Monsters (2010)
2013. június 27. írta: danialves

Monsters (2010)

monsters3.jpgGareth Edwards nevét manapság leginkább a közelgő Godzilla reboot kapcsán lehet hallani, azonban nem véletlenül őt választották az óriásszörny legújabb pusztításának levezénylésére. 3 éve alkotta meg a címben szereplő művét, klasszikus low-budget módszerekkel: forgatási engedély nélkül filmezett a különböző helyszíneken, ő maga írta-rendezte-fényképezte az alkotást, sőt, még a vizuális effekteket is saját maga készítette el. Mindeközben pedig létrehozott egy teljesen más stílusú művet, mint amire mindenki számított.

6 évvel ezelőtt a NASA egy szondát küldött ki az űrbe, amellyel életet próbáltak keresni. A szonda visszatéréskor Mexikó északi részén becsapódott, és azóta hatalmas szörnyek lepték el ezt a területet. Az amerikai és a mexikói hadsereg folyamatosan igyekszik visszaszorítani a lényeket, azonban csak odáig jutottak el, hogy kialakítottak egy fallal körülvett fertőző zónát. Samantha Wynden (Whitney Able) ettől a zónától délre sérül meg, ezért apja (aki többek között újságokkal foglalkozik) elküldi egyik fotósát, Andrew Kaulder-t (Scott McNairy), hogy hozza vissza a lányt az USA-ba. Hamarosan viszont azon veszik észre magukat, hogy az egyetlen lehetőségük az maradt az átjutásra, ha nekivágnak a tiltott zónának.

monsters.pngA felállás egy kellemes posztapokaliptikus horrort sejtet, de legalábbis egy akció-thrillert, ehhez képest egyáltalán nem történik semmi ilyen a képernyőn. Eleinte azt hittem, csak az expozíció nyúlik nagyon hosszúra, de tévedtem. Nehéz lenne műfajilag besorolnom a látottakat, de tulajdonképpen egy fiktív környezetbe ágyazott romantikus road-movieról van szó, ahol sokkal nagyobb hangsúly van a bemutatott környezeten és a karakterek kapcsolatán, mint magukon a szörnyeken. Ez azonban nekem abszolút pozitív csalódást okozott: gyakorlatilag egyszerre fedeztem fel a szereplőket és velük együtt ezt a különleges világot, csodálkoztam rá (még ha földrajzilag helyenként ezt hatalmas marhaságokkal érték is el), és ez feledtette azt, hogy alig voltak hátborzongató pillanatok, vagy adrenalinnal telített akciók és menekülések. Legalábbis valamilyen szinten feledtette. 

Azért mondom ezt, mert bár a fókuszpontok megváltoztatása önmagában jól sült el, az ezt kiszolgáló történet már kevésbé. Ahhoz képest, hogy a teljes játékidő szinte teljesen a két főszereplő kibontakozásának van alárendelve, karaktereik, és a köztük kialakuló vonzalom mélységében alig több, mint egy blockbuster sablonos szerelmi szála. A látottak lényege pedig valahogy elfolyik a képek sűrűjében, és csak valami halvány USA bevándorláspolitika kritika marad belőle (pedig bevallottan nem ez a cél).

De nem tudom nem értékelni a remek fényképezést, a hangulatot, mindazt, ami ezen hiányosságok ellenére mégis élménnyé teszi ezt a filmet. Nem mondom, hogy ez mindenkinek tetszeni fog, de talán érdemes egy próbát tenni vele, azt pedig ezek után kifejezetten várom, hogy Edwards hogyan tud új életet lehelni Gozdillába.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr655378967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.06.27. 00:29:14

úúú, ez tetszik. Be is szerzem. :)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.06.29. 11:12:15

Nekem nem élmény volt, hanem kínlódás végignézni. Ritka üres, unalmas és semmitmondó film ez.

Dr_utcai_arcos 2015.06.10. 08:24:30

Zseniális mű! 500e dodó, 7 ember 2 színész. Csodát alkottak. Voltak olyan pillanatok a filmben, pl amikor a hajóval mennek, hogy szinte könnyeztem. A lassan sodródó cselekmény (?), az elképesztően eltalált zene, a két színész tökéletes együttműködése (nem hiába randizgattak már a film alatt), a "pont még elég" szinten megjelenő szörny utalások nekem ugyan olyan kellemes meglepetés volt. Már előre félek, hogy a folytatás nem fogja hozni ugyan azt a hangulatot.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.10. 14:50:24

@Dr_utcai_arcos: Hát szó szerint ugyanazt nem fogja, mert ez egy romantikus film, az meg egy háborús, de eszközeiben szerintem nagyon is hasonló a kettő. (Annak ellenére, hogy mindenki azt mondja, hogy nem.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.11. 13:12:52

@Dr_utcai_arcos: Amúgy most esik le, hogy kb. te lettél volna az utolsó, akitől azt vártam volna, hogy pozitívan nyilatkozik a filmről. :D Van még remény. :P

Dr_utcai_arcos 2015.06.11. 22:48:29

@danialves: Ne hidd, hogy ismersz...Azért mert megnézek (mások szerint) szar filmeket, lehúzok (mások szerint) nagy kasszasikereket, azért abból a kb 5000 filmből ami a polcomon van, sok száz klubdélutánt lehetne megtartani tematikus estékkel. Mint ahogy a zenében is megvan Streisandtól a NKOTB-on át egészen Verdiig elég sok minden...Én is elég ritkán mondom valakire, hogy szar az ízlése, nem az, csak más. Nem egyszerű dolog ez na. Majd egyszer egy közönségtalálkozón, egy sör mellett megbeszéljük. Bár, nem fogjátok tudni, hogy én vagyok.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.06.12. 00:47:59

@Dr_utcai_arcos: Hát az a gond, hogy egy ilyenre csak te jönnél el szerintem, szóval valószínűleg rájönnénk. xd

Egyébként pedig egyetértek veled abban, hogy nem feltétlen a fura filmes szokások adják meg az egyén ízlését (én például nem tudok haragudni a Zs-kat. akciófilmekre, sőt, élvezem nézni őket).
süti beállítások módosítása