Parker (2013)
2013. augusztus 04. írta: Walter White

Parker (2013)

Parker-20132.jpgTaylor Hackford közreműködött például Az ördög ügyvédje és a Ray című filmekben is. Így joggal vártam, hogy a Jason Statham és Jennifer Lopez fémjelezte Parker egy jó kis bosszúfilm lesz. Ahol nem csak a csontok fognak törni és a golyók röpködni, hanem lesz valamiféle plusz is a filmben, ami egy viszonylag jó krimivé avanzsálja.

Statham az elmúlt években igazi filmhalmozó lett. Sorra jönnek ki a filmjei, amelyek legtöbbje olyan stathames. Megmenti a világot, megleckézteti a rosszfiúkat, plusz még arra is van ideje, hogy az aktuális jócsajt meghódítsa. A Parker is tökéletesen beillik a sorba. Egy jól sikerült bankrablás után Parkernek és társainak teljesen más az elképzelése a jövőt illetően. Sokat nem agyalnak a hogyan továbbon, megpróbálják kiiktatni a főnököt. Nem sikerül. Innen pedig kezdetét veszi az őrület. Parker bosszúra szomjazik és Stathamet ismerve, el is éri a célját.

Jennifer-Lopez-in-PARKER-2013-jennifer-lopez-33234837-1200-807.jpgA Parker lehetett volna több mint egy átlagos Jason Statham mozi. Sajnos viszont nem lett. Egy figyelemreméltó kezdés után nagyon leül a cselekmény. Aztán a vége természetesen újra felpörög. Viszont leszámítva a bunyós jeleneteket eléggé felejtős Hackford filmje. A cselekmény nem eléggé erős, így a karakterek kihangsúlyozása lett volna a logikus lépés. Viszont ez sem történt meg. Helyette kaptunk egy teljesen értelmetlen, oda nem illő és nem is teljes szerelmi szálat. Az igaz, hogy az a trendi, hogy a fenegyerekek mellett van egy cuccos csaj, viszont az is igaz, hogy van olyan eset, amikor erre szüksége van a filmnek és van olyan, amikor nincs. Jelen esetben sem az a gond, hogy van ez a szál, sokkal inkább az, hogy csak ez van. Mellékesen simán elbírná a film, ha közben nagyobb hangsúlyt kapna az egész történet indítéka, vagyis a bosszú. Statham azonban gépként áll bosszút. Az amúgy sem mimikavirtuóz angol színész sokat nem agyal a dolgokon, inkább megy előre és mindent elpusztít. Egyetlen alkalommal, egy fél mondat erejéig megemlíti, hogy a bosszú számára elvi kérdés. Igen, közhelyes, de legalább valami. Ezt a részt érdemes lett volna jobban kidolgozni.

Jason Statham megítélése a szememben egyre inkább rosszabb. Guy Ritchie által lett ismert és az angol rendező filmjeiben nyújtotta legemlékezetesebb alakításait. Aztán jött a Szállítós korszak, amikor a viccesebb oldalát nem annyira erőltette, de előtérbe került, hogy ő bizony egy profi rosszfiú megsemmisítő. Ez is jól állt neki. Talán azért mert a filmekben volt némi plusz, talán azért mert akkor még új volt ez. Ezt követte a Crankes időszak, amikor már kicsit sok volt az akció, sok volt a pörgés, de még ez is abszolút szórakoztatónak mondható. Az ezt követő periódusban azonban úgy érzem, hogy rendesen elfásult Statham. Játszott de Niro oldalán, aztán Slyék is bevették a buliba. De valahogy számomra nem volt az igazi. Ez két dolognak tudható be: egyrészt túl sok filmben nyújtja ugyanazt, másrészt pedig teszi ezt gyengébben, mint például tíz évvel ezelőtt.

parker-2013-jennifer-lopez-jason-statham.jpgSzínészi játékról nem igazán beszélhetünk. Meg vagyok győződve róla, hogy Statham álmából felkeltve, félrészegen is képes lenne egy ehhez hasonló alakítást lehozni. Néhány szó erejéig írtam az aktuális jó csajról is. Jelen esetben ezt a szerepet Jennifer Lopez töltötte be. Magához képest nem volt rossz. Egyszer láthattuk bugyiban, plusz a bambán nézés is elég jól ment neki. Lehet azért, mert van gyakorlata benne.

A Parker tipikusan az egyszer nézős, agypihentető filmek táborába tartozik. Egy közepes akciófilm, amely helyenként nagyon leül, de a Jason Stathamre jellemző akciójelenetek felrázzák. Lehetett volna több is, lehetett volna egy igen korrekt bosszúfilm is, de a Statham-Hackford párostól ezúttal csak ennyi tellett.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr905443497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacques francois 2013.08.04. 13:41:50

azon kívül h JLO megmutatta azt a hatalmas picsáját, sok momentumra nem emlékszem belőle, pedig kb 2-3 hete néztem meg. A nő teljesen felesleges karakter volt, de ha ő nincs benne akkor is gyenge film.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.05. 08:15:29

@jacques francois: pontosan, nem is értettem, hogy ebbe a filmbe egyáltalán minek NŐ?

Ha nincs benne akkor se lesz kevesebb a film. sajnos mondjuk több se. :S
süti beállítások módosítása