hívom így.

Dexternél azért ez nem volt igaz rám, eleinte váltásban néztem az évadokat a 24-gyel, aztán a 4. után mondtam talán, hogy felhozom magam, és akkor daráltam le a következő két évadot. Szóval nekem a 4-5-6. során volt meg ez a beszippantás. De már a 7. évad kritikájában is írtam, hogy amikor a Homeland-del egyszerre jöttek ki a részek, akkor inkább a Homeland-et néztem meg előbb.
(SPOILER)@Majolie: Igazából szerintem nem az a lényeg, hogy mi történt, hanem, hogy mi lett volna természetes a történet szempontjából. Én legalább így közelítem meg a befejezéseket.
Ebből a szempontból a barátnőd verziója ütős lett volna, ugyan, de nem lett volna semmi értelme.
Itt annyi értelme volt a dolognak, hogy hogy végre ráeszmélt, hogy ő a hibás rengeteg dologért (nem bántam volna, ha visszatérünk Trinityre stb. legalább említés szintjén). Ez ugyan kicsit hirtelen jött, az előző rész vége is kicsit erőltetett ebből a szempontból (mármint, hogy végső soron az sem megoldás, hogy nem öl), úgyhogy azért nem volt teljesen jól előadva, miért is akar nekimenni a viharnak.
Innentől kezdve a legvége még valamit mentett is a helyzeten, benne van az utolsó percekben az egész vívódás, hogy ez lett az életéből, és minden bizonnyal visszavágyik, de talán egyszersmind az is, hogy végre visszatérhet a régi énjéhez, legalábbis a tekintete végül ezt vetítette előre. Utáltam volna, ha az egész sorozat azzal ér véget, hogy Hannah sétál egy borzalmasan gagyi poszt-produkción átesett városban.
Egyébként kicsit Lost-szindrómát érzek az embereken, magyarul hogy bárhogyan is fejezik be, az nem lett volna jó, ebben biztos vagyok :D
Ilyen hosszú sorozatnál szinte ez evidens, hogy mindenki akkora durranást vár, hogy elkerülhetetlen a csalódás, bárhogyan is érjen véget.
Amúgy a blog facebookjára kiraktam, de itt van neked is, hogy Clyde Phillips, a 4. évad végén távozó showrunner hogy képzelte el ezt:
www.spoilertv.com/2013/09/dexter-how-original-showrunner-clyde.html

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.25. 20:27:41

ami nagyon odab.szott, hogy elment FAVÁGÓNAK! vatttafakk?! 8 évadon keresztül nézzük, hogy dex egy igazi nagyvárosi ragadozó erre elmegy az isten háta mögé rozsomákost játszani?!
Miért nem mexikóba, vagy másik 10 millás nagyvárosba?!

Majolie 2013.09.26. 10:07:40

@danialves: "Amúgy a blog facebookjára kiraktam, de itt van neked is, hogy Clyde Phillips, a 4. évad végén távozó showrunner hogy képzelte el ezt"

Hűűű, na ez aztán tényleg ütős lett volna. Tetszik. :)
süti beállítások módosítása