Könyvkritika: Dan Jones: Birodalmak és trónok (2022)
2023. január 25. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Dan Jones: Birodalmak és trónok (2022)

Ezer év történelme

dan_jones.jpg

Ezer év történelme. Monumentális vállalkozás néhány száz oldalon összefoglalni egy ekkora időszak történéseit, még akkor is, ha elsősorban a birodalmakra és a trónokra fókuszál a szerző. Hihetetlenül nagyot változott a világ a Római Birodalom bukásától a Jeruzsálemi királyság megszűnéséig - eddig tartanak az események a könyvben - , rengeteg dolog történt, birodalmak születtek és buktak el, nagyon érdekes ebből a szempontból végigtekinteni ezen az időszakon. A könyv ereje pontosan az, ami a gyengesége, vagyis az, hogy óriási időszakot ölel át, ezért nem lehet egyszerre elolvasni, csak több szakaszban, hiszen képtelenség ennyi uralkodót követni a különböző trónusokon, ahogyan a politikai események is összefolynak egy idő után. Éppen ezért ezt a témához képest meglepően vékony kötetet nem lehet együltő helyünkben végigolvasni, idő kell hozzá, és nagyon kell figyelni, mert rettentően könnyű elveszíteni a fonalat. Mert bár a szerző arra törekszik, hogy átlássuk a legfontosabb történéseket és összefüggéseket, időnként óhatatlanul is belevész a részletekbe, ami néhol nehézkessé teszi a befogadást, de összességében érdemes rászánni az időt a könyvre, mert egy nagyon izgalmas időszakot kísérhetünk figyelemmel. Azt is láthatjuk, hogy a történelem ismétli önmagát, mindig lesz egy birodalom, ami kiemelkedik a korszakából, uralja azt, majd lassan, de biztosan lehanyatlik. Ugyanakkor arra is van figyelme a szerzőnek, hogy felhívja a figyelmet arra, a középkor eseményei napjainkat is befolyásolják, sokszor olyan szinten, hogy nem is gondolnánk. Rengeteg lábjegyzet található a könyvben, amelyeket érdemes elolvasni, mert nemcsak színesítik a történetet, hanem napjainkra vonatkozó összefüggéseket is tartalmaznak. Elsősorban a történelem szerelmeseinek ajánlom ezt a kötetet, de mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a birodalmak története.

Ahhoz, hogy egy birodalom fel tudjon emelkedni, egy másiknak meg kell buknia. A múlt romjain egy új központ alakul ki, hogy egyre fényesebben ragyogjon, majd szépen lassan hanyatlásnak induljon, majd elbukjon, és a történet kezdődik elölről...

A kedvenc történelmi időszakom a Római Birodalom, ezért nagyon nehéz volt számomra ilyen részletességgel végigkövetni a bukását. Habár a történetet részleteit nagyjából ismertem, mégis döbbenetes élmény volt egyben látni az egész folyamatot, és végigkísérni, hogyan hanyatlik le az egykoron büszke cézárok birodalma. Évszázadokon keresztül tartott az agónia, nagyon sok minden történt, lassan, belülről omlott össze a rendszer, a szemünk előtt változott meg a világ. Az egykori világbirodalom romba dőlése fájdalmas folyamat volt, ilyen részletesség mellett nehéz volt követni, hogy az egyes időszakokban melyek voltak a döntő pontok ebből a szempontból, időnként talán túl sok mindent akart elmondani a szerző. A politikai folyamatok mellett megismerkedhettünk a barbárok korával, a kereszténység történetével és megannyi más témával, tényleg nagyon széles körű leírást kapunk erről a nem rövid időszakról. Mindent egybevetve ez egy nagyon érdekes szakasza volt a történelemnek, amelyről sok mindent tudtunk eddig is, mégis katartikus erejű tudott lenni a Római Birodalom bukásának története.

A barbárokról is sok újdonságot tudhatunk meg, nagyon széles a skála a gótoktól kezdve a hunokon át a vikingekig. A legfájdalmasabb rész Róma többszöri kifosztása volt a számomra, azonban ezen túl egy nagyon részletes leírást kapunk a barbárokról, akik nagyon sokfélék voltak, sokféle motivációval és a nagyon sokféle szerepet játszottak a történelemben. Képtelenség felsorolni az összes barbár népet, ezt tényleg végig kell olvasni, mert nagyon alapos tudásra tehetünk szert egy régen letűnt korszakról, amelyben nagyon sok minden történt, amit nem volt könnyű követni, nagyon kellett figyelni, hogy ne veszítsük el a fonalat. És már el is érkeztünk Bizánchoz, amely szintén nagyon hosszú ideig állta a történelem viharait, a Nyugatrómai birodalom bukása után még ezer évig, ami egyáltalán nem rövid idő. Itt is sok minden történt, rengeteg uralkodó sorjázott előttünk, ismét végigkövethettük, hogyan születik meg egy birodalom, hogyan éli a fénykorát, majd hogyan tűnik el a történelem színpadáról. A birodalom történetén túl a korszakot is megismerhetjük, akárcsak a Római Birodalom esetében.

És már el is jutottunk a frankok birodalmáig, amely nem állt fenn ugyan ezer évig, de attól még nagyon izgalmas időszaknak lehettünk a tanúi, mint korábban. Ismét uralkodók sora, egy hosszú korszak leírása, és minél többféle szempontból történő bemutatása zajlott le a szemünk előtt. Ezután megismerkedhettünk a szerzetesek és a lovagok világával, végezetül a keresztes háborúk korszakát kísérhettük figyelemmel. Óriási vállalkozás volt ennek a könyvnek a megírása, hiszen tényleg hatalmas időszakot ölelt fel, több birodalom született és hanyatlott le a tárgyalt időszakban,  nem volt könnyű dolga a szerzőnek. Habár időnként természetesen szárazra sikeredett a leírás, a szerző mégis érdekesen, olvasóbarát módon tárta elénk a korszak eseményeit, rengeteg információra tehettünk szert általa. Nemcsak a politika, hanem a vallás, a művészet is szóba került, miközben megismerkedhettünk a korszak nagy egyéniségeivel, kiemelkedő uralkodóival. Nagy kaland volt részt venni ezen az ezeréves utazáson.

8/10

A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr418032008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása