Könyvkritika: Csabai László: Sherlock Holmes Budapesten (2021)
2022. március 07. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Csabai László: Sherlock Holmes Budapesten (2021)

Sherlock és Budapest jó kombináció

sherlock_holmes_budapesten.jpg

Sherlock és Budapest jó kombináció. A mesterdetektív bravúros nyomozásához kiváló hátteret biztosít Budapest, és az izgalmas krimin túl kapunk egy szatirikus társadalomrajzot is az 1920 - as évek magyar rögvalójáról. Mert miközben keresztbe-kasul bejárjuk a fővárost kedvenc Sherlockunkkal, bepillantást nyerhetünk a korabeli világba amolyan sírva-nevetős formátumban. Gyilkos gúnnyal mutatja meg nekünk a szerző, hogy milyenek voltak a korabeli viszonyok hazánkban, hogyan gondolkodtak az emberek, milyen volt a közhangulat és hogyan szőtte át a politika a mindennapokat. Mindezeket fantasztikus képek teszik hangulatossá a könyv minden oldalán, van itt minden a cirkuszok világától egészen az arisztokráciáig, öröm nézni ezeket a dokumentumokat, amelyeken életre kel egy régen letűnt korszak. Óriási kedvencem Sherlock Holmes klasszikus történetei, ezért nagyon nehezen szántam rá magam erre a könyve, azonban pozitívan csalódtam benne, kiváló szórakozást nyújt, miközben jól el lehet merengeni a nyomozás során felszínre került rejtélyeken. A mesterdetektív logikája természetesen páratlan, és a számára ismeretlen terepen sem vall szégyent, habár okoz számára némi nehézséget eligazodni az itteni viszonyokon. A könyvtől pontosan azt kapjuk, amit ígér: regényt és rejtvényt, a végén egy bónusz befejezéssel, ahol mi is megmozgathatjuk az agysejtjeinket. Tökéletes kikapcsolódást nyújt, miközben el is gondolkodtat, de nem annyira, hogy megfeküdje a gyomrunkat, itt a cél a szórakoztatás, nem a világmegváltás. Kiváló választás egy hosszú szürke tél végi hétvégére, garantáltan nem fogunk unatkozni rajta.

1928-at írunk, Sherlock Holmes a célból érkezik fővárosunkba, hogy megvédje lord Rothermere-t, és közben még arra is marad ideje, hogy nyomozni kezdjen egy fegyvergyáros eltűnt lánya után. Doktor Watson társaságában fedezi fel Budapestet, annak minden szépségével és rútságával együtt...

A világhírű nyomozó és elmaradhatatlan, hű Watson-a tipikus angol hideg hidegvérrel fogadják a magyar körülményeket, amelyekből azonnal ízelítőt kapnak, amikor leszállnak a vonatról, mindjárt két különböző társaság rabolja el őket, annak érdekében, hogy segítsen nekik elérni céljaikat. Emberünknek azonban helyén az esze és a szíve, marad az eredeti megbízásánál, ugyanakkor nem utasítja el egy fegyverkereskedő megkeresését, aki szép pénzt ígér annak arra az esetre, ha megtalálja a lányát. Sherlock rá jellemző alapossággal és kristálytiszta logikával kezd neki a feladatnak, melynek eredményeként a korabeli Budapest legkülönbözőbb helyszíneire látogat el a cirkusztól a borászatig. Miközben zajlanak az események és bonyolódnak a szálak, viccesen realista képet kapunk a korabeli viszonyokról, amelyek nem csak az angol gentleman számára tűnnek elsőre nem kicsit bonyolultnak, de ennek ellenére megbirkózik a feladatával.

A szerző tud nekünk újat mondani Sherlockról, de meglepő módon még többet Watsonról, akinek enyhén szólva bonyolult családi viszonyaiba is betekintést nyerhetünk. Ki gondolta volna, hogy a mesterdetektív árnyékában élő jó doktor valójában ilyen szövevényes rokonsági kapcsolatok közepette éli mindennapjait? De a fókusz természetesen mint mindig, most is Holmes-on van, aki Budapesten összefut Irene Adler-el, és bepillantást nyerhetünk kettejük egyáltalán nem hétköznapi kapcsolatába. A szenvedélyes, ámde végtelenül romlott nőszemély elbűvöli a hűvös angolt, aki azonban tud annyira józan maradni, hogy tudja, kettejük számára nincs közös jövő, ahhoz azonban nem elég erős, hogy örökre véget vessen ennek a sehová sem vezető kapcsolatnak. Vagyis zajlik az élet nemcsak Budapesten, hanem hőseink szürkének egyáltalán nem mondható hétköznapjaiban is.

Elsőre megdöbbentőnek tűnik a nagyalakú könyv, azonban a benne szereplő tényleg zseniális képek és a remek tördelés sokat hozzátesznek ahhoz, hogy tényleg az 1920-as évek Budapestjén érezzük magunkat. A történet jól van vezetve, habár időnként a szatirikus társadalomkritika és a krimi egyensúlya felborul, néha kiesünk a nyomozás ritmusából, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, összességében ez egy remek alkotás amelyet mindenképpen érdemes elolvasni. Ez volt az első könyvem  Csabai Lászlótól, de minden bizonnyal nem az utolsó, mert nagyon tetszik a szerző éles társadalomkritikai szeme, kiváló stílusa, hangulatteremtő képessége és az, hogy remekül egyensúlyoz a műfaji határok között. Nem csak a hozzám hasonló Sherlock Holmes-rajongóknak ajánlom, hanem mindenkinek, aki szeretne egy jót barangolni az első világháború utáni Budapesten.

8/10

A könyvet a Corvina kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4817773106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2022.03.12. 21:11:21

Annyira pozitív lett ez a kritika, hogy alig van bátorságom idenegatívkodni.
Én is nagy rajongója vagyok a klasszikus SH történeteknek és éppen ezért nem tetszett ez. Nem részletezem. Nyilván az is benne van, hogy vén konzervatív hülye vagyok ilyen téren.

Az tény, hogy a kötet képei nagyon klasszak. Ez nem csak egy sztori, hanem képeskönyv.

Illetve nem csak azt "mutatja meg nekünk a szerző, hogy milyenek voltak a korabeli viszonyok hazánkban", hanem ugyanezekben a jelenetekben szororúan felismerhető a mai Magyarország is.
süti beállítások módosítása