Könyvkritika: Judith Allert: Kaland a tavaszi réten és Nanna Neßhöver: Tüncsi, a kis denevér (2023)
2023. április 19. írta: chipolino

Könyvkritika: Judith Allert: Kaland a tavaszi réten és Nanna Neßhöver: Tüncsi, a kis denevér (2023)

Két bájos állatos mesekönyv a Scolar újdonságai közül

img_scolar_mesekonyvek_blog.jpg

A Scolar Kid az egyik legtöbbet olvasott gyerekkönyves kiadónk, bár főleg a gyerekeknek szóló ismeretterjesztő kiadványaikat forgatjuk. Nagy öröm, hogy egyre több mesekönyvet is kiadnak; a tavaszi újdonságaik közül most kettőt olvastunk el. Mind a kettőben állatok a főszereplők, akik különféle kalandokba keverednek, mind a kettő gyönyörűen illusztrált, és mind a kettő sok-sok ismeretet közvetít az állatok viselkedéséről, szokásairól mesébe csomagolva.

kaland_a_tavaszi_reten.jpg

A Kaland a tavaszi réten igazi tavaszi hangulatú mesekönyv: a három barát, Lili, a kisegér, Kalle, a ganajtúró bogár és Pepe, a gyík előbújnak téli rejtekhelyükről. Épp a réten falatoznak, amikor a fűben észrevesznek egy hatalmas, tarka tojást. Ki kell találniuk, hogy kié lehet, hiszen a tojásból csak úgy tud világra jönni a benne lakó, ha segítséget kap – puha fészekaljat vagy meleg napfényt. Ezért aztán útra kelnek, a keresés közben pedig sok-sok új barátot szereznek.

Az illusztrációk nagyon szépek, részletgazdagok, kedvesek, minden oldalról sugárzik a tavasz. Remek dolog, hogy nem csak nyusziról, cicáról meg maciról lehet mesekönyvet olvasni, hanem főszereplő lehet egy ganajtúró bogár, az utazás során pedig a barátok találkozhatnak például vízisiklóval vagy nagy godával. Bogyó és Babóca óta a bogárkák ismerete szerintem hatalmasat ugrott a gyerekek körében, az itt szereplő állatok viszont realisztikusak, és a könyv is nagyon jól ad át róluk információkat. A legtöbb, a kötetben felbukkanó állattal a gyerekek a mindennapjaik során is találkozhatnak (csiga, százlábú, béka, pók, méh, szitakötő, pillangó), valószínűleg érdekes lehet számukra, hogy milyen tojást raknak, hogyan szaporodnak (nekem is érdekes volt felnőttként). Ezt a könyv a mesén keresztül mutatja meg, a három jóbaráttal szeljük át keresztül-kasul a rétet, miközben észrevétlenül tanulunk is.

A kötet végén direkt ismeretterjesztő rész is található, ez bemutatja a rét élővilágát szintekre osztva. Láthatjuk, kik élnek a föld alatt, a talajszinten, a levelek és szárak, valamint a virágok szintjén. A könyv felhívja a figyelmet arra is, mennyire fontosak az érintetlen rétek és mezők, mennyire sok állatnak jelentenek élőhelyet. Emellett pedig maga a mese is tanulságos, én pedig kifejezetten szeretem az ilyen fűben, a gyerekek számára megközelíthető, elérhető helyen játszódó történeteket.

tuncsi.jpg

A Tüncsi, a kis denevér igazából bármiről szólhatna, nálunk nyert ügye lenne, mert nagy kedvencek a denevérek. Szerencsére úgy látom, a Scolar Kiadónál is hasonlóan éreznek irántuk, mert tavaly is jelentettek meg denevéres könyvet (Vince-sorozat, kritika itt). Tüncsi a világ egyik legkülönlegesebb denevére, ugyanis társaival ellentétben éjszaka alszik, és nappal van elemében. Néha kicsit esetlen, mert hatalmas lábai vannak, és a repüléssel is sokszor meggyűlik a baja (a nevét is innen kapta), így viszont sokkal több kalandban van része. Megtanul például biciklizni, megment egy mókust, kiskedvencet keres, de elsősorban barátokat szerez, és „megtanulja, hogy a valódi boldogság, ha élményeinket másokkal is megoszthatjuk.”

A kötetben hat gazdagon illusztrált, rövid történet kapott helyet, és mind igazán bájos, valóban igaz a kiadói ajánló: „kedves altatótörténetek az esti összebújáshoz és a szép álmokhoz Wiebke Rauers mesésen tarka rajzaival.” Tüncsi néha kicsit ügyetlen és hebrencs, de mindig helyén van a szíve, nagyon könnyen szerethető és azonosulható karakter. A mesék elfogadásról, a félelmeink legyőzéséről, odafigyelésről és segítésről szólnak, mindnek szép az üzenete.

Az illusztrációk egyszerre humorosak és kedvesek, nekem borzasztóan tetszik például, hogy Tüncsi hatalmas fülein láthatóak az erek, de ilyen pihe-puhán szőrmók macskaábrázolást is régen láttam. A történetek közül a mókus megmentése lett a kedvencem; ebben Tüncsi és Bagoly bebizonyítja, hogy hiába vagyunk kicsik, ha összefogunk, bátrak és kitartóak vagyunk, egy jóval nagyobb ellenség felett is győzedelmeskedhetünk. Ennek a kötetnek a végén is találunk ismeretterjesztő részt: a Veszélyben a denevérek egyfelől hasznos információkat nyújt a denevérekről, másfelől pedig konkrét ötleteket is ad, hogy hogyan lehet segíteni a denevéreknek (amelyek könnyen meg is valósíthatók). Remélem, sok gyerek kezébe eljut majd ez a könyv, mert egyrészt kedves, humoros és hasznos, másrészt pedig megmutatja, hogy a denevérektől bizony nem félni kell, hanem vigyázni rájuk.

 

10/10, 10/10

A köteteket a Scolar Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr3718102220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása