Világirodalmi ajánlólista az évtized végéről - 2. rész
2021. december 31. írta: Nagy Judit Áfonya

Világirodalmi ajánlólista az évtized végéről - 2. rész

Zárkózz fel te is!

lista2.jpg

Rendhagyó listát állítottam össze az év vége felé közeledve. Olyan műveket válogattam két csokorba szedve, amelyek nem túl régiek, de nem is teljesen friss megjelenések - az évtized végének érdekes, izgalmas könyvmegjelenései a világ minden tájáról, amelyekkel lehet, hogy találkoztál már, de ha még nem olvastad, itt az ideje pótolni őket. A karácsonyi újdonságok és a téli, tematikus kötetek ugyan csábító ajándékötletek lehetnek, de ne feledkezzünk el arról a színes könyvkavalkádról sem, ami még a covid előtt felkerült a kívánságlistánkra, hogy aztán ott is maradjon, megvásárolatlanul, olvasatlanul, elfeledve. Elevenítsük fel az elmúlt évtized végének slágerkönyveit és kevésbé ismert ínyencségeit, és kedv szerint válogassunk belőle, akár újévi olvasmányként. (A lista szubjektív tetszés szerint rendeződött, nem képvisel népszerűségi mutatót.) 

10. André Aciman: Nyolc fehér éjszaka (2018)

covers_508090.jpg

A Szólíts a neveden! szerzőjének legutóbbi regénye igazi téli kötet, amely szintén bővelkedik ki nem mondott, elfojtott érzelmekben. Hét napon át, karácsonytól szilveszterig követhetjük nyomon hősünket, akit teljesen megbabonáz egy Clara nevű lány. Titkos találkozóik során megismerhetjük egy huszonéves férfi gondolatfolyamának számtalan rezdülését, a pillanatok varázsát, a leírhatatlan epekedést és a reményt.

9. Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme (2019)

covers_564473.jpg

Erzsébet osztrák császárné (és magyar királyné) a 19. században európaszeret híres volt szépségéről, és utazás iránti kielégíthetetlen vágyáról.Ebben a félig fiktív, félig valós történelmi alapokon nyugvó regényben Sisi életének egy kevéssé ismert epizódjába kaphatunk betekintést. Egy angliai út rejtelmeibe, amelynek során Európa legszebb asszonyát egy hajtóvadászat során Bay Middleton kapitány, Anglia egyik legkiválóbb lovasának útjába sodorja a sors.

8. Alice Walker: Az öröm titkának őrzői (2019)

covers_550972.jpg

A világhírű Bíborszín szerzője új regényében előtérbe helyez korábbi kötetéből egy mellékszereplőt, Tashit, a női beavatási szertartáson átesett olinka lányt, akit férje magával vitt az Egyesült Államokba. Ez a könyv az ő története. A kötet a beavatási szertartásként emlegetett csonkítás áldozataira irányítja a figyelmet azáltal, hogy elmeséli a testi örömtől megfosztott Tashi történetét, gyermekeinek születését, afrikai és amerikai identitásának édes-bús keveredését. 

7. Edna O'Brien: Kis piros székek (2018)

covers_483520.jpg

Magát hitgyógyítónak nevező balkáni idegen érkezik egy nyugat-írországi falucskába, és hamarosan bűvkörébe vonja az egész közösséget, különösen megigézve Fidelma McBride-ot. A nő végzetes vonzalma a karizmatikus férfi iránt megdöbbentő következményekkel jár. Edna O'Brien sodró, feltartóztathatatlanul áradó története nemcsak a gonosz csáberejéről, a reményről, csalódásról és árulásról szól, a továbblépés lehetőségét is felvázolja.

6. Maylis de Kerangal: Hozzuk rendbe az élőket (2019)

covers_569672.jpg

Egy téli reggelen három fiú indul szörfözni a francia partokhoz. Hazafelé balesetet szenvednek, és egyiküknél már csak az agyhalál beálltát tudják megállapítani az orvosok. A 19 éves Simon Limbres szüleinek életük legnehezebb döntését kell meghozniuk: felajánlják-e fiuk szerveit, köztük a már csak gépekkel életben tartott szívét, hogy megmentsék vele a transzplantációs lista élén állókat.Ez a felkavaró kötet őszintén és kíméletlenül szól a halálról, a szervdonorrá válásról és az életről egyaránt.

5. Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc (2019)

covers_532441.jpg

A halálközeli állapotba került Leile Tequila tudata elkezdett zsibbadni, olyan lassan és fokozatosan, ahogyan a visszahúzódó dagály hullámai csillapodnak. Mivel az agysejtjei nem jutottak vérhez, ekkorra már teljes oxigénhiányos állapot lépett fel. Az agyműködése mégsem állt le teljesen. Legalábbis nem azonnal.Mert a halál utáni percekben, miközben teste egy szemeteskonténerben hever, Leila elméje sorra előhívja az emlékeket, melyek életéből erősen bevésődtek az emlékezetébe, és feltárja mindazt, ami említésre méltó és fontos a modern Isztambulból, még mielőtt teljesen elragadná őt a halál. 

4. Einar Kárason: Viharmadarak (2020)

covers_595544.jpg

Egy izlandi halászhajó Új-Fundland partjainál hatalmas, jeges viharba keveredik 1959 telén. A Máfurön egyre több a jég, hiába törik és zúzzák rendületlenül, a víz megfagy, és gyorsan körbevesz mindent: kötelet, sodronyt, korlátokat, ablakokat és hajóhidat. A fedélzeten tartózkodó harminckét férfi számára hamar világos lesz, hogy már nemcsak a hajó megmentése, hanem az életük a tét. 
A Magyarországon is egyre népszerűbb izlandi irodalom egyik gyöngyszemét azoknak is ajánljuk, akik csak most ismerkednek meg az északi irodalommal. 

3. Ken Follett: Egy új korszak hajnala (2020)

covers_607025.jpg

A Katedrális-trilógia előzménykötetében Follett visszatér a képzeletbeli Kingsbridge helyszínére, hogy elmesélje a Katedrális előtti történetet, a nagy építkezést megelőző időszakot, amikor ez a félreeső hely elkezdett hatalmas kulturális központtá növekedni. A regény négy főszereplőjének életén keresztül megismerjük az 1000 körüli Anglia kegyetlen és vad társadalmát, ahol a király megpróbál érvényt szerezni a jognak és a törvényességnek. Follett ebben a regényében is – akárcsak a sorozat többi kötetében – izgalmas, fordulatos, szenvedélyes érzelmekkel teli cselekménnyel vezeti végig olvasóit a zűrzavaros éveken.

2. Michel Bussi: Fekete vízililiomok (2019)

covers_532445.jpg

Három, különböző életkorban lévő nő jelenléte hatja át a regényt, mely a normandiai Givernyben játszódik. A tizenéves, tehetséges festőpalánta, a vonzó tanárnő, és a bagolyszemű idős hölgy sorsa összefonódik, amikor a faluban gyilkosság történik: holtan találnak egy helybéli szemészt. Egy fiatal nyomozó kapja az ügyet, aki eleinte a tanárnő férjére gyanakszik, de vajon tényleg  lenne a gyilkos? Mi köze mindehhez a híres festőnek, Claude Monet-nak, az impresszionista mesternek, a Vízililiomok alkotójának, aki gyakori vendég volt a kisvárosban? Az igazságot látszólag csak az idős hölgy ismeri, de vajon csak egyféle igazság létezik? A festmény üzenetét korunk legismertebb francia krimiszerzője tárja elénk.

1. Robert Antelme: Emberfaj (2019)

covers_572603.jpg 

Robert Antelme-et, miután a francia ellenállási mozgalom tagjaként lebukott, politikai fogolyként Buchenwaldba, majd egy repülőgépgyár kényszermunkatáborába deportálták. Az Emberfaj megrázó krónikája annak, ahogy társaival megpróbált ellenállni az örökös éhezés, a mindennapos kegyetlenkedés lélekpusztító hatásának, és a „felsőbbrendű fajt” képviselő SS-szel szemben bebizonyítani: egy emberfajhoz tartoznak valamennyien. 
Antelme beszámolóját a fogságról és a túlélésről úgy is szokták emlegetni, mint felesége, a modern francia irodalom egyik meghatározó alakjának, Marguerite Duras regényének párját. Duras könyvéről, a Fájdalomról itt írtunk bővebben. 

Bár világirodalmi ajánlónk itt most véget ér, jövőre is igyekszünk színes, változatos könyvkínálatot nyújtani minden kedves olvasónknak. Eredményekben gazdag új évet kíván látogatóinak a Smoking Barrels csapata! 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7516791232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása