Világirodalmi ajánlólista az évtized végéről - 1. rész
2021. december 26. írta: Nagy Judit Áfonya

Világirodalmi ajánlólista az évtized végéről - 1. rész

Ne csak újat olvass, zárkózz fel te is!

 

boritok.jpgRendhagyó listát állítottam össze az év vége felé közeledve. Olyan műveket válogattam két csokorba szedve, amelyek nem túl régiek, de nem is teljesen friss megjelenések - az évtized végének érdekes, izgalmas könyvmegjelenései a világ minden tájáról, amelyekkel lehet, hogy találkoztál már, de ha még nem olvastad, itt az ideje pótolni őket. A karácsonyi újdonságok és a téli, tematikus kötetek ugyan csábító ajándékötletek lehetnek, de ne feledkezzünk el arról a színes könyvkavalkádról sem, ami még a covid előtt felkerült a kívánságlistánkra, hogy aztán ott is maradjon, megvásárolatlanul, olvasatlanul, elfeledve. Elevenítsük fel az elmúlt évtized végének slágerkönyveit és kevésbé ismert ínyencségeit, és kedv szerint válogassunk belőle, akár újévi olvasmányként. (A lista szubjektív tetszés szerint rendeződött, nem képvisel népszerűségi mutatót.) 

20. Mathias Énard: Iránytű (2018)

covers_480485.jpg

Hans Ritter osztrák zenetudós belső monológja ölt regényformát, amely során a férfiúval együtt bejárhatjuk a Közel-Keletet, kutatva, hogy a török, arab, és perzsa kultúra megismerésével milyen jellemzőket lehetséges végül felfedezni ismertebb zeneszerzők komolyzenei műveiben. A halálos beteg zenetudós még egyszer, utoljára visszatekint kalandos életére, felidézi szerelmét, Sarah-t, a közös keleti utazást, barátaikat és élményeiket. Betekintést nyerhetünk a pusztulás előtti Palmürába, Aleppóba és Damaszkuszba, és jókora adag orientalisztikai tudást is magunkba szívhatunk a szerző jóvoltából, aki maga is 10 évet töltött el a  Közel-Keleten. Egy élet története, minden önostorozásával és kihagyott lehetőségével együtt, minden szépséges emlékével és gyötrődésével együtt - nagy figyelmet és elmélyült olvasást igénylő kötet, amely nem adja könnyen magát, de komoly szellemi utazásra invitál. 

19. Margaret Atwood: A vak bérgyilkos (2019)

covers_483548.jpg

Az újgazdag Chase-család sorsán keresztül mesél a kanadai szerző árulásról, féltékenységről és politikáról. A hirtelen felemelkedett gyáros famílián belül sok titok lappang, melyeket tovább bonyolít az I. világháború, az 1929-es gazdasági világválság, és a politikai érdekek ütközése is. A csavaros történetet tovább színesíti, hogy megjelenik a könyv a könyvben, A vak bérgyilkos története Atwood regényében egy nem evilági nő, Laura történetét és tragédiáját elmesélve göngyölíti fel a szálakat, hogy a múltból a jelenbe tartva elénk tárja a Chase-család titkait. 

18. Sarah Perry: Melmoth (2018)

covers_506841.jpg

A természetfelettit segítségül hívó történet a bűn és a megbűnhődés viszonyát tárja fel előttünk. Melmoth egy fekete ruhás, könnyező szemmel és vérző lábakkal megáldott árnyalak, aki a Földet járja, és felkutatja a bűnös lelkeket. Akinél megjelenik, annak választania kell: vagy együtt él bűnével, vagy megsemmisül. A történet emberi főhőse, Helen Franklin is szörnyű bűnt rejteget a szívében, amelytől 20 éve már, hogy nem bír szabadulni. Miután furcsa kézirat kerül a kezébe, amely feltárja előtte Melmoth legendáját, Helen figyelmes lesz azokra a jelekre, amelyek alapján joggal feltételezi, hogy Melmoth mindig is figyelemmel kísérte őt, már gyerekkorától fogva követi, és hamarosan végleg választás elé kényszeríti. Ideje szembenéznie a múltjával, de az nem olyan egyszerű, mint amilyennek első próbálkozásra tűnik.  

17. Ali Smith: Hogy lehetnél mindkettő (2019)

covers_569673.jpg

 Ebben a különleges regényben összeér két lélek. Az időt áthágva találkozik a reneszánsz Itália híres festője mai korunk Angliájának egyik kamaszával. Hogy mi a közös bennük? A halálhoz való viszonyuk. Míg a festő lelke nem talál megnyugvást, és a földi világban lebeg, addig kamasz hősünknek a gyásszal, édesanyja elvesztésével kell megküzdenie. A Sors tán nem véletlenül sodorta őket egymás útjába, ám ahhoz, hogy felderítsék, mi végre ez a találkozás, korokon, identitásproblémákon, titkos megfigyeléseken átolvasnunk magunkat, míg a kirakós össze nem áll, és a rejtély meg nem oldódik. Amíg a lelkek meg nem nyugodnak. 

16. Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre (2018)

covers_486487.jpg

Az internet őskorából származó szerelmi történet mit sem vesztett aktualitásából. A félreértésen alapuló történetet mi sem foglalhatná össze jobban saját fülszövegénél: "Emmi Rothner e-mailben szeretné lemondani a Like magazin előfizetését, de félreüt egy betűt, és levele véletlenül Leo Leikénél köt ki. Minthogy újra meg újra a rossz címre ír, Leo egy idő után kénytelen felvilágosítani őt a tévedéséről. Így veszi kezdetét a különleges levélváltás, melynek során a teljes ismeretlenség és kedves bensőségesség közti keskeny mezsgyén egyensúlyozva egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg végül kénytelenek feltenni maguknak a kérdést: vajon a levelekben kifejezett, egymás iránti egyre erősebb érzéseik kiállják-e a személyes találkozás próbáját? És ha igen, hogyan tovább?"

15. Kätlin Kaldmaa: Izlandon nincsenek lepkék (2019)

covers_539031.jpg

A hazánkban is egyre népszerűbb izlandi irodalom egyik gyöngyszeme ez a kötet. Az Izlandon nincsenek lepkék nem egyszerű családtörténet, hanem generációk hosszú láncolatának történelme, amelynek középpontjában a tengerparti apró, fehér családi ház áll, mint a mindenség tanúja. Ide térnek haza, vagy épp innen származnak el a családtagok, akik ebben a nagy-nagy történelmi folyamban ki-be járkálnak csak, akár a mellékszereplők. Hiszen az állandóságot a ház, az óceán, és a föld képviseli - ami mindig ott volt, és mindig ott lesz, hazavár és befogad. Az emberi közösségek és a szokatlan, kreatív képességű szereplők mintegy tartozékai csupán a tájnak, noha maga a föld sem éppen jellegtelen. Az izlandi hiedelemvilág lakói éppúgy benépesítik, mint a modern kor emberei. Van, ahol a mitológia és a realitás remekül megfér egymás mellett, és nem is létezhet egymás nélkül.

14. Michael Ondaatje: A háború fényei (2018)

covers_500254.jpg

A II. világháború után a sebeiből éledező Angliában szülők nélkül marad egy testvérpár. Szüleik egy különös gondviselőre bízzák őket, akivel valami nagyon nem stimmel. Nathaniel és nővére, Rachel kutatni kezdenek pártfogójuk múltjában, és hamarosan rájönnek, hogy őt és különös ismeretségi körét valami gonosz dolog, valami háborús ügy tartja össze. Bő egy évtizeddel később, a felnőtt Nathanielt nem hagyja nyugodni a dolog, és nekiveselkedik, hogy felgöngyölítse a szálakat, és kiderítse végre, hogy mi is történt velük gyerekként, a háború után? Miért utaztak el a szüleik a távoli Szingapúrba, és miért hagyták őket hátra a Molylepke nevű furcsa egyén gondjaira bízva? 

13. Dmitry Glukhovsky: Poszt (2019)

covers_572592.jpg

Sötét, disztópikus, oroszosan borús hangulatú regényt nyújtott át a népszerű Metro-sorozat alkotója 2019-ben. Ebben a történetben a korábbi kötetekhez hasonló módon egy nem túl távoli időben járunk, ahol az egykori Oroszország már nem létezik, de árnyként ül a kietlen tájon. Az infrastruktúra minimális, a távközlés akadozik, a kommunikáció nehézkessé vált. Az atomfegyverek által okozott káros környezeti hatások megtették a magukét, és az emberiség maradéka kénytelen együtt élni a következményekkel. A Volga folyó vize mérgezővé vált, hajózhatatlan, ráadásul nem tudni, hogy az egyetlen híd túloldalán, amely épségben megmaradt, mi vár a kíváncsi utazóra? Ezt a hidat őrzi a Poszt, mint az egyik utolsó, stratégiailag fontos pontot az összezsugorodott Moszkóviában. A kérdés viszont sokakat nem hagy nyugodni, ahogy a parancsnok 17 éves fiát, Jegort sem. Mi lehet a ködbe vesző híd túloldalán? Egy kamasz kíváncsiságát semmi sem tudja kellően lecsillapítani... 

12. Marilynne Robinson: Háztartás (2021)

covers_616018.jpg

Egy idahói kisvárosban árván marad két kislány, Ruth és Lucille. A testvéreket előbb beteges nagyanyjuk, majd az ő halálát követően egy különc nagynéni, Sylvie veszi magához. Azonban a kisvárosi lét nem kifejezetten a Sylvie-féle nőknek teremtetett, és a csapongó, kalandvágyó nő meglehetősen sajátos gyereknevelési módszereket is alkalmaz: nem foglalkozik azzal, járnak-e rendesen iskolába, és nem prioritás sem az élelem, sem a ruházat előteremtése. A lányok jelleme aszerint formálódik, hogy miként élték meg nagynénjük különc természetét, és mennyire vágyják követni példáját. A testvérek, akik korábban gyakran merítettek erőt egymásból, most válaszút elé kerülnek. Ruth csodálja nagynénjét, míg Lucille inkább hagyományos, szokványos életet élne, távol ettől a családi mintától. Vajon megtalálják igazi önmagukat, és idővel egymást is a nővérek? 

11. Laetitia Colombani: A hajfonat (2018)

covers_502855.jpg

"Három nő, három élet, három kontinens, csak a szabadság utáni vágy nem változik.
Smita az érinthetetlenek kasztjába tartozik Indiában. Arról álmodozik, hogy a lánya elkerüli előre megszabott, nyomorúságos sorsát, és iskolába fog járni. Giulia Szíciliában a családja parókakészítő műhelyében dolgozik.
Sarah elismert ügyvéd Kanadában, fontos kinevezés előtt áll, amikor megtudja, hogy súlyos beteg.
A három nő életét az egyik legérzékenyebb és legfontosabb emberi tulajdon, a külsőt és belsőt, életet és egzisztenciát is láthatatlanul meghatározó haj köti össze. Anélkül, hogy ismernék egymást. Smita, Giulia és Sarah nemet mondanak a nekik szánt sorsra, és harcolni kezdenek – magukért. A vibráló érzékenységgel megírt regény három női sors története."

 Év végi listánk hamarosan folytatódik!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1016759228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása