Könyvkritika: Jakupcsek Gabriella: A napos B oldal (2023)
2023. május 22. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Jakupcsek Gabriella: A napos B oldal (2023)

Tudatos életvezetés 40 felett

jakupcsek_1.jpg

Tudatos életvezetés 40 felett. Ebben segít nekünk Jakupcsek Gabriella remek könyve, amelyben az élet minden területére kitér, szakértőket kérdez meg és mondja el saját tapasztalatait. Mert 40 felett bizony már a B oldal pörög, amelyben nem is könnyű megtalálni a szépet és jót. Hiszen a testünk és a lelkünk öregszik, sokat kell tennünk azért, hogy bizonyos mértékig megőrizzük fiatalságunkat, sok mindent el kell engednünk, újra kell terveznünk az életünket. Jómagam 47 évesen abszolút az érintett korosztályba tartozom, és még egyáltalán nem érzem magam öregnek, viszont már nem is vagyok fiatal, amelyre a testem folyamatosan emlékeztet, és akkor még nem is emlegettem a menopauza fenyegető rémét. Nagyon nem könnyű szembenézni azzal, hogy vége az arany éveknek, új időszámítás kezdődik, újra meg kell találnunk önmagunkat ebben az új helyzetben, az élet minden területén. Egyszerre támad az életközepi válság, a karrierproblémák, a szülők öregedésével való szembenézés, illetve megannyi más kihívás, amelyre mindegyikre meg kell találni a gyógyírt. Szerencsére vannak kapaszkodók, amelyeket Jakupcsek Gabriella nagyon jól összegyűjt ebben a könyvben, fontos dolgokra hívja fel a figyelmet, reményt és hitet ad abban, hogy lehet ezt jól csinálni, és abszolút hiteles személyiségként mondja el a véleményét a legkülönbözőbb témákról. Igazából semmi újat nem mond, viszont egy helyen olvashatunk mindarról, ami érdekelhet bennünket a tárgykörben, nagyon jó összefoglalás és útmutató a célcsoportnak, akik így érezhetik, hogy nincsenek egyedül, nagyon sokan küzdenek azokkal a problémákkal, amelyekkel neki is szembe kell néznie. Nem önsegítő könyv ez, inkább afféle baráti tanácsok sora, amelyekhez szakértők adják meg a tudományos hátteret. Sokkal többet kapunk a könyvtől, mint a magazinok cikkeitől, mindenképpen érdemes elolvasnia annak, aki érintett, kár, hogy egy kicsit eklektikusra sikeredett a témakörök tárgyalása, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.

Étkezés, mozgás, párkapcsolat és a még mindig tabunak számító menopauza. Megannyi érdekes téma, amelyről beszélni kell, ha elértük a negyedik X-et, hiszen sok területen kell újraterveznünk, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy miként kell viszonyulnunk a témákhoz, min kell változtatunk, és főként hogyan kell változtatnunk a gondolkodásmódunkon.

Talán a legfontosabb az, hogy számoljunk le az illúzióinkkal, nézzünk szembe azzal, hogy elmúlt az ifjúságunk, kezdjünk el dolgozni azon, hogy miként rendezzünk be az életünket 40 fölött. Mert van mit tenni, sok mindenre kell odafigyelni, kezdjük is az étkezéssel. Nézzünk szembe azzal, hogy bármit is teszünk, hízni fogunk, ez már sajnos korral jár, ne essünk kétségbe, inkább kezdjünk el azon gondolkodni, hogy miként ehetünk minél egészségesebben az életkorunknak megfelelően. Ha kell, kérjük szakember segítségét, de kezdetnek az is elég, ha betartunk néhány alapszabályt, például azt, hogy naponta ötször eszünk, és minél több zöldséget, gyümölcsöt. Nagyon oda kell figyelni, mert bizony tényleg könnyen felszaladnak a kilók, éppen ezért célszerű megfogadni a szakember tanácsait, aki az egészséges életmódra hívja fel a figyelmet elsősorban. A következő nagyobb témakör a mozgás, amelyre szintén egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen egyrészt sokat segít a fogyásban, másrészt pedig figyelnünk kell az egészségünkre, hiszen még sokáig aktívak szeretnénk maradni, márpedig ehhez kell egy fizikai háttér is, amelyet most kell megalapoznunk, később már késő lesz. Nem kell túlzásba vinni semmit, viszont mozogni mindenképpen kell, e nélkül nincs fittség bizonyos életkor fölött.

A szépségápolásról is fontos beszélni, plasztika helyett inkább bízzuk magunkat egy jó kozmetikusra, akinek a segítségével kialakíthatjuk a bőrápolási rutinunkat és rendben tarthatjuk az arcunkat. A stílus sem utolsó szempont, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ruhákat hordunk, a cél mostanra már elsősorban a kényelem, azonban ez nem zárja ki, hogy csinosan és egyedien öltözködjünk, ha kell, ebben az esetben is kérjük szakember tanácsát, hiszen nem könnyű változtatni a korábban bejáratott szokásainkon, viszont a megváltozott testünk és élethelyzetünk már nem biztos, hogy tükrözni fogja a ruházatunk. Ha már szembenéztünk ezekkel a problémákkal, akkor itt az ideje, hogy a lelkünkkel is foglalkozzunk. Ebben az életkorban új értelmet nyer a család és a karrier és a párkapcsolat is, érdemes végiggondolni az ezekkel kapcsolatos problémákat, szembenézni az életkor miatti változásokkal, és meghallgatnia a szakember tanácsát.

A menopauza még mindig tabutéma, pedig ez az a helyzet, amelyen minden nő keresztül fog menni, ezért célszerű minél többet tudni róla, hogy még időben fel tudjunk készülni rá, és kezelni tudjuk a fellépő nehézségeket. Márpedig ebből akad elég a hőhullámoktól kezdve az alvászavaron túl egészen a hangulatingadozásokig, a hormonok olyan vitustáncot járnak, mint utoljára kamasz korunkban, tehát van mire odafigyelni, és van mivel foglalkozni. Szerencsére ott vannak a szakemberek, akik ezekre a problémákra is tudnak alternatívákat nyújtani, nincsenek tabuk, csak a tényekkel való szembenézés és jó tanácsok, amelyeket célszerű megfogadni. Ez a könyv nem tartalmazza a bölcsek kövét, de ha megfogadjuk a benne található leírásokat, akkor sokkal bölcsebben tudunk felkészülni a sokadik X-re, az élethelyzet, a testi és lelki változásokra, egy nagyon célszerű és szakszerű segítséget tud nyújtani az erre az időszakra vonatkozó felkészülésre, és ez nem kevés.

8/10

A könyvet a 21. század kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr6618128838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása