Könyvajánló: Sam Hume: Varázslatos vízi világ (2023)
2023. október 18. írta: chipolino

Könyvajánló: Sam Hume: Varázslatos vízi világ (2023)

Csodálatos és izgalmas könyv a vizek élővilágáról

img_varazslatos_vizi_vilag_blog.jpg

Lenyűgöző ez a kötet. A vizek élővilága hálás téma: különlegesnél különlegesebb kinézetű és viselkedésű fajok élnek a sós és édesvizekben, a magyar olvasók nagyobb része pedig valószínűleg csak az ehhez hasonló könyvekből ismerheti meg a legtöbbjüket. Ez a kötet ráadásul mindent tud, amivel fel lehet kelteni a gyerekek érdeklődését: színes, nagyszerű fotók és illusztrációk vannak benne, és meglepő (és néha egészen hihetetlen) érdekességeket mutat be az egyes fajokkal kapcsolatban. Ajándéknak és az otthoni könyvespolcra is kiváló ismeretterjesztő könyv, és bár a kiadó 7 éven felülieknek ajánlja, szerintem már óvodás kortól bátran lehet nézegetni.

Az óceánok sötét mélyétől a tavakon, folyókon át a legkisebb, hamar kiszáradó pocsolyákig a víz különleges élőlényeknek ad otthont. Bolygónkon az élőhelyek 95%-át óceán borítja, amelyben még mindig vannak felfedezésre váró területek. Ez a gyűjtemény több mint száz növényt, állatot és mikroszkopikus teremtményt mutat be, a hatalmas bálnáktól a planktonokig, az aligátortól a halászmacskán át a büdös kontyvirágig. „Ha benned is egy felfedező vére csörgedezik, és szomjazol az újdonságokra, a varázslatos vízi világ sosem fog csalódást okozni. (…) Egy dologban biztos lehetsz: ha egyszer bekukkantasz a vízfelszín alá, nincs visszaút. Rúgd le a cipőd, gázolj bele a vízbe, és hagyd, hogy a felfedezés hullámai magukkal sodorjanak!”

A kötet négy nagy helyszínt jár körbe, az első a mély óceánok világa. Nekem ez volt a kedvenc fejezetem, az itt élő állatok és növények ugyanis elképesztően érdekesek, ráadásul a mélytengeri kutatók még mindig újabb és újabb fajokra bukkannak (több ember járt a Holdon, mint az óceán legmélyebb pontján). Ez nekem nagyon megnyugtató is – hiába laktuk be a szárazföld nagy részét, még mindig vannak olyan területek, amelyek mentesek az emberi beavatkozástól. Olyan élőlényeket ismerhetünk meg ebből a fejezetből, mint a Dumbo-polip, a vámpírtintahal vagy például az elefántfóka, amely hímjének hívóhangja olyan „eget rengető”, hogy a Jurassic Park velociraptorainak ezt a hangot kölcsönözték.

varazslatos-vizi-vilag-belso4.jpg

A második helyszín a sekély tengerek élővilága, a korallzátonyok, moszaterdők és nyílt óceánok. Itt már találkozhatunk ismerősebb állatokkal és növényekkel is (fehér cápa, oroszlánfóka, kék bálna stb.), és mindegyikről megtudunk valami érdekességet. A könyv nagy erénye, hogy viszonylag rövid a szöveges rész, amelynek a stílusa remekül igazodik a gyerekekhez, és direkt a meglepő tényekre koncentrál (pl. a halhatatlan medúza képes újra megfiatalodni, miután megöregedett). A harmadik rész a vizes élőhelyek állat- és növényfajai közül mutat be jó párat (pl. levéljáró, búvárpók, keselyűteknős), az utolsó pedig a folyók, tavak és tavacskák élővilágát járja körbe. Ebben a részben már több olyan állat- és növényfajt találunk, amelyeket Magyarországon is láthatunk (pl. eurázsiai hód, bütykös hattyú, szürke gém, vízisikló), ezekről is nagyon izgalmas dolgokat tudhatunk meg.

varazslatos-vizi-vilag-belso5.jpg

A kötet végén található két idővonal és egy képes segédlet, amelyek nagyon hasznosak. Nekem hiányzott az egyes fajoknál a méretük grafikus ábrázolása – ugyan szövegesen általában megtaláljuk, hogy mekkorák, de szerintem jól mutatott volna, ha látjuk, hogy egy felnőtt emberhez vagy egy emberi kézhez képest mekkora az adott élőlény. Egy olyan összefoglaló részt is szívesen nézegettem volna, amely a kötetben szereplő állatokat rendszerezi kicsit (melyik emlősállat, madár, hüllő stb.). Az aranyozott élfestés és a szalagkönyvjelző igazán ünnepivé teszi a kiadványt, a textilbőr (?) hatású borító viszont hiába szép és egyedi, nálam sajnos a sarkokon és éleken nagyon kopik, pedig mindig vigyázva teszem le a könyvet. Ez a kötet már a negyedik a HVG aranyozott ismeretterjesztő sorozatában, és szerintem mindegyiket érdemes beszerezni, mert gyönyörűek, és nagyszerűen fel tudják kelteni a gyerekek érdeklődését. Nem mellesleg pedig felnőttként is hatalmas élmény felfedezni és rácsodálkozni a bennük szereplő különleges élőlényekre.

 

10/10

A kötetet a HVG Könyvek jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr818236453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása