Könyvajánló: Michael Walden: A végtelen város (2023)
2024. február 07. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Michael Walden: A végtelen város (2023)

Lenyűgöző sci-fi

walden.jpg

Lenyűgöző sci-fi. Michael Walden-t a Mysterius Universe sorozatban ismertem meg, ezért a neve garanciát jelent  a számomra a minőségre, így nem volt kérdés, hogy ezt a könyvét is el fogom olvasni. Nagyon érdekes volt végigkövetni, hogyan épített fel egy saját univerzumot, tett végtelenül kalandossá egy történetet, és mélyítette el filozófiai tartalommal az időtényező bevonásával. Az egyetlen problémám az volt, hogy a fő karakterek nem mindegyike kapta meg az a mélységet, amivel a többi rendelkezett, néhány motiváció a háttérben maradt, és ezért maradt egy kevés hiányérzetem, összességében azonban kiválóan szórakoztam ezen a remek könyvön. Aki ismeri a szerzőt, az tudja, hogy milyen jól ír, azt azonban nem tudtam róla eddig, hogy ilyen kiválóan tud saját világot kialakítani, mert ezúttal erről van szó, egy teljesen egyedi univerzumot épített fel, amely egyáltalán nem volt idealizált, nagyon is emberire sikeredett, a maga fényeivel és árnyaival. Az eleje egy kicsit nehezen indul be, hogy aztán egyre jobban bűvkörébe vonja az olvasót, egyre jobban emelve a tétet, amely a végére filozófiai magasságokba emelkedik, van min gondolkodni, amikor az ember lánya becsukja a könyvet. A műfajban kicsit bizonytalan vagyok, a mű nagyobb része inkább fantasy, csak a végére válik sci-fi-vé, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, a lényeg az, hogy egységes egészet alkot a történet, amelynek megvannak a maga mélységei, miközben kiváló szórakozást nyújt az olvasónak. Különleges olvasmányélmény, mindenkinek ajánlom, aki egy jó kis sci-fi-re vágyik, biztosan nem fog csalódni benne.

Seleina táncos, Gabreel révész, Corvin lovag, a küldetésük pedig nem kisebb, mint eljutni a tiltott városba, és lezárni 100 évre a világokat összekötő kapukat. Az út hosszú, sok minden történik hőseinkkel, akik legmélyebb döbbenetükre az idővel kerülnek szembe...

Kár, hogy ilyen rövid ez a regény, tarthatott volna még legalább 100 oldalon keresztül, de így is hihetetlenül sok mindent sikerült belezsúfolni. Van itt felnövekvéstörténet, kalandok sora, és olyan mély filozófiai kérdés felvetése, hogy elkerülhetjük-e a sorsunkat. Nekem a legjobban az utolsó harmad tetszett, amikor tényleg átment sci-fi-be a történet, és az idő relatívvá vált, már meg sem lehetett lepődni semmin, míg végül a kör frappánsan bezárult. Tényleg kár azért, hogy a főszereplők nem mindegyike kapta meg a saját fejlődéstörténetét, nem mindenkinek a motivációi kerültek felszínre teljes egészében, elsősorban Seleinára koncentrált a sztori, pedig Corvin és Gabreel karakterében is volt még szufla. Az eleje lehetett volna pörgősebb, kicsit nehezen indultak be az események, de akkor aztán viharos sebességgel ragadja magával az olvasót a történet, én együltő helyemben olvastam végig, annyira kíváncsi voltam arra, hogy mi fog történni hőseinkkel.

Egy nagyon érdekes univerzumot láthatunk, egy végtelen sok világot összekötő kapurendszerrel, amelynek a közepe idilli, azonban ahogy haladunk a külső részek felé, egyre inkább lehangoló képet fest a szerző. A kezdetben naiv Seleina velünk együtt döbben rá arra, hogy valójában milyen hazug világban él, és nő fel a rendkívül nehéz küldetéséhez. Két társának nem igazán voltak illúziói, mégis teljesen különböző utat járnak be, miközben zajlanak az események, és egyre inkább látszik, hogy valójában milyen komoly feladatuk van, miközben megismerik a világok sorát, önmagukra is rátalálnak. A romantika is jelen van a történetben, de csak nagyon érintőlegesen, inkább a kalandon, majd később a filozófiai tartalmon van a hangsúly, egyre jobban behúzza az olvasót a sztori, míg a vége felé nagyon kell figyelni, hogy nehogy lemaradjunk valamiről, mert nem könnyű követni az összefüggéseket.

Egyetlen pillanatra sem lépi túl a szerző a műfaj határait, azonban nagyon komoly filozófiai problémák is felmerülnek, olyan kérdésekre kell választ találnunk, hogy elkerülhetjük-e a saját végzetünket, megváltoztathatjuk-e a múltat, befolyásolhatjuk-e a jövőt, minden meg van-e írva vagy szembeszállhatunk a sorssal. Van min gondolkodni, azonban a hangsúly mégis a szórakoztatáson van, ez egy remek kikapcsolódást jelentő könyv, amely garantáltan kizökkent bennünket a szürke hétköznapokból. Jó volt elmerülni ebben az univerzumban, tényleg kár, hogy ilyen viszonylag rövid a kötet, tarthatott volna még tovább, de hát ennyi adatott, elégedjünk meg vele. Jó könyv volt, amelynek voltak ugyan hiátusai, de marandó olvasmányélményt jelentett, mindenkinek érdemes tenni vele egy próbát.

8/10

A könyvet a Galaktika kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7018308925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása