Kun Ádám-Kozák Eszter-Mokos Judit-Rózsa Lajos: Covid-Olyan, mint az influenza, csak halálosabb (2021)
2021. augusztus 11. írta: FilmBaráth

Kun Ádám-Kozák Eszter-Mokos Judit-Rózsa Lajos: Covid-Olyan, mint az influenza, csak halálosabb (2021)

Ennél aktuálisabb könyv nem nagyon van manapság

covid.jpg

Ennél aktuálisabb könyv nem nagyon van manapság. Ez már a második évünk a Covid árnyékában, lassan mindenki járványszakértő lesz, annyira figyelni kell az információkra, hogy követni tudjuk az eseményeket. A napi ügyek közepette gyakran elfelejtjük, hogy ez az időszak alapvetően a tudományról szól, hiszen a tudósok kutatási eredményei alapján történnek meg a járvánnyal kapcsolatosan követendő lépések. Soha ennél jobban nem lélegeztünk együtt a kutatómunkával, hiszen rekordidő alatt készült el a vakcina, napról napra együtt élünk a virológiával, és egyéb társtudományokkal, hiszen egy egész világot érintő folyamat kellős közepén vagyunk, élőben kapunk róla képet, hogyan küzd meg a tudomány egy számunkra eddig ismeretlen kórokozóval. Sok, a mindennapjainkat érintő részlettel már tisztában vagyunk, de arra a napi rohanásban nincs idő, hogy a teljes tudományos háttérbe bepillantást nyerjünk. Arra vállalkozott ez a sajnálatosan rövidke kötet, hogy közérthető módon megmutassa az olvasóknak, mi is ez a koronavírus, mit kell tudnunk a szervezetünk működéséről ahhoz, hogy értsük, miként tud nekünk ártani ez a vírus, és miért halálosabb, mint az influenza. Érdekesen és tényleg a laikus számára is követhető módon vezetnek végig bennünket a szerzők azokon az ismereteken, amelyeket szükségesnek gondoltak átadni, ahhoz, hogy alapfokon értőn fogadjuk a naponta ránk ömlő információkat, és ki tudjuk hámozni belőle belőle a számunkra valóban fontos dolgokat. Igazából semmi újat nem tudunk meg belőle (a tudományos következtetések eddig is ismertek voltak), azonban nagyon fontos háttér információkat tudunk meg belőle, és több összefüggésre is fény derül, ami legalábbis számomra eddig nem voltak világosak. Szakszerű, mégis laza stílusban íródtak meg a nem túl hosszú fejezetek, amelyeket élmény olvasni, azon túl, hogy valóban fontos mondanivalót tartalmaznak.

Hogyan lesz a kíváncsiságból természettudományos tudás? Mit csinál a kutató? A kórokozók (nem elég) rövid története. A kórságok fajtái. Ga(rá)zdálkodj okosan - gazdaspecifitás és gazdaváltás. Az immunitásról dióhéjban. A puding próbája az evés, a vakcináé az engedélyeztetés. Szuperhősökön innen és szuperbaktériumokon túl. És megannyi más érdekes téma...

Őszintén bevallom, hogy a témán túl a fantasztikusan kreatív borító keltette fel az érdeklődésemet a könyv iránt. Faniszló Ádám munkájában benne van minden, ami mára a mindennapjaink részévé vált, a koronavírus ábrájától kezdve az injekciós tűn keresztül a távolságtartásig. Ráadásul személyes kedvencem, a Galaxis útikalauz stopposoknak is része volt a címnek, amely részemről külön piros pontot érdemel az alkotóktól. Összességében azt kaptam, amit vártam, vagyis a sok helyről külön-külön már hallott információkat rendszerezve, tudományos kontextusba helyezve gondolhattam végig. Az egyetlen problémám az volt ezzel az egyébként nagyon jó kis könyvvel kapcsolatban, hogy túlságosan csapongóak voltak a témaválasztások, talán egy kicsit keménykezűbb szerkesztés ráfért volna.

Különösen személyessé teszi a könyvet a covidnapló, amelyből kiderül, hogy a tudósokat is éppen olyan váratlanul érte a világjárvány, mint bennünket, hétköznapi halandókat, és nekik is komoly problémát okozott újjászervezni az életüket, megszokni az online oktatást, az otthonlétet, ők is ugyanúgy küzdenek a mindennapokkal, mint mi. Ettől függetlenül természetesen a tudomány számára nagyon izgalmas ez az időszak, hiszen utoljára a spanyolnátha idején fordult elő ilyen világszintű pandémia, ami ugye nem mostanában volt, és hiába voltak meg a szakmai alapok a helyzet kezelésére, mégiscsak egy teljesen új helyzetben kellett megállniuk a helyüket a szakembereknek.

Nehéz kiemelni egyetlen témát a sok közül, hiszen mindegyik érdekes, és mindről hosszan lehetne értekezni, de ha mégis nagyon muszáj, akkor nekem az immunrendszerről szóló fejezet a kedvencem, és az, amely a járvány tanulságaival foglalkozik. Ma már mindannyian tudjuk, hogy a vírus ellen a legnagyobb védelmet az immunrendszerünk nyújtja, mégis nagyon kevés tudással rendelkezünk szervezetünk ezen részéről, érdemes mélyrehatóbban is megismerkedni vele. A másik nagyon fontos kérdés az, hogy mi lesz, ha a járvány véget ér, mi változik bennünk és körülöttünk, mi a tudomány további feladata, világszinten milyen változásokra lenne szükség, és hasonló izgalmas témakörök merülnek fel, amelyeket érdemes végiggondolni.

8/10

A könyvet a Typotex kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4416654204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása