Könyvkritika: Jennifer Parker: Elsősegélynyújtás macskáknak (2021)
2021. március 09. írta: chipolino

Könyvkritika: Jennifer Parker: Elsősegélynyújtás macskáknak (2021)

„(…) jellemzően nincs szükségük olyan jellegű fürdésre, mint az embereknek.”

elsosegely_macskaknak.jpg

Rengeteg, tényleg rengeteg macskás könyvet olvastam már, igyekszem folyamatosan naprakészen tartani a tudásomat, így minden friss megjelenésű szakirodalomba bele szoktam nézni. Ez a kötet hatalmas meglepetés volt számomra. Azt hiszem, nem olvastam még ehhez foghatóan összeszedett, arányos, hasznos és célirányos könyvet a macskák egészségével (és az egész macskatartással) kapcsolatban, úgyhogy azt kell mondanom, ha valaki gondolkozik a macskájával kapcsolatos egy valamilyen szakirodalom beszerzésén, ez a könyv legyen az.

A kötet a macskák egészségével foglalkozik, az alapoktól (macskaanatómia, higiénia, viselkedésbeli kérdések stb.) kezdve a vészhelyzetbeli teendőkön át a macskák egészségének megőrzéséig. Három nagy részből áll: az első, Az egészséges macska általános javaslatokat tartalmaz a mindennapokkal kapcsolatban (étrend, oltások, szellemi frissesség, élősködők stb.). A második rész, az Elsősegélyalapok lépésről lépésre bemutatott gyakorlati tanácsokat ad az otthon kezelhető problémákhoz (a macska megvizsgálása, életjelek, seb ellátása és ápolása, gyógyszer beadása stb.). A harmadik rész, az Elsősegély vészhelyzetben pedig részletes leírást ad a vészhelyzet során szükséges tennivalókról (és hogy mit ne tegyünk).

Az első rész gyönyörűen összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a macskatartásról, és bár számomra sok újdonságot nem tartalmazott, imádtam silabizálni az ábrákon a macskák csontozatát, emésztőrendszerét és fogazatát, és nagyon hasznos volt újra tudatosítani magamban a veszélyt jelentő ételeket. (Annak ellenére is, hogy nálunk ez nem aktuális, mert a macskám csak egyféle tápot ehet.) Van az ételek között olyan, aminek a macskák tapasztalatom szerint a közelébe sem mennének (pl. hagyma), de itt vannak a tejtermékek, a csokoládé és a nyers tészta is – ami alkoholt gerjeszt a macskák gyomrában, és gondolom, nem csak az övékben, úgyhogy ezt az információt nagyon köszönöm. A fotók szépek, az ábrák pedig pontosak és informatívak, az egész kötet kialakítása nagyon igényes.

A második rész, az Elsősegélyalapok talán a könyv leghasznosabb része; olvashatunk a kisebb sebek ellátásáról, műtét utáni gondozásról, a bajba jutott macska „megmentéséről” (felmásztam-a.fára-és-nem-tudok-lejönni) és még sok másról. A gyógyszer beadásáról szóló fejezet például kifejezetten jól alkalmazható, hiszen mondjuk a féreghajtózás miatt szerintem felesleges állatorvoshoz vinni a macskánkat, meg lehet oldani otthon is, sokkal kevesebb stresszt okozva neki (viszont lényegesen többet okozva magunknak…).

A harmadik rész a vészhelyzet esetén szükséges elsősegélynyújtást mutatja be a felismeréstől a teendőkig lépésről lépésre. Szerepel itt csonttörés, hőguta, égés és forrázás, gázolás, áramütés, de például a húgyúti problémák, a hányás vagy a hasmenés is, amik előfordulhatnak bármelyik macskánál. A mérgezést bemutató fejezetben két nagyon hasznos ábrát találunk a veszélyes ételek-italok és gyakori szobanövények képével. A szerző a kötet során végig hangsúlyozza az állatorvosi ellátás fontosságát, és szerintem is ez a leglényegesebb: ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk, telefonáljunk.

A kötet végén ötleteket kapunk, hogyan készíthetünk hirtelen orvosi körgallért vagy hordozót – soha ne kerüljünk ilyen helyzetbe, de praktikus, ha épp nincs kéznél semmi, és sürgősen kellene. Állatorvosi válaszokat is olvashatunk gyakran feltett kérdésekre az ivartalanítással, talált macskával, oltásokkal, vedléssel (lassan itt a tavasz, úgyhogy ez nemsokára aktuális lesz) stb. kapcsolatban. Az egész kötetre jellemző egy olyan precíz, lényegre törő hangvétel, amit én szeretek és kifejezetten keresek is az állatellátással kapcsolatban. Ráadásul egyetlen tanács sem megvalósíthatatlan, minden életszerű és reális. Nagyon ajánlom a könyvet mindenkinek, akinek van macskája, még akkor is, ha úgy gondolja, hogy az ő kedvencével úgyse fog soha semmi történni. Mert mi van, ha mégis.

 

10/10

A kötetet a GABO Könyvkiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr7016443070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása