Kolibri kód / Hummingbird (2013)
2013. szeptember 24. írta: Walter White

Kolibri kód / Hummingbird (2013)

Hummingbird2.jpgJason Statham napjaink aktuális pofonosztogatója. A hollywoodi vászonrosszfiúk igazi rémálma. Idén már igazságot szolgáltatott a Parkerben, feltűnt az Expendables legújabb részében, de láthattunk egy snitt erejéig A halálos iram 6-ban is. Legújabb filmjében, a Kolibri-kódban Statham napjaink Robbin Hoodjaként jelenik meg. Stathames lett a film? Az, egy kis újdonsággal. Ez bóknak számít? Kiderül az alábbi kritikából.

Joey (Jason Statham) hajléktalanként éli mindennapjait London utcáin. Néhány évvel ezt megelőzően Afganisztánban harcolt, de egy rosszul sikerült küldetés az egész életét tönkretette. A brit minisztérium elfogató parancsot adott ki ellene, így kénytelen a családjától elszakítottan bujkálni. Azonban az élet ad számára egy utolsó esélyt. Egy véletlen folytán beesik (szó szerint) egy menő modell házába, aki azonban néhány hónapra kiutazott az Egyesült Államokba. Joey előtt itt a lehetőség, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljon a környék rosszfiúival, biztosítsa családja jövőjét, és segítsen a társain, a hajléktalanokon.  Közben pedig nem mindennapi kapcsolatba kerül Cristinával (Agata Buzek) az apácával. Sikerülni fog neki? A válasz, ő Jason Statham.

A Parkerrel kapcsolatosan megfogalmaztam, hogy Statham kicsit belefásult, talán ideje lenne valamit változtatni. Jason a valóéletben szófogadó srác, hallgatott rám. A Kolibri-kódban egy kicsit más Stathamet láthatunk. Jobb színész itt, de ettől a film még nem lett jobb. Igaz ez nem az ő hibája. Sokkal inkább a rendezőé, Steven Knight-é. Összehozott egy olyan filmet, ami még az akció-thriller kategóriában is inkább megmosolyogtató, mint reális. Realitás. Ez az, amihez semmi köze a Kolibri-kódnak. És itt nem arra gondolok, hogy az nem reális, hogy Statham szinte már pillantással csontokat tör. Nem. Az az irreális, hogy valaki jön a kukák világából – előtte meg hiper-profi katona volt – aztán szétver mindent, boldoggá tesz mindenkit, és giccsesen visszavonul oda, ahonnan indult.

Hummingbird3.jpgStatham játékára már kitértem néhány karakter erejéig, de jelen esetben megérdemli, hogy bővebben is írjak róla. Nem mondhatom, hogy helyenként már-már drámai volt az alakítása, de volt egy-két olyan snitt, amikor elégedetten csettintettem, hogy bizony ez a fazon nem csak pofont osztani képes. Kicsit végre visszatért a humorosabb Statham, ami egy ilyen akciósztárnál mindig jópofa. Méltatlanul kevés szó esett Agata Buzekről. Édesapja korábbi lengyel miniszterelnök, Agata pedig egészen idáig inkább csak hazai filmekben tűnt fel. Jelen esetben viszont bizonyította, hogy egy nagyobb publicitást kapó – igaz másodkategóriás – filmben is megállja a helyét. Teljesen azonosulni tudott az apáca szerepével, de az sem okozott gondot számára, amikor kicsit részegen kellet csókot lopnia Stathamtől.   

A Kolibri-kód egy erőteljes másodkategóriás film, a futottak még kategóriából. Jason Statham kicsit másabb, kicsit drámaibb, mint szokott lenni. Ez összességében nem áll rosszul neki, de az alakítása messze nem elég ahhoz, hogy a rossz forgatókönyvet kompenzálja. Egy közhelyes hétköznapi hőst ismerhetünk meg, aki olyan szinten önfeláldozó, hogy az már komikussá teszi, az amúgy thriller műfajába tartozó filmet.

4,5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr985524933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.18. 08:58:12

Megnéztem én is, és sajnos igazad van, Statham lehetne több, de sajnos naaaaagyon rosszul választ filmeket. :S
süti beállítások módosítása