Könyvkritika: Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete (2023)
2023. július 24. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete (2023)

Kiváló regény nem csak könyvmolyoknak

egy_konyvmoly_regenyes_elete.jpg

Kiváló regény, nem csak könyvmolyoknak. Mert a mondanivalója mindenkinek szól: hogyan építsük újra az életünket, mi az, ami igazán számít, mi az élet értelme, mennyit adhat egy család, mennyire fontosak a barátok, és minden mindennel összefügg. És természetesen nem maradhat ki az sem, hogy milyen fontosak a könyvek, milyen érdekes hely egy könyvesbolt, mennyire össze tudja hozni az embereket, mennyit lehet tanulni a könyvekből, milyen fontos az olvasás, milyen a könyvmolyok világa. Ez egy nagyon jól megírt könyv, ügyesen egyensúlyoz a szórakoztatás és a dráma, a hatásvadászat és a magvas mondanivaló között, igazi bestseller, amelyből nem hiányzik a tartalom sem, mégis elsősorban azért készült, hogy minél többet eladjanak belőle. Márpedig ebből a kötetből valóban sokat eladtak, még film is készült belőle, és jóval több, mint az a romantikus regény, amit a borító ígér. Bevallom, nem ismertem különösebben ezt a könyvet, a szerzőjére egy másik könyve, a Világépítők  révén figyeltem fel,  és lettem kíváncsi más alkotásaira is, így került a kezem ügyébe ez a kötet. Nem csalódtam, ugyanaz a kiváló történetmesélés, a jól megírt karakterek és az előre nem látható csavarok jellemzik ezt az alkotást, mint a másik könyvet. Ugyanakkor könyvmolyként igazi élmény volt elolvasni ezt a sztorit, hiszen jómagam is nagyon szeretem a könyveket, nagyon érdekes volt elveszni egy olyan világban játszódó történetben, amelyben otthonosan érzem magam. Unalom kizárt, ez egy pörgős sztori, dacára annak, hogy hosszú időszakot ölel fel, mégis mindent megtudunk a szereplőkről, az egyetlen hibája talán az, hogy néha nagyon hatásvadász, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, ez egy remek könyv, amelyet érdemes elolvasni.

A.J. nincs élete csúcsformájában: egy kis szigeten él egyedül, nemrégiben veszítette el a feleségét, a könyvesboltja sem megy túl jól, ráadásul ellopták tőle a legértékesebb tulajdonát, ami természetesen egy könyv. Mindezek tetejébe valaki egy kislányt hagy a könyvesboltban, akit eredetileg csak hétvégére fogad be, hogy aztán végül örökbe fogadja, melynek eredményeként lassan teljesen megváltozik az élete...

Nem vagyok romantikus alkat, de ezen a könyvön bizony majdnem elsírtam magam bizonyos részeknél, annyira meghatóra sikeredtek a sorok. Érdekesen keverednek a műfajok ebben az alkotásban, van benne romantika, dráma, valahol a lektűr és a szépirodalom határán táncol, nem emelkedik költészeti magasságokba, de megvannak a maga mélységei. Letehetetlen, én egy ültő helyemben olvastam végig, annyira érdekelt, hogy mi lesz A.J. sorsa. A történet vége egy picit elnagyolt, de a lezárás úgy tökéletes, ahogy van. Ettől eltekintve minden egyben van ebben a könyvben, jól van megírva a történet, a karakterek érdekesek, többszínűek, filmszerű a sztori, ugyanakkor hagy teret a képzeletnek is, ahogyan az egy jó regénytől elvárható. Szépen ívelt a mondanivaló, van mit gondolkodni rajta, egyáltalán nem felületes a történet, nagyon is az életről szól, annak minden szépségével és rútságával együtt. 

Becsapós a borító, egyáltalán nem a romantikán van a hangsúly, habár abban sem szűkölködik a történet, mégis elsősorban egy könyvekkel átitatott életről szól, arról, hogy miért olvasunk, mit adnak nekünk a könyvek, miért vagyunk könyvmolyok, illetve hogyan lesznek olvasóvá egy jó könyvesbolt hatására azok is, akik addig esetleg nem sok könyvet vettek a kezükbe. Ugyanakkor betekintést kapunk nemcsak egy könyvesbolt életébe, hanem a könyves szakma egyéb részeibe is, valódi kulisszatitkoknak leszünk a tudói, megtudjuk, hogyan kerülnek a könyvek a könyvesboltokba, illetve bepillantást nyerünk az értékesítők világába is, mind mind olyan téma, ami nemcsak könyvmolyoknak jelent sokat, hanem azoknak is, akik nem olvasnak olyan sokat, viszont szeretnénk belelátni ebbe a világba. 

Nem túl hosszú a könyv, gyorsan ki lehet olvasni, mégis nagyon sokat tud adni. Mert egy olyan ember történetét ismerhetjük meg, aki a könyvek között éli az életét, először egyedül, aztán az idők során szép családja lesz, hogy aztán jöjjön egy betegség, amivel mindannyiuknak szembe kell nézniük. Akárkinek az élete lehetne ez, hiszen a könyveken túl olyan fontos dolgokról beszél, mint a család, a barátság, az élet értelme, egy közösség megtartó ereje, az öregedés, mindenki megtalálhatja benne az élethelyzetének megfelelő fontos gondolatokat, ezáltal minden korosztály számára különleges olvasmányélményt jelenthet. Nem üdítő, azonban üdítően eredeti alkotás, amelybe nagyon könnyű belefeledkezni, dacára annak, hogy nem ígér könnyű szórakozást, ugyanakkor nem igazi sorstragédia, inkább maga az élet, megvan benne minden, ami megtörténik mindenkivel élete során, könnyű kapcsolódni a történethez, és sokat lehet rajta gondolkodni. Egy jó könyv, se több, se kevesebb.

 9/10

A könyvet a Magnólia kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr9818163410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása