Könyvkritika: James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány (2021)
2022. február 23. írta: chipolino

Könyvkritika: James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány (2021)

Az élet értelméről közérthetően és szívmelengetően

img_nagy_panda_blog.jpg

Nem gondoltam, hogy ez nekem ennyire fog tetszeni. Szeretem a kínai kultúrát, közel érzem magamhoz a „pandaságot” és a „sárkányságot” is, de ez valami elképesztő friss és új, miközben benne van a buddhista filozófia évezredes bölcsessége. A kötet ráadásul igazi csoda: kívül-belül gyönyörű, tökéletes ajándék akár olyanoknak is, akik nem szeretnek olvasni. Szerintem ezt ők sem fogják tudni letenni.

Nagy Panda és Kicsi Sárkány barátok. Együtt utaznak évszakokon, nappalokon és éjszakákon, nehézségeken és örömteli időszakokon keresztül. A természetet járják, amelynek megújulása, az évszakok körforgása inspirációul szolgál számukra. Nagy Panda maga a megtestesült nyugalom, aki mindig ott van Kicsi Sárkány mellett, hogy emlékeztesse, mik az igazán fontos dolgok az életben, és megtanítsa neki kiélvezni az apró boldog pillanatokat.

Először is: ahogy már mondtam, a kötet csodaszép. A kötésétől kezdve a vászon könyvjelzőn keresztül az illusztrációk minőségéig minden gyönyörű benne; én egyszerűen képtelen voltam betelni James Norbury képeivel. (Egy apró kritikai észrevétel: a rajzokon lévő angol szövegeket azért illett volna lefordítani, pl. smack!, seeds, what do you want? stb.). A panda bölcsességet és megértést sugároz, a kis sárkány pedig szinte leugrik a lapokról, olyan izgága, érezni a kíváncsiságát, nyughatatlanságát. A rajzok egyszerre viccesek és szívmelengetőek, a színválasztás minden képen remek. Ha nem lennének az illusztrációk, elveszne az egész kötet bája.

img_panda_1_blog.jpg

Ennek a műfajnak ugyanis szerintem a nagy rákfenéje, hogy egy idő után képes átfordulni önmaga paródiájába. Minden lapon valami nagy bölcsességet olvasunk, amit hogyha nem törne meg egy-egy humorosabb rész, egyszerűen túlságosan tömény lenne. Megoldás lehet, ha lassan olvassuk, meg-megállva, és én is igyekeztem így, elgondolkodva, átfolyatva magamon az olvasottakat… de a panda és a sárkány egyszerűen annyira klassz, hogy képtelen voltam sokáig megállni, látni akartam, hogy miket csinálnak még.

img_panda_2_blog.jpg

Vannak a kötetben gondolatok, amelyek kicsit közhelyesnek, szerencsesütibe valónak hatnak, de a nagyobb része számomra tökéletesen működött, persze a képekkel együtt. Nagyon tetszett az a megoldás, hogy tavasszal kezdődik a történet, és nem télen fejeződik be, hanem újra jön a tavasz, ami nyitottá teszi a történetet, a körforgás nem áll meg.

img_panda_3_blog.jpg

A rajzok és a szöveg is humoros, ráadásul hihetetlen béke és nyugalom lengi körül az egészet, berántja az embert a hangulata. Számomra az egymásra figyelés és az egymásra való odafigyelés a könyv legfontosabb üzenete; sokszor azon kaptam magam, hogy mosolygok olvasás közben, ez pedig szerintem mindent elmond a kötet hatásmechanizmusáról. Nagyon a szívemhez nőtt a panda és a sárkány is, szívesen olvasnék még róluk, addig pedig itt van ez a kötet, amit még biztos sokszor előveszek és lapozgatok majd. „– Mindjárt ott vagyunk? – kérdezte Kicsi Sárkány. Nagy Panda mosolygott. – Remélem, nem.”

 

10/10

A kötetet a 21. Század Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A kötet a kiadótól az alábbi linken rendelhető meg:

https://21.szazadkiado.hu/nagy-panda-es-kis-sarkany-james-norbury

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7317680188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása