Könyvajánló: Végh Attila: Agora - Befejezetlen királyság (2022)
2024. május 24. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Végh Attila: Agora - Befejezetlen királyság (2022)

Időkalandorok

agora.jpg

Időkalandorok. Vagy valami olyasmi. Nem igazán besorolható műfajú alkotásról van szó, ez nem fantasy, inkább történelmi sci-fi-nek nevezném. Gyakorlatilag nem időutazásról van szó, hiszen "csak" az információ utazik az időben, maguk a szereplők nem, mégis egy századokon átívelő kalandról van szó, amelynek a középpontjában egy nagyon különös hely, az Agora áll. Itt találkoznak a történelmi személyiségek, akik álmukban kerülnek ide, beszélnek egymással, és mindent megtesznek, hogy pozitív értelemben megváltozassák a jövőt. Vajon sikerül nekik? Nos, ezt nem árulom el, de az biztos, hogy ez a könyv egy picit túl bonyolultra sikerült, és időnként fájóan hiányzik belőle a dinamizmus, összességében mégis egy jó kis kaland, amelyből rengeteg információra tehetünk szert, és jót lehet gondolkodni rajta. Olyan ismert alakok tűnnek fel benne, mint Leonardo da Vinci, Sigmund Freud, Richard Feynman, száguldozunk az időben, hogy aztán végül összeálljon a kezdetben eléggé széttöredezettnek látszó történet. Kicsit nehezen indulnak be az események, a több eseményszál kicsit nehezen ér össze, de egy idő után magával ragad a sztori, amely a végére válik igazán pörgőssé, van min izgulni, hiszen a tét nem kisebb, mint az emberiség megmentése. Akad magyar szál a történetben, nem kevés, sok érdekes történelmi alakkal találkozhatunk, különböző időben és helyen, sok nagy koponya dolgozik azon, hogy az Agora segítségével célba érjen a megfelelő helyen és időben a szükséges információ. Egy kicsit túl lett bonyolítva a történet, talán egy picit kevesebb több lett volna, de mindenképpen érdemes elolvasni a könyvet, mert nem hétköznapi sztorit kapunk, nem mindennapi szereplőkkel. Nem volt még olyan régen a Covid-járvány, hogy ne legyen aktuális ez az alkotás, amelyben egy világjárványtól kell megmenteni az emberiséget, rettenetesen körmönfont módon, mégis érdekesen. Remélem, lesz folytatás, mert az alapötlet remek, a kivitelezés gyermekbetegségei javíthatók, minden adott ahhoz, hogy egy remek sorozat íródjon. Mindenkinek ajánlom, aki nem fél elhagyni az olvasási komfortzónáját, egy érdekes alkotás lesz a jutalma, amelyből rengeteget lehet tanulni, és sokat lehet rajta gondolkodni.

Gregory Buonarroti, a torontói egyetem vallástörténeti tanszékének professzora álmaiban egy különös helyen, az Agorán jár, ahová egy titokzatos genetikai mutációnak köszönhetően lehet eljutni. Itt szerez tudomást Leonardo da Vinci önéletrajzáról, amelynek utolsó mondata megmentheti az emberiséget....

Bevallom őszintén, engem a híres történelmi személyiségek miatt kezdett érdekelni a történet, amelytől teljesen mást kaptam, mint amit vártam, mégsem csalódtam, mert összességében ez egy jó könyv, amelynek megvannak ugyan a maga hibái, mégis érdemes rászánni az időt. Sok szálon fut a történet, amely ezért időnként szakadozik, de aztán végül megértjük a sok időbeli ugrást, összerakódnak a kirakós darabkái, és azon kapjuk magunkat, hogy teljes gőzzel szorítunk Gregory-nak és a többieknek, hogy sikerüljön a járványtól megmenteni az emberiséget. Sok helyen kalandozunk közben, megismerhetjük da Vinci és Freud korát, hogy aztán a nem túl távoli jövőbe is ellátogassunk, időnként nehéz követni, hogy mi miért is történik, tényleg kicsit túlcsavart a sztori, de szinte mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést a szerző. Nagyon sok ismeretet ad át nekünk az író, legyen szó pszichoanalízisről vagy da Vinci életművéről, és akkor Feynman-ról még nem is beszéltem. Elsősorban azoknak ajánlom ezt az alkotást, akit érdekel a tudomány és a történelem, mert nagyon sok információval fog találkozni az olvasó. Ugyanakkor ez mégsem egy ismeretterjesztő kiadvány, hanem egy érdekes kalandregény, amelyből azonban időnként hiányzik a dinamika, ezért közel sem tökéletes, de nagyon különleges olvasmányélmény.

Nagyon nehéz meghatározni, mi is az az Agora, egy téren és időn kívüli hely, ahol álmukban találkoznak egymással az emberek. A szó szoros értelmében nem lehet utazni az időben, azonban a zseniális koponyák természetesen megtalálják a módját annak, hogy évszázadokon keresztül átívelő tervüket megpróbálják nyélbe ütni. Nagyon izgalmas gondolatkísérlet ez, hiszen olyan dolgokról lehet filozofálni közben, mint az időutazás, a jövő megváltoztatásának lehetősége, a jelen és a múlt összefüggései, de van itt szó filozófiáról, tudományról, mítoszokról és akkor a kalandfaktorról még nem is beszéltem. Mert Gregory nagyon hamar ráébred arra, hogy milyen izgalmas események közepébe csöppen, amelynek hatalmas tétje van, velünk együtt próbálja megérteni, mi ez az egész, és mindent megtesz, ami tőle telik, dacára annak, hogy nem egy hős alkat, és ne felejtsük el, milyen kiváló segítőtársai vannak abban, hogy megvalósítsa lehetetlennek tűnő feladatát. Mire kiderül, hogy sikerrel jár-e, már olyan mennyiségű információhoz jutottunk, hogy csak kapkodjuk a fejünket. 

Örülök, hogy elolvastam ezt a regényt, mert a gyermekbetegségei ellenére ez egy jó könyv, amelyet kellő rutinnal lehet folytatni úgy, hogy kiváló alkotás legyen belőle. A potenciál benne van, az alapötlet remek, a szerzőnek alapvetően jó tolla van, már csak egy kevésbé bonyolult történetszövés, kicsit kevésbé tömény információátadás, jóval több dinamika, és minden adott lesz egy remek kötethez. Én nagyon remélem, hogy lesz folytatás, kíváncsi lennék Gregory következő kalandjára, addig is mindenkinek ajánlom, hogy tegyen próbát ezzel a könyvvel, mert érdemes. Nem tökéletes alkotás, de nem hétköznapi kalandokat ígér, ráadásul rengeteg információra tehetünk szert általa tudomány és történelem témakörében. Érdemes tenni vele egy próbát, ez egy nem átlagos könyv, műfajilag besorolhatatlan, de pont ez a jó benne, mert időnként nagyon jól tud esni egy komfortzónán kívüli olvasás. Nekem összességében tetszett és nagyon várom a következő részt.

8/10

A könyvet a Gingko kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3818394543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása